Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.915
    Допаѓања:
    8.154
    Кикиритки не сум дала така, а и сама не зема. Семки од тиква си јаде често, лупени, без сол купуваме. Сончоглед има пробано ама не е фан.

На 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.177
    Допаѓања:
    46.630
    Дефинитивно го прави оти му даваш до знаење дека те нервира и моето го правеше ова и исто фрлаше работи од тераса кај моите и ние кога престанавме да икаме на секое фрлање и да го карам на секое плукање за неколку дена магично престана.
    Мислам дека бара внимание и затоа повторува работи кои му велиш да не ги прави.

Какви активности имате дневно?
    Моето откакоо добива потешки "задачи" е помирен и попослушен.
    Пример не му велам ми треба помош со нешто, туку му велам сине ајде сама не можам прави ми друштво, ова е магичен збор кај нас и треба да усисаме, да пазариме, да миеме садови, дрн дрн, не го оставам да му е досадно оти сфатив дека моето не од инат туку од досада прави глупости.

Суплементи јас ништо не давам освен вит Д преку зима, толку.
    Сеа му земав и некој имуно со мед, скаа да го пие не знам дали ќе има фајда.

Последна измена: 25 септември 2025
    На Mumoftwo30, Giiirl23, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.868
    Сваќе давам се јас, нели второ дете ^_^ не многу ама да проба да, пр јадам сончоглед и 2та идат и го кревам оти ме нервираат многу ко ќе ми бараат :devil: ќе му дадам по неколку и оставам и јас не јадам. Кикиритки има пробано ама не јадиме и не чуваме дома, индиски и бадеми чат пат ќе купам му давам јади.
    Суплемнтација Не ништо, сега почнав Д3 и Витамин Ц на 2та му давам, иначе прекинав Д3 зимата бидејќи ми се смачи од молење и плачење, купив потоа Молерс со омега така стои цело шише. Омега од ко е роден досега воопшто немам давано, уствари почнав на 3 месеци ама повраќаше после тоа и прекинав. Не примаше ни големиот како бебе.а Освен пнеумонијата лани, после Аденовирус и хоспитализиција заради дехидратација не бил нешто тешко болен, стандард со тт бил по 5 дена, пиеше и антибиотик 2 пати мислам годинава, др нема. Сипаниците ги помина на 2 месеци тие не ги сметам :D
    Имунитетот е ова, се ова прележано, сега веќе полесно поминува, еве пред 2 недели со 20000 лекукоцити, грло црвено, мрсули, кашлање помина без антибиотик, без лек буквално, ништо не давав, само пола инхалација бидејќи толку успеав да го додржам....не планирам ништо да давам. Исто беше и првото дете, најболен беше првата година в градинка, после секоја друга година само 2 пати беше со тт и после 4 год е пу пу здрав, сипаниците пред да напрај 5 год ги прележа, тој му ги донесе на малото од градинка.
    Маџун сакам да направам дома па ќе видиме што ќе испадни :sun: ако направам воопшто оти се нема време :lol:

На Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  4. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    853
    Вие што имате женски деца какво пилешко им давате? До сега чат пат домашно наоѓав ама сега веќе не барам а некогаш ќе треба супа да и направам незнам какво да и купам кое е најмалку со хормони.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    Давам јатки одамна, индиски ореви сака најмногу.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.703
    Цели нели? Тоа ми беше прашањето. Не мелени.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.177
    Допаѓања:
    46.630
    Jaс сецкани давам вакви работи.
    Не јаде многу ама знае да побара ако јадам јас.

8. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.399
    Допаѓања:
    3.227
    Оди во градинка и на дефектолог најмногу поради концентрација (со тоа и говор да поттикниме). Ништо не му држи внимание, купив секакви боенки боички и едукативни игри, ни праќаат и од дефектолог се што вежбаат но интересот и фокусот дома е 0. Таму соработува но дома и во градинка не. И во градинка кога цртаат и играат тој во позадина вози коли. Додека е топло секое попладне излегуваме или на викендица вози трактор, баланс и сл. Екрани и такви работи веќе долго долгоо време не користиме поради говорот.
    Вклучен е во се повеќе со мм, го носат на работа кога не е во градинка вози багер и вилушкар со нив. Или поедноставно кажано го интересира се што е поврзано со возење, за се останато е со главата во таван и не е заинтересиран. Главна опсесија му е возниот парк, па повеќето и дома игра со тоа, во состојба е да не се симне од трактор цели 6 саати.
    Секако ќе дојде момент да му се здосади и тогаш ги прави најголемите глупости.

Ви благодарам на сите за советите, ќе пробам со игнорирање деновиве.

На Mumoftwo30, Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  9. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    853
    Мојава одамна цели ги јади.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.868
    Да да цели. Мојов мастики џвака :wasntme: имам мајка што не слуша и таа го научи :!: ама ги џвака 2 3 минути и плука после, мн е смешен.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.915
    Допаѓања:
    8.154
    Моево абер нема ни од мастики, ни ништо.

Маша гледаше епизода кај што ја боли заб од лижавче и сега и тоа не сака :rofl:

А стварно нема забрана за никаква храна. Се и е дозволено да јаде, само количина одредувам јас. Е јатки не ни побарала нешто сама, освен семки ама ќе ја пробам следниве денови.

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.868
    Кај мене се гледа брат му што јади и тој бара, а неможам на големиот да му забранам се, а за нешто се крие да јади во друга соба :D

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    Цели да, со тоа што секогаш е до мене дур ги јаде. Иако е спретен јадач, ризикот од незгоди е голем. Мелени давав многу кратко зошто краток период јадеше каши.

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.915
    Допаѓања:
    8.154
    Јас знам да и дадам мелени сега пример печам јаболко/тиква и од горе цимет, мед, орев мелен.
    И за мене како десерт/ужина тоа и за неа.

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    21.875
    Давам и јас во овесна каша или просо, ако во моментот немам путер од јатки. Ама ретко јаде тоа. Јаболко не ми текнало да му испечам, треба да пробам.

На Miss_S и јolene им се допаѓа ова.
  16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.703
    И уште ова да прашам. Петки излегоа ли кај вашите?
    Кај моето гледам ама нема. Она се чеше секако, става прстиња надзат ама ни е натечено, ни гледам да има заби од доле.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.449
    Допаѓања:
    112.561
    Пред два три дена се пожали дека го пржи мешето, го боли де, после одма почна да кашла, носот да му прави секрет, кашла баш убаво, синоќа стана од спиење така во ниедно време и се вртеше, па едвај заспа, сега ене го килав е. Вирус е, со ниска тт и кашла.
    Се е излезено од заби за оваа возраст, не знам зошто толку брзо, ама ги има на сите 4 страни по 5 заба.

За непослушност, инаетење, мислам дека е пред се поради тоа што не знаат да се докажат до крај. Немам друго објаснување. Знаат да кажат, ама не се, не се разбираме убаво и се фрустрираат и прават глупости. Морам да кажам многу е подобар од претходно, ама пак знае да биде бесен и да се глупира.

За јатки јаде од пред годината, мелени, во шејкови, во каши овесни, во путери, се јаде. Јаде веќе и така да грицка ама да е до нас.

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.868
    Има една зетко :D долу десно е излезена :D

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.585
    Кај моето нема ни трага ни глас од нив. Има фора до 36 месеци ;)

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.915
    Допаѓања:
    8.154
    Околу 2,5 години и излегоа последните 2, така да веќе сите заби ги има комплет.

Туку јас веќе заборавам што и кога се случило со детево. Ептен ми е тешко да се сетам блиски сега со бебиња кога ќе ме прашаат кога почнала да се врти, кога ова, кога она.

На 1209 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.