Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. mandarinkafinka

mandarinkafinka Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    21
    Здраво на сите, ако може да ми дадете совет, малово скоро 4 месеци ми е на сируп сидерал за ниско железо, и рве сега се разболе, железото му е пониско од што беше на почеток пред 3 месеци. Ем не делува ем не знам веќе кој пат да го фатам.... давам и телешко, давам и боровинки.... давајте совет ... јас сум анемична цел живпт и не ми смета, ама за него ме боли душава... и така нема апетит од раѓање уште....2 години сега ќе правиме

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.198
    Допаѓања:
    40.572
    Ми личи и мене како грч штом е така. Ова што јас што кажувам е за болка при движење.

Инаку не гледам потреба од форсирање на деца да кажува бои или да брои на 3 години. Според мене доволно е да распознава и да може да селектира по боја. Бројки и букви и до школо да не научи не гледам трагедија. Школото е за да учат, наше е да ги научиме на вештини, фина и груба моторика. Другото за се си има време и место.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    418
    Кога се болни знае да даде таков резултат. Кога ќе оздрави проверете повторно. Ние исто правевме проверка на железо и има некоја анемија, но веќе цел месец е болна и ми рекоа секако инфекцијата дава таков резултат. Исто под терапија со Малтофер е, ама немаме подобрување зошто цело време е болна. И на пауза е со Малтоферот зошто доста време и се фати антибиотик, педијатар советуваше да не се дава лек за железо кога пие антибиотик. Се надевам помогнав некако

На mandarinkafinka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.833
    Како се еритроцитите и хемоглобинот? Пример јас серумско железо имам над 60 додека хемоглобинот ми е секогаш на долна граница. Побитно е тоа отколку железото. Сидерал ако зема како суплемент млеко треба да се исфрли комплетно. Боровинки треба диви преку храна за да се покачи железото овие култувираните содржат помалку од пола железо од дивите. Млечни производи минимум два часа пред после Сидералот.

5. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.019
    Мене ми кажаа дека после минимум 4-5 месеци од сидерал ќе има ефект. Не правев крвна слика често, на 4 месеци немаше промена, на 8 месеци од користење имаше, па ни го паузираше матичната. Сега немам проверено како е. Ама да, внимавање да не се зема со млечни производи, него со витамин ц, идеално прво ц па после 15 мин. храна богата со железо или сидерал. Ставам и семе од коприва во јадењата, правев едно со мед и семе од коприва и лимон да јаде по 1 лажичка ама не сака сега, се откажав во последно време..

6. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    7.841
    Скроз исто.. Сака да вози точак, доека не испаднеме.. После толку ја го мкнам..
    Ама колку тетратки од оние за пиши бриши имаме потрошено А е само 3 години..
    И ме прашува, сака..
    Ете може на 6 балансер ќе учи да вози :D
    А и бои знае од мала..

На 1209 и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  7. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    412
    Железото се апсорбира со витамин Ц. Ако не даваш нешто со Витамин Ц или капки за деца витамин Ц џабе му даваш Сидерал многу малку се апсорбира и плус уште ако комбинираш со млеко или млечни производи пал се намалува апсорпцијата. Пробај и Витамин ц да му даваш и барем еден час разлика со млеко. Јас конкретно за железо давам флорадикс со железо и витамин Ц. Околу месец дена. Сега планирам да го проверам па ако е добро ќе почнам мед со коприва и витамин Ц. 2 години има малата. Не и е слабо ама и беше на долна граница и не ја вакцинираа со МПР

8. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    64
    Здраво мајки.
    Дали молерс (омега) може да се меша во млеко?
    никако не можам да и го дадам ми го плука

9. mandarinkafinka

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    21
    Давам капки ц витамин, и самата мака мачам со тоа па не сум нова во приказнава.... само што пие и млеко адаптирано највеќе давам раси тоа што колку толку има витамини за разлика од кравјо... лани го качивме секој ден со телешко месо, сега паузирав со тоа повеќе беше на свинско и пилешко домашно ама џабе- телешко е бр 1

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mandarinkafinka

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    21
    Искрено сега ни е крвна слика по скоро 4 мес од сидерал , полошо е него претходно ма да и 2 пати ми се разболе...и одма му паѓа железото штом е болен...ти благодарам мислам дека на малтофер ќе го префрлам и јас ги принам тие

11. mandarinkafinka

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    21
    Понизок беше и ХГБ сега сме го нормализирале, остнаува уште железото

12. mandarinkafinka

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    21
    Благодарам од срце

13. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.019
    Како проверувате железо, до сега не сме провериле на нормална крвна слика, дали треба крв од вена? Со слаб хемоглобин е и бевме кај неколку доктори, никој не рече за железо да се провери :|

14. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    401
    Sprej Fitostimuline

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    401
  16. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    412
    Да да во ред, извини. Јајце и телешко, јунешко... тоа и јас форсирам

17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.185
    Допаѓања:
    8.704
    Пишува над 3 години на упатството.

Јас во консултација со доктор ги дадов прв пат на 2 години и 7-8 месеци, ради што имаше проблем со констипација. Меѓу другата терапија тоа.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.689
    Допаѓања:
    113.856
    Не, не, се пие течноста што ја пушта кромидот.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.697
    Допаѓања:
    20.577

Ау јас каков кромид ставив лут, ај божем црвен беше да не е толку лут ама тој очиве ми ги потече сечејќи па му давав со шприц пие не се жали, убаво било вика :rofl: како да пиеш чај од кромид, се осеќа кромидот ама само на мирис.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.777
    Допаѓања:
    9.083
    Ај ако може дојди во лп.