Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    9.820
    Па се разви нели дискусија баш пред некоја страна. Дека најчесто ние родителите сакаме така, не дека дете не може без нас.

Причината е дете порано да научи да спие правилно да го наречам. Да може само да заспива и да сврзува фази, да имаат повеќе комоција и родителите и детето. И подобар квалитет на сонот додуша. Кога некој сред ноќ не би ме разбудил со клоцање или со фаќање на косата за да презаспие, секако би била и јас по одморена. А да не зборам и она да си се научи да си презаспива без мама. Да биде сигурна дека да мама е овде и не морам да ја допрам за да знам.
    Башка што и на родителите им треба спиењето заедно, за интимност и близина во бракот.

Он не беше против да спие во иста соба со нас, ама за ова ни рече буквално до кога ќе терате вака. До дека тргне во училиште ли?
    И како еве за вас домашна работа, да се оддели во свој кревет.

Ние сега ја заспиваме кај нас, ама и кажуваме дека ќе ја ставиме во креветче. Креветчето е до нашата спална залепено и она може да дојде кога сака.
    Синоќа се разбуди кај 1 ипол и сакаше кај нас и до сабајле спиеше така. АМА за тие 2-3 саати што спиевме без неа, искрено коските ми одморија малку :D.
    И вака решивме да пробуваме кога е се во ред, па ќе видиме до кога.

Преморена беше. Кога е одморена со договор е полесно. Ама генерално вака кажувајте што помага, споделувајте искуства.
    Она си е темпераментно дете уште од стомак што се вели, ама мора да научи дека има граница. Само не знам како :D.

На Katie90, Erika.greeneyes, Giiirl23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    45.958
    Еве моето пак почна да спие во градинка, спие саат ипол таму и пак вечерта имаме мака со успивање и не можам да го заспијам до 10, а без дремка заспиваше во 8:30 и спиеше многу помирно.
    Сега ем е ненаспиен, ем сабајле одвај го будам, ем нервозен.
    Арно ја бев исфрлила дремката и се беше конечно како што треба, сега пак маки…морам да разговарам во градинката ако можат да не го успиваат, нека го однесат со друга група што не спие, нека прават што знаат, вака ептен ми е мака и никакво олеснување немам од одење во градинка.

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    45.958
    Е да бе седат, па уште и 3 саата.
    Не се сеќирај ниедно не седи, на кој ѓу смета нека си оди.

На Carolin. и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.752
    Допаѓања:
    21.465
    Ти си го знаеш детето, ама на две ипол години очекувано е уште да има дремка. Обично околу 3 години дел од децата отфрлаат дремка, ама повеќето спијат докај 5. Ако си функционира добро без дремка тоа е друга работа. За жал тешко во градинка да ти излезат во пресрет. Детето на другари има 5 години и уште спие во градинка, зошто сите спијат, а дома не спие одамна. Според мене треба да го оставиш да се навикне и сега за викенд да го ставаш и дома да спие. Ќе си фати ритам и ќе си ги подели вкупните саати на денско и ноќно спиење. Ако не бива прашај си во градинка дали имаат решение.

На Mother of 2boys и 1209 им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    45.958
    Без дремка функцуонураше одлично,
    многу посвеж, поодморен и посреќен беше, секогаш имавме мирен дел од денот кога ќе се гушкаме, лежеме, гледаме цртани и после продужува со игра.
    Знам дека е мал за исфрлање ама спиеше 12-13 саата ноќно време и му делуваше одлично.

Јас додека не ја исфрли дремката постојано имав нервози и маки од тоа.
    Две години не можевме ред да фатиме и сега пак се враќаме на старо и искрено се нервирам.

Веројатно нема да излезат во пресрет, ама ќе разговарам во секој случај ако за недела, две не се подобри ситуацијата.

6. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Нормално е да има деца што не се по книга и на кои не им треба дремка. Или пак кои порано ќе исфрлат дремка од некое пропишано правило. Ти најубаво го знаеш, па така можеш да процениш што е најдобро за него. Приватна градинка е, ако е умен и се заигрува сам, можеби и ќе можеш да се договориш да го остават во друга просторија со нив кај што ќе му дадат активност што ќе го заигра и така нема да пречи на другите. Инаку и мојата заспива во 10 периодов а станува во 7 ипол за градинка. Ама дремката на пладне самата не ја дава, си спие и во градинка и дома. За викенди и по 2,3 саати. Имавме период кај што мислев ќе исфрли дремка ама само регресија беше неколку дена после се стабилизираше. Ама мене не ми пречи легнувањето во 10 а и нејзе не и влијае на сонот навечер тоа што има дремка.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    228
    Мајки ставате ли капки во очи кај децата мн ми се црвени од морската сол и од песокот какви капки да земам три годинки е детенцето фала ви

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.022
    Допаѓања:
    8.505
    Што носевте од лекови на море, јас земав сирип бруфен, чепчиња, пробиотик, сируп за алергија, витамини. Друго ми треба?

9. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.402
    Допаѓања:
    13.291
    Нешто за повраќање, наусолвит можеш на природна база. Електролити обавезно, смекта мислам над 2 години исто можеше.
    Ентерофурил, ама и тоа е антибиотик слаб, па по консултација со доктор при долготрајна дијареа би давала.
    Синопен носам обавезно, исто и некое гелче на природна база за после убоди.
    Газички, бетадин и хидроген.
    Ние си имаме мака со опструкции па и цел прибор за инхалации носам, ама тоа само ако детето е склоно на такво нешто.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    7.702
    Јас носев и физиолошки во поединечно пакување, да не треба да чистиме нос или очиња.

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.752
    Допаѓања:
    21.465
    Сируп за алергија, сируп Блокмакс и чепчиња за во случај да одбива сируп, Локомотив за гадење/повраќање, пробиотик, Смекта ете ќе земам иако сум немала до сеа потреба да дадам, спреј за нос (солена вода и Оперил), Фенистил маст и Афтернип на Фрезидерм, ханзапласт, стерилни гази, Бетадин и 3% Хидроген, ампули синомарин за евентуално окце да треба да исчистам и сл.

12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.022
    Допаѓања:
    8.505
    @Bella_Stella , @Miss_S Гелчиња спрејеви за убоди против убоди имам и носам секаде тоа од ранец не излегува. За повраќање не ми ни текна. Ќе земам утре од мк пред тргање. Хидроген имам и тоа, земав. Спреј за нос земав. Е и физиолошки за чистење носе окце не дај боже да земам. Фала ви девојки

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.248
    Допаѓања:
    24.701
    Мене матичната тобрекс ми рече. Тоа носам.
    Јас се носам, цела аптека, да не ни затреба ништо пу пу, 4 ден тераме супер сме засега 8) ова било одмор, прв пат со баба и дедо сме (со мајка ми и татко ми).

На Fudbalgirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.752
    Допаѓања:
    21.465
    Јас од лани го имам сирупот за повраќање, треба да проверам дали има рок. Не го имам искористено воопшто зошто немало потреба ама го земав за секој случај. Ако не е дете што му се гади/повраќа не ни мораш да зимаш.

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.248
    Допаѓања:
    24.701
    Мојве никогаш не повраќале ама мора да носиш се. Тоа што немаш тоа ќе ти потреба, секогаш е така. Пред 3 год на последен ден јас се затрув со изварка од лиснато, само јагленлиња не носев, бевме со братучеда заедно тогаш таа само 3 имаше, тие одма ги зедов ама џабе тоа беше страшно, повраќање и пролив без прекин цела ноќ, сабајлето на итна таму (Албанија) па ми дадоја инфузии па ми помина. Ова не беше потребно ни да го пишам ама се бива, од тогаш цело пакетче јагленчиња носам :D

Малово го допи антибиотикот пред да тргниме, матичната ни препиша и Тримоксазол, носете рече па и тоа зедов.

Последна измена: 23 август 2025 во 08:36
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.214
    Допаѓања:
    111.422
    А спрееви солен раствор што ќе ви се на море? У море тоа се ќе излезе, не ви требаат спрееви. Јас отидов кај матичен со список и му реков чкртај тоа што не ми треба, ми остави само прва помош за рани (хидроген, бетадине, октаснисепт спреј, гази, фластер и завој), за алергија, за температура, пробиотик и електролити, друго се ми шкртна. Е тоа синопен, фенистил, афтернип и против комарци спреј, секако земав, не ни прашав тоа. Мене ми се изнасмеа поштено на спреевите за нос, вика на море идете, што ќе ти е морска вода да носиш на море... И стварно, едно влагање у вода и дете вадење мрсулите од матка уште што ги собирал, после цел одмор мирни. Недајбоже ако се затне озбилно, настине, нема да седам таму секако.

На lackygirl и Ceneva им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.022
    Допаѓања:
    8.505
    Така антибиотикот од лани мене ми остана и уште е во рок и мирна глава.
    @AngelOfArh а во право си за спрејот за нос сосема.
    Мајка ми аптекар вели со дете за температура дијареа и повраќање друго не е морање да се носи. А крај краева и таму има аптеки за ако треба нешто од стилот за гази и такви работи. Ама ние мора една торба лекови да си носиме :rofl:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.248
    Допаѓања:
    24.701
    Да да се согласувам, не треба спреј, големиот дома ми вели ова треба, за солениот раствор, му викам не треба таму имаш колку сакаш солена вода, тука вели Мамо она за носот од овде го полнат? :rofl:

@Ceneva како велат кој носи не проси, носи си се што си користи дете, ние сме Грција сега, од кај знам кој лек е за што, се има ама тоа што му помага на моиве си знам и си носам.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.