Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. EvaZ

EvaZ Истакнат член

Да, совет да не носи обувки со рамни стапала и почесто одење бос. Не знам дали со самиот раст ќе се смени нешто и ќе се оформи како што треба... и секако ќе одам на друго мислење но во меѓувреме сакав да знам дали друга мајка се соочила со вакво нешто.

2. јolene

јolene Популарен член

Женски јас читајќи овде од вас зедов Молерс омега за малата. Е сега иако давам по 2.5мл малата има проблем со мешето од него.
    Кај вас имало ли некоја реакција?

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Сваќе зетко на 3 месеци кога почнав омега да му давам, капсули беа, после секое давање повраќаше по 2 сати од прилика, така давав само неколку дена и прекинав...од тогаш омега нема примано, само Д3 вигантол и толку.

јolene likes this.
  4. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Добро мајки ама што е со регресијава на 2 години со спиење??? Дете што од раѓање што се вика си спие по книга, 19:30ч избанњато и самостојно заспано во детска одеднаш збеснува, одбива секакво спиење. Изгледа на жив мртовец со подочњаци до коленици,одбива јадење и заспива по 2 саати и задолжително бара некој со него. Има 2г2м и хронично сме исцедени, полошо е него новороденче кога беше. Прави пауза овие три недели од градинка и тоа дополнително мислам влијае. Имате ли некој совет како сте го пребродиле ова?

5. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Моево е 2 ипол исто е катастрофа, јас разговарав со педијатар ми рекоа калма б сируп пред спиење да пробам ама немам дадено уште

1001Ana1001 likes this.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Како не, не давајте хемии, дали малку цел живот ќе пијат апчиња, период е како и секој друг, ќе помине...трпение.....
    Па како се научија и докториве (facepalm) оди Германија дали ќе дадат нешто слично.

7. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Калма, б6 и кило крстена вода, пробав сестро ништо не помага:D
    3г и 4 месеци е, нема преспано цела ноќ. Имам кажано, ќе го жениме и нема да има преспано ноќ. Се предавам и не барам помош веќе. Ние немаме проблем со заспивање, туку со будење 58272 пати во текот на ноќта8) Многу сонува, цела вечер приказни и плачки. Последниве ноќи бара да спие меѓу нас, и од 4 до 6 саатот е полу буден, после не можам да го разбудам за во градинка, тек во 9 го носам.

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мојава 6г ќе праи на прсти можам да избројам кога не станала на вечер..

9. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Не ми е проблем будењето, звукот од плачот веќе не се издржува.
    Пример ќе речи тато кај е, и мм ќе се сврти да го гушне, леле кога ќе му се одврти да го тепа и да пишти дур го држи гласот..
    Една вечер спиеше кај свекрва ми, почнал да плачи и да бега низ соба, се стрчал ја отклучил надворешната врата и во 12 ноќе по улица со вриштење бегал..едвај го фатиле.
    Најмногу ме иритира фактот што не дозволува да го смириш, можи повеќе да се налути ако му понудиш помош. Да прифаќа помош воопшто не се жалам..

Мм е ист, 30г има и уште станува само он не плачи:D

10. 1001Ana1001

Можам да кажам само алал да ви е што толку години издржувате, секоја ви чест. Дете наше нејќе да спие со нас у спална, си бара сам детска и знам дека е регресија и ќе се врати назад ама товаров на гради беше голем. Изолација дома, ние од дома работиме, работа се акумулира, не можеш состанок да имаш не можеш ништо да направиш сам. И работилници и активности и играчки и што сѐ не, едноставно како фластер “мама дојди” и тоа е тоа. Екрани не се дава кај нас у куќа, времето срање не можеш ништо плус болен абе хаос. Среќа наредна недела сме на одмор ќе излеземе од куќава и назад после тоа у градинка. Орден на тоа учителките да им се даде

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

А има ли детска или само си бара? Оти ако има не гледам проблем зошто да не спие сам? Големата мене ми станува уште и шета низ собите, малаава си спие в детска и не станува секоја вечер, ако викне само бара да отидам до таму си легнува и пак заспива. Големава ни е проблем голем ама буквално за се :?::rofl:

12. 1001Ana1001

Има прекрасна детска соба и спие таму од 4месеци, скоро 2,5г е. Проблемот е во последните 10 дена што нас ни дојде како огромен шок бидејќи сите регресии сме ги прошле на нога и без проблем, а сега сѐ е пропратено и со бујна имагинација, кажува дека се плаши од коњот(играчка што ја обожава), од камерата (што го гледаме) и слично. Не би давала сирупи ама дефинитивно би сакала што побрзо да си се вратиме на своето

13. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

14. lalinda

lalinda Истакнат член

Здраво мајки, кажете ми што можам да дадам на малото, две и пол години е. Цел ден не сакаше да јаде, но немаше ништо, до пред малку. Откако заспа се буди цело време, едвај глас пушта и едвај голта. Најверојатно грло ја боли. Од лек за грло немам ништо. Дали има нешто домашно што можам да ѝ дадам за да ѝ олесни?

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Има лижавчиња во аптека помагаат, има и спрејови за грло ама кај моево не бива спреј ништо не остава.

16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Однеси ја на болница, а во меѓувреме прскај Лизобакт и Прополеид спрејчиња. Јас ги прскав двата наизменично и го спасија син ми од антибиотик кога имаше црвено грло последниот пат. Имаш дежурни аптеки сигурно, домашно баш не знам што би можело, со оглед на тоа дека не сака да јаде/пие.

17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Ова дете не прифаќа веќе витамини на никаков можен начин. Апсолутно сѐ пробав, пробав и бонбони место сирупи и капки, џа-бе. Не сака и крај. Осеќам грижа на совест што не пие и не знам што да направам и како да го убедам, се нервирам!

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас имам кажано дека тука до година дена само даваат, после тоа по потреба доколку големата ми прима витамини, малата не.

Bella_Stella and lackygirl like this.
  19. shz

shz Форумски идол

Период е ќе помине.
    И ќерка ми така правеше одреден период не и давав што да правев на никаков начин не успевав да и дадам.
    Сега пие се.

Bella_Stella likes this.
  20. Miss_S

Miss_S Популарен член

И јас би ти рекла остави го неколку дена. Па и недела/две нека е. После пробај пак.

Bella_Stella likes this.