Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. mandarinkafinka

mandarinkafinka Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    21
    Нема за што извини, најдобронамерно си ми посочила , фала

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mandarinkafinka

mandarinkafinka Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    21
    Од вена, во болница лежевме и инсистирав покрај се друго и железо.... ко за очи да ги фаќаш едвај направија, и испадна ниско...

На Zulejha993* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Zulejha993*

Zulejha993* Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    13
    Здраво мајки, капките Д3 и тие што користат Молерс дали ви стојат во фрижидер или така?

4. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.220
    Допаѓања:
    883
    Во фрижидер, јас и кога одам на одмор во рачен фрижидер ги носам.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.006
    Допаѓања:
    22.006
    Дали за воспалено грло по дифолт ви даваат антибиотик? Мислам дека го мачи грлото, сега се спремаме да одиме на контрола. Пред дремка плачеше и викаше дека го боли главата, а се држеше за вратот. Пробав да видам дали е црвено, ама не успеав. Температура немаше качено од вчера рано сабајле, денес кога почна да се жали на грло почна пак да качува. Единствено што ми текна беше да прснам Лизобакт и да дадам Блокмакс. Моментално е под дејство на лекот и од дремка стана свеж, расположен, си се наруча. Воопшто нема спомнато дека нешто го боли.

Друго што ме интересира е дали 2 пати по 40ина мин дневно пред тв, во денови кога се болни и се цел ден дома е многу, што мислите? Некогаш успевам да гледа само еднаш, ама некогаш не. И двајцата сме болни, помош од страна немам никаква, маж ми до 4-5 на работа и едноставно не успевам. Се осеќам малку виновно, ама моментално креативноста и енергијата ми се на 0…

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.183
    Допаѓања:
    8.701
    @Bella_Stella за Тв ќе ти се одбие од глава сигурно, краткорочно барем ама кога ќе сте подобри со занимации други ќе заборави. А ако е како ќерка ми, сметај дека и следните денови после оздравување ќе си бара тв.

Јас засега најдов лек во тоа што место цртани, по потреба пуштам филмови најчесто со животни и така за нив ем ќе погледа, ем нема многу интерес како за цртани да се акне од земја.
    Пример Air Bud сите делови, Стјуард Литл и слични на нив.

За грло не знам што да ти кажам. Кај моево без атб не поминало ама не значи дека тоа е кај сите. Кога ќе ми кажеле воспалено, црвено грло, и да сме терале 2-3 дена пробно со спреј, завршувала со атб. Ама кај мене е подложна на респираторни инфекции повеќе. Затоа и не е многу за репер.

Да се надополнам, до пред некој ден обавезно на попладне по бар 2 часа бевме надвор. Веќе е преладно и темно за да сме надвор. Игротеки секој ден не се во опција.
    Дете од неполни 3 години нема интерес до бескрај да црта, пишува, реди коцки итн. Така да во тие 5-6 часа од после градинка сигурно зимава ќе мора и тв да вклучиме. Бар во градинка немаат како некоја олеснителна околност, да немам баш вина за дома.

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.776
    Допаѓања:
    9.080
    Ако е многу црвено грлото даваат антибиотик.
    Сме биле со црвено грло и сне поминале без антибиотик ама не и било многу. А во случај на јако црвено грло ни дадоа антибиотик.

Не се стресирај до толку за телевизијата, ќе има и такви денови. Едноставно некогаш не може да се постигне се. Понуди му играчки ако не сака, нека си погледа тв.
    И ќере гледа ама гледам дека не и држи внимание многу брзо и здосадува и се заигрува сама. Ама има една маана сака се некои "игри" според мене што не се игри. Да трча и да вика да скока. Не знам што игри се ова.
    Сега брзо ми вика ти бркај ме ти си зомби јас бегам. Останав ваква :o

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    6.354
    Дојди да се гушнеме, и јас такви игри со зомбија играм :D

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.776
    Допаѓања:
    9.080
    Ела си :hug:
    А најинтересно е што не знае како изгледа зомби. Ама зборот од каде го слушнала најверојатно од некој цртан. Еднаш ја прашував како изгледа зомби не знае :D
    Се машки работи ја интересираат. Од внуците дозна за спајдермен преку ранец за на училиште и се опседна со него. И многу сака пожарни, полициски коли, брза помош, камиони за ѓубре...
    Во мол влеговме да купиме фустанче, таа си избра дуксер со спајдермен (facepalm)

На lackygirl, LizzyGrant, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.115
    Допаѓања:
    8.632
    За црвено грло даваат антибиотик обавезно. Инаку за телевизор да не се обвинуваш. Сме имале и ние такви денови, па ете не ни се има одбиено од глава. Моето и твоето се тука некаде карактерно. Така да мислам дека и вие нема да имате проблем. Ве гушкам

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    40.567
    Сме поминувале и без атб, ама кај вас и ушето е така да се асоцира на бактерија. Во секој случај бар кс нека направат да знаете на што сте.

Те гледам колку се обвинуваш за тв и слично. И те разбитам за првото и јас многу внимавав. Ама кога човек има обврски или нема сила да се справи не гледам дека е до толку страшно зло. Не си прави стрес непотребно. Гледај да пренасочуваш на посмирени содржини и тоа е.
    Јас и за големиот и за малово само сум против телефон/таблет зошто друг е фокусот на нив, а друго е на тв. Тие се само за на лекар кога се чека и нема друго чаре или за долг пат.

На 1209, azelea, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  12. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    1.318
    Не ни дава веднаш антибиотик за црвено грло, ако престане да крева температура сме поминувале и без антибиотици. Само нека ги види и ушињата.
    За ТВ кога ти си болна и детето е болно, ич не се замарај.. мора да се преживее. Кога ќе помине одма вратете си се како претходно. Еве син ми имаше вирус во петокот дома беше, не бев јас болна ама сигурно саат време се собра ТВ.. гледавме документарец за мајмунчиња.

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.006
    Допаѓања:
    22.006
    Фала ви на сите. Бевме вчера на контрола, грлото е малку црвено, исто и ушите. Докторката не ни даде одма антибиотик, рече прво да видиме крвна слика, сега ќе одиме. Прашав пак за брис, вика е убаво ќе беше да направиме ама утре и да му земат, резултат ќе има дури во понеделник, а јас ако продолжи да качува температура ќе морам да дадам емпириски антибиотик. Во болницата кај што одиме се две докторки и во понеделникот беше другата што тврдеше дека нема потреба од брис, а уствари најубаво ќе беше да направиме. Ме нервираат така кога не се на исто. Он нема качено температура од вчера околу 13ч, ама тоа не мора да значи ништо зошто претходно беше повеќе од 12 часа без и пак качи. Многу е тежок за соработка за лекови, јас прскам Лизобакт он го плука. Кога ставаме капки вришти како да е крај на свет, комшиите кај и да е социјално ќе ни викнат. Не знам што ќе се прави..

На Carolin., LizzyGrant и sani99 им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.776
    Допаѓања:
    9.080
    images (2).jpeg
    Ова е многу добар спреј за грло.

На princess5 и sani99 им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.678
    Допаѓања:
    113.821
    За воспалението, ако е мало давај како терапија 3 пати на ден Блокмакс, делува антиинфламаторно. Смени го Лизобактот, гаден е, земи СилверТус, преубав е, вкус јагода и го сакаат децава. Крвна слика иначе е готова за 15мин, во лабораторија. Не знам зошто ти рекле од утре дури во понеделник ама ај.

За тв, кај мене е цело време упален, многу ретко да не е. Цело време има нешто на јутјуб, претежно на македонски, ама и да е на англиски веќе не гледам проблем има фонд на зборови. И зошто е цело време упален реално он не гледа ни пола саат во денот активно, се шета низ дома, иде кај брат му, игра со коцки, бои, црта... Мислам дека со тоа што му ограничуваш уште толку повеќе му го правиш привлечно и сака да го гледа, си мисли којзнае што е тоа.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.695
    Допаѓања:
    20.569

Потврдувам за ова. Кога беше изгасен нон стоп ТВ буквално и вести гледаше кога е пуштен и реклами како хипнотизиран беше. Сега нон стоп нешто врти ретко го загледува. Сака да гледа обично маша и медо или коте, а со татко му гледаат багери булдужери кога копаат и џипови обично навечер пред да легнеме, сам вика "едно гедаме тате и нанам" и стварно изгледува едно видео офроад џипови и вика "чао дип диме нана" и гаси ТВ.

На 1209 и lackygirl им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.678
    Допаѓања:
    113.821
    Леле и вие ли со Коте? Ние сеа со Бообаа сме опседнати. Влера мислеше дека тортата на баба му ќе биде со Бооба и глувчето.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.006
    Допаѓања:
    22.006
    Грешка имаш прочитано, за брис зборев дека резултат би имало во понеделник, за крвна слика знам дека има за 15 мин.
    За тв моето не е од тие деца што ќе погледа и ќе стане да си игра. Ако го оставиш верувај способен е 3 саати да гледа и да не трепне.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.678
    Допаѓања:
    113.821
    Извини, јас мислев за кс збориш. Сега се вратив и прочитав. Е да, резултатите се така секако, нема како да се добијат побрзи резултати освен ако личи на стрептокока па стреп тест, тој дава резултати одма.

За тв, ти верувам, ама верувај ми и ти мене дека ќе потрае ден, два, недела, две и ќе му помине. Големиот беше така, зошто прилично доцна доби достап до тв. И уште нешто, многу е здраво на дете да му е досадно, така се развива мозочето.

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.183
    Допаѓања:
    8.701
    Што е ова Бооба?

Не знам дали сме гледале.

Ќерка е способна како на Бела баткото и по 3 саати да седи и гледа. Затоа има ограничување.
    Е сега зависи што е на Тв.
    Оставам канал пример или мтв 5 или JimJam гледа 5-10 минути и си игра после.

Е други од типот на Диана и Рома, Габи и Алекс, Коте, Кокомелон, Маша итн може да гледа со часови. Тие ни се веќе ограничени.
    Немаме мака со фонд на зборови ама имаме мака со повторување на постапките на Маша пример.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.