Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    6.059
    Ако пробува да те удри фаќаш раце, Ако пробува да те касне се тргаш. Ако гледаш дека ескалира и може да се повреди само го обезбедуваш просторот да не се повреди и стискаш заби и чекаш да помине. Во тој излив на емоции не можеш и не треба да очекуваш да се вразуми. Ако ти дозволува, само гушни го силно и остави го да се исплаче. Немам друг совет, се надевам дека вечерва ќе поминете полесно.

На Giovanna и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.495
    Допаѓања:
    20.016

Не бевме не. Таман почна да седи се разболе. Воспитувачките се убедени дека он ке се адаптира и ке седи, они повеќе од мене веруваат мислам дека. Само ми зборат ке се навикне не се секирај. Ми пратија слика после како си игра. Многу нови деца сега почнаа и хаос е уште.

3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    10.608
    Верувам дека е тешко. Те разбирам затоа што и ќерка ми е ваква. И ме расплакала од немоќ и се. Не викам дека и јас се што правам е исправно, но од искуство со вакво дете, кај мене помага само поставување граници. Многу лесно сфаќа кога може да ме вози за нешто, ако попуштам во момент на слабост трократно ми се враќа по глава. За жал иако делува најсурово, оставање да се исплаче и смири, па после да си зборуваме и гушкаме кај нас носи најголем резултат и во моментот и за идни слични ситуации. Мали се, ама веќе и не се толку мали, почнуваат и те како да разбираат и да памтат.

Со @le.soleil генерално се согласувам за се што пиша, затоа што го имам искусено истото. Сум сменила една навика со друга, па после испаднало дека треба да ја одвикнувам и од таа. Ме мавала во бес, сум фаќала раце, чекам да се смири. Сум попуштила некогаш кога сум била слаба со нерви и емотивна, но после тоа секогаш сум се покајала затоа што ем ќе си го направи кејфот ем пак нема да ме послуша, а утре пак ќе го проба истото.

Многу е неблагодарно да дава човек совет за туѓи деца, кај што не си им дома, но ова чисто си споделувам слично искуство во вакви ситуации како е кај нас. Знам дека ти е тешко, никој не сака детето да му плаче, но имам надеж дека за скоро ќе ја надминете ситуацијата.

На LiquidLuna, Carolin., le.soleil и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    1.673
    Да!
    На оваа возраст секое одвикнување од одредена навика за заспивање, после им е бунт.
    Кога ја одвикнав од цицање, а цицањето и беше начин на заспивање уште имаме проблем.
    Пред тоа беше за 2 мин заспана. Сега..хаос сеуште. Ама направив грешка. Она не сакаше, јас ја оставав.
    Според мене треба да си доследна и истрајна дека е време за спиење и тогаш се спие. Ќе биде тешко една, две недели ама ќе научи и ќе се врати како што беше. Јас сега го правам тоа, мада кај нас одвикнувањето беше пред одмор и претпоставувам и дојдоа многу промени и се беше нагло.

На Giovanna и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    10.608
    Епа што имате соработка со воспитувачките, пола работа е завршена. Верувај секакви деца им прошле низ раце, не се овие први што плачат при адаптација. Ако си решена да оди во градинка, те советувам да најдеш начин да го издржиш периодов и да не си го ставаш толку при срце. И сама гледаш дека после кратко се заигрува и си гради нови врски во градинка.

На lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  6. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    1.673
    @Bella_Stella ме потсети на моите нервози со спиење сега. Многу се нервирав, бевме во камп месец дена, секој ден ме среќаваа луѓе и ме прашуваа: заспа вчера? Јас и мм секоја вечер што не правевме да заспие, на крај после 3 часа борба те фаќа нервоза и се исклучуваш. И тоа трае и трае и си викаш дали ќе заврши и не завршува. Ужас.
    Се правиш дека спиеш, ти скока над глава.
    Те гризе, те закача, те тепа за да привлече внимание.
    И се спие и се плаче, ама мозокот и работи 300 на саат. Неможе да се смири. Она неможе да се смири, јас уште помалу зошто веќе сум на раб на се што се случува секојдневно и исцрпена. Ми требаше некое време да седнам малку со себе и да видам што треба да направам зошто јас сум возрасната,не е она. Па полека, смирено, дишев, издишував додека ја заспивав. Имаше проблем за дневно спиење и ноќно. А рачунај цел ден надвор, сонце, вода, детево ништо не го клапнува да заспие. Ме фаќа паника, викам, ниедно време, толку мало дете да заспива во 12 по полноќ итн.
    Не е карактер верувај толку, таква им е возраста, неможе да се смират и го прават тоа. Претпоставувам како стрес го доживуваат и така реагираат. Кај нас немаше плачки за одвикнување ама внатрешно и беше многу тешко да прифати дека така не треба и неможе веќе да заспие. Ќе се врати во нормала ама треба многууу трпение и издржување. Затоа се е полесно кога се помали, сега се потрагично доживуваат.
    Чисто да знаеш дека не си сама и дека многу деца поминуваат низ вакви адаптации со вакво однесување.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    190
    Мајки како да се одвикнеме од легнување на земја? Кога се лути и легнува на земја..Значи разбирам и да се налути и да плаче ама кога легне и од памет ме вади..Ќе прави скоро 3 години. И во последно време се му е НЕ..јас уште не доискажана, он вика НЕ..Обично кога идеме негде, секогаш му кажуваме ќе идеме таму и таму, тоа и тоа ќе правиме, и тој сам веќе знае, ако не послушам, тате ќе ме земе и ќе си одиме..и обично функционира, ама кога ќе се налути и ќе легне е цревата ми ср обраќаат.И дури и да сакам да го земам ќе каже, бегај мама, оди си мама..и некогаш стварно се осеќам безпомошно

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.114
    Допаѓања:
    46.393
    Јас мислам дека е до возраста ова со спиењето.
    Кај моето знам дека не спие од што е престимулиран, вчера бевме на роденден вечерта и затоа не можеше да заспие, премногу стимулација во игротеката имаше.
    На крај кај мене секогаш помага земање во раце, гасам светла и пеам една песничка што од мал му ја пеам, некогаш го слушам кога проба сам да се успие и си ја пее он.Тоа секогаш го смирува и регулира, а обично и мене ме смирува па заспиваме и двајцата.

Инаку моето не писка кога не е по негово ама почнува да плаче од нервоза, јас сум иста, јас не плачам тага туку од фрустрации, од мала сум таква.
    Значи на врв око солзите му се и одма плаче и е фрустриран.
    Значи многу тешка возраст е ова нив, а богами и за нас
    Секој ден се прашувам дали го растам и воспитувам правилно, еден од најголемите стравови во живото ми е да израснам дете кое не знае како да си регулира емоции и да биде невоспитано и лошо.

На Giovanna и le.soleil им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.114
    Допаѓања:
    46.393
    Никако, ќе помине, игнорирај. Многу деца легнуваат на земја во момент на фрустрација. Ќе чекаш да му помине моментот и потоа ќе разговарате.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.309
    Допаѓања:
    111.855
    Правам дистракции, пример Ајде да одиме да ги бараме мачињата! Леле да види надвор има нови цвеќенца! Ајде да видиме лимонот дали пораснал?! Такви глупости. Исто и со брат му се лаже, Ајде брзо, јас и бато одиме, ти до кај си?! Многу мразам да го лажам така, ама што да правам.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.825
    Допаѓања:
    7.974
    Не прави проблем за одење, за спремање ретко ако ептен и се спие или да го види татко и, па да го тера да гледаат цртани наутро.

Инаку за 10 минути сме спремни, памперс, облека, обувки, витамини.

Е имаме исто ако ептен запне, ајде да видиме надвор дали е кучето разбудено, ајде да видиме Сара и Софи каква игра смислиле и за секунда е пред врата.
    Сара и Софи се имиња на рандом девојчиња што ги имам низ ходник слушнато ама сега тргнува кога ќе ги слушне.

@Bella_Stella