Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.115
    Допаѓања:
    8.628
    Добри лаки. Да знаеш дека слобо нешто се пишува во последно.
    Јас да кажам за нас, на ова лудо променливо време фативме да спуштаме тавани по дома со маж ми, јас главен калфа, синко фака шпатула и го имитира татко му. Ќе бил мајстор. Весело ни е баш. Ама звршивме за сега, во четврток не е операцијата за спуштање на едниот тестис. Јас ум немам и не спијам. А синко ко за беља го фаќаат бибачките и туку само скока како зајак по дома. Како ќе го смирувам по операција се чудам и многу имам страв за опоравувањето. Сите ми велат дека се ќе помине без мака, тие што имаат минувано низ тој процес. Но е ете јас имам се поголем страв како се ближи денот.
    Инаку синко зборува како старец некој. Некогаш се чудам од кај му некој муабети хаххаа. Бисери колку сакаш. Треба да си ги запишувам зошто се збораваат. Тантруми како и ние поретко да имаме. Да не го урочам. Малку и подобро ми јаде и за тоа да не го урочам.
    Поздрав до вас

На Carolin., 1209, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    660
    Здраво Мајки, ние уште малку ќе правиме 2 години, последниве недела дена почнавме многу да вриштиме за се и сешто :sweat: (претпоставувам тоа се тие тантруми) има ли некоја метода за полесно поминување?! Страшно е за гледање и за слушање!;( Секој совет е добредојден:l:

На Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  3. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    1.318
    Тоа се тие тантруми, ќе се навикнеш по некое време. Учи го да диши длабоко да се смири, некои деца сакаат да ги гушнеш, некои не. На 2 години ми успеваше со одвлекување внимание да го смирам, моето дете многу сака приказни. И ќе почнев да измислувам нешто и ме слушаше што ќе кажам.. пробај разни работи, нешто може ќе успее, одвлекување внимание, броење до 10 итн. Најважно е ти да си смирена во тие моменти.

Кај нас забавно е генерацијо, уште еден месец ќе се селиме од групава, не ми се верува. Моментално со некој вирус е, со мрсули само ама го мачат, дома си е па се надевам ќе помине веќе.
    Тантруми си има за нешто кога сака а нема да му се даде ама тоа е. Ќе поминат кога тогаш. Станува ептен дружељубиви и самостојно дете. Со многу прашања, желби и идеи. Денес прашање на денот: што ќе се случи ако сите коли ги снема?
    На тема братче/сестричка почна да прашува а дали може да си имаме едно бебе? Ако види количка надвор одма оди да го види бебето што прави. Ама ќе си почека за тоа:D

На Carolin., kozuf, Ouranio.toxo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.387
    Допаѓања:
    25.001
    Леле да заборавив за карањето, плачењето исто е и кај нас :rofl: ако плачи брат му и тој плачи, ако го карам тој мене ме кара :rofl: лудило. И ова е досадно, ко ќе сака нешто не попушта никако, ама па многу брзо се лажи одма можиш со приказна да го залажиш.
    @Ceneva ние реновиравме мало ходниче, со ламперија цело ни беше тоа останато незавршено, конечно му дојде редот :D кај нас брат ми е мајстор па ние помагавме, супер поминавме.
    За операцијата се ќе биди во ред, поминавме една ние со големиот, нормално е страв, со мајка ми беше Скопје на болница јас па дома 200км одделена од него, малото со тт беше тогаш, 7 месеци :worried: ама ете помина и тоа... На малово после година и пол му се крена еднипт, другиот до скоро беше мобилен сега не сум го видела и него, јас му ги спуштав со масажа бидејќи е роден нормално со спуштени тестиси, незанам оти вака децава, двајцата исто :worried: не сме биле уште на доктор ама треба да се оди и здравје да се закажи операција ако треба, а 99% знам дека ќе треба, оти и за тоа треба чекање (facepalm) и така болна ми е темава, ама што се мора мора да се помини, со лесно да ви е, пиши како ќе помини :hug:

На Carolin., Ceneva, kozuf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.518
    Допаѓања:
    11.665
    Јас сваќе од дете што во 8 до 8 ипол спиеше веќе, еве по еден саат се успиваме и едвај во 9 ипол заспива.
    Многу си ја сака дневната дремка, ама изгледа многу сон и доаѓа. Се што е над саат време, за неа е предолго, а да ја оставиш и 3 саати ќе си ги одспие.
    После сабајле во 7 ипол едвај ја будам.
    Сега за сега не сакам да се подречам, ок е се друго. Да видиме со вирусите како ќе е годинава. Лани страшно беше.

Сабајле една мајка ми вика дека многу ми пораснало детето. И стварно, девојка веќе голема е. По пола саат не може да се убедиме да ја облечам. Се сама сака. Јас толку нерви немам.
    Кај мене ладно и снег неделава. Ама ладно ладно со макс температура од 2-3 степени надвор. Ден краток. Малата до 9 ипол будна. Со други зборови без везе период следи. Недела попладне ми е најомразен дел од неделата. Ни има кај да идеме, ни има што да правиме. Сегде затворено, надвор ладно. И така.
    Едвај чекам пролет да дојде. И ќе почекам така подолго :worried:.

На Carolin., kozuf и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.347
    Две години и два месеци сме и со спиењето уште се мачиме. Станува навечер за млеко 1-2 пати, ќе го оставам така дур сам не прекине. Ме мачи дневната дремка, ако ја скокниме кај 6 саат едвај издржува до 7, ако го легнам си преспива 2,3 саати и после 9 саати е буден. Пример сабајле ако стане во 7, во 12-2 спие и вечерта заспива 11. Да се помирам дека едностсвно навечер помалку сон му треба :( Не оди во градинка, преку ден е прошетан, истрчан, во игротека ако е ладно… Повеќе изнапишав да ми олесни после два саати заспивање хаха. Да не почнам со тоа дека има и денови кога нејќе ни да јаде… :)

На Carolin., јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.361
    Допаѓања:
    26.678
    Уште не е заспана оти спиеше до 4:30 денес, обично 9 заспива, а обавезно дневна дремка има 2 саати некогаш и повеќе ама ако помине 4 саатот она после не знае кај тера на вечер ама не заспива. Мојава не можи без дремка, исто станува во 7:30 ама сама, кај 1:30 веќе ја фаќа криза и си вели мама мене ми се спие и заспива, а па големата на 2,5г немаше дремка ич, ден денес може многу да издржи без спиење и тоа ме нервира.

На lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    1.318
    Недела попладне во кујна заедно и правиме нешто благо или некои ужинки за наредните денови.. или почнавме да пуштаме Дизни некој филм и да си правиме кино. Или музика ќе пуштиме, некои пластелини, водени боици тогаш вадам. Инаку депресија ќе ме фати тој дел од денот.

На kozuf, lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.387
    Допаѓања:
    25.001
    Оо сваќе кај мене во 7 и пол 8ч станува, преспива 2 сати од 12 и пол до 2 и пол 3ч, некогаш и повеќе го оставаат ко ќе сум 2ра смена. На сметка на тоа навечер 11 не фаќа :x катастрофа. Ама без дневна никако не е, го заспивам и се спремам за на работа, ми треба мене дремката негова :rofl: и така навечер викаме, еве сега на пр уште не сме легнати, морам и јас со нив, малиот в раце уште заспива (facepalm) така побрзо заспива, ако ги оставам да лежат почнуваат да се смеат, да се клоцат в кревет и ништо :wasntme:
    Едит, в спална ова, мм во детска е (facepalm) па ноќе бар спијат 2та, само што малото ми иди до мене на кревет иначе в креветче спие, споено е со лежајот, па така го враќам назад.

И не пишав завршивме со забите засега, сите 5ки ги извади, лесно да речам, со мрсули како и сите други заби што ги ваѓаше :) се случуваше ноќе да стани да поплачи малку ама одма презаспиваше.

Последна измена: 17 ноември 2025
    На Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  10. Ouranio.toxo

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    660
    Мислам дека кај нас ништо не помага, нервите ми попуштија, а исто така и навечер почна многу да се буди, цело време бара млеко и плаче… на што се должи тоа?!

11. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    1.318
    Кога се буди навечер син ми обично значи дека ќе се разболува, види да не е тоа. Млеко не знам, од бебе не пиел ноќе. Сигурно можеш за неколку дена да го одвикнеш од млеко ама биди спремна за многу плачење.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.387
    Допаѓања:
    25.001
    Да не ваѓа заби? Пробај не давај млеко, можи и навика е, првото дете ко го одбив на 14 месеци стануваше ноќе и вода му давав, така до 2 и пол год правеше, второво го одбив на 19 месеци и 3 ноќи многу плачеше, ама не му давав ништо за замена, после тие 3 дена почна цела ноќ да ја преспива, јас ваква :o стануваше сега последно за 5ките ко ги ваѓаше, поплакуваше и си легнуваше пак, презаспиваше одма.

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.361
    Допаѓања:
    26.678
    Само мојава ја не можам уште да ја одбијам леле која грешкааа направив што ја чекав сама да и текне..

Мене големата уште ми станува та вие за мали праите муабет :?:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.387
    Допаѓања:
    25.001
    Не си се решила ти :D ко ќе се решиш за 3 дена ќе ја одбиеш :)

15. Ouranio.toxo

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    660
    Колку време траело плачењето навечер??? Не знам дали би се смирила и да продолжи да спие ако не и дадам?! :sweat:

16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.518
    Допаѓања:
    11.665
    Мојава сабајле во 5 стана со пиштење за млеко. Ние не и даваме веќе ни сабајле ни навечер пред спиење, и скоро па сигурна сум дека ја боли грло и се узатнува. Секогаш така.

Инаку пиеше од шише и кога фати стомачен пред еден месец и објаснивме дека од млекото повеќе боли меше и се прави жблуц[повраќање]. И од што мрази да повраќа се согласи да не пие. И така искористивме да не даваме шише повеќе, туку ако сака малку млеко да пие од чаша.
    Мене ептен ми олесна оти не морам да мислам сега дали имам чисто шише или не, ако и текне да стане ноќта. Иако не станува среде ноќ за млеко, освен ете ситуација кога се разболува, не јадела доволно предходниот ден или заби.
    Јас не се борам со вампири. Ако сака да се напие и настојува со плачење давам. Некогаш си продолжува така, ќе и кажам дека утре ко ќе станеме ќе пие, ама некогаш како сабајле дадов.
    Шо кога ми рече не мама не сакам цуце, млеко сакам. Немаше побарано повеќе од месец време. Така да ќе видиме што ќе не огрее овој пат.

На lackygirl и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.361
    Допаѓања:
    26.678
    За тоа викам згрешив, сега поголема е многу тешко, големата само ми рече мама неќам цицам и крај, па се надевав на договор и со оваа ама јок.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.115
    Допаѓања:
    8.628
    Ке пишам секако. Денес сме на преглед кај педијатар за мислење. А тој нешто кива многу. Ко грлото да му е црвено. Сега и тоа ако се деси и одложи операцијата ќе се стрелам. Го пазевме максимално. Ум немам веќе

19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.006
    Допаѓања:
    22.005
    Генерално добри, освен што роговите му растат секој ден по малку. :D Тоа одамна си се познава дека е своеглаво дете, ама некако сѐ повеќе потенцирано му е. Витамини не знам веќе како да му давам, со ништо живо не се лаже. Ни закани функционираат ни баба роги, ни лоши чичковци, ништо. :x За спиењето не ми се ни почнува муабет. Откако не користи цуцла спиењето му е болна тема, како некоја аверзија му се створи и ич не сака да спие. За викенди денската дремка успева без плачки ако го извадиме на шетање, па назад во количка заспива. Дома е борба, му се спие ама за жива глава не прифаќа да оди на спиење. Одма драмите, вриштењето итн. Дур си игра сто пати кје дојде до мене “мама сега не спиеме”. :whew: Во градинка се чудат кога им кажувам, таму ептен брзо заспивал. Не ни помислувам да кратам дремка зошто не е спремен, еднаш во викенд патувавме и спиеше само 40 мин во кола и после накај 18:30 почна да клапнува. Уште му треба сон преку ден. За навечер исто е о леле мајко. Уште кога го зимам од градинка ми вика “мама сега дома не спиеме, си игаме”. Вечерта со триста дистракции се носи во спална, едвај се мијат заби, едвај се облекува. Па не сакал тие пижами, други сакал, не сакал тоа ќебе, сакал перница, па нејќел перница, сакал коли, па нејќел итн. Кога ќе изгасиме струја он минимум пола саат раскажува. Претходно рутината ни беше јас му раскажувам приказни и се успива. Е сега он раскажува до недоглед, поставува 863940424 прашања. Јас буквално заспивам пред него, па ако не му одговорам на прашањето се дере на цел глас “мамаааааа”. :D Прашањата се лудило, знаете и сами. Некогаш му правам audio recording, па го слушаме со татко му и се газиме од смеење. :D Во градинка повеќе не сака да оди од што сака. Скоро секое излегување од дома е проследено со негодување, па мора да се лажеме со колачиња и слично за да излезе. Таму кога ќе стигне веќе си влегува без проблем и го зимаме пресреќен. Ама дур да излезе негодува, сакал дома со мама “да си павам набет(муабет)”. :D Дома дур е се измислуваат милион активности, моментално сме во филм на боење со темперни, обавезно еднаш дневно бои. Со пластелин играме, правиме фигури па он лепи памук итн. Сега се опремив со уште реквизити за крафтс од Тему зошто зимата е долга, и така, веселко ни е. :D

На 1209, Carolin., le.soleil и 2 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.678
    Допаѓања:
    113.816
    Или е до периодот или е до возраста или не знам до што е. Овие сите исти ѓаволчиња. Вчера како ќе си ја расцветаше главата на маса, ауууу, тргна меѓу кревет и маса да влага главеечки, татко му во лет го фати. Ќе беше опасно ако ја пукнеше главата. Абе не застанува минута ако не е спиен, не се трпи. А се помалку сака да спие, се помалку спие. Абе очи му паѓаат, глава му се клати, не и не. Па го ваќа некоја палавица околу 8ипол, не можеш крајот да му го фатиш.

На 1209, Butterfly30, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.