Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    410
    За брис и не ти треба упат можат да ти дадат само во државна а таму чекање ова она со деца не знаеш кој што "носи", не би одела. Од 1 до 10 во месецот има преку фонд за во приватни ама тоа само ако има квота или само во одредени приватни лаборатории. 450 денари на приватно е комлетно брис од нос и грло во Биотек. Јас така и правам бидејќи исто и даваше педијатарот Тобрадекс за во уво и постојано се повторуваше. КОга направив после некое време брис бидејќи трет или четвртпат се повтори и ми пукна филм таа бактерија испадна резистентна на тој лек. Џабе сум ја мачела, па ни даде други според брисот. Затоа кога ќе видам дека многу има секрет ја носам сама на брис за да не ми ги даде тие или погрешни. Инаку не треба да има примено ант никаков ни капки за да биде реален брисот и да фатат што има, ако има нешто. Мислам дека по 5 дена од примен ант може брис за да биде реален инаку негативен ќе испадне. Лаборантката рече дека дури ни очи и нос да не ја мијам пред брисот за да се види убаво што има. На мало дете не можат убаво да му земат брис па се препорачува да не е ставено ни физиолошки. Толку знам толку пишувам. Се надевам побрзо ќе оздравите.

Последна измена: 26 декември 2025 во 14:07
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.005
    Допаѓања:
    21.999
    Фала ти за споделеното. Овој пат ништо од брисот, ставам Тобрадекс веќе втор ден. За следен пат ќе си инсистирам да се направи, само се мачиме вака и не сум ни сигурна дека лечиме правилно. Не сме од Скопје инаку би го носела во приватна лабораторија. Тука сите приватни што ги имаме работат и со Фонд и гужвата е иста како во државна.

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.172
    Допаѓања:
    8.674
    Мислам ти имам пишано, ептен добар Орл доктор приватен имаме во градов. Не знам колку ви е блиску ама ако има потреба имај го како опција.
    Лп ако треба ќе ти пишам повеќе.
    Со лесно на сите дечиња, брзо оздравување.

На misli_si и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.005
    Допаѓања:
    21.999
    Од каде си?

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.172
    Допаѓања:
    8.674
    Ти пишав лп повеќе информации и детали.

6. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    299
    Ние имаме ист проблем со повторувајчки инфекции на уши, сепак бев на орл и таму ја средија. Убаво ги гледаат они и нос уши грло и даваат терапија што е важна за да не се повтори пак за брзо нова инфекција. Да чукнам во дрво сега скоро 8 месеци немало на уши. Не викам дека нема да има пак секако ама добро за ушите да се разретчени инфекциите

7. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    410
    Извинете и мене ме интересира за докторот ОРЛ бидејќи планирам да ја носам
    2 години направи а уште некако пред заспивање како тешко да ми дише. Ние уште не сме среденинсо спиењето сега еегрес некој 4 месец веќе не сака да заспива навечер, ептен се изморува, преку ден градинка спие викенди дома не сака ни под разно може и затоа така навечер. Не сакам да претпоставувам. Само еднаш имаше на уши помалечка кога беше, ама носот не престана да и тече откако тргна во градинка. Може непотребно се грижам ама здравје сакам да ја видат. Ние сме Ск. Тула е загадено ептен може и од тоа, ама независно може да ми пишеш и мене. Фала ти

Последна измена: 26 декември 2025 во 23:09
    На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.005
    Допаѓања:
    21.999
    Во која фаза од болеста ја носиш на ОРЛ? Кога ќе се затне и ќе почне да тече нос или кога ќе се пожали на болка во уво?

9. LadyInPainting

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    299
    Последниот пат имаше температура 4 дена, обилен секрет и се пожали на болка во уво. Одма на матичен ја видоа дадоа антибиотик 7 дена, и одма закажав на орл за да ја видат и таму. На орл имаше термин за неколку дена, докторката ја виде и рече дека обавезно да се пие 10 дена дека не е долечено. После тоа имавме 3 контроли кајшто ја следеше како е. Ми даде некој спреј за уши кој го ставав 2-3 месеци за да се извади целиот секрет од ушите надвор. Така да можеби најдобро е кога е акутно или барем блиску до помината инфекција за да видат дали е се ок и да дадат насоки како понатака.

На јolene и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.005
    Допаѓања:
    21.999
    Кај син ми болката се појави пред температурата. Во вторникот вечерта се пожали дека го боли, во средата качи температура, само тогаш и од тогаш нема качено пак. Се тешам дека не е бактериско зошто еднаш до сега кога имаше потврдена бактерија на брис не можевме да симнеме температура 4-5 дена. Секретот не смени боја тогаш, нема сменето ни сега, а за мирисот не се сеќавам. Ќе го однесам во понеделник на контрола да видиме дали поминува воспалението од капките, а за следен пат дефинитивно не се оставам само на мислењето од матичната.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.172
    Допаѓања:
    8.674
    @Bella_Stella , единствениот пат кога сум осетила мирис кај ќерка ми, тоа во здивот, при кашлање, испадна бактерија.
    Може и друг пат имала ама тогаш само имаше потешки симптоми и не пратија да правиме брисеви.

12. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    12.003
    Да се пријавиме и ние во болните.
    Со температура два дена до сега, чекам трет да мине за крвна слика.
    Гради чисти за чудо, грло црвено. Прополис да сме прскале и Виранто да дадеме.
    Ова мое дете нејќе благо, џабе го направиле шербет Вирантото.
    Само јас ли сум скептик за природен 'лек' што се дава во првите 12-24 часа од првиот симптом?
    Првпат користам, има мајки се колнат во него, а мене ми е многу бајковита приказната што го продава.
    Како и да е, ќе пробаме.

За секрет од уши зборувате?
    И син ми има прекумерно, сме немале мака со ушите до сега. Се имам консултирано со матичната еднаш во смисол зошто толку лачи, ми одговори дека е нормално, да не ме загрижува.
    Ама момче, кратка коса...
    А околу здивот, скоро секогаш кога е болен му мириса различно. Ве праќале на брис ради здивот?

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.005
    Допаѓања:
    21.999
    Никогаш немам пробано да му дадам Виранто, едно што неговата матична го нема препорачано, друго што ми нема логика баш неговото функционирање, ама може па грешам. За црвено грло последниот пат син ми го спаси комбинација од Лизобакт и Прополаид. Секрет од ушите нема прекумерно, а за здивот не го имаат паќано на брис.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.172
    Допаѓања:
    8.674
    @DaisyDoo , сум пробала Виранто, нема некој ефект кај моево. Последно за јака кашлица од Бисолвон подобрување видовме.

Конкретно за здивот не беа брисевите туку меѓу сите симтоми (конјуктивитис, секрет, кашлање) се појави за прв пат и некој таков тежок мирис што после кога читав подетално за бактеријата испадна дека е еден од симптомите.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LadyInPainting

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    299
    Јас искрено не знам дали е до Вирантото или не, може е само случајност ама кога пие ставрно полесно поминува со болестите... Генерално е на природна база (колку може нели бидејќи сепак е фармацевтски препарат). Јас давам на први симптоми кога ќе успеам са ги фатам

16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.771
    Допаѓања:
    9.074
    Лекот со кромид и мед за што помага? И колку пати се дава во денот?

17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    11.609
    За кашлица.
    Би требало да размекне секрет. Нема штета од тоа секако. Јас сум давала по 5-6 пати по една мала лажичка.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.771
    Допаѓања:
    9.074
    Колку денови може да стои во фрижидер?

19. јolene

јolene Популарен член