Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.450
    Допаѓања:
    112.579
    Опасни се повредите ама уште поопасни се невидливите повреди на зглобовите и рскавиците, оние што може да направат трајни оштетувања на колкови, колена, па и врат и кичма. Трамболина строго со обувки, а никој не скока со обувки нели, и не подолго од 5мин. Кога ми покажа ортопетката какви поврди се случуваат, и така не сакав, скроз отсакав трамболина.
    И јас се мислам каква да земам, спие сега на што најде ама мора да земам нешто асално. Се мислам и јас да нарачам од овие Витапур кај тетка ми да стигнат да си ги земам.
    И јас казнувам и плескам по пелена и не сум горда на тоа, ама немам други механизми бидејќи е ултра бесно дете. И кога знае дека згрешил доаѓа се извинува и се смирува, а кога јас сум таа што едноставно сум збеснала од моја нетрпеливост или моја нервоза, што ретко ама се има десено пар пати, не попушта, знае дека е во право он.
    Јас имам една одлична е, стварно помага многу.
    078 264 263 Даниела.

Инаку да, и моето е страшно карактерно, ама изгледа е до периодот во кој се наоѓаат, од 2 до 3, Сакам се да направам а не можам и не сакам да попуштам. Од друга страна па кога ќе се заигра е таков мелем од дете, аууу да не го приметиш дека е тука. Коцки ни се омилена играчка, најчесто игра со малку поголеми а сепак не толку големи коцки од кои може да направи интересни фигурки. Ама знае и со Лего на брат му да си игра, прави едноставни форми најчесто кукички. Многу сака книги и лепи залепи работи. Имаше во Стокомак минатата недела преубави едни со лепенки со диносауруси и со планети, ми го спасија одморот тие дефинитивно. Цели ги исполепија со песок и веќе не ни лепат, ама ги играат уште. Планети дефинитивно го интересираат многу. Ставив во букмарк да ми стои еден центар за астрономија и технологија во Солун, да ги однесеме, малово научи и планети веќе од брат му па веќе и ги погодува која е која според изглед, нормално од сликовници. Сега на плажа на сонцезаоѓање имаше авион што леташе и поише деца собрани што бевме роднини на одморов и погаѓаат што е и едно вика Ова е ракета!, светкаше интересно од зајдисонцето, другото вика комета, трето вика сателит и малово со свои 2г и 9м им вика Не, тоа е авион, ама јета биску до сонцето и се(в)тка затоа. Родниниве сите запрепастени од детево и неговата изјава. И не е само тоа да речеш, општо стварно е препаметен, е затоа не можеш и да го излажеш лесно.

На Nala37, Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.585
    Знам дека се опасни. Кажав дека истражував и гледав и видеа и се. Затоа и не е сам внатре и не му се дозволува да лудува. Се е умерено. Еве веќе и сезоната ќе и заврши и ќе се спакова. Тоа само на убаво време и по 10 мин му држи внимание да не речам. Инаку со сандали го пуштав внатре, не бос.
    За се се информирав пред да ја купи девер ми и сме сите доста претпазливи кога е внатре.

3. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    20.182
    Ние сме со црвено грло, имаше температура синоќа отидовме до болница не спушташе никако, ме исплаши. Таму триста стресови ми дадоа ама помина.
    Одкако почнав оспен да давам се подобри одма, не качува толку брзо темп од вчера до денес еднаш само качи и толку само многу спие денес, давам електролити со шприц цел ден зошо не јаде и не пие ама цело пладен го преспа детево..

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.869
    Сиг и грло го боли, земи лижавчиња за грло има по аптекиве, спие и од антибиотикот и од настинката не му се секирај, си бара душата одмор, гледај течности да внесува и јадење што сака сега, со помин да е :l:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    21.878
    Оф бе уште ма старт сте почнале со разболувања. Гледај само да пие телности за да не дехидрира, јадењето не е најважно сега. Нека спие му треба сила за да оздрави. Полесно да помине. :hug:

На sani99 и Carolin. им се допаѓа ова.
  6. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    20.182

Фала тии. Добро и издржавме две недели цели. Давам со шприц електорлити и чај пошо не сака да пие од страв што го боли, само вика "мамоо диме гизна" тој мисли се гризнал душава. Знам дека е ова почеток само со лесно да поминува.

На Bella_Stella и kozuf им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.869
    Ние лани точно пред 1 година беше почетокот во градинка, издржа цели 3 недели и дирек на болница завршивме :x со пнеумонија, леле ко ќе ми текни :worried: па еве сега машала помина без антибиотик, само 2 ноќи лоратадин давав, една неуспешна инхалација и толку од лекарства, почнува имунитетот да се буди :D
    Сепак оваа недела дома цела ќе си биди, да не го повтори, сега и мм е настинат, 3 дена лежи, а не ни спија со нас, јас и големиот батко се држиме пу пу да не се подречам.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    21.878
    Давајте совети како да го одвикнам од цуцла. Дома дур е не ја цуца преку ден, само за спиење. Му ја давам само во екстремни ситуации кога не може да се смири на друг начин. Ама во градинка ми кажаа дека цуцал. Немам идеја како да го прелажам. Многу си ја сака, пресреќен е кога ќе ја види. Па како се моли да му ја дадам “ама мама дај цуцу само мако”. :D Не сакам веќе да цуца. Голема помош е, не знам како би заспивал без неа, ама доста е. Секоја идеја е добредојдена.

9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.705
    Ова и јас сакам да го решам ама ни сила имам, ни храброст.
    Кај нас оди и си ја зема. Во градинка само за спиење, ама таму ја научија дека цуце и треб да се смири сега нешто кога не и е по ќеф трча и ја зема. И некако ептен ме нервира тој момент, зема цуце седнува и почнува да се фаќа за коса. Мене ми е језиво, оти сакам ко ќе е вознемирена да се исплаче и да помине.
    Исто стално ја зема преку ден веќе. Порано тоа не го правеше.

Ама како и за се. Земаш и издржуваш три дена плачки. Или велиш цуцето некој го зел, или си отишло или било кое друго оправдување.
    Ја само божем зборам дека веќе е голема и не и трева, ама џабе и цуце и шише со млеко, а бога ми и пелени.
    Веќе знае кога и се кака и кака на само едно место дома. И сега кога сака да кака трчи натаму. Колку пати сум пробала да ја ставам на тоалет и нема, не сака.
    Бар тоа да ја научам, па после со мочањето може полесно ќе биде.

На Ceneva, Giovanna и Carolin. им се допаѓа ова.
  10. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    166
    Мајки што престанавте со доење, давате ли друго млеко сега?
    Чисто ме интересира мислење

11. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.048
    Јас мојот го одвикнав со сечење на цуцлата секој ден по малку и со лажење мачето ја гризнало, ама помал беше тогаш, 2 години беше. На крајот веќе не ја ни цуцаше само ја држеше во уста. Во соработка со учителките лесно ја одвикнавме без плачки, после веќе сам не ја сакаше. И јас исто се плашев како би заспивал без неа ама без проблем заспиваше после, со приказни со зборење итн. Кога се будеше место цуцла вода му давав и почна од тогаш и да ја преспива цела вечер. Искрено јас се препородив откако ја одвикнавме.

На Ceneva, Bella_Stella и јolene им се допаѓа ова.
  12. Grogu

Grogu Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    22
    Според моето искуство, треба родителите да се решат дека нема веќе цуцла. Прва препрека е тоа :). Те разбирам целосно за стравовите иста приврзаност имаа двете мои деца, и иако се сосема различни карактерно првото флексибилно бебе, второто со многу силни реакции на се, и двете ги одвикнав околу 20 месеци. Кај двете само ја тргнав цуцлата, како да не постои. Беше објаснето дека е дадена на помало бебе сега. Првото дете само подолго време и требаше да заспие неколку дена ама прифати без плачење. Второто малце покомплицирано. Прво за дневна дремка забележавме дека кога заспива со други може без цуцла (исто како сестра и со подолго заспивање ама без плачење) ама со мене беше хорор, по 30 минути плачење и изливи на лутина, ништо не ја тешеше. Па се погоди период да сум многу болна и со татко и само спиеше недела дена и со него прифати без плачење. После 20тина дена од одвикнување имаше многу лош тантрум во трговски центар во странство летово, и од очај и купив цуцла, ја поџвака, ама апсолутно не и значеше ништо, дури не ми се веруваше, бев скроз убедена дека и ја враќам пак и џабе цел труд, ама само малце поцуца и ја извади да си игра со нејзе. Пријатно изненадена останав Пробајте да видите дали во градинка може прво да ја тргнете целосно без драми, па ако тоа успее после и дома..

На Ceneva, Giovanna и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. Grogu

Grogu Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    22
    Да и ова, цуцлата со вода беше заменета при будење ноќе, сега и од тоа ќе се одвикнуваме кога ќе дојде ред за пелени тргање

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  14. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.048
    Мојот сега се буди еднаш за вода ама почесто ниеднаш и спие цела вечер, за разлика кога цуцаше цуцла по сто пати се будеше и ја бараше. Ние сме во процес на одвикнување пелени ама не му смета ако се напие малку вода во спиење, со сув памперс станува.

На Giovanna и Grogu им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    21.878
    И он знае каде стојат и а му стане досадно одма оди и ја бара, дај цуцу мако. Ептен ги смирува, како магична е и очигледно затоа толку ја сакаат. Ние одамна збориме дека он е веќе голем батко, дека не е бебе и не му треба цуцла. Покажуваме дека бебињата цуцаат, он се смее ќе ја тргне и пак ќе си ја земе, како игра му е. За пелени јас моментално сум на пауза. Пробав и со нокшир, пробав и со адаптер, не сака. Во нокшир два пати се измочка и не сака повеќе да седне и не планирам да го форсирам, очигледно не е спремен за тој мајлстоун. Кажува кога кака, си игра и ќе клекне и вика “мама јас какам сега тука”. Секогаш го прашувам дали сака на шоља или нокшир, секогаш кажува дека не сака. Исто не дава пелена да му се смени, од некни сто пати прави глупост кога е какан. Ќе тргнам да го пресоблечам и ќе бркне раце во го*цата и прави сѐ лом наоколу и се смее како не знам што да постигнал. (facepalm)

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    21.878
    Сум размислувала за ова со сечењето, ќе пробам. Како ја сечеше? Треба викенд да е за да му ја тргнам, и плус во градинка да кажам. Он сега пред спиење секако не ја цуца нешто активно, цело време ја вади зошто збори многу пред да заспие. Вода пие пред да заспие, а преку ноќта веќе некое време не се буди ни за цуцла, ни за вода.

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    21.878
    Дефинитивно треба јас да пресечам, исто како што беше и со доењето. Син ми е нешто на средина, кога сака е флексибилен, а кога нејќе е тешка драма. Знам дека за цуцлата ќе има драми зошто ја обожава, ама ќе заборави евентуално. Само уште јас да соберам храброст. :sweat:

На Grogu и Giovanna им се допаѓа ова.
  18. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    10.658
    Ние ја одвикнавме после втор роденден. Исто многу сакаше цуцла, ама штом успеавме да се откачиме од доењето, се друго после беше полесно.
    Ја користеше само за заспивање и после кратко време ја плукаше. Преку ден и ги чувавме надвор од видно поле.

Се жалеше на болка во увото кога решивме да пресечеме финално и кажав дека докторката рекла нема веќе цуцли ако сакаме да не боли. Плус стандард муабети дека е голема веќе и слично.
    Имаше негодување пред заспивање, ама ред приказни и муабети, ред кенкање и плачки - за три дена се навикна и веќе не побара. Ама како што рекоа треба да се одлучиш и да почнеш.

На strelec231992, Grogu, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    743

Пример кај нас, он беше магепсан од цуцлата не тантруми не трескање од земја и еден ден пресеков, цуцлата ја брцнав у оцет и му ја дадов, магично ми ја врати и ми вика Кака дека била..сурово али веќе не ја побара.
    Беба се роди мислев дека ќе ја бара од бато ама ја зимаше и викаше кака кака

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.585
    И јас сакам некоја идеаја за одбикнување од цуце.Само за заспиваее ја користевме. А сега почна да ја бара преку ден. А и навечер не ја плука долго време. И веќе тоа ме иритира. И ако осети дека не му е во уста кмечи во сон и ја бара. Баш стана зависен. А од друга страна сега ни следи операцијата и не знам дали ми е паметно да го одвикнам сега или да почекам. Се потешко ќе биде како растат.