Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.800
    Допаѓања:
    114.595
    Ај да не ве плашам, ама на 3-4-5-6 беше маче, сега е лав, море лав е добар, змеј. Па коа ќе ме погледне со тие очите полни солзи Ама ти мене ми рече дека не смеам а ти види што правиш... У срце ме гаѓа. Значи и тие што имате мали мирни деца, не се радувајте.

На 1209, Knizhevnik11 и ija им се допаѓа ова.
  2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.981
    Допаѓања:
    6.750
    :drunk::drunk::drunk::drunk:
    мојата е 4 и е најлоша до сега :rofl:

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    25.083
    Јас се надевам од лично искуство со првото :rofl: со него најтешко ми беше од 3 до 3 и пол, после 4 веќе друго дете, пораснато преку ноќ. Ај сега за второво не ми кршете филм :!: јас си се надевам до 4 :rofl:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    168
    А ние што цело време сме немирни дали има шанса да се смириме кај и да е :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На Sunrise!!!, Mumoftwo30, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.324
    Допаѓања:
    8.973
    Во ова се крстам дека ќе дојде момент кога ќе се смири (fingers)

На Butterfly30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.800
    Допаѓања:
    114.595
    Е тоа ќе почекаме заедно да видиме, зошто моето немирно уште е немирно, еве полни 3 има, се надевам да се смири зошто ова не се трпи!

Инаку 3 полни и господинот побудала во живот не бил.

На Miss_S и Butterfly30 им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.043
    Допаѓања:
    22.111
    Изјава од вчера. Јас: Дојди да те облечам, ќе закасниме за во градинка. Он: Чекај малку мамаа, смири се малку! (facepalm):D А ни повишив тон, ни бев несмирена, ама бисери во последно време колку сакаш. :D На темата, генерално добро функционираме, си има бубачки ама си развив тактики и до сега функционираат па нема чести тантруми. Најтежок за справување е ако не е доволно наспан, што ретко се случува. Не можам да кажам дека ги живееме “terrible two’s”, зошто очекував дека ќе е многу пострашно, ама да не се урочам добар е засега. Многу интересна фаза ми е оваа зошто веќе збори апсолутно сѐ како возрасен и како некоја тетка е ако не доразбере нешто по сто пати прашува кој што кажал. :D Темпераментно дете си е и нон стоп е во акција и му текнуваат триста бељи, ама тоа и карактер си е веќе.

На Mumoftwo30, јolene, lackygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    168
    Со инат дете како се справувате ? :rofl:
    Со Тантруми некако фала богу се справуваме ама кога ќе го фати инатот тоа е страшно (facepalm)

На lackygirl, Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    20.732

Не се справувам. Зошо нема крај инатот негов. Знаеш колку пати спиел на тераса пошо не сакал да се соблече? Во скафандер натофтан за на снег и ми заспива во раце ама а земам да го соблакам се буди и плаче. Зимава сигурно 5 пати ми спиел на балкон, јас пијам кафе он спие во количка.. спие гол по дифолт односно по боди пошо некоја вечер успевам заспан да му облечам пижами некоја не. Знам дека му е период и ке помине ама господе чувај ми ги живциве

На 1209, јolene, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.128
    Допаѓања:
    8.658
    Јас со душа чекам убаво време. Да се измори надвор и да не збеснува дома. Дома не можам да го анимирам. Имам полно обврски иако гледам и тој да биде вклучен во нив, ама пак си бара да си играме заедно со колички, каса да бил продавач. Да црта на таблата. И се мора да сум јас тука, никој друг. Лудила... Бевме на роденден, само моето се дереше по мене дур не му се појавам (facepalm):drunk:
    Премногу ми е залепен. Мајкин син :l:

На lackygirl, warrior, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.058
    Сите сме во иста каша горе/доле, тие што сте нашле начини за справување што функционираат споделете плс :l:

На 1209, јolene, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.043
    Допаѓања:
    22.111
    Кога сака нешто што сметам дека не треба да го дозволам и кога почнува да плаче, секогаш си стојам до мојот став и не попуштам. Му нудам само една опција за да правиме нешто друго и ако не прифати го оставам да си поплаче и за брзо време се смирува. Откако ќе се смири секогаш разговарам со него, му кажувам дека разбирам дека е тажен и лут, ама дека тоа што моментално го бара не е дозволено. Приметив дека нудењето повеќе опции кога ќе почне тантрум прави почесто да го “користи” тантрумот за да добива работи. Може грешам, ама кај нас се покажал тој метод како ефективен. После градинка го вклучувам во сите активности по дома, ако ручекот не е спремен заедно го спремаме, местиме маса, празниме машина, пружаме алишта. Во последно време си игра многу со кинетички песок, со пластелин, со вода. Водата ептен не “спасува”. Кога гледам дека веќе не знае што со себе или му полнам голем сад со вода кај што ги бања колите, ги полева со пипети, ги мие со сунгер итн, или му полнам када па таму го прави истото. Знае и повеќе од саат време да се бања. Тв е сведен на минимум, ептен ако побара дозволувам 40ина мин, ама повеќето денови не гледа воопшто. Слушаме музика, играме, пееме на микрофони. Колку повеќе се ангажирани, толку се помали шансите за тантрум. Ако не соработува за облекување, менување пелена и слично, правам возбуда околу нештото. Пример за пелена го бараме “слонот” во пелената да видиме што прави, дали какал или мочкал :D(facepalm) . Па од пачавиците излегуваат нозете - жирафа и лав. :DСмешно е ама функционира. Он се гази од смеење како не знам што, а јас на мира го пресоблекувам. :clap: Со нив ситниците прават разлика, само треба да им го возиш филмот за да ти е помирна главата. :whew:

На Anturium, Skyler81, 1209 и 11 други им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    25.083
    Ние со мм овај пат двајцата без трпение сме, ама и детето е поинаков карактер, со првото немавме терибл ту после 3 беше тешкото, и многу лесно се убедуваше за се, како Бела што кажува. Ама и повеќе бев посветена и само кон него...

Сега луѓе ова е вистински "терибл ту" жими се, значи в градинка бил мирен и не играл со децата, не зборувал, што неможев да поверувам бидејќи многу зборува и само нешто кажува, па заради тоа дома си го "кркаме" ние, еве денес до сега 3 пати се јави мм, кај е лугувчето плачи по него (лигувче сега носи последниве недели, ко требаше не носеше), ок се јавува кај е кучето, тоа е една плишана играчка, ајде го најдоја, се јави пак барал друго...и плачи дур не го најдиш. Ама рика, РИКА :@ вчера никако не се смируваше плачеше пола саат вез прекин, скорз банална работа која премина во тантрум, го убедив некако да излеземе до продавница да купиме нешто за да се смири, излеговме по пижами во палто од брат му кое му е големо до колена :x и така излеговме... значи немаш простор за никакви преговори, кога ќе науми нешто го тера до крај.

На јolene и Carolin. им се допаѓа ова.
  14. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    368
    Јас дојдов само да се пожалам дека откако е родена само потешко и потешко ми е, и нема крај ова искрено. Ајде бебе дур да пркне, па ајде дур да наполни 1 година па ајде 2 па сеа ајде 3.... Нема крај, преморена сум и стварно сум разочарана :(

На le.soleil, Carolin. и Miss_S им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.324
    Допаѓања:
    8.973
    Лајкот за поддршка. Во чекање ми помина времето да дојде тоа полесното.

На LadyInPainting и le.soleil им се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    20.732

На сите исто ни поминува времето.
    Јас само се смеам на муабетите дека ке родам 5, ама до 6-7 месеци јас стварно имав бебе бубалче, кај ке го оставиш таму ке го најдеш

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.324
    Допаѓања:
    8.973
    Кога ќе ми текне дека грчевите кои не беа и онака страшни и станувањето 2-3 пати ноќе за млеко ми личеше како крај на светот, ми доаѓа да се спукам во колено сега.
    Тоа било боза во споредба со периодот 2-3 години.
    Напомена моево и нема чести и страшни тантруми ама си има други глупости што си ги прави на дневна шема.

На јolene, Carolin., LadyInPainting и 2 други им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    25.083
    Исто бев со прво дете, а тоа така оти се розево беше прикажано на нет, пред 8 год немаше толку видеа како сега кај што кажуваат реалост со деца оти има и такви видеа. Мене шок ми беше се тогаш, вистински шок и само чекав нешто да помини, да дојди полесно. Факт е дека нема полесно, сите ми велат радувајте се дури се до вас децата, дури се мали, после кога ќе ви се тргнат е тогаш е тешкото...така да ова ни е лесното сега :D

На Miss_S, јolene и LadyInPainting им се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    12.237
    Кај ќерка ми две петки излегуваат моментално, не јаде како што треба и е нервозна нормално. Уште не е на јасно дали сака или не сака дневна дремка. Тоа зависи како ќе и се погодат ѕвездите.
    Кога бевме во мк беше болна и малку заглавивме, па за да ја држам мирна морав да давам екран. Сега може да си претпоставите нели. На градинка, ми рече нејзинот доктор да ја оставам дома, да залечи од агресивната терапија, значи не оди. Кога се погодува време сме надвор, ама кога сме дома нон стоп преговара за екран. И стварно ми е тешко, оти не сакам да давам и се трудам да ја занимавам, ама јок.
    И сега сме да не речам ама сигурно накај 1, 5 саат на ден со екрани во три сесии.
    Некна морав да излезам. Маж на работа, за да седи мирна саат ипол екран. После не се трпеше.
    Следен ден ми рече дека поки си играл со неа во моментот..Поки од поточиња, маскота.
    Ја прашав кај е Поки, рече еве го на кревет седи :worried:. Мене ми е мала сега за замислени другарчиња. Нели е мала.
    Се трудам да намалам уште екран. Кога ќе тргне во градинка е лесно, ама до следна среда ќе е дома.

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    6.536
    Пред некој месец се прашував дали син ми е мал за замислено другарче
    3.5 е и цели приказни имаше за него, кај живее, што прави, прво ми беше језиво, па смешно. Сега ретко го спомнува :D

На lackygirl, Carolin. и јolene им се допаѓа ова.