Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Ако можеш паузирај од градинка. Нема да изгубиш ништо само ќе му дадеш на детето време за (што и да е) да му помине полесно. Инаку не оставај на “здраво ми е детето” туку барај второ мислење, трето. Сега во моментот може организмот се бори и затоа не покажува знаци на болест. Може да се случи наеднаш да западне после и ќе биде потешко лечењето. Што и да е нека мине со лесно. :hug:

На M&M и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Дали некоја дава чај од комбуха на детето?

Читам дека не е препорачлив за деца под 1 година ради бактериите и ензимите кои ги содржи, но над две години можело да се дава.

Многу помагало за градење и задржување на добар имунитет на детето, па се прашувам дали би можело дете од 3 години да пие по една чаша дневно чај од комбуха.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.286
    јас не би дала,затоа што го забрзува мн метаболизамот и може да дојде до намалување на килажата.Всушност некои и ја користат за слабеење комбухата

На friendy, Annath и referentka им се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Освен обично боди на прерамки или долна маица, не носам друг тип на подкошули. Ако е многу ладно облекувам повеќе слоја, да речеме ако носам нешто широко може да се облече маица со кратки ракави одоздола, ако носам тесна блуза/кошула обавезно и некое џемперче/палтенце одозгора. Под дебели џемпери исто така облакам од тесните блузи со долги ракави.

Исто ја облекувам и нејзе. Во ладна зима освен долната маичка на прерамки, една тесна со долги и одозгора или блузон или дуксер па ги соблекуваат во градинка. Обично ќе им напоменам на врата дека е наоблечена. Си знаат тие, сигурно нема да го остават така детето, плус голема е твојата ќе им каже ако ѝ е топло :)

На zuto и azelea им се допаѓа ова.
  5. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Да барам мислење или да си зборам сама со себе да ми олесни:(
    Малата не ми е некое болежливо дете. Ретко проблеми со црвено грл и настинки, редовно си оди во градинка, бронхит еднаш до сега имала како последица на рота вирус. Ама.....овие стомачни вируси ја утепуваат. Втор ден е со стомачен вирус, вчера над петнаесет столици и висока температура...два дена залче нема ставено во уста, синојка прими една инфузија на инфективно , а денес сме дома. Дадовме примерок за копрокултура и рота. Коски ми се тресат да не ја повториме ротата...незнам дали било каков стомачен вирус дава и температура? Леукоцитите и беа мирни:sweat:

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.286
    даваат Т стомачните вируси.Во градинка одите ли?Мојата зимото фати и примаше два дена инфузии.Мн е битно да не дехидрира останатото лесно ке се среди постепено(исхраната).Пробиотик даваш ли?Повраќа ли или само дијареа имате?

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Кај мене на работа е толку ладно што јас морам да се облакам во неколку слоја. Ако надвор е -5 во канцеларија е 0 :)

А за малата, за градинка не знам како ќе биде, сега се запишавме. Ќе кажат, ако е топло нормално ќе се облакаме помалку.
    Лани цела зима (освен за дома) носевме боди со долги и блузичка. Таман ни беше. Затоа и барам замена за боди. Маичка, блуза и дуксер/џемпер ми е многу, ќе се препоти. А само маичка и блуза е малку за некои места. Лани имавме ладна зима, јас премрзнав, затоа сега навремено се спремам да не биде “ладното дојде неочекувано“ како за снегот што викаат :P

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Во Мкд си или надвор?

9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    МК

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @joy1 одеше редовно во градинка. Среќа не повраќа, давам линекс за возрасни еднаш дневно и одвај пие хип-орс. Се молам само да не е ротата пак.
    Значи и другите стомачни вируси даваат тт, фала џој.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.286
    мојата до 39 качуваше од стомачен

12. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Исто и мојата до 39, како маче е направена, да поминува само, аман веќе..

13. Mashaaa

Mashaaa Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    16
    IMG_20171018_222036.jpg mislenjaa ? na sto vi licii ovaa ??

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.822
    Можи сипаница да е. Под мишките, на препоните, зад ушите и на главата се типични места. Не можам да видам јасно што е, ама на сипаница ми личи. Провери ги и другите места, дали има нешто слично.

15. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Си прашував па сега јас да си кажам, може на некој ќе му е од корист :)
    Таблетките за џвакање со Д3 од Др. Лео ги повлекле и веќе немало ни да ги има, па да не ги барате ко мене во 100 аптеки. За детево земав KidzOmega. Не му се свиѓаат баш ама го терам да ги голтне без да ги гризне. Околу 750 ден - 60 ком.Откако ги земав во Еурофарм најдов некои мечиња. Околу 450 ден исто 60 ком. ама се давале по 3 на ден за деца до 12 год. Инаку од мечињава има и мултивитамиски и Ц витамин и уште некои мислам дека.
    П.с. ако некоја мајка има можност да проба од мечево нека сподели дали има вкус на "рибешко" :)
    mami gummi.png omega-kidz-60-caps-health-aid.jpg

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    КидзОмега ти е многу добар ,јас лани го давав сирупот,а и од аптеките го фалат доста по искуство на потрошувачи кои биле задоволни.
    Инаку сега го користам Медикс омега јуниор ,ист состав е само малку поефтин,а и мирисаат сите ама мојава никогаш ништо не одбива ,кога го испи оној отров од лекоклар другите се локум:D

На *Лорена* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ти дале погрешна информација. Пред 2 дена ги добиле во Зегин аптекиве. Еве сега ги земав последните 2 кутивчиња затоа што се распродале одма. Но ќе добијат пак :)

Едит: За Др. Лео перлите зборам..

На *Лорена* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.119
    Допаѓања:
    257.757
    Станува син ми да мочка, и се враќа назад во кревет и го приметувам како ја влече едната нога, десната мислам беше. Го прашав да не го боли, ама продолжи да спие. Од памет излегов.

Друго, син ми кога зборува знае да ја криви устата. Кога реагирам ја исправува
    Според матичната, вели дека тој ја контролира, деца, знаат да прават вакви работи, дека се обично тикови, но ако сакам да појдам на невролошки преглед.
    Ама пак, син ми често знае да ги копира Одобсите, а едниот Одобс ја криве устата.
    Не знам. Ама ова со ногата ме преплаши.

19. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @JuLleE ќерка ми летото така ја завлечуваше ногата и се жалеше дека ја боли, секогаш кога ќе станеше од спиење. Направивме некои испитување и се излезе во ред. Матичната рече дека и растат коските и можно е заради тоа да чувствува болка и нелагодност. И ни препорача редовен внес на витамин д.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.822
    Дали уште ја завлекува ногата? Тоа со кривењето на устата е од цртаните што ги гледа, ама ова со ногата ми е познато... нели скоро имаше тт? Се жали на болка? Знам дека рече оти имавте брисеви позитивни на стрептокока. АСО титарот исто беше над граница. Вака, може да се работи за транзиторен синовит, излив во колкчето кој се јавува после тт, вирусно е, со одмор и бруфен поминува. Ама тие деца не можат да одат и имаат болка, буквално преку ноќ се јавува, но брзо поминува. Мене повеќе ми мати ум стрептококата, може нема врска, ама да си прашате ортопед најубаво дали може од неа така да биде. И ако има потреба, терапија со антибиотик (Оспен).

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.