Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.035
    Допаѓања:
    8.521
    Дете што не трпи ни вреќа нема да дозволи да му облечеш. Имам и така стои не дава да му ја облечам. Иста мака имам. Ама не се води по ладните раце и нозе. Ако грбчето и градите му се топли тогаш не му студи. Мојов зимо лето откриен е.
    Зимо му облекувам боди и цели шпикозни без стопала, зошто не трпи ништо на стопалата. И греењето ни е ради него вклучено на 22-23 преку цела ноќ.

На Change., Butterfly30 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  2. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.275
    Допаѓања:
    4.942
    моето е на 30.12 и тргна на 6 ипол години

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.282
    Допаѓања:
    111.685
    Ама ти одложи, не сакам да одам во Симпо, а друг начин не знам да одложам.

4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.934
    Допаѓања:
    11.101
    Како може да се одложи? Само со доктор дека има некоја пречка?

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.282
    Допаѓања:
    111.685
    Дека не е спремно, одиш во Симпо (за Скопје, завод за развој и ментално здравје мислам беше) и прават проценка. Со тоа што после ти се провлекува уште еден преглед за да му ја “тргнат“ дијагнозата и да не ти прават проблем во школо.

На Secret-Angel7 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.768
    Допаѓања:
    7.838
    Годинава видов неколку деца на социјалните мрежи тоа, со скоро 7 години што тргнуваат првачиња.
    Кое декемвриско, кое и порано родено од тоа.
    Реално немам контакт со луѓето се работи за родители на деца кои се со ќерка во градинка.
    Едните имаат споменато дека првото дете ради некомплетно развиен говор, нечисто кажува некои гласови, па самите служби од училиштето на тестирањето што е за првачиња, му рекле да паузира една година. И сега тргнува со полни 7.
    За други не знам како одложиле, не би ни прашала, а за нас рано е и да му ја мислам.
    Еден период за дете (јануарско е) си мислев дека не е лошо и на 5,5 години да тргне на училиште. Сега се повеќе сум кон тоа на 6,5 да си оди како што и следува.

Ама пак уште 4 години се во прашање, може многу работи да се изменат.

На Secret-Angel7 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.771
    Допаѓања:
    21.508
    Нигде не пишав дека препораката на докторот е соодветна. Ама како сакаш сврти, не си го видела детето, не знаеш за каков осип станува збор и не си доктор. Ако кај вас помогнал Канестен не значи дека ќе помогне и кај нив и дека се мачка на леб.

8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.038
    Допаѓања:
    13.887
    Ama i ti... Pa nikoj nicie dete ne videl, pa se davaat soveti po forumov. Kanestenot e nisto vo sporedba so drugi soveti sto sum citala i shto se pisuvaat.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.282
    Допаѓања:
    111.685
    Јас ќе пробам да го одложам на тестирање, не дека не, особено зошто е преситен, ама ќе видиме.

10. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    832
    Јас имам јануарско дете врснички се со твоето и убедена бев дека треба на 6.5 треба да тргни, се додека едни стринки тетки ми ставија бубачки ми викаат како да тргни на 6.5 голема ќе е, сите сакаат помали да тргнат ти поголема и почнаа да ми набројуваат кој се тргнал порано и плус ми викаат ам секако во градинка ја носиш поубаво во школо да учит, па годината секако ја губела и малце ме замисли ова затоа и прашав овде.
    Според мене мали се за да тргнат порано, поубаво таму најголема да е него најмала ова јас си размислувам.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.282
    Допаѓања:
    111.685
    Кои се тие сите што сакаат на 5ипол, глупости. Значи ич да не ги слушаш и да си правиш како ти одговара. Прашај ги нив на 5ипол дали знаеле дупе да си избришат и да врзат врвки, па после ќе збориме.

На Miss_S и ija им се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.768
    Допаѓања:
    7.838
    Затоа викам уште најмалку 3 години имаме за мислење, којзнае што ќе испадне до тогаш.
    Истиот муабет и кај нас и тоа од млади мајки. Демек што ќе прави толку во градинка, знаеш колку е многу на 6,5 да тргне. Демек остана ненаучено детево.

Оти реално на февруарските не е проблем на 6 години и 6 месеци да тргнат. Ама јануарските се престарени на 6 години и 7 месеци.

@AngelOfArh , имате напредок со вадење на памперсите?

Реков сега септември последно се пробувам викендашки. И нормално и тука коментар добив, ти цело лето не ти текна, сега кога залади.
    Не дека не ми текна што е битното ама не беше успешен обидот.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.282
    Допаѓања:
    111.685
    Дома? Не. Вчера додека го спремам беше гол и се измочка на земја и плачеше. А во градинка замисли седел на шоља. Нели е да си пукнеш.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.035
    Допаѓања:
    8.521
    Еее мила да знаеш дека има. Ете кај мене во родното место, имам пријателка која си то пушти девојчето на 5 и пол, а можеше да бира. А апла девојчето се гледа дека не е спремно за во школо. Така да секакви случаеви има.

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.265
    Допаѓања:
    24.745
    Декемвриско имам јас, еве го второ одделение оди сега со 6 год и 9 месеци моментално, прво помина одлично, прво ниво беше по сите предмети, 2ро полугодие научија и да читаат. Јас па воопшто не размислував да го прекинам, цела година што ќе правеше дома, кај нас и в градинка не ги примаат ако останат една година. Плус си е со истите деца од градинка. Многу рано ви е за оваа тема :D

На Miss_S, kozuf и ija им се допаѓа ова.
  16. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.578
    Јас баш за тоа дека може да се бира дознав од форумов, не знам дали е новитет или од секогаш било така.

Јас сум родена во Јануари и забавиште почнав на 5ипол годинки во Септември, за четири месеци си полниш секако 6.
    Исто и за прво, почнато со 6ипол, за четири месеци 7год. и не бев единствена, имаше и помали од мене, а не верувам дека нашите тогаш имале баш избор.
    Ова е одамна, немаше тогаш деветтолетка ако има врска тоа, затоа реков може е некој новитет ама не е толку страшно како што сега ви изгледа од страна на дете.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    166
    Појма немам габично ли е, не ли е. Само ја погледна и рече чај од камилица. Не ми допаѓа што не се замараат, сѐ им е нормално. Мали точки како што викаш (како брунки) се намалиа, ама црвенило уште има, а страв ми е на своја рака да земам нешто.
    Фала на сите за препораките, ќе размислам.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    26.305
    Ко да не ќе заврши школо ако тргне "покасно". Мојава јануар прави 6 и во Ск ни стаса писмо за оваа година да тргни прваче ама пошо сме странство нели откажавме, тука по закон мора да има наполнето 6 години, в година е прваче и ќе тргне значи на 6 и 8месеци што за мене е топ, една година е огромна разлика кај деца, мозочето работи подобро, концентрацијата е поголема.

На Ceneva и ija им се допаѓа ова.