Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.384
    Допаѓања:
    26.776
    Јас со големата имав проблем за миење, а за чешлање ден денес. Ако те води патот накак Ск закажии третман во тие детските, моиве и лак као ставаат фешти. Пушти и ја Рапунзел како се чешла и затоа има убава долга коса, купи шампон и спреј за принцези од Ревлон ептен убаво рашчешлува и прави и филм малу од појќе. Кај нас највеќе пали кога јас кревам возбуда и давам комплименти и се радувам као. Иначе и ќешел имаат од Рапунзел за побрзо да растела косата.

Закажи за тебе термин и договорете се дека ќе одите на средување, и двете шишајте се и фенирање ако закажуваш кај што ти е најблиску. Остави нека си одбере фриз ( мало плетенче, светки) и како што кажав возбуда околу се тоа

На 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    9.180
    Јас сега скоро бев да се шишам. И мојава посака и таа да дојде. Толку мирна не седела никогаш. Дури на моменти се прашував дали тоа моите очи гледаат добро или ми се присторува.
    Ја ишиша па дури и со фенот и направи фризура.
    Фризерката толку многу ја пофали. Вели многу мирно дете имаш. Секогаш е ваква?
    А јас прв пат ваква ја гледам. Дома е се спротивно. И луѓево не ми веруваат ништо.
    Пробај и ти така да ја земеш со себе. Може и ти ќе се изненадиш.
    И мојава кога јаде цела коса во уста и оди и цела коса залепена со јадење и е. Не сака многу чешлање и фризури. Ама јас упорна сум и мора да се чешла сабајле. Косава иначе и беше како гром да ја удрил, ама сега откако и ја скрати посредена е, има барем убава форма.

На sani99 и јolene им се допаѓа ова.
  3. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.785
    Допаѓања:
    1.537
    На мојата премногу и е исплеткана, и има локни ама не баш крупни .. сакам да и испрснам некој спреј или гел ако има за да има убава форма ?
    19 месеци е инаку

4. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.128
    Допаѓања:
    8.658
    Јас ја користам за синко. Мене ми е топ.

На AlmaOculta му/ѝ се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    12.237
    Јас наместо да ве барам за кафиња, за лекови ве барам.
    Малата почна многу да кашла, ја однесов кај мојот доктро, вели ант да земам и ако се влоши да давам. Дека нели викенд и мојата со ларингитис што е скоро па секогаш.

Јас не сакам секако ант.

Друго што имаше ќе ви текне ли чај имаше некој за црвено грло? Шо стававме? Јаболко, кромид, орев?

6. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.454
    Допаѓања:
    3.495
    Јас 2 лека знам. Едниот е кромид исецкан на кругови, врз секој круг ставаш мед да го покрие и во тегла да отстои. Од тоа како сируп искача од течноста што ја пушта кромидот, и се дава 1 мала лажичка 3 пати на ден.
    Вториот ми е баш за кашлица. 1 неизлупен кромид, неизлупено јаболко, 3,4 ореви поткршени ама со лушпа се варат во вода. Се процедува и се додава мед.
    Ако немаш крвна слика или црп не би давала антибиотик. Исто ако е весела и јаде.
    Пробај прво вака. Со лесно.

На lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    5.134
    Допаѓања:
    43.707
    Ако не ви помогнат чаевите на Тинкербел, на јака кашлица пред месец, на мојот син му помогнаа само инхалации со Ипратом во комбинација со синомарин, ова по препорака на доктор. Само три дена утро-вечер инхалиравме и кашлицата ја снема. Во нашиот случај се работеше за сува кашлица, а и моите деца се со историја на ларингит.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    12.237
    Да ова со кромид и мед го правев синоќа. Нема некој успех кога нудам, ама сепак давам некако.
    Чајот го направив и ок е.
    Крв не сме проверувале и не давам антибиотик сега за сега. Ќе видам како ќе е вечерва.
    Температура нема. Нема секрет од носот.
    Она е весела и игрива, јаде.
    Мислам дека сакаше мојот матичен да ми направи услуга, дека нели викенд иде прво, а второ оти она на секој вирус добива ларингитис и се гуши. Па за секој случај да имаме.
    Имам дексаметазон шируп, подобро тоа ќе дадам превентивно да не дојде до оток и да почне да се гуши, откако антибиотик.
    Оти вака давам една доза, да кортико е, ама ако ја фати ќе ја избоцкаат уште поагресивно.

Мали деца.

9. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.454
    Допаѓања:
    3.495
    Си го знаеш детето така што ќе осетиш што треба што не. Јас секогаш кога сум мислела готово за антибиотик е, бил пикот, и 1 ден плус да почекам оди на подобро. Земи и безалкохолен прополис и на др таис има лижавчиња за ублажување кашлица може ќе помогнат. Ако јаде претпоставувам нема наслаги и не и е непријатно на грлото. Цеди лимони, давај мед, овошје, зеленчук и ќе помине. За ларингит немам искуство ама антибиотик по некоја логика за тоа не помага. Само кортико, а со тоа си покриена за не дај боже.

10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    12.237
    Нема наслаги. Фала многу за сите насоки што ми ги даде.
    Купив од спрејот лизобакт и тоа прскам. Имаме домашен прополис, не во алкохол. Давам течности, јадеше овошје.
    На двајцата ни е впечатокот дека денеска е подобро од вчера, па се надевам ќе се подобри.
    На планина е, во мое село, тука сепак е почист воздух. Надвор на влажен воздух ја играв и вчера и денес.

На Thinkerbell. и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    25.083
    Со помин сваќе, убав помин Мк (fingers)
    И мојов е дома пак, само вторникот беше в градинка, среда сабајле се раскашла и праеше ко магаре, лагингитично беше ама фала Богу не продолжи така, ама кашла при секое спиење, штом заспива кашла ама како со секрет сега, искашлува. На доктор не појдовме дека немаше тт, па здравје сега од понеделник пак в градинка. Иначе и јас сум еве 1 недела со грлоболки :drunk: посебно навечер ме боли :worried: се испробав и уште еве боли, одвај голтам.

12. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    168
    До колку години ги возевте децата во количка ? Денес бев сама со детево притоа има 2 години и морав да пазарам и нормално отидов со количка , две мајки значи ми искоментираа како сум можела да го носам со количка веќе бил голем (facepalm)

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.339
    Допаѓања:
    47.438
    Ако седи зошто да не возиш.
    Моето не седи од 1г, како прооде толку беше количка, ама би сакал да седи:D

Моево да не го подречам до сега не се разболе зимава.
    Еднаш малце кашлаше ама со тој спреј за грло одма мина, и еднаш имаше тт некоја таква 38 еден ден и болки во стомак и тоа помина за два дена и да не го заречам добар е.
    Не се мешаме у народ многу, само на отворено, а не оди градинка па вајда и до тоа е.
    Ама имавме контакт со болни неколку пати случајно и за среќа не фати ништо.

Ама некако многу ми се жали на стомачето последно време, од никаде ќе рече ме боли мешто, тоа знае да трае неколку секунди и после толку.
    Дали вашите се желеле вака?
    Столица ок, повраќање нема, мек стомак, ама знае да се пожали, некогаш е пред какање, а кака без проблем, дали може гасови се?

14. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    2.390
    Ич да не ти е гајле што коментираат, нека си гледаат своја работа. Штом седи, не се замарај, пазарувај на раат.

На Butterfly30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    12.237
    Моето е две ипол и јас кога одам на пазар, секаогаш ја возам во количка. Во градинка од сабајле што е поспана и сака да си јаде нешто додека ја возам, уствари и со балансер и со тротинет кога е буткам количка, оти после 2 км на точак ќе се измори и да не носам се во раце, ставам во колича се и буткам. Исто децата што се и 3+ години околу мене, мајки исто си ги возат во количка. НЕ се врзувај на коментари, само да ни се живи и здрави.

На Carolin. и Butterfly30 им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.043
    Допаѓања:
    22.111
    А зошто тој антибиотик? Црвено ли е грлото, направена ли е крвна слика. Антибиотик до сега примил син ми само ради црвено грло и воспалени уши што не поминуваа со локален атб. За ларингит никогаш нема пиено. Пробај со инхалации, кромид до глава дур спие, повеќе течности и да поминува време на ладен воздух.

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.043
    Допаѓања:
    22.111
    Хахаха што ли нема да чуеш. (facepalm) Син ми во април ќе полни три и уште го возам кога излегуваме на прошетки. Често излегуваме во време на дремка за викенди, па кога ќе се испешачи го ставам во количка и си заспива. Не знам зошто воопшто се замараш за коментари.

18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    12.237
    Кашла суво, се откорна од кашлање. Надразнето е грлото да, ама она е свежа и нема ништо друго. Може да јаде и пие. Соработува за се.
    ЈА носев кај мојот поранешен матичен, мислам сакаше да ми учини повеќе услуга, еве во случај да имаме, да не лутаме навака натака, превентивно оти сме овде.
    Нормало се заблагодарив, ама не се расправав дека не давам ант по секоја цена.

Не правев крвна слика, оти да си бевме кај што сме секако само преку телефон ќе се чуевме со сестрата и ќе ми кажеа свеж воздух и многу пиење.
    Уште е ко вчера, ама надвор ја носиме, пие течности, давам се што најдам бабин лек на нет и така.
    Ако не се намали до понеделник, ќе ја однесам на педијатар да ја слушне само, ако треба и крв ќе провериме.
    Инхалатор немам овде, ама утре ќе позајмам.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.043
    Допаѓања:
    22.111
    Правиш сѐ што треба. Ќе се смири веројатно за некој ден. Може мислел матичниот услуга да ти направи, ама без да процени доктор дека треба антибиотик џабе што ќе го имаш. Секако си во мк и можеш да земеш во секое време. Носев и јас со мене за “недај Боже” кога бевме надвор од Македонија зошто кога тргнавме беше малку подразболен. Ама ско дојдеше ред да се влоши секако прво ќе го однесев да го прегледаат и доктор да каже дали треба атб или не. Е кај нас за разлика од Европа има доктори што и за вируси даваат атб, а има и неупатени родители, па резултатот е пиење за џабе и правење повеќе штета отколку корист.

На Bubish26 и јolene им се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    5.134
    Допаѓања:
    43.707
    Мојов 4 ќе полни во март, па на количката колцата мислам ќе и распаднат на возење. И тоа летна количка :rofl:
    Мене ми е полесно, ем ќе си испазарам раат, нема да носам товар, ем пешачам убаво, ем он си е мирен и воопшто ништо не ми чепка, нит забегува, нит пребарува.