Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    :D Па не го мирисна пред да го купиш? :D
    Јас не ѝ давам сама да бира, купувам она што мене ми се свиѓа.
    А бебешките шампони неможам веќе да ги користам за нејзината долга коса, ги прераснавме :)

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.644
    Допаѓања:
    76.904
    Сакав да го вратам ама запна за него и ај викам ке помине.. и ене го стои у вц, служи за миење на нокширот :D

На zuto и Kitten им се допаѓа ова.
  3. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    2.088
    Мојата неодмана почна да се издига ако нешто не и по ќеф, особено ако не и давам телефон да гледа песнички. И го ограничувам времето и обично се разбира. Но кога е ненапсиена или болна, оф леле. И јас ја оставам да плаче, ама тука настанува проблем. Ете ја трчи вештерката свеки ( а овака нема да се појави да го викне детето) и ајде мила на баба зошто плачеш, дојди баба ќе те земе.. Јас збеснувам да ви кажам право. Значи сакам да ја учам на ред, дека не може се да биде по нејзино, а таа само тогаш дотрчува и ја зема. И јас испаѓам лошата. И стопати и имам кажано да не доаѓа кога ќе слушне дека плаче, и пак си тера по нејзино. Џабе е ако се мешаат другите. А за живци..одамна сум спремна за нервно;)

На marchi-cool, tina-63 и blessed.an им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.714
    Мајки на девојчиња да Ве прашам:
    секој ден ли ги миете дундињата на девојчињата?
    Само со топла вода или употребувате нешто плус?
    Ги премивате од време на време со камилица?

Ние почнавме сами во тоалет да одиме ама секој ден не сум во можност да ја туширам бидејќи е ладно и сметам дека три пати неделно е доволно.

Ми треба совет..искуства.
    Како Вие третирате..

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Секој ден, само дунде и газе. Ретко ако не сме во можност, преку еден ден. Но се случувало и баш тој еден ден кога нема да ја измијам да се воспали, ѝ се вцрвенуваат надворешните усни. А комплет бањање еднаш неделно.

Миеме со бебешко сапунче, од шампон вика дека ја пече. Камилица не практикувам откако се изначитав дека предизвикува алергии, мада кога е кај свекрва ми она знае да ја подмие и со камилица.

На azelea и referentka им се допаѓа ова.
  6. zagrizenamama

zagrizenamama Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Мајки имам непријатна ситуација а со оглед дека е викенд незнам што да правам. Детето од сабајле кога стана од спиење неможеше да застане на ножињата ниту да оди. Поминаа едно 15мин се опушти и почна ама со едното ногче во коленцето цимнуваше. После некое време се движеше без проблем, трчаше, се вртеше во круг, значи најразлични движења... Попладне легна да спие и кога стана се испружи на ножињата и левото коленце пак му се свитка, цимна, незнам како да објаснам и пак неможеше да оди едно 5мин ради левото колено. После тоа се движи пак нормално. Не се жали на болки, го свиткувавме,исправувавме ножето, има осет на ножето кога ке го штипнам или стиснам... незнам далиимате вакво искуство и на што може да се должи со оглед дека го немам видено да сеудри претходниот ден... се работи за 2годишнодете.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.992
    Имал температура претходно деновиве? Може да е излив во колкче или колено, т.н транзиторен синовит. Само мирување и парацетамол, а во понеделник преглед кај ортопед на ехо.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. zagrizenamama

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Nema temperatura, krvnata slika mu e vo red. Mu davam blok maks. Deneska posle spienje pak istoto. Nemozese da zastane na nozete i se zalese me bolat me bolat, pomina nekoe vreme i toj pocna da si odi po poleka. Neznam ortoped, nevrolog, i tamu i tamu... Mnogu sum voznemirena bidejki ne mi deluva vo red toa sto se slucuva. Vi blagodaram za sovetot.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.992
    Не да има сега температура, туку дали претходно пред неколку дена имал температура, или евентуално гнојна ангина. Од тоа може да биде изливот. Кај ортопед се оди, гледа на ехо дали има излив во колкче. Испитајте и АСО титар, тоа е испитување преку крв, кога се испитува вредноста на антителата за стрептокока пиогенис која е предизвикувач меѓу другото и на гнојна ангина, а може да удри и на зглобови, срце и бубрези.

На JuLleE, M&M и katalina им се допаѓа ова.
  10. zagrizenamama

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Ispitavme aso i crp mirno e. Ama temperaturi mn visoki imavme pred 3 nedeli virus plus bronhopnevmonija a pred toa samo sto prelezavme koksaki virus :( utre odime i na ortoped i na nevrolog se nadevam problemot e toa sto mi sugeriravte vie a i nevrologot na tel mi rece prvo kolkcinjata kaj ortoped da vidime. Vi blagodaram mnogu, mi znaci ova epten posto 2 dena mir si nemam sekakvi raboti mi pominaa niz glava.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.912
    Допаѓања:
    36.752
    @Annath АСО може да се испита во било која лабораторија? Ние во моментов се лечиме од пиогенис, гнојна ангина. Беше исфрлана околу вратот и под пазувите, ми рекоа дека е алергиска реакција на токсионот од бактеријата. Прв пат ја имаме бактеријава (барем на брис, можно е да сме ја имале претходно, ама не сме ја детектирале :() па не знам како да постапам. Се лечиме со Оспен, се надевам ќе ја излечиме. Според тебе, кога најрано е добро да се направи ова испитување?

12. zagrizenamama

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Ispituvanje za bakterija ili? Jas so pogolemoto cesto imav problemi so bakterii od gradinkata ama so antibiotik se resava. Aso ispitav vo privatna laboratorija. Toa prvin i mi rece doktorkata koga i gi kazav simptomite pa taa pomisli na bakterija. Ama aso i crp se mirni. Utre imam zakazano ortoped, a ke baram i na pedijatrija ispituvanja preku krv vo vrska so muskuli i koski mozebi i reuma faktor pa ke vidam kako ke izleze. Toa sto mozev da procitam e deka e prilicno cesto kaj pomalite vo posledno vreme i deka se dolzi na vospalenie na kolk. Pisuva deka ne e strasno pa se nadevam taka ke bide. Da ne zabegame po nevrolozi :(
    A koga imaat gnojna angina najcesto e vrzana so bakterija ama antibiotik, so moeto dete dodusa 3 ispivme i ja resivme. Potoa uste ednas ja imase zakaceno i od togas navaka nema.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.992
    Може да се испита во било која лабораторија. Ама првин завршете со антибиотикот, па после 7 до 10 дена испитајте. Инаку Оспен е број еден терапија за пиогенис. Поминува, не е страшно, само да се одржува АСО титарот до 200. Син ми два три пати имал гнојна ангина, со висока тт над 39 од стрептококава, а еднаш само носител беше. Во сите случаи со Оспен ја лекувавме, ефикасно.

@zagrizenamama ова му е последица од високите температури пред три недели, небитно што толку време поминало. Ќе биде во ред.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zagrizenamama

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Neznam majki mn sum isplasena. Bev denska po mn lekari i ne e ortopedski tuku enzimite povrzani so muskulite vo nozete mu se blago pokaceni. Maticnata mi rece da ne se grizam deka sigurno e virusno ama sepak pobarav upat za na klinika utre da vidam kako sto so tie reziltati. Inaku e mn podobar deneska sam 2x stanuva posle spienje bez zalenje bez klekanje, trca, odi, skoka... se nadevam virusno e a ne od tie strasnite raboti.

15. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @zagrizenamama летото исто вака се случи како што опишуваш и со ќерка ми, 3г и 6 месеци.
    После секое станување од спиење таа се жалеше дека не може да оди и плус на болка се се жалеше во зглобовите.
    Испитавме и се беше уредно. Матичната рече дека е најверојатно од растот. Растат коските и им се јавува таква болка.
    Среќа не траеше многу, неколку дена само.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.644
    Допаѓања:
    76.904
    Мајки некој нешто повеќе да не знае за адено вирус?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.992
    Летоска имаше големиот, еден вид аденовироза. Се манифестираше со покачена тт до кај 38.9 максимум, секогаш попладне, главоболки и болки во стомак. Три дена така, помина само со парацетамол и повеќе течности.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.644
    Допаѓања:
    76.904
    Значи не е нешто ептен опасно. Правевме пнеумо слајд и тоа искочи дека е, он имаше еден ден температура само, но цел месец се откорна од кашлање, со давење од шлајмови... сеуште кашла, но поретко.. значи течности, витамини и тоа е тоа? :)

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.992
    Па тоа, вирус е, џабе антибиотици. Мојов не кашлаше додуша воопшто.

На joy1 и mariz им се допаѓа ова.
  20. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    И ние со температура еден ден поминавме и носе течење малку. Ајде со помин да е...овој полесен вирус изгледа.