Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.698
    Допаѓања:
    7.666
    За муабетот на Ангел, колешка моја вика второво дете на 1 година и 3 месеци прави работи што сестра и почна да ги прави на 3,5 години.
    Веројатно е така со вторите.
    Третите пак со факултет се раѓаат :rofl:

За користење англиски, дете кажува по некој збор од цртани и песнички ако научила. Ама во главно избегнувам да гледа или ние да користиме.

Маж знае во муабет да спомне нешто на англиски или да и пее песни, освен Happy birthday, за друго да бидам искрена и мислам рано е. Нема потреба толку да и се меша посебно што сме во Македонија и што за брзо не би заминале некаде.

На 1209, јolene, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    24.676
    Да бе се си знај :D за првото бев уау скокна в место на 3 год :wasntme: овај пред 2г таа вештина ја направи. Ама општо се си прави скроз онака спонтано, без јас да сум го учела или кажувала, ама тој си го гледа брат му и скроз му иди спонтано се, па ќе се замислам еј ова прв пат го прај :D за првото си мислев леле што направи, џоа се качил на Монт Еверест а тој само отишол до канта и фрлил ѓубре :rofl: за ова сега не се возбудувам така :tmi:

На 1209, јolene, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.163
    Допаѓања:
    111.215
    Не бе каков англиски, јас не давам други јазици освен македонски. Е научи од Маша да вика Мајчики, тоа она на волците им вика и он на нас така ни вика, иде по соби и не бара Мајчикииии каде стеееее? Ама претежно гледа Биби и Боби и Маша на македонски, ако избега некој цртан на англиски или друг јазик. Од брат му научи се ова.
    Е баш така. Овој од година и пол си ги фрла пелените во канта, и тоа стрикно во вц иде, никој не смее пелена да му фрли, брат му треба да му нацртам ако сакам нешто да направи.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.017
    Допаѓања:
    8.500
    @lackygirl Среќен роденден на малиот батко. Голем да расте!

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    24.676
    Оф оф болна тема големиве и нивната способност :emo: значи има деној го ранам јас "бебето големо" :talk: 6 и пол год, ќе му викам викам и пак ќе му пикам в уста. Не е дека не знај ама ете...прво дете :drunk: Малово си јади, само си бара, само си зема се. Скроз посамостоен е ако е помал.

Женски фала ви на честитките :l:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    45.914
    Земи од сирупит феро(и натаму не знам како беше) извини ама ќе знаат за кој збориш у аптека. Мојот секое сабајле дури знае и да плаче да му дадам, вкусен е, јас го лажам дека е сок.

Бела има некој вирус ваков, мојот беше така, после мојот и на газдите детето со скроз исти симптоми, значи кашлица повремена, затнат, растелен нос, очи малце како отечени, прво една недела така беше па качи тт некои 3 дена на 8-10 саати, па после прекина, ама уште е затнат и поткашлува, онака тотално личеше дека не е болен, весел, јаде пие, спие, дури и со тт беше нормален…

За имунитет не давам, витамини одамна прекинав, сега понекогаш давам вит б гранули, колку за смирување.
    До сега 3 пати бил болен, еве сега чекам да видам како ќе биде во градинка.
    Јес да се разболе уште прва недела ама мислам дека беше веќе болен кога тргна на адаптација.

Перница има негова колку да се рече дека има, ама не ја користи, спие на стомак или на страна, не му треба уште мислам.
    Цуцла не користиме од 1г некаде, не беше и мал голем љубител на истата, гадлив беше, правеше фаци кога му ја давам и ја плукаше, па лесно и брзо ја тргнавме, спонтано.
    Ама затоа ја сум му цуцла уште ноќно време, само пред спиење цица ама некогаш се заборав кога ќе се засмока.

Иначе научил да брои до 17 и до 10 на англиски, ама не ги знае само броевите како зборови туку знае да ги примени, секој ден ме изненадува. Учителките го пофалија дека бил многу интересен зошто многу зборел и им раскажувал приказни, велат најмногу зборел од групата, ама и најплачко е засега.
    На секое облекување патики со така алармантен глас ме праша, дека ќе одеме мамо, срце ми се крши оти знам дека мисли цело време дека ви градинка ќе идеме.
    Жими се ако не се научи месецов, ќе одложам за некоја пола год градинка.
    Секое сабајле е плачење ама кое почнува од облекувањето дома до таму, ме стиска за врат не сака да ме пушти, се осеќам како да го носам на мачење…

На Larea и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    3.115
    Немој, ќе се навикни. Ако ти е за утеха син ми и од золва ми детето одат веќе година и пол во градинка, на син ми од дома ако му речам ќе одиме кај децата вика неее, ама кога ќе стигниме со трчање влегува и пресреќен е. Додека пак од золва ми уште плачи на одење исто така од облекувањето почнува, а таму веднаш се смирува кога ќе влези. Добар дел од времево како одат избегавав да се начекаат заедно да влезат од страв и моево да не почне да плачи со нег во хор, бидеќи често се копираат.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.738
    Допаѓања:
    21.431
    А осип имаше ли? Син ми има ситен осип по телцето и околу устата вчера имаше, а не јадел ништо ново.