Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.386
    Допаѓања:
    25.000
    Не идам да те утешам оти мислам со бебе дома ќе биде уште полошо бидејќи овие години се најлоши, ни мали ни големи се, треба трпение кое сите го губиме :worried: иначе кога се најјаки тантрумите после тоа следува помирен период, како во скок во развој се цело време.

Ние уште маки мачиме, четврток малото почна да повраќа, следни 2 дена дијареа (facepalm) заврши тоа саботата, од вчера утрото почна тт да крева, ама па крева дп 38.5 и сам ја спушта без лекови, вчера така цел ден и дури вечерта му дадов сируп бидејќи цел ден беше омалаксан :( денес на доктор има црвено грло, леукоцитите 13.8 ама не бил за антибиотик уште па ќе чекаме, сабајле крена пак 38.5 ама пак си ја спушти сам без лек. Се надевам ќе прекини, неможам поќе :whew:

На 1001Ana1001 и јolene им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.518
    Допаѓања:
    11.665
    Добро нормално ли е веќе на неполни 2 ипол да почнува да бира што сака да носи :?:.
    Џабе купив тренерки, не сака ни еднаш да ги облече. Има три, само три пара хеланки кои ги носи, и ако се е за перење, и е приморана да облече три други ,, прифатливи,, во моментот кога ќе види дека другите се чисти, се соблекува и пресоблекува :x.
    Мене ми е рано за оваа фаза. Уште сега ли мора сама да бира. Леле свашта значи.
    Се е розово фаза.

Три дена немаше дремка. Сега пак сака да спие. Крај не и се наоѓа.
    Денес од сабајле и текна дека не сака пелена и цел ден оди сама да мочка на шоља :?:.
    И сега оставив пелена пред спиење и и реков дека од сега натака, кога сме дома нема пелена, само кога ќе мора да одиме надвор, дека моментално надвор е минус кај нас, и кога ќе спие ќе носи. Дали ќе успее да сфати што и кажувам и како ќе продолжиме, ќе видиме.
    Јас ќе сум многу среќна да почне да кажува. Денес ни еднаш не се испушти. Детево секој ден, се нешто ново кажува, научува, логички поврзува. Јас сум воодушевена како сега дома веќе девојче имам, не е веќе мало дете :inlove:.

На Mother of 2boys, kozuf, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  3. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    412
    Оф притисокот 200 ми е капилар ми пукна во око од тие глупости. 2 год и 2 м. Цел ден да е гола не сака да се облече. Топло е дома ама пак. И само кака кака ќе какала. Цел ден на нокшир седи веќе не знам која недела а кога ќе и дојде станува и се мочка кај ќе и дојде. Ако се искака пак го фаќа и го фрла насекаде. Да ме извините на израз ама само бараме какошки низ дома кај ги фрлила. Не сфаќам дека е страшно период ќе помине ама оди издржи го после сите тие не ги разбирам какви нејзини барања. Цел сран го прерура растура само елката не ја бута и пее елко елко и ја гали друго се како на бунипт куп куп и она ќе си игра со некоја аликичка или не знам ќе шара по ѕидот. Надвор нема шанси ни палто сака ни шал ни капа ни чевли. Градинка дома и обратно и тоа за во градинка заспана ја облекувам декакома е секое сабајле по бурното попладне. А во градинка велат најумно дете била. Не ми е јасно. А па тоа дека гола треба да кака од каде и е не знам. Само што ќе дојдеме дома бара нокшир и кака кака и до вечер тоа. Ќе успеам да ја заиграм нешто ќе се заигра може пет 10 мин и пак. Ќе го тргнам нокширот одма трескање додека не го вратам. Со сила ја облеков синоќа се боревме може цел саат и после плачки плачки Зграда во воздух да се крене мислиш којзнае што и правам а јас боди и облекувам и заспа. Ако ти е утеха не си сама а нокширот денес во канта отиде. :)

Последна измена: 30 декември 2025 во 07:27
    На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    173
    Значи сите вп иста каша сме. Јас не знам што да кажам, некогаш стварно сите копчиња ми ги притиска, почнувам да се сомневам дали сум кадарна родител да бидам пошто не е нормално оваа фрустрација да ја имам. Лани овој период исто беше неподносливо, 1г2м, па после додека да напраи 2 години беше чисто уживање и берење на цел плод. Сега е хаос исто, јас се надевам дека е фаза зошто ова е веќе скоро два месеци не можамм веќе.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kalianne

Kalianne Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    87
    Ооо да, да, многу нормално е да бира што ќе носи. Моето 3 сега наполни, одамна раце кренав на тема облекување. Ја носам во продавница, ја оставам да бира сама што сака, за да не биде за џабе сум купувала ако не и се допаѓа. Што сака, тоа нека носи. А тоа што сака се всушност фустани, фустани и само фустани, се разбира - розеви и задолжително со тул. Чизми има розеви, јакна има розева, се е розево:D.

Инаку за другата тема за пелените и моево така направи. Стана едно утро и рече не сакам веќе пелени да ми ставаш. И толку беше, не згреши ниеднаш. За спиење и ставав неколку вечери и последниот пат многу се налути, почна да плаче и рече мама кажав не сакам пелени, ќе мочкам во шоља и ми ги фрли. Па така прекинав да и ставам и ноќе. 2 години и 3-4 месеци имаше.

На 1001Ana1001, kozuf и јolene им се допаѓа ова.
  6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    6.349
    Фаза е, ама долго трае :sweat:
    3.5 години се, секој ден се прашувам каде грешам и што треба да направам за да преживеам. Не те утешив, знам :D

На 1001Ana1001 и kozuf им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.518
    Допаѓања:
    11.665
    Тамам се израдував. Од сабајле беше исто се супер.
    После дремката ја фати тантрум и еве уште не е излезена од него.
    Се намочка преска, не отиде. Ја охрабрив дека се е ок.
    Ставивме пеленче дека ќе одиме надвор. И еве нит надвор оди, ни па во тоалет оди :@. Готова сум ќе ја фрлам од балкон веќе.
    Ова вака ко не доспиена и во пмс сум, инаку можам повеќе да ја толерирам :D.

8. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.019
    Пробав да ја однесам да одбере што сака, купив, исправ и после не не сакам. Од која возраст ти пали ова? Помала е мојата 2 годинки и 4 месеци.
    Ама исто само фустани, само розово, тул, светки :D плаче да спие во фустан. А ја сум кежуал тип, за по некоја свадба облакам фустан, па дали и тогаш, и ова ми дојде шок :D и се мислам со што го охрабривме ова, до скоро не поднесуваше фустани, роденден славевме во тренерки.
    @jolene нормално е очигледно :drunk::D

Последна измена: 30 декември 2025 во 21:59
    На lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.182
    Допаѓања:
    8.696
    Има пред трет роденден регресија во спиење или моево од како е родено е во регресија?

Трета ноќ со ред ние се гушкаме по 1 час на сред ноќ.
    Ајде се гушкаме, ајде се галиме, ајде не знам што... Ама знам дека ми се спие.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.671
    Допаѓања:
    113.773
    Има, ама ќе се среди брзо не се сеќирај, еве сме живи ненаспани и тоа почна сам да заспива. Пошто сум болна и јас, бронхит закачив, го оставив синоќа со татко му да спие и сам заспал ни а ни б. Само што пијавица ми е, тешка пијавица.

11. Kalianne

Kalianne Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    87
    Јас имам приметено дека кога ме пука нервоза во пмс, она е многу понервозна, непослушна, вриска, плаче без врска. Уствари ја превзема нервозата моја. И маж ми доби брилијантна идеја, тие два дена јас да идам на шопинг, на фризер, на козметичар, кај сакам, битно да не им хистеришем по дома. И така, сите среќни по дома.

Па на 2 ипол години почнав да ја носам сама да шопингува. Ама кај мене пали. Што ќе купи, стварно си носи, не се буни после.
    Инаку и јас сум кежуал тип, на работа по фармерки и патики идам. Ташна не носам, носам ранчиња само, а она на пример без ташна не излегува од дома и обавезно карминче става (лабело). А и мајка ми, сестра ми и свекрва ми се кежуал сите, нема ни од нив видено. Од кај и идејата строго по фустан да е, не знам. Што викаш, и за спиење мора да е фустан, па ја снабдив со спаваќи. Среќа се согласивме да носи пижами под спаваќа. Секако, пижамите се розеви со тул:drunk:

На јolene, lackygirl, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.182
    Допаѓања:
    8.696
    Колку само не можам на сред ноќ муабети да терам :rofl:

Не знам што мајлстон сега достигнува ако има такви чуда, па на тоа да се должи будењето. Или премногу и доаѓа активности околу Нова година, кај во градинка, кај по дома, гости, играчки нови еден куп, па некаде се рефлектира.

Туку те зачитав за Лего коцките бо другата тема. Имаме сетови Дупло тематски ама не и држат баш внимание, а и реално со 10-15 коцки нема како да прави којзнае какви форми.
    Баткото (врсник) со сетовиве за поголемки што се игра? Не сме купиле такви, уште тоа по дома да собирам. Дека на повеќето гледам 4+, 5+ години.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.671
    Допаѓања:
    113.773
    Игра со коцките на брат му да, вчера добија за Нова година нов сет и играа 2 саати на земја кај баба им. Е сеа не знам дали е до тоа, ама малово со се си игра, буквално секоја играчка кај него е изиграна до максимум. Ќе ја игра до крај. И скршена да е, он ја игра.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    303
    Среќна нова година мајки на тодлерчиња. Како се снаоѓате?
    Ве молам некој да ме утеши дека поминува фазата со нејадење. До година ипол јадеше се, еве веќе цела година не јаде, а имаме проблем со анемија. Не се секирав премногу бидејќи знам дека е фаза ама више почнувам да се секирам сериозно и ми доаѓа да плачам на секој оброк. Во пикот е на тодлерството, 2.5 години е. Се средило ли кај некој?

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.671
    Допаѓања:
    113.773
    Болен беше и моментално е врв во нејадење, ништо не става во уста. Кога ќе рече Не давам и крај! Плука, брише јазик од мене, катастрофа!