Сте имале ли проблем со одбивање на спиење? Значи детево нејќе да спие, сѐ ќе направи само да не легне. Откако ја тргнавме цуцлата се појави овој проблем, ама веќе сум изморена. Ве молам кажете ми дека нема да трае предолго. Едвај го носам во спална, а му се спие не е дека не му се спие ама си измислува што ли не за да не спие. Откако ќе успеам да го однесам и ќе се смири од плачење почнува долгометражно раскажување приказни што трае и по цел саат некогаш. Само реди за кој да кажувам приказна, за жирафата, за багерот, за Софија, за Лидија, за Стела и Сани и така до недоглед. Веќе неколку пати се фаќам како заспивам пред него и раскажувам неповзани работи. Еве го и сега за дремка едвај се убедивме, а му се спиеше очите црвени, станат од 7, а легнат во 23 и нешто.
Ни цуцла имала некогаш, ни ништо. Мислам последните 1,5 година е таква. Со животот се бори да не заспие. Песни, приказни, уште 1на, уште 5. Сум пробала и со цртани (грешка голема) и со книги и со се и сешто за побрзо да се заспиваме и колку и да звучи лошо веќе баталив се. Влегуваме во спална, кратко гушкање и ќутам и јас. Сега викам е време за спиење и крај. И Да, се превртува, се преместува по кревети, па ногата ја чешала, па косата да сме ја направеле, па да кажеме што има на пижамата... Мислам на прсти се брои колку пати заспала раат за неколку минути, освен кога нема дневна дремка. Е најнова "финта" и е сите тројца заедно да легнеме, па така најкратко и за најбрзо заспива.
Сме имале, летово.. и на одмор и дома и во градинка. Помина и сега океј си спие. Не се убедувај и повторувај, еднаш кога ќе кажеш време е да одиме во спална да читаме приказни - одиме. Држи се до рутина и тоа е, кажи му на пример една две приказни па речи ај да одам до кујна да го измијам шишето за вода одма ќе се вратам. Па после ај да видам дали сме ја заклучиле вратата итн итн и на крај се навикна да спие без да лежиме до него, само да биде отворена вратата. И побрзо заспива зашто кога сме со него си наоѓаше муабет и нема шанси да заспие.
И ќерка ми наводно на спиење . Нема врска. Ама пред да ја земам секогаш е сменета. Предходно не знам како. Ама мирисале тренерки и кај нас. Имав ситуација, оти кај мене малата па напротив многу лесно се вцрвува. Е па на нареден ден им реков ќе ја земам за спиење дома, за да ја поопоравам малку, потребна беше медицинска крема инаку. После од следен пат им кажав дека на ќерка ми треба да и менуваат пелена на секој саат. Без разлика дали е само малку мочкана. Да гледаат почесто и од цинк кремата оставена за по потреба да ставаат секогаш после кака. Сменив и пелени шо ги користеше, таму се сега памперс, оти не им верувам искрено. Особено им напоменав пред и после спиење да се пресоблекува. Мојата не прави проблем за пресоблекување инаку. Ама така налутено настапив малку. И траеше едно време. Некна пак со црвено газе ја зедов, ама исто не беше во нејзината група.
Леле не прашувај ние имаме ваков проблем и не не е период кај нас си трае. И веќе немам ни сили ни нерви. Секоја вечер заспива или за 40,50мин или за еден час. Освен ако не спиела преку ден тогаш заспива одма. Еве сега имав работа низ дома и не ја легнав на време да преспие за дремка, заспа ама спиеше само еден час. А вчера заспа во 22:30 а стана во 7:30 сабајле Решение ако најдете, кажете ми и мене. Јас само една приказна и раскажувам, си ќутам ја игнорирам. Тивко е, ама се мачи да заспие или да не заспие не знам. Дури и јас пред неа задремувам, и кога ќе се сепнам од сонот таа уште будна ќе и викнам уште не спиеш и тогаш ќе затвори очи и ќе заспие. Не знам што им е на децава со спиењето а ја баш прегорена се осеќам во последно, и така ...
Се е поинтересно од спиењето Јас дури не свикам не легнуваат, збеснуват навечер, буквално збеснуваат, играта тогаш му е најинтересна. А малово за денски дремки ми вели Нејќам да спијам и му велам, Нема да спијаш ќе се гушкаме само и ме фаќа за рака и одиме в спална без проблем, ама еве се лажи уште така, и јако е одиме си иди в раце и пуштаме валцер (Андре Риеу, The second waltz, со него заспиваат секоја вечер) и за 2 мин е заспан