Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

За споредба колку и да немам со кого да правам, пак сум во ситуација да правам
    - пример во градинка, деца некој месец помали, зборуваат повеќе
    - од друга страна, комшивчето на улица кое е година и 2 месеци постаро, зборува на исто ниво
    - друго дете со кое се дружиме е 8 месеци постаро исто зборува поцелосно и повеќе ама си викам 8 месеци се преголем период за нивна возраст.
    Ако вратам назад што се има научено и напреднато во последните 8 месеци е стварно многу голем напредокот

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Не давам пробиотик моментално. Давав до 2 години и го прекинав. До сега пу пу не се случило да има дијареа, ама ќе го имам на ум. Ги продаваат ли на шишенца или цело паковање оди? Секако треба да земам сега за на одмор некој пробиотик па може тој да го пробам.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Даваат и на парче. Околу 50ден е парче.

Bella_Stella likes this.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Ај пратете слика да не ги утнам.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Има поинаков систем на отварање и мешање, се врти капачето прво, се раствара прашокот и после се отвара скроз. Како цедевитата што е во шише со прашок во капачето.

6. ija

ija Популарен член

Мајки вие што имате Јануарски деца рано е но сакам мислење да слушнам, ќе ги пуштате во 2022 или со генерацијата од 2023 поточно на 5.5 или 6.6 пол години на школо како е подобро.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Ја би на 6 и пол. Моето декември родено тргна на 5г и 9 месеци, супер беше, понапреден од деца кои имаа 6 г и 10м ама сепак мали се, нека си оди со генерација.

ija and Carolin. like this.
  8. Emy867

Emy867 Форумски идол

Мојата е во јануари, не ни помислувам на 5.5 да ја пуштам и да и скратам цела слободна година која веќе понатаму никогаш нема да ја има.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Исто со јануарско дете. Дилема имам ама веројатно ќе биде на 6,5 години ако не се смени нешто од сега до по 4 години кога реално би тргнала прво.

ija likes this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да ми дозволат да бирам ќе одложам за на 6ипол, ама тешко, така да ќе оди на 5ипол.

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Не е баш 5 и пол, 10ти декември е моево родено, 5 год и 9 месеци иди. Плус со истите деца од градинка си е, дури и да можев немаше да го делам од другарчињата. Како што пишав погоре супер помина прваче.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Моето е 29ти декември.

13. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Мојот е 27ми декември така да ќе бидат 5 години и 8 месеци кога ќе тргнат у школо... Малишани..

14. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Животот ми е скратен 20 години.
    Синко сношти имаше мал испад, со свекрва ми седевме на терасата што ни е пред влезот, почна со стандардно плачење за глупости и сакаше да ја касни баба му, нормално таа не дозволи и со трчање влезе и ја затвори влезната врата од дома. Во моментот рипнав и знаев дека ќе го сврти клучот.. почнав смирено, отклучи дојде чичкото со колата, почна повеќе да плачи и избега низ собите. Прво не паничев го оставив да се смири, ама не се смируваше плачеше се погласно и погласно, звонам и му викам отклучи мама да влези, е тука веќе почна паниката. Слушам вика мамаа отиааа (да ја отворам вратата) викам гласно дојди пред врата извади го клучот, и веќе почна да премира страшно. Слезе свекрва ми го зеде резервниот клуч но џабе, внатре кога има клуч не можеш да отклучиш. Почнавме да пробуваме да ја скршиме вратата, најверојатно се исплаши и прекинав гласот да му го слушам.. изгубив воздух, мислам дека посакував да умрам на место, во меѓувреме му јавив на мм но од другата страна на градот не можеше веднаш да стигни. Се сетив да земам штрафцигер и почнав да го пикнам измеѓу кај што е заклучени, има и стаклен дел, помислив ако го скршам него може да се исечи ако дојди пред врата, среќа еднаш имаше свртено на клучот и со штрафцигерот стигнав до тоа, но дека е сигурносна има уште два дела. Не знам од кај ми дојде таа сила, истовремено туркав со телото на врата и со штрафцигерот на крај замавнав силно се отвори..
    Луѓе кога влегов беше со глава меѓу перници и скоро без воздух, само ме гушна и липаше. Од ништо на детето траума му се направи, никогаш нема да си опростам што стоеше клучот на врата. А омилена играчка му се клучевите, знае и да отклучи и да заклучи.. но ете.
    И утрово најблиските комшии со смеење ме прашаа кај се заклучило детето, никој не дојде да се потруди да ни помогни, толку имам да кажам за народ без емпатија.

Giiirl23, le.soleil, kozuf and 4 others like this.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Пробиотик. Ама не е за секојдневна употреба. Јас и за мене земам таков ама во форма на пастили. Најмногу ми одговара кога имам мака со стомачната микрофлора. Ова за деца во шишенца многу практично. И има убав вкус.

Bella_Stella likes this.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас месеци не бројам после 2г, имаш 2ипол години и 3г, многу ми е тоа комплицирано и затоа си викам 5ипол.

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Кога сме кај деца палави и темпераментни. Мислев мојов дека е бесен. Ама мојов е злато за девојчето на другарка ми. Леле мамасити, два месеца е само поголема, ама вриштење такво не знам. А одма го натепа син ми. Прво запознавање и доби шамар. Синко мој се смешкаше, немаше појма што се деси. Ама вториот пат се повлече кога го удри. Виде дека не е случајно. А тој оди по неа да ја гушни и бакне :rofl:
    И таман се здушија моравме да си тргнеме назад за србија. А тие во германија се и баш беа дојдени. Кој знае кога ќе биде следно видување.
    Како и да е веќе нема да слушнете ни збор жалење од мене. Зошто имало и бетер.
    А темата тргање во школо, јас сум пресреќна дека во србија не е деветолетка, туку си е сеуште осмолетка и си има предшколска. Во мк жално ама многу мали на школо почнуваат. Скратено детството многу.

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Пробиотик давате само при дијареа и таков тип тегоби или и при потврда столица?
    Ќерка како јаде цврста храна е со потврда столица, пробиотик редовно не давам неколку месеци, само по потреба.
    Ако и вклучам да не има уште толку мака?

За мечињата се мислам.

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Немам искуство за тврда столица. Можеш да пробаш на провен пробиотикот ( не е капки ) ,тој е за секојдневна употреба колку што знам и можеби ќе се среди.

Miss_S likes this.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Да не се повтори, страшно звучи се си замислив, цела ситуација :x
    Дете ќе заборави не се секирај, за др пат ќе си внимаваш :hug:

Bebetoo likes this.