Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.705
    Допаѓања:
    20.586

По сите теми пишував дека плаче рика и не сака да седи, сега плаче само на оставање и тоа почнува како ке влеземе внатре во објектот ама велат дека брзо се смирувал и многу бил умен, сам јадел сам си заспивал ама секогаш е "не сакам одам гадинка" кога го прашувам дали е убаво таму "убаво е имам многу дугагии".
    Јас од толку плачење бев на мисла да го отпишам и да пробам догодина, воспитувачките беа тие кој ме убедуваа дека ке се навикне дека не е прв што плаче, и арно ги послушав. Многу голем удел имаат тие верувај дека децата памтат се што им зборат мојов во кола вели "мама тате иде абота диме иде гадинка, после мама земе диме гадинка" кој ти кажал велам тоа "тета ..." Значи се обидуваат да го смират некако, а по муабетот "оди туше, не си била умна" знам дека тоа што збори од таму му е пошо дома не сме му спомнале тоа.
    Поразговарај со нив.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    159
    Е исто како да го опишуваш син ми , на влагање е хаос после супер . Дури кога ќе го земеме го прашувам сакаш назад кај децата вика да и тргнува назад . Или кога ке го прашам како си помина во градинкс многу убаво . Ама додека влезе е хорор дури и јас мислев да дадам отказ и да го отпишам се додека учителките не ми кажаа дека тоа му трае само 10 минути .

На Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.016
    Допаѓања:
    22.034
    Јас знам дека не измислува. Точно е дека има фантазија и почна и да подлажнува, ама тоа што ми го кажа вчера го кажува прв пат и не верувам да е измислено. Учителките му се помлади, имаат околу 40+ и двете. Едната е супер, дури и он си ја преферира и се познава дека неа ја сака повеќе. Другата е малку построга, таа што кажува дека му рекла така. Си има некои приватни проблеми, ама не смее да си дозволи да си ги носи на работа. И се јавив пред малку да ја прашам како е, вика ќути добар е не смеам да спомнам ништо, многу е итар сѐ разбира. Не знам вика што му стана. Знам викам дека е итар, се си кажува. Не сакав по телефон да и кажам што ми кажал, ама планирам утре кога ќе го земам од неа да и кажам најсмирено, за да знае дека пренесува дома и да си пази со што му ја полни главата.
    Она секогаш го потенцира тоа дека многу касно сме го земале. Сто пати и е објаснето дека немаме услови да го земеме порано, иако не сме должни да се правдаме. Она сака да си оди порано и го истура бесот на него очигледно. Ич ништо да не му кажеш на толкаво дете и они осеќаат енергии. Јас секогаш кога го зимам е среќен и расположен, ама во главчето сигурно му остануваат тие муабети. Секојдневно разговарам со него и му објаснувам дека мама и тато мораат да одат на работа и дека он ќе оди малку да си поигра и после ќе го земеме. Ама ете има некоја одбивност и стварно не знам што е причината позади тоа. Особено што се случи наеднаш, претходно не правел вака..

На lackygirl, 1209, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.016
    Допаѓања:
    22.034
    Да, и кај син ми некако е чудно. Ем не сака да оди, ем некогаш вика убаво е, некогаш не е. Од некни сам кажуваше дека една нова играчка ќе ја носел во градинка да си игра со омиленото другарче. Денес тажен претажен дека треба да оди. Едноставно не наоѓам НЗС на ситуацијава. Јас немам опција да го оставам дома, а и да имам не мислам дека тоа е решението. Убаво е за нив да растат со врсници.

На Butterfly30 и Carolin. им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.016
    Допаѓања:
    22.034
    Не знам искрено што е најпаметно.. Само се надевам дека е некаква фаза што ќе помине што поскоро.

На Butterfly30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    8.735
    @Bella_Stella , за да си одат порано играат на секакви карти. Последно останува, гладни се.
    На родителска ни беше напоменато дека може и до 17:30 да седат оти градинката по правилник е до толку отворена АМА, се сами, отфрлени се чувствуваат, со друга учителка остануваат, па гладни се, па кујната е затворена, па па па....
    Од блиска детето е тоа што останува скоро до 17:00 во истата градинка кај што е ќерка, вика жената секоја недела цел пакет ужинки носам за и моето и сите што остануваат да јадат, да не се гладни.
    Друго јануари плус во лето филмот, групите се споени, па некои деца не сакаат кај други воспитувачки, не сакаат со други деца, ладно е, жешко е...
    Така да очекувај се.
    Е сега кај некои деца муабетите не влијаат, кај други баш вакви случаи би се јавиле, со плачки, со стравови.

На Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. Zulejha993*

Zulejha993* Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    13
    Убав ден мајки, детето има 2год и 5 м , во последно време само џвака не голта плука, еве од сношти млекото го испи ама го исповрати истото и од сабајле. Носето му тече, исто апетит нема ич не јаде воопшто не само сега што е настинат него општо.Незнам што е работата, некоја со сл искуство.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.016
    Допаѓања:
    22.034
    Знам знам, веќе почнав да го гледам тоа. Дека е гладен уште ми немаат кажано, а и не можат да кажат зошто знам дека не е. Си ги јаде двата оброци и двете ужинки и дома е гладен дури накај 5-5 ипол. Ама кажувале дека “самичко останува” демек за грев е. А ако не му го потенцираш тоа на него не му е проблем. Он е прилагодливо дете и гледам дека нема проблем со тоа што останува меѓу последните. Да беше така ќе го земав тажен и расплакан, а не е така. Не можат они да разберат дека должност им е да седат до крај на работно време, дека некој има обврски и не може да дојде порано колку и да сака. И јас не сакам да е вака, ама ете тие се околностите моментално и не можам ништо да сменам. Наместо да ми олеснат, они ми комплицираат. Ужас.

9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.752
    Ништо не разбрав од напишаново ама зошто пие млеко на 2.5 години?
    Смени му млеко со оброк да видиш дали ќе јаде повеќе.
    Ако деновиве повраќа може има некој стомачен вирус.
    Повеќе електролити, пробиотик и лекар ако не престане.

10. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.024
    Мислам дека шансите се на страната дека стварно му збореле, знаат да се без осет. И дека имаат удел во не сакањето да оди, 100%. И тотално не е во ред, ама не е ни ретко да имаат таков нездрав пасив агресив однос, и преку децата тебе да ти дадат до знаење дека сакаат порано да си одат. Наместо да седнат да направат муабет, слушај сам останува, имаш можност за порано да го земеш или не. Нема тука педагошки пристап спрема децата, не е тоа ниту човечки пристап, ама ајде. А од нив највеќе треба да има емпатија и емоционална интелигенција, со најмалите работат.

11. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    418
    Здраво. Има ли некоја мајка искуства со плачење и врескање среде ноќ. Во 1 саат одеднаш почна да плаче и да се превиткува да се треска и едвај ја смиривме траеше тоа не знам колку време. Болна беше од вирус грип или не знам шти ама сега е оздравена иако уште не јаде нормално. 2 г и 2 м сме. Фала ви

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.016
    Допаѓања:
    22.034
    Во неколку наврати ми го имаат спомнато тоа дека останува последен, во смисол греота е и слично. И објаснето им е, иако не сум должна да се објаснувам, дека нема опција да биде зиман порано и дека тоа е тоа. Не знам што ќе им смени на нив тој пола саат, не е дека останува не знам колку долго сам. Башка што он стварно не е захтевно дете, се заигрува и не прави проблем. Воопшто не треба да дојде ред да се прави муабетов. Нивна обврска е да седат ако треба и до крај на работно време, независно дали има едно, две или пет деца. Сите сакаме да си одиме порано дома, ама и јас седам до крај на работно време иако ете детето ме чека да го земам, па не знам зошто за нив треба да биде поинаку. Злоупотребуваат што сме распад систем. Околу празниците имаше градинки што им викале на родителите да ги зимаат децата најкасно до 12 зошто нема деца демек. Нас само за 31ви ни го кажаа тоа, иако и тоа не го сметам за исправно зошто 31ви е работен ден, и јас и маж ми работевме. Среќа свекрва ми беше на колективен па го чуваше она. Ама што да прават родители што стварно немаат кој, а не можат ни одмор да користат. А ги има такви. Безобразни се во секоја смисла, само не сакам да влегувам во конфликт зошто после тоа може да биде и бетер.

На lackygirl, le.soleil, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    8.735
    @Bella_Stella ,мислам од помало место сте и не знам за Ск ама во помаливе места до максимум го користат тоа земете го порано детето.

И во нашата градинка, во дел од групите беше пратена порака децата да се земат до 12:00 часот.

Сите овие денови ми трубат од Нова година, па наваму како малку деца одат, по 5-6 во група, за спиење си ги земаат дома, само 2-3 деца остануваат, па во други занимални, па не знам каде.
    Еве ќерка ми имаше опција да си седи дома со баба/дедо овие денови, избрав да си оди во градинка макар и со неколку деца само.
    Е прв муабет на детето на влез е, каде се другарчињата, оти ги нема? Реалноста е, малку деца одат овие денови. И наместо воспитувачките да ги заиграат и смират, не пречекуваат со муабетот ами нема деца, дома си седат, на што дете се растажува, па се убедуваме дека ќе дојдат, дека и со поголемите ќе си игра.
    Дежурна воспитувачка имаат деновиве, не е нивната што буквално секое утро наместо полесно, ни го прави како да и е смачено од животот, со превртување очи, со се топтан уште в лице што не ми рекла што баравте да идете.

А познавајќи си го детето, знам дека уште долго секое утро ќе и биде муабетот каде се другарчињата и оти малку деца има.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.704
    Допаѓања:
    113.932
    Најискрено, да немам кој да го чува деновиве ќе зимав одмор и ќе комбинирав со чување, ама не го праќав. Вирусов е ужасен, претежок, секое второ е болно и тоа многу мачно проаѓаат. Не ми е јасно како на толку малку деца уште повеќе се разболуваат, ама се разболуваат. На детето место му е во градинка, апсолутно, ама не по цена да закачи некој вирус и да заглавам во болница со недели. На нас на роденден пола деца не ни дојдоа зошто болни беа.

15. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.024
    @AngelOfArh вируси имало и ќе има, и да седи цел јануари, на 1ви февруари може да го фати, до кога би ги чувале дома.. И јас се исплашив од грипот, ама цел декември се крпевме одмори боледувања со татко и, нема како и сега да го направиме тоа без вистински да мора не дај боже. Ама гаранција нема и да е дома. Лани ја чував да прекинат мрсулите за МРП, не одеше во градинка 1 месец, од дома работам, не одевме во игротеки и молови, а фативме грип дали од маркет или аптека, кој знае.. и 1 месец чував здраво дете па уште скоро 1 болно :sweat: Ни одмор ни ништо не видов после. Нема гаранција.

@Bella_Stella те разбирам, незгодна ситуација стварно. И јас не би навлегувала во конфликт, со убаво колку се може, сепак зависиме од нив и деца им доверуваме.. Иако испаѓа за жал ја злоупотребуваат таа позиција. Секако на детето ќе му остави посилен печат тоа што вие дома му го зборувате, наместо тие.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.704
    Допаѓања:
    113.932
    Апсолутно, ама другарката најдобра на син ми еве ја втора недела у Козле, црп 120, не се симнува никако, ни по 2 дози Сумамед. Ако имам опција подобро така. Среќа имам. Игротеки и молови секако не ни се на листа, па ќе си седиме дома.

На LizzyGrant и kozuf им се допаѓа ова.
  17. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.024
    Ај кога сме на темата грип, има некој што се вакцинирал или ги вакцинирал децата? После ланското искуство сакав, ама со кој и да спомнам ме прават луда. Со вакви симптоми како што вика @AngelOfArh зошто е табу вакцината?

18. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    1.328
    Исто и кај нас. Еве сега работам од дома со него, па и од понеделник се мислам дали да го праќам или да земам пак одмор. Многу лош вирус има, сите беа болни.

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    8.735
    @AngelOfArh , среќен роденден на баткото.

За фаќање вируси/грип искрено и јас се тресам ама може и ние да фатиме од на работа, не е само градинката. Секој ден со многу ама многу луѓе се мешаме.
    Муабетот ми е колку само искористуваат.
    Еве и денес порака во сите групи, дали сте во можност децата да се земат пред спиење, да знаеме дали има потреба од дежурен неговател.
    И стварно е претерено, да јас имам можност ама не секој може.
    Ни мене, верувам ни тебе, ни на голем дел од членовите тука не им рекле ако не ти се седи/работи, оди си дома, без последици тоа.
    И јас сакам во 12:00 или 14:00 да си одам дома ама нема, до 16:00 ми е работно време и тоа е.

Во градинките премногу почнаа да искористуваат. И мене и на сите ни значи еден, два часа,па и повеќе да сме порано дома ама еве не ни се дава секој ден таква опција.

Инаку почнавте да се каните со другарчиња од група? Кај нас сеуште нема такви дружби, па на мисла сум само 2-3 родители што и приватно се дружиме да дојдат. Сеуште немаме покани во цела група.

@kozuf , пиеме со дете и сите по дома Бронховаксом во есен или Респивакс, некоја опција како вакцината за грип мислам е, бар по мене гледам колку толку сме позаштитени.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.704
    Допаѓања:
    113.932
    Ама јас те разбирам и знам дека е така и во право си, искористуваат, особено во помалите места, ама дека реалноста е таа, таа е. Дур можеш да го заштитиш зошто да не. Ние имаме и трудница дома, ако не фати голема е веројатноста и она да фати, така да најарно да си седиме дома колку можеме. Нас не пројде некоја блага форма, јас еве трета недела кашлам.

Инаку викавме деца од градинка на роденден и најмногу на нив се израдува, еве го уште збори кој му дошол на роденден.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.