Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    21.578
    Моево генерално од никогаш не правело проблем, ја сака градинката. Ама зошто за одењето прави така, не можам да си објаснам. На крај почнувам да се сомневам дали му е убаво таму и дали нешто му ствара одбивност, а нема како да дознаам. Како што кажав среќен го зимаме секој ден, во понеделникот особено беше ептен збеснат и расположен, дома се чудеше што да направи од што си поминал убаво. Па кажуваше дека сака пак да оди имало некоја Paw Patrol кола. Дојде утредента, ни кола ни ништо не го интересира, нејќел градинка. И ајде оди разбери.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    1.201
    На здраво дете кога бевме со полни 2 г, кога ме виде докторката со цуце ми рече под итно да ја тргаме-нема магичен начин само ја тргаш и нема давање.Нерви неколку дена и ноќи ама НЕМА и готово.така и направив и за три дена беше готово.колку се одлага толку полошо

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    1.201
    На здраво дете кога бевме со полни 2 г, кога ме виде докторката со цуце ми рече под итно да ја тргаме-нема магичен начин само ја тргаш и нема давање.Нерви неколку дена и ноќи ама НЕМА и готово.така и направив и за три дена беше готово.колку се одлага толку полошо

4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.103
    Допаѓања:
    46.346
    Бела што да ти кажам исто е, додека да се убедеме да тргне, кај мене секој ден кажува исто дека му е гласно во градинка, дека децата се гласни и дека музиката е гласна, кога го прашам зошто не сака да оди, затоа е. На раб на откажување сум, секако останав без работа мислам дека ќе оди фо крја на месец и толку, ќе пробаме пак за некој месец.
    Секој ден кога земам е со отечени очи, не сака д ајаде таму и не сака да спие, обавезно плаче на 2-3 пати, и искрено не можам да издржам, не е тоа дете кога оди и не оди.

5. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.213
    Гледам да го разбудам малку порано деновиве за да имаме време да читаме, да си поиграме, така е полесно за спремање. И правиме планови за после градинка во кој парк ќе одиме, што ќе правиме.. за цуцлите не знам како им даваат во градинка, не е баш хигиенски, си ги зимаат сигурно едно од друго. Кај нас мислам од прва мала веќе не им ги даваа на тие деца што користеа.

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    24.775
    Првото дете ми беше така, не сакаше гласна музика, не сакаше кога викаат децата, едноставно му сметаа гласни звуци, ама одеше бидејќи немавме избор, па со плачење скоро секој ден беше, дури и сега на 6 и пол год не сака многу гласна музика.
    Малото е дома оваа цела недела бидејќи беше болен и секој ден ми вели нејќам в градинка, не е убо таму ми вели, Иц не е убо :rofl: среќа во несреќа мајка ми даде отказ па еве 2 дена со неа се чуват, па нз како ќе продолжиме, си велам да го исчуваме дома овие 2 3 недели, па пак ќе пробаме. Да се разбериме ќе одеше тој уште од вчера да не беше мама слободна, нема сакам нејќам оти немавме избор, ама вака веќе е друга приказна, кога има кој да го чува е веќе друго.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.817
    Допаѓања:
    7.947
    Некогаш си викам детево освен живот во градинка и дома кога е болна, не знае за друг живот.
    Сме имале периоди на плачки и периоди кај што оди со трчање. Генерално за градинка не зборува многу, ептен низ игра да ја прашам, ако видам некоја активност да пуштиле слики.

Пример боеле слики со јаболко.
    Јас: Што правевте денес во градинка?
    Х - тотална тишина и игнор

Земам јаболко да и дадам да јаде...
    Јас: еве сега ќе јадеш јаболко, кој боеше јаболко во градинка?
    Х: Х боеше ( за себе) - цЛвено, Ана боеше, тој боеше и ќе нареди 5-6 деца.

Така да од моево само строго со стратегии муабетот за градинка.
    Некогаш и на попладне или во викенд ако поминеме покрај градинка се стега да не ја оставам. А наутро не прави проблем на пример.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    20.000

Муабетот за градинка и ништо кажување таму, седиме со баба му и следи:

Баба му: Диме што ти дадоа да ручкаш во градинка?
    Д: (седнат свртен на кај двор) Види дува ветер.

Ако не паднав од стол тогаш никогаш нема :rofl:

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.