Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    411
    Ако се долу петки да знаеш дека може да болат и да кажува дека е увцето. Ама кај моево дете се погоди и петки и стварно да боли ушето на таа страна. Ако уште се жали на болка ставај топли облоги на ушето, иако мислам дека од болка во уво и температурата ќе се покачи. Носот му тече или не? Ми рекоа мене да прскам спреј за да се намали притисокот од носот во ушињата.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.806
    Допаѓања:
    6.238
    Слично сме и ние со помалиот, ден и пол тт па немаше 1 ден, па се пожали на уво бевме на доктор има воспаление, па пак крена тт два дена го држеше ама идеше баш високо. Капки за уво и оперил само ни дадоа. Еве ги сега спијат и кашлаат, кој знае што е следното. Пцујам и градинка и сезона на вируси и све. Ќе биде ова долга зима

3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    8.610
    Денес излеговме од болница. Успешно спуштен едниот тестис. Вчера беше операцијата, а тој денес како мува без глава трчаше по ходниците во болницата. Срцето ми го застанува. Ќе обелам до контролата. Дома уште по збеснст е. Ти му збораш немој ќе се повредиш. Ко на ѕидот да му кажувам. Да ми е жив и здрав и да ми дава бог трпение со него (fingers)

На LadyInPainting, Mother of 2boys, strelec231992 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.977
    Допаѓања:
    21.949
    Блокмакс на 6 саати и ако дозволува топло марамче да држите на уво. Исто и спреј во носе Оперил или Септаназал за да не се затне Ефстахиевата туба. Син ми кога се жалеше на уво и два пати испадна дека се воспалени. Иначе и он си подлажнува, ама излезе дека за тоа не лажел. И него му фалеа 2 петки, ги гледам сега излезени се. Може и да има некока поврзаност воспалението на ушите и со забите. Но најчесто е вирусно.

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    26.566
    Да украсуваш. И јас сум со две деца и секоја година си имаме елка, згора на тоа стаклени лампиони :rofl: не мора он да ја кити, нека стане сабајле и нека се радува. Јас им онјаснував дека лампионите се галат, не се вадат и чекаме дедо мраз да дојде. Секако лани малата немаше појма за дедо мраз ама воодушевена беше кога "дојде". Ние имаме книга дома за дедо мраз, таму има на слика елка и знае, за се што сакам да постигнам да е по мое правам еуфорија

@Carolin. Како што ти кажа и Бела, најчесто е вирусно и давај 3 дена бруфен, да не дојде до антибиотик. Мојата за година дена 4 пати и беа воспалени, се така сме поминале. Пошо кај нас е често, алудираат на крајници, па ќе видиме

На Bella.alleB, Carolin. и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.
  6. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394
    Фала ви девојки, му тече и носот веќе недела дена, ама де бели проѕирни мрсули де се бели густи, чистам и со физиолошки и влечам колку дозволува ставав и септаназал ама ке го однесам денес матичната да го види. Викенд иде, овде на дежурен не ми се иде никако.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    166
    Има ли некој искуство со Дерма плус Скопје преглед на кожата на детето?
    Дали се добри

8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.977
    Допаѓања:
    21.949
    Од секрет во нос многу често знаат да се воспалат уши.

9. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    1.770
    Можеби ќе помогне и тука

Прикачени фајлови:

На lackygirl и kozuf им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.072
    Допаѓања:
    8.448
    Оваа мајка реши дека е паметна идеја да купи исти плетени џемпери за сите, за слика пред елка.
    Ќерка жива здрава да е, реши дека не сака ни под разно плетен/дебел џемпер да облече.

Ама имаме напредок што повторно реши да ги сака сите топлинки, патики, чизми. Веќе немаме борба со тоа, да не ја зарекнам.
    Со гардероба и сме немале многу освен некое вака специфично парче.

На LiquidLuna, kozuf, Erika.greeneyes и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Имаме гумени чизми со кој мерак ги бирав уште во мааај кога бевме на шетање, знаеш кај се носат? СТРОГО ДОМА. Уште оди со патики и никако друго ништо, зимска јакна и патики со голи глуждови тој стил го фураме две недели веќе :drunk:

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    26.566
    Ме подсети кога големата имаше 2 и 11 месеци, јас жива радосна закажавме новогодишна фотосесија со 3 аутфута плус јас трудна 5 месец со малава и да си напрајме убави слики за спомен со меше. Од 1 саат сликање 4 слики извадивме, немаше слика кај што она не имаше фаца напраено намерно, мислам дека на сликарката жичките и се споија и не имаше пцуено цела вечер после. Само викаше ништо џабе погледни како се криви :?: Таа е таа фаза кај што ништо не оди по наш план.

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.371
    Допаѓања:
    24.968
    Ние 2 фотосесии досега супер поминавме, за годинава нз како ќе е :D аутфитите за нив се купени, битно си ги бендисаа :lol: за нас ќе видиме има време, се здебеливме со мм двајцата :$

На Carolin. и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    9.035
    И мојата е уште со патики. Две зими по ред џабе купуваме чизми не се баш искористени. Тие што и ги купивме претходната зима веќе мали и се. Треба да и купиме нови, ама ќере не ги носи освен снег ако има. Претходниве две години слабо имаше снег. Останаа неизносени.

На lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.072
    Допаѓања:
    8.448
    Дали ги надмина бубачките или сфати дека со инает никаде не води ама и чизми носи сега. Дури и дожд ако види надвор сама бара.
    Со јакна/пантолони за дожд сме немале проблем ама исто со патики одеше.
    Е почнав од врата в раце до кола, кога врне или врнело претходно уште е влажно низ двор, по улица.
    Таа, скокаме во водата, јас нема скокање, немаш чизми.
    Таа, одиме во паркот, јас ако облечеш чизми. Значи не секогаш оти мене ми текнало, туку кога стварно имало потреба за чизми. Веќе е ладно и не може да си дозволам 20-30 минути да е надвор со водени нозе. Ај што ќе се сушат патиките со денови, не е и толку битно, имаме за менување.
    И пак ќе речам, нешто во прав момент кликна :D
    До кога ќе видиме.

16. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Јас надежно купив и зимски за зимава ама кузнае ке седат у кутија ако не бидне како што вели @Miss_S да му кликне нешто па да ги носи. А обавезно види дожд сака да шлапка во дождот, а како му речам земај чизмите одма вика не не не (facepalm)

На lackygirl и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.072
    Допаѓања:
    8.448
    На 2 години и 9 месеци беше моментот кога попушти за обувките. :D

Инаку цела есен ја преседи дома, да не излегуваме.

На lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  18. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    20.394

Блиску сум тамн до лето ке седиме дома :rofl:

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.371
    Допаѓања:
    24.968
    Јас имам многу обувки од големиот, тогаш купував и од мерак поќе, ништо не е носено, скоро се е ново и сега пробуваме дали нешто ќе сака :D иначе по патики е да и моево, ама не сме биле на дожд надвор.

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.072
    Допаѓања:
    8.448
    Во принцип како расте купувам само што и треба да има, не трупаме екстремно многу. Ама не сакам да се најдам во ситуација пример заврнало снег и дете да сака надвор, а да и речам не може, немаш чизми или да ја шетам во патики да се водени.
    Ова како екстрем, што се вика може ни снег ќе заврне, ни дете ќе сака надвор ама во главно сакам за секоја пригод да сме спремни колку што дозволуваат финансиските услови.

На Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.