Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.266
    Некако ми се чини дека не се плашат денешниве деца од ништо(или тие што ги знам). Еднаш се исплаши од една реклама за паста за заби, едни жени што се смеат и после на сите им раскажуваше. Па го однесовме да му покажеме дека не е страшно. А таа недела во вена го боцкаа, не ни спомна дека страшно било тоа. Инаку не сакам да го плашам само сакам да има некој страв од опасни работи како висина, трчање на улица и сл. ама некои работи уште не ги разбира и не се плаши.

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.911
    Допаѓања:
    21.873
    Он се смее кога му викам ќе дојде чичкото. И пример ако не сакал пред тоа да испие сируп, го пие. Ама се смее интересно му е. Инаку не сакам ни јас да го плашам, ама некогаш нема друг начин да завршам некои работи со него.

На Carolin. и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.097
    Допаѓања:
    8.584
    И јас го нејќам методот ама го плашам со еден ирвас дома. Не сака да го пуштам да пее одма плаче и бега. Ама кога станува тотално неподнослив само му речам ирвасот те гледа и се смирива.
    Јас немам начин најдено да си олеснам. Ако некоја мајка знае некоја цака, а не плашење нека кажи да се спасам од грижа на совест.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    1.700
    Викав дека никогаш нема да ја плашам ама имаше период кога неможеше никако да ја заспијам и почнавме со мм да чукаме демек доаѓа чичкото да ги провери децата дали спијат. Баш знаеше да ни поверува и имаше ситуации кога заспишваше, после полека се навикна и веќе исто и е. Гледав да биде умерено, дека не е лош чичко, дека не прави ништо лошо, само проверува дали спијат децата за да пораснат. Повеќе се плашеше од чукањето. Баш го правев со грижа на совест.

На Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.825
    Допаѓања:
    36.097
    Јас со волци ја плашев :D
    После тоа сфати дека волкот нема да дојде.
    После тоа ја плашев исто со чичкото шо проверува кој не спие, и тоа го сфати.
    Сеа ја плашам со тоа Дека нема да добие подароци за нова година од дедо мраз зашо само умните деца добиваат, т.е. не ја плашам Искрено си кажувам :lol:
    Ќе пројде Нова година и тоа ќе го сфати. И така :D

На lackygirl, Carolin., Bella_Stella и 3 други им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.177
    Допаѓања:
    46.616
    Јас искрено не познавам еден родител што не користи метод за плашење некој, ама искрено.
    Е сега не сакам да е нешто екстремно стварно трауми да му направам ама користам закани место плашење.
    Односно една закана, дека има еден чичко што гледа кои деца се мирни, јадат, спијат итн и оние кои не го прават тоа им го гаси интернетот и нема да гледаат цртан:D
    Имаме ритуал пред спиење гледаме заедно еден долгометражен цртан или неколку кратки и ако нешто е немирен или сакам нешто да направи го кажувам ова и магично слуша се и така.
    Еднаш се погоди да не слуша и велев сега ќе се јави чичкото да каже и у тоа време заѕвони мајка ми и се преправаше чичкото, он зеде да разговара со него и да му каже дека веднаш ќе го испие сирупот и да му пушти интернет:D
    А еднаш кога не слушаше додека гледавме стварно снема интернет и реков ете гледаш, и тоа придонесе финтава да работи безпрекорно.8)

На Carolin., Bella_Stella и Калатеа им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.906
    Допаѓања:
    8.135
    Каква закана сестре, помина тоа.
    Јас: ако не си мирна, нема веќе цртани
    Ќе ми се посмее и толку

Ако и исклучев ќе поплаче и ко ништо да не било. Следен пак тоа што си го знае, да не речам сите глупости.

Сега обратно
    Таа: пуштиме цртан
    Јас: нема цртан затоа што правеше така и така

Одма подруго е. :D
    И казна и се со ред во едно.
    За повеќе совети кај @LiquidLuna обратете се.

На LiquidLuna, le.soleil и 1209 им се допаѓа ова.
  8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.266
    Аа и јас се заканувам, ама ако не облечеш пижами сега, ќе нема време за читање и мораш одма во кревет. Зашто додека му ги облекувам ми се качува на грб, ми прави фризура, прави салто, пика две нозе во 1 ногавица.. ама стварно така е, колку повеќе се влечкаме толку помалку време за читање. И како знае после брзо да се облече па и сам.. а дека нема да дојде дедо мраз џабе ќе се лажеме. Еднаш по улица не даваше рака и му викаме ќе те дадеме сега на тој чичко (старо купујем). И имаш прашања: а како се вика тој чичко, а зошто има клима, а кај ќе оди? Од радозналост може и ќе отиде

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.567
    Допаѓања:
    20.174
    Јас имам бубамара што доаѓа и проверува децата дали спијат :rofl: мм ја брка од прозор да не го земе а овој мижи демек спие, ова ептен во ситуации кога не сака да се смири и да легне. Иначе заспива лесно.
    А фаќа бибамари ви раце не знам како не укопчал до сеа дека се безопасни :rofl::tmi:

На lackygirl и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.911
    Допаѓања:
    21.873
    Хахах и син ми се плаши од бубамари. На одмор кога бевме кога ќе го каснеше комарец кажуваше дека го каснала “бубата мауа”. :D Ама толку слатко го кажува зошто успат прави една загрижена фацка. :D Прееска во парк сакаше да копа со еден багер во земја кај што имаше испаѓано иглички од бор и ми вика “ама мама тука нема буба мауи неји?” :D зошто сакаше баш таму да си игра.

За закани се заканувам и јас, ако не направиш ова, нема ова. Едноставно така мора некогаш, колку и да е неправилно некогаш стварно не се функционира поинаку.

На 1209 и Carolin. им се допаѓа ова.
  11. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    6.922
    Има еден дедо низ град, брада и коса ист дедо мраз. Ептен ми го олесна животот од кога го виде прв пат.
    Дедо мраз прави список низ градот.

На 1209, LiquidLuna, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.825
    Допаѓања:
    36.097
    Де побарај му контакт да го донесам наваму :rofl:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    290
    На какви перници ви спијат децата моето е три годими несака на перница иначе имам за него од дормео со алое вера рамна да не има некој други за таа возраст

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.325
    Допаѓања:
    24.864
    И јас го плашам со волкот, ама не се плаши, ова дете нема од ништо страв :D вчера во ЗОО бевме прв пат, почна да му рика на лавот (слон и лав му се омилени животни, само тоа бара ако сака да гледа нешто на нет) и лавот со лавицата почнаа да рикаат заедно, многу моќно звучеа, да се наежиш, овај малиов рика дали рика со нив, ќефој :D големиот ги затна ушите и замина, тој и вака мал на 3, 4 год го ноесевме и тогаш рикаше лавот и толку се уплаши плачеше многу и поќе не сакаше да оди таму.

Последна измена: 13 октомври 2025 во 09:42
    На 1209 и Carolin. им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.906
    Допаѓања:
    8.135
    Каков страв, ни волци, ни мечки.
    На секое одење во ЗОО е во фазон кога ќе сме ја галеле мечката. (facepalm)

На Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.325
    Допаѓања:
    24.864
    Еве прв пат вакво искуство и јас доживувам, да не се плаши од ништо дете :D дури да се чудиш, првото дете скроз различно во се, еве го и 7 год пак се плашеше...

На 1209, Carolin. и Miss_S им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.911
    Допаѓања:
    21.873
    И мојов не се плаши од ништо. За чичкото мислам дека повеќе му е смешно што така му викам и затоа ми успева да дадам сируп и сл. Ама ете сабајлево едно 10 пати кажав ќе дојде чичкото и тропав демек он е, дур да го испие. Се смее, бега и вика “нее не дојде чичкото”. :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.445
    Допаѓања:
    112.518
    Јас изгледа сум единствена што не плаши деца, се заканувам ама не плашам со чичковци, буби и волци. Ама се заканувам и најчесто не исполнувам и ме вртат околу мал прст. Јас имам фобија од тоа да не тресне некаде нешто зошто на колешка малата така ја плашеле со шефот наш, тој што ни беше тогаш беше плав и висок и колешката често заглавуваше до доцна и и викала Шефот така рече и доаѓање детево и да се запознаат и ни пет ни шест детево Ааааа ова ли е тој лошиот шеф :rofl: А за буби, јас имам фобија од буби и не сакам ид ецава да имаат, иако има големиот, ама бар малото да нема.

Леле колку се воздржувам со малово, синоќа рикаше да сме го тепале брат му до ниедно време, го нејвијал (нервирал) и да сме го истепале. Затоа се успавме сабајле.

19. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    143
    И јас не плашам , зошто моево дете изгледа нема од ништо страв хаххахахаха . Божем од буби да го плашиме , земал у рака фатил полумртва бубашваба и ми ја носи мама бубааа жив среќен . Си се затвара сам у темница и нејќе да влагаш хаххахахаха . А за закани изгледа уште е мал зошто не ме разбира или па се прави дека не ме разбира :rofl::rofl::rofl::rofl:

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.445
    Допаѓања:
    112.518
    Сабајле го гледам расфрлил играчки: ГО прашувам зошто ги растурил и вика Ама види напаив гоема згада! Како да не го изедеш?!

На Butterfly30 му/ѝ се допаѓа ова.