Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    20.738

Реков ке се заречам со спиењето, бевме на лекар тоа гужви, чекање се измалтретиравме двајцата одсабајлечки и викам по пат ке заапие и дома ке спие ко трупче. Заспа стварно во кола го преместувам на спална отвара очи и "земи ме во раце, нишкај како бебе"

На Asja и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.802
    Допаѓања:
    114.606
    Да бе, како бебе сакам, да ме гушкаш... Пусти тој негушнат.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.044
    Допаѓања:
    22.116
    Нема бебе фаза пошто он е голем батко. :D Одамна си вика така за сам себе, прво беше “бем”, па “гоуем”, а сега е “гоЛем” со Л. :) Само кога нејќе да спие и почне да изведува 100 глупости, му текнува за цуцла што бтв не ја користи 3+ месеци и вика “дај мама цуцу јас сум мало бебе”. (facepalm) Иначе го приметувам и баш ќе прашував, деновиве збори на некој измислен јазик. Си збори и нормално ама нема нема ќе му текне и почнува нешто неразбирливо да кажува и се смее. :?:

На lackygirl, Carolin. и kozuf им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.624
    Допаѓања:
    12.241
    Исти се сите значи.
    Мојата имитира бебиња од јаслите, па после ќе.и текне дела е дадичка голема.
    Па и она ќе.збори нешто набрзина и неразбирливо, ама мислам дека тоа е од што сакаат да се како нас, да зборат побрзо и потечно.
    Пред неколку недели се обидев да и тргнам дневна дремка, мачење беше за сите. Па ќе дремне или у кола или во седење и пак нема да заспие навечер и ем нерасположена.
    Вчера спиеше само 15 мин на пладне и не сакаше повеќе. Денес не сакаше да спие и рече дека сака да си игра.
    Двата дена супер ги издржа и во 7 пм во кревет беше веќе.
    Дали ќе ја остави дремката, ќе видиме. Ама во градинка ко ќе се врати сигурно пак ќе си спие.

На lackygirl, Carolin., Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.058
    Измислува зборови и имиња ќере, пример за боите, ќе и текне и место сина вика кете, портокалова коте, црвена кате, и се смее. Вика јас се викам Елена (not even close) и се гази од смеење. Смешно беше на почеток ама сегаа веќее втф :D
    Пешки не можеме да стигнеме од точка а до б, сака во раце да ја носам, бебе била, уморна била, се плашела од колите. Мислев дека после градинка сака реконект, ама и викенд и покасно во денот е така.
    Бришеме мрсули, плаче сакам мрсули да имам. Ја мијам чашата, плаче сакам да е валкана.
    Многу тешка фаза боже. Не попуштам да добие што сака, ама и давам избори да биде нешто како што она сака. Ама не пали ништо баш некогаш. Типс анд трикс добредојдени.

@JustBeautiful ја нарачав денес фала многу, баш ми се допадна како ја опиша :inlove:

На јolene, Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.044
    Допаѓања:
    22.116
    Еден пример од прееска. Ги кинам палачинките на пола за побрзо да се изладат зошто не може да дочека да ги јаде. Во истата секунда се деси драма зошто не требало така да бидат, требало да се цели. Среќа скинав само две, па му понудив други, ама не он баш тие две сакаше да се цели. И така.. :D

На јolene, kozuf, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    20.738

Боите ги знае само за кафена секогаш вика прво бела и после, не не кафена и Капана бојаа е портокалева :rofl:
    А после градинка е маза права :inlove:

На јolene и kozuf им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.624
    Допаѓања:
    12.241
    Ма и после градинка е дивјак. Само трча без компас. Ти му велиш на лево, она ма десно. Ти на право, она нанадзат.
    Сега учи да преговара со нас и многу ни е смешна. Се нешто се договара, се планови крои.
    Со мене е во кујна и се готви. Пушта машини, бриша, мете и така барем и нешто низ дома работа си завршувам. Подобро отколку порано секако.
    Јас голем прогрес забележав последните денови. Како пак некој скок да имаше од минатите недели кога беше неподнослива.
    Боите од поодамна ги знае, ама сега е во фаза се да е розово. Леле вчера ко конечно виде дека омилените хеланки и блуза и се исушени, право се соблака и се дотера :D:inlove:.
    Чевли сама облекува само ако е мотивирана. Танцува и пее.
    Некна сите настинати и она преговара со нас на базен да ја носиме. И рековме болни, стана не бакна и двајцата - да сме оздравеле.
    Мене фазата сега многу многу многу ми е полесна отколку бебе. Сега разговараш и се договараш. Да има тантруми и плачки и провокации, ама се решава.
    Ни пораснаа децата женски :inlove::l:.

На bubemconia, Giiirl23, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    20.738

Дома е трет ден, 5ти со се викенд. Денес му кажав "ти дете плачеш за градинка" а плачам јас да оди искрено луѓе :rofl:
    Не знаејќи што да му правам одсабајле сме пазареле заедно, па побара на пица да сме оделе, голем дечко сам јадеше, преспа и сеа се спремам да го шетам некаде пошо дома уште на лустер не се качил. А не се качил пошо го немаме искрено :drunk:

Ама можам да потврдам дека сега е каде, каде полесно што викаш се договараш. Има тантруми и сега поретки се ама побурни, битно по разбран е и може да каже што сака и што не сака.

На lackygirl, Bella_Stella, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.058
    Мене изгледа ми било лесно кога беше бебе, сега потешко ми е и се осеќам многу многу поуморно иако до 2 години се будеше по 4-5 пати навечер. :(

На јolene и le.soleil им се допаѓа ова.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    6.536
    Исто. Радије би по 20 пати да се будат него ова торнадо што сега го живеам :D

На Bella_Stella, kozuf, Butterfly30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    1.771
    Сега ми е другарка, шетам со неа по молови, ми помага за машина за садови (читај одмага :D), збориме, ми раскажува што правела со тој што ја чувал, правиме се заедно и се е полесно од првата година со бебе, барем мене. Затоа ми е тешко сеуште да се решам за второ, како ли ќе помине таа прва година и повеќе.

На Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.624
    Допаѓања:
    12.241
    Мојата исто многу немирно спиеше и имаше од тие епизоди кога седеше по 2 саати будна среде ноќ.
    Јас бев толку не наспана, толку нервозна и нефункционална. Последно така ми се разбуди во октомври мислам, ама тогаш после се разболе имаше уринарна. Веројатно ја болело ама не знаеше да ни каже. Дури сабајлето кажа дека ја боли и отидовме на лекар.
    Ама ко бебе мене не ми беше само надој и заспиј. Леле после секое јадење она повраќаше. Па ја држев во раце да спие исправено, што значи јас не спиев оти таман ќе заспиев она пак ќе станеше.
    Среќа па рано почна да не станува за јадење ноќе, па се олесни малку се додека не почнаа заби.
    Сега уште 5ките и фалат и нон -стоп е болна и пак е полесно. Може оти нема толку често тантруми ама има тестирање на граници повеќе.
    Јас и давам на пример да среди вилушки, ножеви и лажици, пластични ствари, а јас за тоа време набрзина средувам кршливи нешта.
    Ја оставам машина за алишта да става и вади од неа алишта. Ставам јас детергент, она стиска на копчиња.
    Држи блендер, на стоечки миксер пушта она да врти и гаси после. Брашно пресева -уствари сее низ цела кујна, става и вади од фиока житарици. Сама си става корнфлекс и млеко. Сама си зема прибор за јадење, чинии ни дава.
    Става хариено во формата за мафин. Се што можам да и дадам задача и давам.
    Во молови е хорор, таму треба да трчам по неа. Бега низ дуќани, џабе ќе поседи малку во количката за купување и после сака да оди. Се обидувам колку повеќе може да ја возам, ама некогаш попушташ.
    Сабајле отиде на штандот за месо и си побара парче салама да и дадат :x.
    И и дадоа.

Ама не дава рака уште да ја водам. На улица тоа толку ме нервира, што некогаш ја фаќам за зглоб горе и држам цврсто. Има драми и плачки, ама поарно така да си поплаче отколку да биде белја. Сто пати се објасни. Не сто, милион и пак бега. А нон стоп зборам и книги читам и објаснувам и се. Ама нели она треба да си проба, да побегне.
    Со балансер лета, сега и тротинет доби и него го вози надвор.

Да се пофалам само, три дена по ред не спие преку ден. И во кревет заспана е веќе во 7ипол до сабајле до 7. Ја прашувам преку ден дали сака да спие или да се гушка само. Избора да се гушка и да читаме книги или да изгледаме 20мин цртан, слики нешто и така.
    Откако почна да си збори убаво, еве неколку месеци дозволувам и да погледа малку тв. Нешто песнички, детски игри, нешто цртани такви едукативни. И сега сите кореографии ги научи и често танцуваме само на музиката, без видео.
    Сега приметувам почнува полека по малку да се заигрува и тоа многу ми е интересно. Порано моравме се заедно, сега исто она би сакала, ама и велам дека треба сама оти имам работа. И така вози бебиња, менува пелени, готви во кујна, реди сложувалки, лего понекогаш ама ен е нешто по летото. На магнетна табла си лепи, пиеме кафе и чај и така.
    Единствено еве што со градинката кај нас, или е градинка затворена ради персонал што е болен или она е болна. 2/3 од времето си е дома. Ама си се помирив со тоа дека ќе е така и не си ни правам притисок повеќе дека морам да работам. Реков вака до 3 г додека наполни ќе биде, после ќе смени градинката и сигурно ќе биде поинаку. А и имунитет ќе створи белки повеќе.

На lackygirl, Thinkerbell., Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  14. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.058
    Убаво ми дојде да те прочитам :inlove:
    На многу работи би се надоврзала, доста сличности ама на пола ми се очите |-)
    само за бегањето од коли да не заборавам, може е грешка моето ама и зборам дека се страшни колите и дека мене ми е страв од нив и не смееме да одиме таму и дека може да не повредат. Малце така издраматизирано. Се надевам нема да и створам траума, ама веќе не ми бега барем. Вистински ми беше стрес и страв по скопските улици.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.324
    Допаѓања:
    8.973
    Уште малку време сме во темава.
    Некој да ја гледа од страна ќерка ќе рече какво златно и воспитано дете.
    Немаме истрчување, немаме пуштање од рака, немаме тантруми по продавници ( да не зарекнам, пу пу), е ова во јавност.
    Ама затоа во игротека, парк, па и дома нема каде не се качила, каде не протрчала, растурила. Се што ќе смислите има направено.
    Па и во градинка оти и таму веќе си е дома нели.

Веќе како ближи 3 години, може не 100% ама за добар дел од работите се разбираме така да надежно подобар период доаѓа.

На јolene, Carolin., kozuf и 4 други им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    25.083
    Здраво и од мене :D
    Ние сме сите виросани :D не е за смеење ама веќе неможам :emo:
    Стомачен со јака главоболка, понеделник јас со повраќање, одма по мене истиот ден големото (7год е веќе), па др ден дијареа тој, малово одеше в градинка се држеше се до денес, сабајле во 5ч поврати, после беше ок и пак преѓе во 11ч :doh: јако е што малово гајле нема, си поврати и по 5 мин појде јадење да бара (facepalm) :rofl: му сварив ориз со вода цело пајнче си изеде, сируп Локомотив и досега бил ок, на работа сум јас. Само нека заврши неделава аман ми се вика.
    100 машини пуштив се исповратено беше :| на доктор не отидовме, не е да одиш оти сите се болни :x

Неделата се сликавме во студио значи колку умно дете сум имала, се чудевме, како што му велеше сликарот така застануваше, во секундата се местеше :D само се смеевме 20 мин дури сликаше.

Има 2 недели кај што станува ноќе и плачи, некни беше полошо оти не се смируваше никако, пак е период знам.

В градинка си оди без проблем, се сликаа вчера со Дедо Мраз па и го гушнал :lol: еве и ова го дочекав, да имаме слика со Дедо Мраз, првото дете досега не се има сликано затоа што нејќеше Дедо Мраз :wasntme:

Кога е сам е мирен, дам си игра, кога се заедно е беља 8-|
    И така во кратки црти.

На јolene, Carolin., Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.044
    Допаѓања:
    22.116
    И ние сме болни. Баш убав пречек на 2026та. Прво почна со растечен нос, па почна ларингитски да поткашлува, тоа се смири брзо, па се воспалиja ушите. Цело време беше весел, си јадеше, си играше и вчера од нигде качи 39.1. Толку многу омалакса, таков го немам видено. Само сакаше да спие и да се гушка строго со мене, ептен беше жален. Од тогаш нема пак качено, не знам каква беше таа температура.. Крвната слика вика вирус, барем така ја толкува матичната. Му даде само Тобрадекс во увца и Оперил во носе. До ова доаѓа зошто ич ама ич не соработува за чистење нос. Од петокот почна да му тече и чистев секогаш на сила, дури ни така не успевав и знам дека од тоа се воспалија. Очигледно си е такво дете што го удира одма на увцата. Преку глава ми е, од Септември до сега ова е трет пат што се воспалуваат. Не сум паметна како да постапувам, страв ми е често да го аспирирам носето, си викам и тоа да не ствара притисок на увцата, а од друга страна па секретот му ги воспалува. Маки..

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    6.536
    Одете на орл Бела, направете брис и со резултат одете. Матичен не може да види што има во ушите. Децата ги лечеа со капки на потврдена бактерија на брис, се искомплицира и еве втор антибиотик пијат. На орл со камера виде докторот секакви чудесии. Уште се нервирам што можеше да не дојде до тоа ако се почнеше со терапија на време. Инаку и од вирус може да реагираат ушите, се создаваат како меурчиња и тогаш терапија се капки, ама тоа матичен не може да види

19. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    20.738
    Значи сите комплетно сме болни :drunk:
    Дома синко почна од петокот со инфекција на очите, па викендот почна да кашла и ми качи температура, во понеделник пак одевме на доктор и што да видиме црп 40. Цела недела е дома, само што вчера го однесов во градинка на пола саат за Дедо Мраз и не можев да го земам (facepalm)
    Од вчера мене грлово почна да ме сече сабајле и мм исто се жали, цедиме лимони, прскаме ангал, пиеме ургентЦ ако не попушти утре комплет идеме на доктор. Фино ќњ ни биде за нова година излеа.

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    6.536
    Го поминавме комплетно истиот вирус. Еве втора недела сум со затнат нос и не личи дека иде на подобро. Септаназал не помагаше два дена, скроз блокирана бев. Со лесно

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.