Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    20.586

Немаат ТВ во градинка на втор спрат се од 9месеци до 3 години, во 3 училни се, во ходникот ги вадат сите заедно да играат по 1 саат. Имаат звучник на кој што им пуштаат музика ТВ нема сигурно, ама може и збореле нешто во градинка не знам што да речам друго. Сунѓери не видени се значи.

Можам да кажам дека одкако е во градинка многу убаво почна да збори да поврзува големи реченици поточно да ги изговара зборовите, да кажува фала, добар ден така некој работи кои не дека не би ги научил ама се гледа напредок искрено. Ваљда и таму научил и ова.

На MamaCara и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Каква крема да земам за црвено газе? Не е толку црвено, само малце околу отворот ама има како ситни бели брунчиња. По препорака на другарка земав од таа на Бекутан со цинк, ама мислам дека врска нема, никакво подобрување не гледам. Претходно сум користела Судокрем кога имало потреба, ама сега како и тоа да не помага.

Ме интересира и дали користите пробиотик цело време кај 2 ипол годишни, или само по потреба? Го прекинав кога наполни две и пак почнав кога отидовме на одмор летово и немам прекинато до сега.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    20.586

Веледа за пеленска регија кај нас секогаш спасувала ситуација.
    Пробиотик давав по потреба ама одкако тргна во градинка од страв од стомачен цел август и септември давав и пак фати така да прекинав да му давам кога му помина.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    Пробиотици во последно само ако се случи да пие антибиотик или месецов сега се вртеа стомачни вируси низ градинка, па давав од мечињата како чоколадни што се. И тоа не секој ден.

За црвенило, немала ќерка одамна. Прв пат кога се појави огромно црвенило, цела регија зафатена и на кожен лекар бевме и со комплетна терапија се исчисти.
    После тоа или Себамед или од Фризидерм за пеленска регија купувам и не се случило да има некое црвенило посебно. Ако смениме влажни се случува ама со едно, две мачкања поминува.

На MamaCara и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.363
    Допаѓања:
    26.690
    Кои се тие мечиња пробиотик?

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Значи можам и јас малку да паузирам со пробиотикот. Кај нас не знам до што е, влажни цело време користам Виолета бели, ама пред некое време маж ми земал два пакети Бејбилино пелени и со нив оделе влажни и ги пробав ми изгледаа ок. Дали е од нив или од тоа што неколку пати од градинка ми го вратија со не сменета пелена, не знам. Ќе ги тргнам сега влажните, да видам ќе се среди ли. Ако не ќе земам некоја друга крема. Веледа користев кога беше бебе и искрено не знам каква е зошто никогаш не поцрвенувал. На почеток ставав на секое менување пелена, ни сама не знам зошто. После прекинав и до денес ставам само ако има потреба.

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    @Bella_Stella , во градинка праќам крем од истиот што во моментот го имам дома. Дали и колку ги мачкаат, не знам и дали за секое дете различен користат.
    Исто и колку често ги бришат со марамчиња. Кај моево од Бекутан пример се вцрвенува одма, а од памперси нема мака. Си дошла од градинка со грешен памперс или по дома неколку врсти ги вртиме, не се случило црвенило.
    За влажни напоменав на воспитувачките, сега на нив е оставено колку тие внимаваат.

Едит: дома мачкам само ако е покакана и после бањање. Не постојано.

9. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    464
    И мене ова за пробиотикот ме интересираше дека правев паузи и јас, па прашав и во Зегин кога купував. Аптекарката рече до 3 години било добро да се дава, со објаснување дека колку подобро работат цревата, толку подобро се борело телото против бактерии и вируси.

Јас зедов од мечињата, па ќе видам дали ќе ги сака.

На MamaCara и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Никогаш не сум праќала крем во градинка. Подобро да не го мачкаат отколку да го намачкаат со исти раце со коишто ќе пројдат 15 деца. 1-2 пати се случило да си дојде со туѓа пелена, ама исти како неговите само поголем или помал број. Откако е роден од пелени сум од користела Памперс, Бејбилав, Хагис и сега веќе одамна сме со Бејбилино и др не ми текнува дали имам пробано. Од ниедни нема направено осип, не е чувствителен во тој дел. Или е од влажните зошто постојано беше со бели Виолета, или е од нередовно менување пелена. Праќам 4-5 пелени, а они секогаш имаат искористено само две. Во 8 саати само два пати да смениш пелена е малку. Некни им кажав и на двете да го проверуваат почесто, дека 4 пати го земам покакан, па да видиме.
    Фала ти што сподели.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    25.024
    Од здраве му поминува од 1 мачкање, буквално едно, моево кака по 3-4 пати денот уште, одма го преслекувам ама знае 1 или 2 пати неделно да се потпари така со топчиња, само здраве користам последно, иначе исто многу ефикасна Флогоцид крема. Овие 2 незаменливи, сум пробала и други ама ништо како овие не помогнало. Ги имаш во зегин 2те. Иначе користам Виолета влажни обични лилавите, газе мијам навечер, пелени Био Биа стокомак.
    Пробиотик не користам.
    Screenshot_20251023_075521_Samsung Internet.jpg Screenshot_20251023_075501_Samsung Internet.jpg

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    @Bella_Stella , во јасли и менуваа 3 пати отприлика памперс. После појадок, после ручек и на земање. Сега исто и кај нас во просек се 2 пати преслечени. Ретко 3.
    Што знам дали е малку. Моево и не пие екстремно многу течности така да и дома освен ако не е покакана, 3-4 часа без проблем поминува со еден памперс.
    Се случува пример пред дремка да ставиме чист, после дремка да е потполно сув. И да ја оставам со истиот уште некое време.
    Не се случило од помочкан памперс да има мака, е сега ако е долго време оставен баткото покакан, тогаш може и тоа да е.

За крем не ми текнало на тоа, кај нас во списокот стоеше да се носи и по потреба носам. Ама не ми текнало дека истовремено повеќе деца се мачкаат. Од тој аспект мислам.

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    47.156
    Добро луѓе до кога ќе му тече нос? Од септември како беше болен уште не е одзатнат, сега почна и влажно да кашла цела недела, не е болен дефинитивно ама после ларингитот кој го имаше си влече уште некоја позадинска кашлица и секрет и веќе нерва ме фаќа.
    Чистам, прскам, одзатнувам и џабе е.
    Не оди веќе во градинка, мислев ќе се среди ова.
    Вака не бил во 2.5г никако, јас носко еднаш имав користено во тие години, сега секојдневно се бркаме, не знам веќе што да направам да се одзатне и да почне да спие мирно.

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    8.732
    Брис да направите ако немате направено?
    Да беше во градинка со оглед на тоа дека мислам првпат тргна ќе ти речев ќе потрае многу долго време.
    Кај нас првата година беше страшна, тек после се управи.

На јolene и 1209 им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Никогаш не ми текнало и не знаев дека Здраве може да се користи и за нив, а го имам дома, може да пробам. Кака и моево по 2-3 пати, ама до дега вака се нема вцрвено.
    Добро да и јас на 3-4 часа менувам пелена или нормално по потреба. Ама таму имаат време кога ги менуваат и тоа што стои повеќе покакана пелена му направи проблем, не верувам да е од влажните. Он е уште во јаслена група, до 3 години се со истите воспитувачки и деца со кои што почна.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.015
    Допаѓања:
    22.029
    Провери брис од нос, ама не мора да значи дека е тоа. Без разлика што сега не оди во градинка, веројатно го дружиш со деца. На таа возраст нормално е носот да тече од септември до мај. Е сега ако е екстремно и го ремети секојдневието секако мораш нешто да превземеш.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    47.156
    Па правевме тогаш кога беше болен и чист беше, сега може треба да повторам пак.
    Не оди веќе 1.5 во градинка, мислев ќе се подобри од тогаш, плус сируп за имунитет и витамини давам секој ден, нешто кое предходно не го правев и знаев да забушавам.
    Да го дружам ама и пред тоа беше дружен и пак никогаш не бил вака затнат и рашмркан во исто време.
    Сепак ќе повторам брис да видам може има нешто во меѓувреме.

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    25.024
    Тоа е градинката, такви се цело време, нема врска дружење со деца по дома, не е исто. И сега му е паднат имунитетот и затоа уште кашла.
    Јас пауза му правам еве 1 месец можи поќе, мајка ми е слободна и со неа комбинираме, поздрав не бил никогаш :D сакам од понеделник да го заносам пак и мајка ми вели што ќе го носиш одма ќе се поболи остај го ќе го чувам :) и пак сум на 2 ума.

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.208
    Допаѓања:
    15.290
    Брис. Сигурно има нешто, само не му смета доволно за да спушти на плуќа или да качи температура. Јас лично ни сум проверувала ни сум лечела ако нема други проблеми освен затнат/растечен нос. Ако кашла тешко, ако качи температура, ако не спие зошто не може да дише и секретот не можам да му го исчистам јас, тогаш брисеви и локална терапија. 99% ќе ти треба хлорамфеникол во нос 10 дена насабајле и навечер, такво е моето искуство. Само на ова што кажуваш како е сега јас не би правела ништо. Или ќе се избори сам со тоа или ќе појави нешто друго па секако ќе мора да се лечи.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    47.156
    Он уствари не примаше ант кога беше болен ама почеток на октомври испи цел доза сируп заради прстот, можно ли е дури сега да почнува да исфрла шлајм од него?
    Не дека тешко кашла ама некогаш се буди ноќта и се закашлува некоја минута или ако плаче, ама го сетам како голта и онака грчи на грло и се закашлува, не мислам дека има спуштено, досега не спуштал.
    Мрсолите де бели де зеленикави…