Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Може може, таман кога ќе помислите не може полошо од ова, они идат левел ап

Erika.greeneyes likes this.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ќе го левел апнам ја него. Ама ај иди скарај го, а отворам уста иде ми вика Мама ама да се бацуваме малку, да се гушкаме малку. И со рачињата ќе ме фати за лице...

le.soleil, Mumoftwo30 and lackygirl like this.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Е ова. Вчера од “лигавење” во темното пред да заспие, превртување по сто пати во креветот, несакајќи ме опали така силно со раката по окото, ѕвезди изброив. И таман спремна да го карам он ми ми вика “звини мама” и доаѓа ме гушка се качува врз мене и сто пати како навиено “мамаа звини мамаа”. И ај оди искарај го. :?:

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Сваќе, ја прашав Ќе иде да спие или ќе треба да се караме до вечер и зема отиде.
    Ја ваква :o
    Е за сметка на тоа од сабајле уште по лустери не се забеси.
    Цел плакар земала да си пререди, ги нашла фустаните шо и ги сокрив па рикаше да облече. И ја глеам само и не сфаќам Зошто плаче кога ниеднаш не сум и рекла за облека Не тоа, не ова. Ама она мора да си поплака прво.

le.soleil, Miss_S and Carolin. like this.
  5. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Ја се си мислам ритуал му е да си поплаче пред градинка. Така обавезно на исто место почнува плачењето, дава раче на учителката или го зема она во раце, оди ама плаче. Сабајле плачеше зошо му реков да не гази бос по плочките дека јас ке му донесам сок, "не маммааа донесе кооок" пред 2 дена од градинка до до дома плачеше да не сме купеле сок пошо дома имало.
    Д: сакам кок
    Јас: да застанам да купиме
    Д: не дома има бовинка (боровинка)
    Јас: е ако де ке купиме уште еден, ке имаш два
    Д: не купиииш нее дома имаа кок, не сакам купиииш ива го повтори 373773 миљарда пати.

Како да има одредено колку да рика у денов и мора да испуни квота

Bella_Stella likes this.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

За една недела полни 3 и сабајле плачеше точно 23 минути зошто млекото на масичка сум го ставила со десна, а не со лева рака, а притоа со левата мора да го гушкам него. Стварно станува потешко после 3? Утешете ме дека го живееме врвот на тантрумите сега и дека потешко нема :worried:

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Звини мама и се топиш сместа!

Bella_Stella likes this.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Да не те разочарам,ама да. Мислам дека до кај 4 е најтешкото. Оти почнуваат да бидат и манипулатори, користат ситуација и сл. Е после 4та год е најубавиот период.

Anturium and le.soleil like this.
  9. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Да знаете како може да оди до крајности моево. Минатата недела се жалев дека пак почнаа страшните тантруми, три пати беше под казна и му бев лута, по 1 час да седи на кревет без играчки, буквално во таван да гледа. После повторуваше по мене, нее кршиш играчки, не мама тепаш, нема вачиш(плачиш)..
    Веќе една недела имам златно дете, буквално за се има разбирачка. Говорот после тантрумите пушти на цели реченици, се прашувам дали тоа беше проблемот.
    И уште нешто, дали после кажаново ќе се зарекнам и ќе ми се одбие од глава напишаново:?:
    Пу пу пу. Дали казните делуваа, дали затишје пред бура е.. ќе ви кажам:rofl:

1209, Lisandra, LiquidLuna and 3 others like this.
  10. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Потпишувам со две раце.

@Bella_Stella
    Е мојава уште од старт си е таква темпераментна ме имаше по темиве. Не дека сега стана ваква. Таква си беше плачка, ништо по таман не и е. Таман кога мислев не може полошо сега мислам е врвот. Се надевам нема и од ова полошо.
    Јас некако веќе почнав да отрпнувам.
    А тоа за комшиката што викаш, којзнае што зборат за нас. Еднаш мм кога плачеше ќере вика до доле се слушала до пред зграда (facepalm)
    Јас знам дека оди на нерви ама па за плачење да се коментира, дете е. Што може да направиш за да не плаче?
    Разбирам да скока како слон да прави белји да ти мрда лустерот на таван од неговите скокови па да се жалиш. Ама јас за деца не би се жалела ни во тој случај. Над нас живеат три деца многу се немирни многу трчаат скокаат, замисли тоа е навечер после 10. Јас се чудам толку доцна што прават ама не ми паднало на памет да одам да се расправам.

Mumoftwo30 and Bella_Stella like this.
  11. Erika.greeneyes

Децата се најголеми психолози. Знаат кај кого што ќе им упали. И во дадена ситуација како да се однесуваат. :)

Mumoftwo30 likes this.
  12. Bella_Stella

Најинтересно е што комшивката не е ни под нас, ни над нас. Празни се и двата стана, то ест во странство се луѓето. Има слушнато она од некој стан у дијагонала па да си искоментира, да се најде на муабет. Или нема деца, или не знам. Мада што и кога немав дете ни на крај памет не ми дошло да се пожалам од дете што плаче. Исто како што на улица никогаш не сум се вртела по луѓе чие што дете плаче, зошто и онака им е доволно непријатно. Ама не го добивам истото откако имам дете, ако се расплаче во јавност обавезно имаме вперено минимум 5 пара очи во нас. Маж ми се замара, јас не сум од тие.

13. Erika.greeneyes

Да секогаш загледуваат. А обично овие постарите генерации го прават тоа. Како мислиш којзнае што си му направил па што плаче детето. Знаат често и коментари да си дофрлат.
    Со мм купувавме топлинки за ќере и таа беснееше низ продавница. Трчаше лево десно. И нормално викнавме по неа да седне да и ги пробаме топлинките ама толку немирна беше, што мм рече надвор ќе излезат да чекаат додека ги платам.
    И продавачката мене ми вели леле колку е слатка. Вие младиве немате живци. А ние желни сме цел ден да седиме со нив. :^)

Mumoftwo30 and lackygirl like this.
  14. Bella_Stella

Аха цел ден важи. :D После 3-4 саати активно време поминато со тодлер да ја прашаш дали исто ќе каже. :?:

Mumoftwo30 and Erika.greeneyes like this.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Моите комшии ја обожаваат Софија. Завчера мм и ги зема сите играчки и плачеше до степен да комшијата ме праша да не се повредила, дали треба доктори да бараме.
    Викам да, психијатар да ми најдеш треба, а на неа ништо не и е.

Mumoftwo30 and Erika.greeneyes like this.
  16. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Четврт ден градинка, носот веќе чешма.
    Со што чистите мрсули, 2ипол години е?
    Ставам синомарин, знае да дува нос ама не сака силно.
    Нешто друго предложете оти 99,99% од случаевите си прави бронхит.

17. Erika.greeneyes

Исто срце, и моите комшии многу ја сакаат ќере. Демек кога ќе и го слушнеле гласот абе што да ти кажувам едната вика во вц влегувала да и го слушне гласот на ќере.
    Јас велам којзнае што зборат за нас дека плаче. Сигурно мислат дека ја тепаме или не знам што друго. :)
    Бидејќи на стариве нон стоп им е тоа ама зошто плаче, што и направивте :) како да им кажам што и е, кога ни јас не знам :)

@Bella_Stella па така зборат бидејќи ќе си поиграат малку сигурно и тоа е тоа :)

18. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Исто, пишти вришти а пак го сакаат.. искрено имаат среќа што се слатки :sun:
    А денес плачеше како да му се срушил светот зашто си игра игра кај што пика работи во парното демек е штекер и не ги собираше сите. Два дена дека врне и одма се осеќа дека не сме излезени :|

LiquidLuna likes this.
  19. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Мојот не сака да дува нос, ако има такви густи мрсули мора со цревцето(NoseFrida). Инаку ништо немам типс освен витамин д, ц, пробиотик и многу овошје и зеленчук, супи..

DaisyDoo likes this.
  20. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Физиолошки и шприц. Најчиста работа и најлесна за нос чистење

DaisyDoo likes this.