Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.608
    Мајка какви очекувања имаш од дете? Да сака да се пресоблече? Да прави ти како што сакаш? Не зафракавај. Ти промени си ги мислите

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.915
    Допаѓања:
    8.154
    Е со ова баш и не се согласувам. Не може да ги оставаме да прават се како што сакаат.
    Може да дозволам да не јаде манџа ако не сака и место тоа да јаде друго. Може да дозволам наместо во нејзиниот кревет, да спиеме заедно пример ова. Ама не може да дозволам да спие утоп воден/а затоа што после сите останати последици ќе ги трпам и јас.

Конкретно за деца веќе на приближно 3 годишна возраст и треба и те како да сфаќаат одредени граници и правила.

Еве за ќерка ми, можела после едно читање на сликовницата пола да ја раскаже, на нејзин начин или едно гледање на цртан, да го запамети и да го раскажува или бара истиот ама дамата не можела по 100 повторувања да запамети дека кога влегуваме од надвор, треба да седне во претсобјето и да ги соблечеме обувките.
    Или дека пред спиење треба да се мијат заби. Или дека ако фаќа во шпоретот може да се изгори.

И да, ако не беа тие повторувања сеуште ќе трчаше низ куќа со обувки или ќе проба да фати на врел шпорет.

На Erika.greeneyes, 1209, Giovanna и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.399
    Допаѓања:
    3.227
    Мислам дека со оглед на тоа што нема никакви обврски би можел да си го намести крветот кога ќе стане од спиење, да си направи доручек и да се самооднесе во градинка. Потоа да си дојде да направи ручек, па да пружиме нозе со мм кога ќе се вратиме од работа. Не е многу нели?8)

На 1209, LiquidLuna, Sun&Moon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.585
    Сигурно и ние придонесуваме несвесно за некој испади. Не сме совршени, тоа е тоа. А моето има фаза сака, па по три секунди веќе не сака и така, и збеснува и почнува да го фрла нештото. И многу пати ќе кажам добро мама ќе јаде ако ти не сакаш. Леле драма не може ни ти да ручкаш и крај (facepalm)
    Деца во вистина комплексна возраст со многу предизвици за нас. Нека се живи здрави, да има што да има кажуваме кога ќе пораснат :rofl:

5. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    20.182

Мене моево не ме остава да јадам :rofl: Јас седнувам на маса "не мама јадееее" и одма доаѓа до мене и наоѓа занимација или игра некоја. Кој знае што му дувнало во главата негова. А ако му речам гладна сум отвара фрижидер и ми вади се што може да докачи и носи во скут

На Erika.greeneyes, 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  6. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.608
    Еве веќе звучиш подобро. Јас се извинувам ама остави детето да си биде дете, иако е малку палаво не се стресирај толку зошто не сака ред, пресоблакање. (Не знам кое сака, а сите до едно не сакаат)

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    Какви вируси има сега? Втора недела во градинка и не издржа без да се разболи. Недели уназад си поткашлуваше, носен на преглед и сѐ беше во ред. Од пред некој ден кива и уште поткашлува, онака влажно ама ретко. Носот тече уште од првата недела кога тргна. Сабајле во 6:30 стана, 38 температура. Он одма отиде во дневна и почна да си игра, свеж е. Температурата сама му се симна и моментално има 37.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    41.015
    Секакви вируси има. Од настинки, кашлање, тт до повраќање и пролив.
    Малата прво кашлаше и имаше тт една ноќ, нос и течеше, а синоќа почна на меше да се жали и повраќаше. Хаос е

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    И он се пожали на меше. :|

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    41.015
    Не мора да значи дека е стомачен. Мојава и кога е настината, грипосана знае да се пожале на меше

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    Се надевам дека не е. До сега нема фатено стомачен, како што слушам знае да биде баш страшно.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    20.182

Кај синко во група има стомачен 3 деца се со тоа. Ама имаат и со температура. Моево беше минатата недела со црвено грло и температура. Уште пие антибиотик се надевам само нешто друго дека нема да закачи..

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.668
    Допаѓања:
    8.772
    @lackygirl е како вака заборавате.
    А свекрвите "памтат" од пред 30+ години што било и како било :lol:

На lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.668
    Допаѓања:
    8.772
    И мојата само витамин д3 и витамин ц, и омега кога како пие. А почнав од лани од октомври претходно не сакаше да слушне за витамини. Па да не ја урочам не е некое болежливо дете.
    За секој случај јас не давам од овие за имунитет.
    Со апетитот сме ужас последно време, е за тоа можеби нешто би дала, ама искрено јас не верувам дека прават некои чуда витаминиве. Ако се разболува пак ќе се разболува.

На lackygirl и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    Решив да не давам ни јас ништо. Сега пие Омега3, Д3, Пробиотик, Б комплекс и Ц вит. За апетитот можеш да го пробаш Б комплекс на Бекутан, јас него го давам, не за апетит туку после Коксаки и Сипаници продолжив со давање, да дотрошам второ шишенце и може нема да продолжам. Не знам дали има влијание на апетит кај син ми зошто во последно време е станат баш прибирлив, а порано јадеше скоро сѐ.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.585
    Моето стално ми седнува в скут дур јадеме и јаде од мојата чинија, дека послатко е моето е неговото :rofl:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    20.182

Имаме еден пријател доктор во пензија, ме сретна во аптека јас купував нешто витамини матичната што ми даде прополис спреј, имуноБ сируп и уште нешто, имаше и оперил за нос. Ми вели оперилов е добар ова останатово бадијала што даваш, детето треба само да си изгради имунитет. Најди нешто на природна база да си јаде, витамини треба преку јадење да си внесува и така сеа ништо не давам освен д3 и омега. Сњ стои у фрижидер.

На 1209, lackygirl, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.703
    Ја тоа изгледа дека девојче имам па немам намера да знам се'. Овие од машкиве они мора се да паметат. Ама со сваќата гледај ујдусани, нека си прават како знаат, ние ништо не знаеме и ништо не паметиме.

Абе не се памети се ако не си запишеш. Еве ја детево мое стварно не се сеќавам како беше како бебе. Ако не земам слики поима немам што се дешавало.
    Маж он рече пораѓајот немало да го заборави. Па шо има јас да паметам :D. Искрено од бременоста се сеќавам, од пораѓај навака се ми е матно. Од прилика онака прв заб мислам фебруари беше. За другото така така. Бебе немам избањато повеќе од 3 пати сигурно, тоа и ден денеска е обврска на маж ми. Како би зела после 20 години да речеме бебе да бањам, ко ја моето не го бањав сама.
    Свекрвите они се друга димензија. Тоа се знаење вонсериско е.
    Они и дете родиле и на нива оделе и на рака переле и домаќинство гледале, ние сега со машини се се жалиме.

На Erika.greeneyes, see.emily.play, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    Точно е тоа, не викам не. И јас само Д3 и Омега3 давам редовно откако е роден до денес, другото е повремено. Пробиотик престанав да давам кога наполни 2г, сега почнав пак од страв од стомачен вирус. Не дека нешто ќе спаси, ама си викам веројатно ќе помогне да помине полесно ако евентуално закачи. Син ми веќе не јаде сѐ како порано и реално нема баш како преку храна да ги внесе сите витамини.

На 1209, Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.703
    Темата со суплемнтација често ја начнуваме. Од очај секоја од нас доаѓа до точка кај шо вели ќе барам ќе давам.
    Негде читав дека на деца до 3 години освен вит д, не е добро да се дава дополнителна суплемнтација оти се преоптеретува организмот. Не ми остана во сеќавање што точно, ама знам имало истражување дека не треба да се дава ништо.
    Кај мене мислам дека на сите такви производи стои од 3 год.
    Јас ни омега не давам. Само вит д повремено и тоа. Многу тешка година имавме во поглед на разболување. Одеше буквално по една недела во месец во градинка. Два пати средно уво лечевме со антибиотик, три пати најмалку на итна за ларингитски напад. Се друго со ибу, без хоспитации, што нашиот педијатар смета дека е супер.
    Во очај еднаш прашав и толку. Не зедов ништо. Чај со мед и лимон. Мајка ми прополис ми испрати и тоа може. Овошје јаде колку сака и нон стоп уствари. Една манџа на ден со сите можни кромиди во неа дома јаде. Два пати во градинка и вечера најчесто е што дал бог. Краставица, пиперка, домати нудам така во тек на денот. И мојата многу нешта кои порано ги јадеше сега не сака. Најмака ми е за грав со спанаќ. Тоа како бебе се јадеше, сега веќе не.
    Сокови и смутис не нудам. Ретко кога е болна ама и тогаш млеко сака само.
    А сакав за смукалчињата да ви кажам оти ми забрани забар некна, многу се правел кариес од нив. Или одма четкај заби или не давај беше.
    А со мојата баш ни беше ритуал од дм да купиме смукалче и така се разбиравме.
    За маџунот некна што зборевме и прашував во другата тема, па не знам баш дали ко ќе ставиш на кантар колку се исплаќа да даваш. Секогаш подобра опција е да се дава свежо грозје, боровинки и сл. Секако смрзнуваме сега свежо, има да сс купи зеленчук преку цела година, сезонска храна.
    Мед, прополис и матичен млеч се мојот избор за имунитет и веројатно на тоа ќе останам постојано.

Им давате ли да грицкаат јатки и семки? Мојата многу сака да грицка кикирики, семки од тиква, сончоглед? Не сум пробала со други така цели јатки и страв ми е. Ама зема од нашите кога ќе види, а во путер не ги сака.

На 1209, lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.