Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.977
    Допаѓања:
    21.949
    Зошто не ибупрофен и зошто да не ја капат?

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  2. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    407
    Така советуваат педијатрите. Тт за сипаници да не спушта со ибупруфен. Некоја врска има со кожата. Има статии на нет и поубаво е објаснето. А капењето затоа што повеќе искачале брунчиња од хемијата (гелот за туширање). Не ја капев цела недела. Само со вода газето лицето и рачињата со малку сапун. Дури кога ќе се направат како рани а не вакви со вода тогаш може со хемија

3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    26.566
    Имаш и паковања различни, јас мулти ти го пратив само. E дега зависи дали малиот ваш мора да прима повеќе, бидејќи големата ми е со дефицит на Д3 неа и давам капки, она не јаде месо и риба баш, бледа е како крпа

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.977
    Допаѓања:
    21.949
    Прв пат слушам за ова. Син ми не качи температура воопшто и не дадов никаков сируп. За бањањето ми нема воопшто логика. Го туширав секој ден, нормално само со вода и на крај го поливав со раствор со хиперманган. Вака се прави дезинфекција и според мене е многу похигиенски од тоа да не се бања цела недела.

На Panovic и 1209 им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.977
    Допаѓања:
    21.949
    Јас му давам 1000ИУ цело време. Тоа е некоја оптимална доза со која што се одржува нивото и не може да дојде до суфицит. Никогаш не сме мереле преку крв, ама нема симптоми на дефицит.

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.372
    Допаѓања:
    24.968
    Не ги капев и јас првите дена, само со течна пудра со анестезин ги мачкав, тт кренаа само првипт ден до 38 не му дадов сируп. Кај големото беа поќето со вода полни, кај бебето тогаш поќето беа без вода па, имаше и со вода ама не мн. Слики долу. Кај големиот тука се во поминување, веќе при крај, полн беше секаде со сипаници.
    Screenshot_20251119_083545_Gallery.jpg Screenshot_20251119_083559_Gallery.jpg

7. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.312
    Допаѓања:
    51.091
    Сабајлево ја прегледа не забележав нови да има.
    Нема температура, весела со беше.

8. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    407
    Во ред е само пренесов искуство ако се. Ако не се ништо од муабетот :) Во секој случај така изгледаат и тие од сипаници.

9. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    407
    Јас ништо само со вода и тоа интима и раце. И ставав пудра на брунчињата. Година и пол беше и си седеше дома. Не дека кој знае колку може да се извалка или загади тие денови. Нормслно дека се душа чекав да си ка избањам убаво ама пак ако се провоцираат сипаниците па и не мора баш таа недела да ја туширам. Не качи тт и немаше голем осип, лесно ја поминавме. Само многу храна и давав месо јајце протениска исхрана и витамини да не и падне имунитетот. 3 недела по првиот случај во градинка и се појавија и некако подготвена бев психички. Макар што и јас како членката погоре се исплашив непотребно, ама тоа е. :)

Последна измена: 19 ноември 2025
  10. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.312
    Допаѓања:
    51.091
    Сипаници е сега ја носев кај матичната.

На lackygirl и sani99 им се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.372
    Допаѓања:
    24.968
    Со помин, не е страшно. Мора еднаш да се поминат.
    Колку плачев тогаш за малото ко ги извади големиот, нерви...ама имав причина, на 50 дена се поболи бебето, пиеше антибиотик на 2 месеци точно, на последен ден од антибиотик големиот сипаници појави, точно 2 недели по него малото изби и така, ама ете помина се...

12. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Кај синко во градинка има, прво се исплашив после си викам ама нека фати да завршиме со тоа па да не го мислам :rofl:

Инаку те читам за малото и градинката, јас одкако беше болен почнав да му прскам ацидосалус спреј до сега два дена не го носев само крвна слика и брис да му правам на сопствена инцијатива. Кај нас добро се покажа, ако сакаш пробај.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.372
    Допаѓања:
    24.968
    Леле ние пауза сега, мајка ми е слободна и затоа, ќе го носев од вторникот нејќеше мм, вика сега дома 2 месеци цели е одма ќе го фати нешто, знам и јас дека е така и ете го пак дома...а мн сакам периодов да оди имаат дешавки пред Нова година.
    Нз јас за спејчиња сум строго одлучена да не користам кај второво, имам пишено повеќе пати дека на големиот му течи крв од носот скоро секој месец по еднаш после 4 год, нека сум грешка ама мислам дека од спрејовите што ги користевме кај него му е последица...

14. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Мене во нос ми е страв во грло му штркам пред градинка. Е сеа дали до спрејот или до имунитетот негов е, нешто има само да не го заречам пу пу

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    407
    A да не го чепка носот многу. Може и од тоа да му тече крв. Мислам информативна ми е сугестијата дека јас уште од раѓање сме со синомарин, изомар... и носко. Ама откако тргна во градинка хронични мрсули више нема ден а да не е прскана со нешто. Само ги менувам. Сега сме со бебу назал од диво оригано. Знам некогаш кога е многу затната и со физиолошки да и го перам носот. Искачаат по пола рака шлајмови :(

16. Teta meta

Teta meta Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    171
    Lele isti sme,proba nekolku denovi so placenje neke nisto,bega se brkame po doma,i davav da bira,za se e ne toa,nekam..pocnav na sila ,taa place jas oblakam,vide nema izbor pa popusti eve malku,ne place tolku,mislam deka ke se prilagodi

17. Teta meta

Teta meta Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    171
    Sekako,prvin se odbivase ,nesaka nisto,pa pocnav na sila taa place jas oblakam i se prilagoduva sega,odi na podobro,se nadevam deka bila kratka faza samo

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.237
    Допаѓања:
    46.959
    Што јаде?
    Оти и моево никакво месо и никква риба, уствари риба успевам да протнам малце низ ориз така ситно, месо јадеше само ќебапи, сега и тоа нејќе.
    Додуша он ништо не ни сака, зеленчук повеќе јадеше во сос со паста, така успевав да дадам, сега е во фаза кога не сака паста туку само шпагети без ништо, мислиш тоа не е паста…успевам да му ги дадам барем со малце путер и жолчка ама друго ништо не прифаќа.
    Толку е криза што веќе ни 3 јадења на јаде, ми се темни и ми се плаче за секој ручек…очајна сум.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    26.566
    Мене големото дали заради болно била отсутна 7 пати се на се во градинка. Прв пат летото на 5години имаше повеќе од 3 дена тт, секогаш и поминувало за еден ден. Антибиотик нема до сега пиено никогаш, исхраната и е Боже сачувај ама ете јас сум иста, валда има јак имунитет. Ќути добро е ако е така кај вас.
    Е сега, не знам дали е и до тоа ама еве кај нас овие дена е 2 степени, они се надвор 2 саати секој ден, другите саати вели мама скроз отворена врата од надвор ни држат, облекувај ме потопло.

Скроз те разбирам.. јас имам пишувано мене големата уште како бебе кога почнувавме в кусови она се гадеше од храна и не престана. И Мк и Австрија баравме помош ама совети беа остави ја да не и се направи скроз одбивност пополека, пополека еве 6 ќе прави уште не сака да пробува. Кај нас беше екстремно пошо на 2,5г почна да повраќа кога ќе видеше како некој јаде тоа она што не сака.. јаде само макарони со сирење и јајца, препечен леб со намаз, манџа мора да е скроз мазна сеуше и тоа после една година пауза пак ја зајаде, црвена леќа, нагетс, риба готова замрзнати што се без презла туку само со брашно тука ги има во вид на ѕвезди па така се излажа.
    Знам дека после 2г нормално е да намалат на избор на храна, но да вртиш само 5 работи е страшно.
    Во март треба да оди на скијање од градинка, како да ја пуштам кога во градинка немам до сега пробано ништо освен банана? Премногу сака да оди па тоа ни дојде како услов да проба, завчера после 3г проба ориз, не беше сјајно ама битно престраши. Не вршиме притисок со договор само. Они се бели на тен ама големата нема боја веќе, тек јануар ни закажаа крвна слика да и проверат

На Butterfly30, 1209 и Carolin. им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.372
    Допаѓања:
    24.968
    Не не, не го чепка, претежно ноќе течи во спиење, со мене спијат 2цата и го сеќавам ќе почни да шмрка и станува крв течи. Сега ќе прави 7 год, ама до 4 год со спрејчиња беше, користевме хизиолошки, септаназал, оперил и диво оригано, последно на 4 и пол год му се затна носот и му прснав септаназл по 2 мин почна крв да течи, тогаш реков крај, готово нема поќе ништо. Малово па на година и пол научи да дува убо силно и тој ги дува мрсулите, не сум имала ни потреба да прскам, а и кога имавме обиди да прскаме тоа беше борба како со мечка :D нема шанса со него ништо не оди, ни сируп ни инхалација.

@1209 јас таква мака имав со првото дете, ти имам и тебе пишено тука. Значи еднаш одбиваше се и 3 дена јадеше само масло, сол и пипер на леб, мајка ми пробала тоа и јадел, тоа тоа реков нешто в уста да стави. Млеко, јогурт, сирење ништо, само кашкавал во тост, макарони јадеше и толку. Вртевме така неколку работи, после 4 год малку почна да пробува, ама па тоа што сака си јади, пр стек ако јади само стек, нема леб, нема компири, ништо само стек, исто така е со месо мелено, исто со риба, риба јади само пастрмка. Од манџи јади само со леб да мака, само од водата, ориз јади, грав не, пире не, компири не, во никаква варијанта, ептен ретко каснува пржени 5 компири... Лани прваче цела година го молев да проба аргета паштета да му ставам за на школо бар еден ден неделата, да смени, одвај проба дури лани април, па ја бендиса па јади сега, летото дома на распуст ниту еднаш не касна паштета, сега пак почна за на школо :D секој ден мачкано е за на школо, веќе незнајш што да нудиш :wasntme: ете така да се пожалам :D сега е подобро ама и тоа што сака си јади убо количински, со месо уште не меша ништо, без леб јади стек, пр 300г можи да изеди, плексавица од 250гр си ја јади така без ништо, рибата исто без ништо. И ќе заборавев јади јајца пржени со роштиљ колбаси од Маин, колбаси јади секакви додуша, нив ги сака, исто без леб :D

На strelec231992, 1209 и Carolin. им се допаѓа ова.