Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.565
    Допаѓања:
    20.168

Моето не носи памперс, претходната недела обавезно го земав пресоблечен им се измочал. Он кажува за мочање и какање вика мочаааам и трчка на кај тоалет. И во понеделникот ми пишуваат да му донесам алишта на земање два пати им се измочал и тогаш се изнервирав. Одам, оди и воспитувачката он во туѓи алишта и отворено ги прашав кажува ли за мочање или не, да видиме што е проблемот зошо дома не се има измочано не знам од кога. Испадна дека он викал мочааам ама кој да го слушне. Ми велат држел до крај кога ке го однеле до тоалет одма почнувал да моча не соблечен ама одтогаш не се помоча и не го земав пресоблечен, 3 деца се без памперс само неделава почна да кажува дека оделе во тоалет и имало детски шољи. Реагирај, кажи им отворено. Додека траеш не се замараат.

На Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    1.700
    Нормално им кажуваш. не со карање. Дека неколкупати го земаш искакан и поради тоа му се вцрвенило газето и го боли. Замолуваш да го проверуваат почесто и објаснуваш дека тој нема да каже дека е какан. Асертивна комуникација без конфликти :) Не гледам зошто би било проблем, не е во ред да не проверуваат и да го оставаат. Може да се случи еднаш, два пати да се изостави ама 4 пати не е ок.

На lackygirl, Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    1.700
    Нормално им кажуваш. не со карање. Дека неколкупати го земаш искакан и поради тоа му се вцрвенило газето и го боли. Замолуваш да го проверуваат почесто и објаснуваш дека тој нема да каже дека е какан. Асертивна комуникација без конфликти :) Не гледам зошто би било проблем, не е во ред да не проверуваат и да го оставаат. Може да се случи еднаш, два пати да се изостави ама 4 пати не е ок.

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.093
    Допаѓања:
    8.582
    Нема зошто да е тензична ситуацијата. Едноставно ќе ги замолиш да го проверуваат зошто не кажува. Па да се надеваме дека ќе се разбрани.

5. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    138
    Мене ми се случуваше еден период да го зимам со умирисани тренерки , што според мене е долго оставен искакан. Секогаш кога ќе им спомнев се вадеа дека во спиење какал . Последниот пат и не бев баш фина па од тогаш не ми го вратиле така . Од 7 деца не можеш да не приметиш дека некој е искакан . Се нервирам многу зошто не за џабе се оставени таму 5 пара тренерки .