Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.287
    Допаѓања:
    50.940
    Ја плашев еден период со лош чичко, лоша баба, волк.
    Функционираше сега не и зборувам такво нешто, разбира повеќе и со зборување некако се обидуваме нешто ако не сака.

2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.097
    Допаѓања:
    8.584
    Леле ова ме потсети за случка во лидл летово. Имаше еден дедо со бела коса и брада. А тој на цел глас мама ево га деда мраз хахаха. Ми стана срам од човекот, а од друга страна смеа ме удри. Многу беше смешен и одеше и деда мраз деда мраз :rofl:

На kozuf, lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  3. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    1.757
    Мајки здраво..пишувам во оваа група иако сме ние помали ама со намера дека можеби некој го поминал истото...малечкото е година и пол...од 1ви оди во градинка се океу..дрнес се пожалија дека сакал да ги каса децата ...па го одделувале ...драма цела направија дури и незгодно ми падна како божем ја го учам..нејсе ..извади 3та едвај т.с само напукна гчедам и доле белее...вака само си нагаѓам дека може е од заби..или па период е кој ќе потрае и ќе си имаме проблем...што и да му збпрувам џабе не разбира само да да ми вика мало е

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.906
    Допаѓања:
    8.135
    Сме биле од двете страни. И касач и искасана.
    Освен што со време се надмина, друго не знам дали помогна. И зборување и зборување.
    И примери низ дома покажување како правилно се игра со деца, се бара играчка, како се гушкаат другарчиња.
    И казна од типот нема ова, нема она.
    "Фрлање" на омилената играчка.
    Освен ќотек што воопшто не е решение и не сме пробале, се останато што ни паднало на памет сме пробале.

Прво прашање од психолог ми беше дали каса дома и во кои ситуации да направам анализа.
    Мене ме касаше пред спиење, пикната во мене, не како револт, туку додека се гушка.
    Во градинка беше за одземена играчка.

На le.soleil и Carolin. им се допаѓа ова.
  5. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    1.757
    Нз што да ррчам оти р мало и што да направам не разбира мозокот не му е до степен развиен ама се изнервирав онака прилично тешко ми падна...дома на братму поголрм е знае да му се нафрли да го стиска да го влече и викам не не и полека и на глас сум викнала се смее и упорнп намерно пак прај какп за инат....

На Metier123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    143
    Ние го имавме истиот проблем пред некое време баш пишував тука . Многу незгодно вистина ама па нема што да правиме деца се , мали се ниту зборење помага ниту казни нит ништо . Едноставно фаза е ќе помине .

7. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    6.922
    Ама да го вратиш.
    Очекувам да му се акне некој ден, сандали да му бара..

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.906
    Допаѓања:
    8.135
    Најголема грешка што ја направив во моментот тогаш е што и дадов одврзани раце на воспитувачката да се справува и нејзин начин беше да одделува дете настрана од другите. Дури и нас ни направи страв, да се тресиме кога ќе се доближи до некој, да не го прекаса.

А од психологот баш обратен беше советот, никако тргање да не се наорави дополнително одбивање, од едната или другата страна, па и детето да се заплаши да се доближува до деца.

9. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    1.757
    Кај вас помина ли?

10. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    1.757
    И јас се плашам како постапуваат и како ќе...нејзиното понашање беше ептен дрско ..се обидр да земе играчка и го касна..после истото и со друго...нез што ќе се праве...епа да де можиш и посмирено и јад не сакам и јас ср најдов у стрес ситуација...ама па имаат некое си искуство како да ср постапи ...кажи, посочи...па ушти и викам вади 3ки он дали па од забите така нервоза покажал...викам ај утре ке му ставам во ранчето осанит ако не ви е тешко дајте му ...ми вика незнаж до што е...ти од дома си дај што треба и си замина...дрскост голема

11. Butterfly30

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    143
    Ич да не се замараш за нивното однесување дали било дрско или какво , нивно е да кажат ама чаре нема со година ипол дете . Не се секирај ќе помине и таа фаза.

12. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    1.757
    Јад ќе му зборувам цело време ама колку ќе разбери незнам....ама не е ни вред нечие дете да носи заби од моето... кај вас колку време траеше ова...и како му помагаше и на него и на тебе ...

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.271
    Допаѓања:
    26.442
    Кај нас пали и со двете посебно овој период дека дедо мраз ги гледа на кугла и според тоа колку се умни таков поклон ќе им донесе. А за заспивање ни е измислената самовила Ина која ги посетива умните дечиња и им дава слатко сонче за да пораснат побрзо.
    Јас не ги плашам со ништо од типот на буби, вештерки, некогаш знам да пуштам сирена полициска на телефон и да речам дека кружат, па ако се гласни да престанат оти ќе ни звонат на врата.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Butterfly30

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    143
    Траеше може еден месец , никако нит му помагав нит па јас на себе си помагав . Едноставно тоа е нема што да се прави што ќе му објасниш на дете од година ипол тоа не знае кај се наоѓа уште не да седнеш да разговараш со него . Незгодно е , глупаво е ама тоа е фаза е ќе помине . Кај нас една учителка беше многу така Подрска што е нормално бидејќи нејзе и се жалат родители ама другата беше скроз океј сама она кажува дека се деца дека е фаза и дека ќе помине . Така да без гајле , зошто утре може и твоето да доаѓа гризнато .

15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.662
    Допаѓања:
    8.745
    Период е. И мојава така правеше. Сакаше да седи во истиот памперс што била цела ноќ и во пижами не сакаше никако да се пресоблече. Многу ме нервираше тоа. Особено што во работни денови не можев да ја чекам да и поминат бубачките бидејќи оди во градинка спремна бев дури и во пижами да ја носам. Ама на сила некако се облекувавме. За викенд протестираше некогаш чекав и после неколку саати ја пресоблакав. Некогаш ќе запнев. Период е. Многу напорен, знам по себе. И сега некогаш така прави. Сега кога станува не сакаше еден период да моча па јас изведував е прва мама ќе ја фати шољата и таа одма трча не јас сум прва и така низ игра. Некогаш ми пребира многу алишта, па таман тоа што сум спремила кога ќе запне не сакам ова сакам друго а тоа другото пусто гужвано треба да се пегла. Полудувам.
    Се им е на моменти, како ќе ги прифатат бубачките :rofl:

На Ceneva и le.soleil им се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.662
    Допаѓања:
    8.745
    Да. Не ја плашам со страшни работи. Ама ја плашам сега дека дедо Мраз гледа горе од небото кои деца слушаат ќе им донесе подарок а тие неподлушните како неа ништо нема да добијат.
    Или дека нема да шета надвор, или да оди во игротека и т.н. И само вика слушам, слушам и почнува да се преправа демек приплакува. И "слуша" во моментот. После пак истата песна. Па пак истата закана и така во круг. Јас мислам ништо не ги плаши денешниве деца. И онака се имаат на располагање не се ко во наше време.

На 1209, Bella_Stella и le.soleil им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.911
    Допаѓања:
    21.873
    Леле исто, и он глуми демек ќе плаче, а се смее после 1 секунда. Ама нешто ми стана шубе, синоќа цела вечер се будеше со плачење и кажуваше дека се плаши, па сакал во дневна да оди да гледа коли. Презаспиваше со гушкање и со приказна. Ама не знам дали од тоа што јас му викав дека ќе дојде чичкото или нешто сонуваше беше таков. Обично си спие мирно. Сега ми е криво…

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    6.152
    Фаза е, имале и моиве на неколку наврати по некој таков ден

19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.911
    Допаѓања:
    21.873
    Фала ти. Се случувало да се буди и друг пат со плачење, ама кога не зборуваше. Сега дали дека си кажува јас си набив грижа на совест..

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    6.152
    И јас се мислев, ама прв пат кога имаа таква фаза беше од бубачки, а ниту се плашеле пред тоа, ниту сум ги плашела јас. После имаа од кучето што завива надвор, а сакаат кучиња. Па имаа еден период не гаси светло, се плашам. Ама сите траеа по неколку дена :D

На lackygirl и Bella_Stella им се допаѓа ова.