Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.272
    Допаѓања:
    26.443
    Мојава два пати има имано, кај нас терапија беше 5 дена спреј со кортико, она немаше воопшто глас. После 3 ден се смири скроз

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.586
    Кога баш не може воздух да земе мора урбазон да се даде. Да се отвори ларингитот. Сега веројатно со инхалации ќе се продолжи само, ако е подобрено. Или три дена урбазон ќе даваат. Повеќе не би требало. Јас веќе знам кога ќе го фати и не го носам одма на лекар, од што кај нас не доаѓа до такви опструкции да не може да дише, туку само тој лавеж го има кога кашла. Да минува со лесно ве гушкам :hug:

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    112.595
    Moите се обични бомбони за грицкање, тврди, само ги кршам на пола.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.598
    Допаѓања:
    5.945
    Луѓе детево сношти и денес од дремка се буди исплашено и плачејќо. Не ме познава. И тоа солзи огромни. Спие на исто место со исто мече... Нема промени дури следна недела ќе е во градинка..

што да правам ??

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    21.879
    Ноќен терор најверојатно. Избегнувај стимулација пред спиење, одржувајте си рутина, бањање, приказна или слична мирна активност. Кога ќе се случи не се обидувај да го будиш само биди до него и чекај да заврши. Обично не се сеќаваат утредента.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    446
    Мајки со две деца, ве молам утешете ме дека станува полесно. 2 години и 2 месеци и овој период ми е најтежок досега. Периодот новороденче во споредба со ова ми е песна. П Е С Н А.

Хаос дремката, ноќното спиење, јадење - сè! Пренервозна е, мора да е по нејзино. Кога не е - се удира, кубе и вика ненормално гласно.

Навистина сакам две деца, од секогаш сум сакала ама не можеме еве со ова да излеземе на крај. Кога, како? Се чувствувам како тотален failure. Исфрустриранаи немоќно. Тажна сум што е вака. Преуморна, престимулирана, па знам и да и повишам тон неколку пати во денот. Не сакам да сум таква мајка.

На Miss666, kozuf и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    939
    Допаѓања:
    1.367
    Ќе биде полесно, за кратко. Ќе почне да зборува и ќе може да се разберете што сака што не. Само трпение. Број до 10. Кога ќе почне да вика, веднаш одвлече и го вниманието на нешто друго. Викање на оваа возраст не помага. Само уште толку ќе се истрауматизира.
    Тоа најчесто се случува кога се гладни, жедни или кога им се спие. Гледај да бидат подмирени овие работи и ќе биде подобро.

За второ дете е полесно. Од искуство ти кажувам. Знаеш што да очекуваш и нема да се потрсуваш толку многу. Моите се три години разлика. Истата бев како тебе со првото, па и бремена. Сега кога го гледам второто си мислам дека уште 10 деца како него можам да ги гледам. Ама најчесто не е до децата, до нашиот однос кон нив е. Тие само бараат внимание од нас, бидејќи ние сме им се на светот додека се мали.
    :hug:

На јolene, Giiirl23, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    220
    Мајки ај помагајте со искуства.
    Година и 9месеци сме,престанавме со доење пред 2 месеци.
    Дете не престанува да плаче ноќе и да се буди и тоа со долго плачење и трескање од земја.Немам памет веќе што му е на дете.
    Од кога е роден не спие долго ноќе,ама ова не престанува...

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    112.595
    Ауууу... Еве давам заклетва, повеќе дома чување дете од градинка нема, ќе оди макар надвор имало 50 степени. Повеќе од 3 дена не чувам дете дома ако нема потреба. На ивица сум и одмор да откажам. Ми се плаче секое сабајле ако ми верувате. Сабајле 40мин се убедувавме да се облечеме, да не се соблака, да не плаче, да не се буни... Не можам, ми се темни веќе. Па кога ќе рече Немој мамичко, само маку мамичко, да ме гушнеш мамичко... Срце ми се пара.

На Butterfly30, azelea, shz и 5 други им се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Какво полесно, шо зборуваш? :rofl:
    Јас или сама ќе си се пријавам во лудница или кај и да е ќе ме соберат.
    4.5 и (скоро) 2 години се моите. Уште го чекам тоа полесното.

На Калатеа, Carolin., lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    166
    Од што може да се појавува црвенило долу кај женско со црвени брунки? Надворешно скоро цело дунде.
    Ја чеша и пече, неколку дена е вака. Ќе намали, па пак ќе избувне.
    Две години е, истите влажни и памперс ги користиме од почеток, никогаш немало проблем.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    112.595
    Пад на имунитет, кандида, се може да е. Мачкај малку канестен, ако се смири ок, ако не на лекар, ќе земат брис.

Почнавме да пцуеме, и тоа сочно, пи*ка мајчина на татко му и тоа поштено го опцу синоќа. Ме фати неспремна, ама го искарав секако.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.586
    Моето пцуеше кога тепаше муви ( и тоа само кога со тепалката ги бркаше, во друга ситуација не ) (facepalm)
    пи*ку матер ....Изгледа дедо му го имаше слушнато. Пробав со муабет само повеќе го потикнував да повторува. И престанав да реагирам и игнор и престана :rofl:

На јolene и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.922
    Допаѓања:
    8.173
    Јас од ќерка пред некој ден добив
    Мрш (млс) таму - упатено кон мене, кога пробав да ја тргнам да не се качува на една ограда.

И си викам или од баба/дедо и е слушнато или низ градинка. Друго не знам од каде го научила.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.842
    Допаѓања:
    36.296
    Ќере знае да препцува , знам да се заканам дека јазикот ќе и го исечам и тоа е :rofl:
    Јас најдов финта шо пали, ко ќе презбори или направи нешо шо не треба и викам дека само Големите, мајките и татковците смеат да прават така, дечињата не и прекинува :tmi:
    Јбг. Whatever works :D

На le.soleil, Carolin., Miss_S и 2 други им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.870
    Моево кара/пцуе веќе 1 месец :D
    Пицку матернити :rofl: :rofl:
    Не си салам вели исто (од мајка ми научено)
    Ти мамо не си салам :rofl:
    Едно вели ( бегај таму детиште едно) ко ќе речи едно знам што му значи 8)
    Мене ништо не ме загрижува, нормално е и ова, слушнале па повторуваат, не знаат што значи, па уште му е интересен на сите и сите се смеат и тој уште толку кара/пцуе :D

Последна измена: 3 септември 2025
    На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  17. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.405
    Допаѓања:
    9.535
    Како сте сега? Пиете ли нешто.
    Кога беше мал син ми имаше ларингити често.
    Тоа е тоа - кашлањето како што го опиша е типично за ларингит. Страшно е кога ќе дојде до опструкција кој не видел, не знае..
    Урбазонот помага во итна ситуација ама моментално и не е добро да е често (а мојот правеше неколку пати годишно)
    Обавезно набавете инхалатор за домашни услови и правете инхалација со физиолошки.
    Тоа ми била прва помош инхалации со физиолошки, и давав лоратадин, аериус или нешто сл. 2-3 дена и ако е ептен затнат на лагер стално имав дексазон во ампула. Ама тоа е кортико и само за екстремни случаи го давав, по 1мл. во физиолшкиот измешано и да инхалира.

18. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    166
    Вчера ја мачкав неколку пати со кантарион масло, ќе намали и пак се вцвенува, а денес бевме на педијатар, рече само со чај од камилица. Ќе видиме колку ќе помогне. Не сум во мк, тука брисеви послабо.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    112.595
    Ако имаш канестен мачкај.

20. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    166
    Може ли слика да ми пуштиш? Имам еден ама не знам дали е тој, а на гугл ми дава и други пакувања.