Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    20.586

Може да се 5ки моево така правеше гледам доле десно има излезено, а за другите не можам да видам. Дури и сам викаше ксна диме убчето (каснало диме запчето) и бараше маст и глодалки да чеша. Сируп кој го разјаде моево е Бимунал јас и престанав да му го давам зошто нон стоп мелеше нешто и ме фати страв да не си направи навика нон стоп нешто да јаде ама он и без тоа убаво си јаде.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.695
    Допаѓања:
    113.889
    Коцки, секакви форми и големини. Игра и со лего мали ситни и тоа многу успешно.

На sani99 и jelo им се допаѓа ова.
  3. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    1.327
    Пластелин, водени бои, правење замоци од перници и ќебиња, па јас сум самовилата, тато е змејот и се бркаме се глупираме, магнетни коцки, има една играчка азбука (како постер е со музика и за сите букви има зборче) со таа си игра. Книги секој ден. Помагање за готвење, пружање алишта и такви работи.
    Има и едни играчки со штрафцигер што се склопуваат, диносауруси, багери и тие ги играше едно време па му здосадија, ги расклопуваше.

На 1209 и jelo им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Превозни средства. Коли, камиони, багери, мотори, авиони, возови, со сѐ ова си игра и му се вклучени во 90% од игрите. Им прави гаражи, патеки од магнетни и обични коцки, ги реди, им прави гуми од пластелин, ги поврзува со “јаже” од пластелин па ги влече. Си прави лизгалки од рандом предмети, пример од долга лажичка за обување патики, ја става во дијагонала и по неа ги пушта колите. Кога ќе му здосади полниме када па ги бања итн. Вози камионче такво за седење, точак и тротинет. Се бркаме, пуштаме музика и он скока на спална а ние пееме. :D Ретко боиме и цртаме зошто не му држи долго внимание, премногу е темпераментен за тивки активности.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.837
    Допаѓања:
    30.252
    Хартија, коса и песок.
    Се пика во уста.

Играчките фаќаат прашина :rofl:.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    За самостојна игра уште омилено и е по фиоки да растура и да ги реди(ме) после.
    Дополнително последните недели многу игра со коцки. Бара помош за да направиме куќа за некое играче, па си продолжува сама, реди, прередува, спиело мечето, се качило на покрив и така си измислува ситуации.
    Со пластелин игра често.

Темперни/водени бои и држат внимание. Печатам темплејти, купувам или правам форми, бои со раце(прсти), чепкалки за уши, тупфери, сунѓерчиња, знам и компир или јаболко да исечам во различни форми и да прави печати со тоа ама тука веќе и со мој надзор, да не и текни да става во уста од храната.

Сложувалки/сликовници сака. Боенки и боење со дрвени боички не. Фломастери може. Тоа што повеќе флеки прави е изборот :rofl:

Деновиве се спремам вакви да почнеме да правиме

IMG_20251022_083351.jpg

Под деновиве може и нова година да фати ама ќе биде (fingers)

На lackygirl, jelo, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Алал да ти е ако не ти го демолира трудот. :D Моево прави па растура, ужива во тоа. Така на одмор се смеев од маж ми. Го гледам седнал во песокот копа прави замок, а малиот седи позади него. Му викам абе зошто не го викнеш да игра со тебе, е да бе вика да ми го растури. :D Ааајдее викам уште еден доказ дека две деца си растам јас. :D И со пластелин пример кога играме, јас не сум нешто многу вешта, ама знам да му направам кола, некое животинче и не ми смета кога ќе ги сплеска. Е татко му ги прави ептен профи со детали и се нервира кога ќе му ги растури. :D

На Ceneva, kozuf, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    316
    Да, откако почна летово почнаа драмите со спиењето, едвај заспиваше во 11 вечер а преку ден едвај ја заспивав за денска дремка. Цело лето се мачевме се дур не сфатив дека уствари више треба да тргнеме дремка преку ден. Многу тешко ми падна тоа ама немаше друго. Сега не спие преку ден за викенд (во градинка спие макс 40мин-1 саат) и полесно одиме со успивање.... до кај 9,9ипол е заспана. Види да не ја отфрла денската дремка.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    Се прави лом и таа и јас, шансите дека ќе заврши се во канта се огромни ама со ограничени места за излегување како што се стемнува рано сега есен зима, мора нешто да смислувам. Немаме огромен круг на луѓе со кои постојано би се дружеле, не сакам часови и часови да врвиме пред Тв.
    Реално од кога ќе се прибериме од работа, морам до спиење бар 2-3 часа да исполнам со активности исклучувајќи тука време за јадење, бања, припреми за спиење.
    Ниту и е интересно сама да игра со часови, вака со "уметнички" работи барем седи, ако не сака да учествува не ја форсирам ама барем седи и гледа.

10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    6.362
    :D:D:D

Море и мене ми се плаче кога ќе растурат нешто, а тоа е отприлика после 20 секунди играње:D

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Не е до тоа кај нас, му треба дремка, не издржува. Проблемот се појави откако престана да користи цуцла, одбива да спие зошто она му беше асоцијација за спиење. Сега уште градиме нова рутина и очекувам да се стабилизира. Вчера прв пат после долго време заспа за 20мин. Тоа што сменив е користење на екрани саат ипол пред спиење. Од очај му пуштав пред спиење да погледа 20-30 мин зошто беше единствен начин после тоа да го убедам да оди да спие, он го гаси тв демек одат колите од цртанот да спијат и не правеше големи драми. Ама дефинитивно беше престимулиран и тешко заспиваше и се будеше ноќе плачејќи. Веќе два дена не пуштам тв пред спиење, гледа само 30-40 мин поручек околу 17:30 и после тоа следат поенергични активности, саат ипол пред спиење ја смирувам атмосферата, играме нешто мирно, туш, заби и во кревет го носам во 21ч. На децата им треба рутина и редослед на нештата за да знаат што да очекуваат, така не се бунат. Ова го знаев и од порано, ама одбирав да попуштам зошто беше пренапорен.

На misli_si и LadyInPainting им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Добро девојчињата знаат да бидат малце подруги, посмирена енергија имаат генерално. Син ми е од тие машки деца што цело време сакаат акција, инаку му е досадно и почнуваат драми. Опремена сум и јас со хартии, лепаци, бои, стикери, стапчиња во боја, пом помс и што ли не. И не е дека не се обидувам да имаме и такви активности, ама релативно кратко му држат внимание. Ако се вклучени и колите во таква активност тогаш ќе помине некако, инаку тешко.
    Хахах кај тебе е дупла штетата. :D Мене па не ме нервира, да се чудиш. До скоро и он не се нервираше ако не му успее нешто да спои да направи, а во последно време го гледам покажува малку нервозичка, ама барем не се откажува. Не знам зошто ама ако не успее во нешто или ако се удри негде, се залетува да гризне или да удри. (facepalm) Некни пример се удри во шанкот, оди се кара со него и му вика “гицам” налутено и го гледам се спрема да го гризне. Дома е забрането да се “тепаат” предмети ако се повреди од нив. Секогаш му викам дека не е крива масата пример, туку дека он треба да е повнимателен и да пази. Ама во градинка којзнае што се дешава. :^)

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    @Bella_Stella , дома до максимум избегавам да користам израз од типот тепаме, било газето, било масата, било не знам што. И маж е предупреден за истото. Баби/дедовци знае да му се испушти, а дете во последно често знае да рече теп, теп кон играчка или предмет. Фаза ли е, повторува од градинка, не знам. Не можам за се и градинката да ја обвинувам.

Не може ова, не може она е проследено со драматично седнување на земја, мене ми доаѓа да се изнасмеам ама знам дека не помага тоа, така да седнуваме и ние и полека се учиме да бара помош или дека може да го направи, зависи за што се работи.
    И успешно е вака.
    Е сега 100 пати имаш денес, ајде мама да помогне или тато ама бар нема тантруми.

За вакви изработки не ми е проблем што ќе уништува оти ако не е стимулирана или си има некоја занимација, следува качување до кај ќе стаса, изведување глупости низ куќа.

Грешка кога ја направив деновиве. Извадив кутија со бебешки играчки музички што може повеќе од година го немаше видено ама имавме бебе на гости. Слободно може да речам дека ме побудали низ дома со музики. Сум заборавила колку се иритантни тие. (facepalm)

На 1209, lackygirl, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    417
    Иста е и мојата. Откако ја тргнавме цуцлата пред две недели хорор филм ни е спиењето. Не сака да се качи на креветот каде што спие. Со цуцла во 9 часот беше заспана за 5. 10 минути а сега во 12, 1 едвај ќе се премори и тогаш. Рано ја будам за во градинка во 6 часот, ама не помага тоа. Ларингит фати од плачење и дерење од што ништо не можеме да и погодиме. Доста е активна и сама си измислува игри само нешто преместува разместува чиниите ги шета од кујна во спална и обратно може 10. 15 пати навечер ама не успева да заспие. На фрижидерот магнетите сам ги мести... чевлите, чорапите... Го мрази креветот ќебето се со што спиеше претходно и само дај, каде е... не зборува уште многу и немавме збор за цуцла па не зНае да каже. 2 години сега ќе прави вза една недела

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    25.024
    Ај вака дур не дошла нова година :D
    Денес ќе ја фрлав ролната од бришачот, до неа макарони имаше од големиот, (носеа на школо) ми кликна во секундата, пресеков со нож како Х дупки и му ги дадов со макароните да ги става во дупчињата, се изнаигра пола саат сигурно (highfive) па имаше и чеканче играчка на маса случајно па и така ги чукаше како шајки :)
    Screenshot_20251022_152125_Gallery.jpg
    Колку само правев се дома за првото дете, премногу го анимирав, на 2 год веќе редеше слагалици со 3 4 дела, до 12 ги препознаваше бројките, ама и такво си беше многу сакаше вака да си игра, се од картони, стапчиња дома ни беше...за ова сега немам ич време за вакви диу анимации ама пак правам бар еднаш месецот, др време си игра сам дури е дома сам, мн е мирен сам, штом се со брат му со него играат, дневна, детска нема кај да стапниш, само збирам навечер и пак е исто утрото.....некогаш се нервирам мн некогаш ич и така, нека се живи и здрави само, ќе поминат брзо овие години.

Последна измена: 22 октомври 2025
    На MamaCara, 1209, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    20.586
    Дали вашите деца зборат англиски? Јас овие 2-3дена сум во шок искрено не знам ни од каде ги слушнал ни од каде ги научил зборовиве. Дома нр гледа цртани на англиски он гледа Маша и Медо, едно маче Коте и багери камиони кога гледа ТВ.
    Знае келоо(hello) се качува во игротека на една куќарка излегува низ прозор и ми хика мамоо келооо :rofl:(facepalm) тиш (fish) dog, cat, dack, chiken, ти јуу (see you) bye bye, oh no no вика кога игра нешто, yes yes. Можно е од градинка ова толку да запаметил? Иначе вака убаво си збори ама со англискиов ме зачуде дури, јас викав додека не почне македонски да збори убаво не сакам ништо друго да учи ама од кај ова научи да знам еве..

На 1209 и lackygirl им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    25.024
    Да, моево го сака хикори дикори дак, ко ќе гледа само тоа гледа, песната ја пеј цела, хикои дикои дак, д маус вен а д клак, оу ноууу д елефант оу ноууу д елефант даун хикои дикои дак :rofl:
    па вели енего маусот, не глувчето маусот, лајон, бер, фокс дог, кет сите животни што ги гледа ги знај на англиски, исто пеј пр Хикои дикои дак, д далинско вен а д клак :rofl: и др раб на македонски ќе ги речи, оти тоа игра многу, се му сат него, ќе нареди коцки и на нив се качуваат животните, далинското, колата итн...нормално е сега му работи многу мозочето и одма учат.
    Првото дете поќе знаеше на оваа возраст и сквер, и пентагон, рактангл се англиски вака, после па на школо лани прваче се имаше забораено со се вели..да се чудиш дури.
    Еве и еден сат му направив за да игра, од кутија од житарки. Се изнаигра 2 недели.

Прикачени фајлови:

Последна измена: 22 октомври 2025
    На MamaCara и Carolin. им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Морате да си создадете нова рутина. 12-1 е пре прекасно за заспивање. Он не ја бараше многу цуцлата, ама се појави аверзија и бунт кон спиењето зошто ја нема повеќе неа да му помогне. Иначе и он беше заспан за 5-10 мин максимум. Откако му ја тргнав почнавме пред спиење да раскажуваме и читаме приказни и сега знае дека после тоа следи спиење.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Можно е зошто да не, сунгери се, сѐ памтат. Син ми гледа едни коли, багери што копаат нешто и таму има 3-4 фрази на англиски и сите ги користи дур си игра. Вика “оу ноу”, “оу меј гат” :D и уште нешто слично. :D Јас не го учам на англиски зошто сметам дека има време, ама влијанието од околината ме можам да го сменам.

На 1209 и Carolin. им се допаѓа ова.
  20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    @Carolin, додека гледаше повеќе Тв па и на англиски знаеше да кажува зборови и фрази мислам повеќе отколку на македонски. Некако како полесен и е. Во градинка комплетно тргнаа Тв, на наша радост. Дома е лимитирано и освен повремено што знае да изброи до 10 и нешто од типот на Хај и Бај, друго не споменала одамна.

На MamaCara и lackygirl им се допаѓа ова.