Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.237
    Допаѓања:
    46.959
    @Bubish26 не да е страшно да ги вртиш, престрашно е, многу е стресно оти не знаеш тој ден што ќе те огрее.
    Мислев дека проблемот ќе се реши ако ме гледа како јадам цело време со него, јас долго време немав апетит и не ни знам што јадев искрено, не ни јадев и некако со мм јадеа само тоа што он сака, сега откако сум дома за мене секој ден готвам разновидно и доручек и ручек, имам од сејф храната за него ама и плус нешто и секогаш му нудам и јадеме заедно, ама буквалмо не сака ни да лижне да проба.
    Ако ставам нешто на чинија кај него ќе ја џитне и чинијата или ќе почне да плаче, да вика да го тргнам или ќе престане да јаде скроз.
    Не се гади, ама едноставно не сака да проба и крај.
    Он има ок кс, некогаш супер некогаш малце на граница, ама не сме имале проблем со тоа, а и енергија има доста, нормален е со развој, ама немам слушнато до сега да рече дека е гладен, секогаш кога го прашам што сака да јаде вели ништо…
    Кога ќе ми рече еднаш мама сакам да јадам тоа и тоа и ќе го изеде ќе славам жими се.

Пробав многу начини и финти и ништо не пали, среќа јаде овошје многу, домат, краставица, компир, зелка, спанаќ, тиква, па тоа ми е мала утеха.
    А јадеше буквално се кога беше мал и вкусови и после, до 1.5 г после почна да исфрла и остана само на ова.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Моево еднаш има пиено само антибиотик ама сеа со јадњето дома сме крш, ми се темни кога треба да го седнам да јаде. До летоска јадеше се без проблем, во градинка викаат дека се јаде ама дома, е дома душата ми ја вади не ова не тоа не вака не така. Манџи пак знае да се подзалаже да јаде, вчера ми прекипа полнети пиперки пишти не сака да проба го станав и не му дадов ништо да јаде од 3 до вечрта дури во 8 побара корнфлекс прво сув после вика стај јогурт. Можам да замислам вас како ви е.

Нашиве не ги вадат надвор од градинка ама затоа од кога ке дојде до темници надвор е, не можам да го доперам во најголемите вирови влегува и уште вчера ми вика "ај сликај ме вида дугаите" :rofl:

Се расприкажав, мачно е да не ти јаде дете, знам по брат ми, а бре едно пире, стек и плескавица што јадеше и тоа ќофте домашно друго ништо ама буквално ништо, ама ене го сеа ела допри го со јадње :tmi:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    1.613
    Твојот барем нешто внесува , мојов само банана од овошје, нугетс, плескавица и само шпагета со сол и путер.
    Мислев ај во градинка ќе пројаде и таму ништо на сув леб е по цели денови.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.371
    Допаѓања:
    24.968
    Градинката болка ми беше, само леб до крај, макарони некогаш јадел, и на крај супа пиел....дома во 3ч си идеше гладен ко пес :worried: ама па тоа што јадеше тоа правев и ќе се најадеше бар дома, ама гладно таму толку ласа еве помина и уште се нервирам дека така. Се плашев за на школо како ќе биди па еве си јади.
    Малово јади скоро се, в градинка исто си јадеше се, а сега овие 2 3 дена послабо јади ама пак си јади. Досега со него пу пу немам проблем.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    1.613
    Само што ќе ме види на врата одма прашува што ми купи и мора да му дадам нешто да касне.
    Ги зимам само што ќе станат од спиење обично во два ипол, ама пак е доста време што седи гладен им ги туркал чините на воспитувачките, истото го прави и дома со секоја манџа.

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    26.566
    И мојата седи гладна до 3 и пол, пошо не и даваме по пат да јаде и кога ќе дојде дома така манџата ќе ја изеде за 5 мин. Тука пак во градинка што даваат ориз, паста, вика мама јадат по 2 чинии, а јас бананче :?: амаа целаа мама изедов, а она 6 години шо да ти кажам кога банана ни е премија

7. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    4.191
    Сте го минале периодов за тоа пишувам во оваа тема. Син ми е година и пол, да украсувам елка или не?:D

8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.977
    Допаѓања:
    21.949
    Да. Ние украсувавме лани, немаше посериозни инциденти. Нормално си проба да вади лампиони, расипа неколку, ама ништо сериозно. По неколку дена се навикна на неа и после не ја чепкаше. Година и 7-8 месеци беше лани ова време.

На 1209, Bella.alleB и Carolin. им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.622
    Допаѓања:
    113.566
    Да, ние имавме лани, му објаснив дека не смее да фаќа или ќе ја собереме. Беше малку држ не дај китењето ама тоа е. Поубавите лампиони ги ставив повисоко и малку повнатре. Е да, и ја прицврстив со јаже позади, мене ми е кај прозорот па таму ја прицврстив и топ беше.

10. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    9.035
    :rofl::rofl::rofl: јас се сум заборавила. Гледав во сликите во телефон за да видам дали сме украсувсле во 2023 декември, ќере тогаш имаше околу 1 година и 5 месеци. Добри сте вие паметите :clap:
    Јас навистина се чудам како паметат овие стариве пред 30 години, веќе се повеќе сум убедена дека вака си нагаѓаат од памет дека вака и вака беше. :)
    Или си имаат многу подобра меморија од нас :wasntme::P

На 1209, Bella.alleB и Carolin. им се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.072
    Допаѓања:
    8.448
    Првата година, пред прв роденден баш, не и беше ама ич интересна.
    Лани на неколку пати откачи лампиони секогаш истите и си играше со нив. Не пробала да ја турни.
    Макар што во градинка неколку пати ми се жалеа како ја туркале елката, вклучувајќи го и моево дете во тие што туркале ама таму е друга приказна.

На Bella.alleB и Carolin. им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.371
    Допаѓања:
    24.968
    Да јас со 2цата секоја година имам елка, секаква возраст поминавме, лани беше година и 4 месеци декември, 5м јануари, од прво само поминуавше покрај неа и не фаќаше, после прередуваше лампиони :D ама досега не турнале елка.

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    2.249
    И јас секоја година имам елка. Сме немале инциденти, баш напротив се радуваше многу.
    Лани (2 год) му дадов и сам да реди лампиончиња, па редеше и Дедо Мразовци и ирваси околу елката, пакетчиња кога му носеа сам ги ставеше под елка. Новогодишен воз му купив за околу елка, кој како ќе идеше на гости им го пушташе да го виделе.

На lackygirl и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394
    Моево синоќа од нигде никаде крена 39.2 ја спушти со еферангал и туширање, ноќеска 38.8 станавме го расоблеков пак ја спушти сам. Сеа еве го спие од 10ипол уште, 100пати го проверив нема, од кај му дојде да ми каже некој :drunk:

15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    9.035
    Те читав баш вчера или не знам кој ден беше за некој спреј што кажуваше во грло му прскаш и дека супер е за во градинка. Не сакав да ти реплицирам тогаш и да ти кршам филм. Самошто почнавте во градинка баш овој период најмногу почнуваат вирусите ноември, декември, јануари. Не дека нешто магично помагаат спреевите, мора да се помине тој период. Да стекнат имунитет. Таман мислиш супер е и еве од нигде никаде ќе ти качи температура.
    Ќере исто не е дете што се разболува често. Првата година кога почна само крај октомври почеток декември после примање на мрп пиеше антибиотик значи се разболе да речам нешто посериозно. Инаку не сакам вака да ја фалам да не ја урочам :D(иако не верувам во тоа).
    Првата година е нормално тоа.
    Ма да еве ќере само тогаш беше посериозно ама од јануари натаму еднаш ако фати стомачен летото или нешто на нога што го поминала ситно вирусче, и тоа беше а годинава од јануари наваму ми е страв да споменам дека се нема разболено освен сипаници што фати ама ги помина без никаков симптом.
    Така да има надеж :)
    И за јадењето и витамините исто мислам немаат некое влијание барем според ќере не е некој јадач и не се храни баш здраво, пребира ама има јак имунитет.
    Јас како мала не сум се разболувала, затоа сега го кркам. Можеби и подобро да прележат се како мали.
    Со помин и со лесно :)

Последна измена: 21 ноември 2025 во 15:46
    На 1209, Bella_Stella и Carolin. им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.977
    Допаѓања:
    21.949
    2023 кога беше 7-8 месеци не украсувавме и ние. Баш во фаза на селење бевме и не ми беше дојдено до тоа. За лани памтам уште, после некоја година ќе видиме. :D Ќе се потсетуваме од слики. Годинава планираме со него да украсуваме заедно, или ќе биде многу интересно или тежок хаос. :D

На Carolin. и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  17. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.324
    Допаѓања:
    6.891
    Јас ќе украсувам елка, година и 11 сме :) Прво сакав да не украсувам елка оти мислам дека ќе оди по нив и ќе ги прередува ама после си реков зошто на големиот да му ускратувам новогодишно украсување..? И така решив дека ќе ја редиме. Ќе зборувам да не се пипа, да не гледа само , колку ќе успее ќе видиме. ]:)
    Сакам и да ги сликам околу елка веќе имам купено новогодишни пижами ама малава не е нешто по сликањето. Ако ме види со телефон дека ја сликам одма писка и се мурти,додека не го тргнам. Ќе треба да праиме ,,случајни,, фото. Еј, сликај ме демек случајно:D Така ќе му дојде..
    Ние со стомачен бирус бевме до вчера, цела недела. Прими и еден систем во средата, ич сила немаше ме фати страв едно време и ја однесовме на болница. Денеска подобра беше, и си јадеше. Со благо паузата трае уште 2-3 дена додека се стабилизира. Електролити дадов денеска. Нема повраќање ама ако, да се опорави.

Од малечка со црвени обравчиња овие денови имав бледо пиленце со свенато лице и желно само за кај мама во раце. Заедно си спиевме, заеедно јадевме, по скали, сегде. Мама немора ништо друго да прави само да се држиме... Нејсе, помина веќе, си велам.

Нека помине овој месец глуп и тмурен и нека дојде декември, за мене најубав. :inlove:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Еве го се жали уво дека го боли, а нема темп кренато денес. Ау налет значи, блокмакс да давам или што? @Bella_Stella тебе ко да памтам имавте мака со ушето, барем до утре да издржиме да не одам на дежурен

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.371
    Допаѓања:
    24.968
    Што направивте? Како е баткото?

20. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Не знае човек што да го верува, вика боли ушето а ги пика прстите во уста и дај масте, уште 2 петки му фалат. Сеа блокмакс пола доза му дасов ако се заби ке го смири, нема температура.