1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.469
    И синко со тт беше еден ден, ама константно без симнување, до 38.7-8 најмногу,се пожали и на мешето, и беше со само една течна столица. Среќа што прифаќа електролити, вода и само цедени сокови.
    На дежурен ни рекоа, вирус, кај матичната вчера и грлото црвенко, па заработи Амоксиклав. Додуша кашла син ми.

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.564
    и моите и двете беа со вироза цела недела ама поминавме без аб фала богу.Јака калшица имаа и обилен секрет.Големата првиот ден од шлајм и повраќаше што досега не се десило.Подобри се сега

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас два пати ја бањам ( Среда и Недела без промашување) комплет, а освен ако дента не е многу какана ретко и го мијам дундето( немаме проблем со вцрвенување, чешање, ..)
    Освен на лето кога се тушира секој ден.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.469
    Е тоа е проблем кој ме мачи многу. Ти ја знаеш состојбата на синко, страв и на една обична кивавица, не сакам да давам аб, ама од пусти страв од полошо, си викам нека испие една доза. Не сум во состојба да ризикувам.

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.145
    Допаѓања:
    257.977
    Мајки син ми пие многу сок. За да не давам купечки му цедам портокал и го разредувам со вода. Значи цедам на цедалка, не во соковник. Колку количински е во ред да се пие?

Друго, син ми има буквално брз метаболизам, 4-5 столици има, нормално. По секое јадење кака. Во ред е ова за мало дете? Вака е од кога е роден. Матичната вели нормално е.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.911
    Форсирај повеќе вода. Мислам дека во текот на цел ден е доволно 3-4 портокали. Разредувај се повеќе и повеќе да биде на вода.
    За метаболизмот, нормално е. Има и возрасни што одат по голема нужда после секој оброк. Без гајле.

На iki26 и JuLleE им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.145
    Допаѓања:
    257.977
    Ана толку се, од еден портокал едно шише правам. Повеќе од 3-4 не пие. Ова ми е поздрава варијанта отколку купечки сок.

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    И ќерка ми пие многу сок.
    И цадам портокал и со вода го мешам.
    Педијатар ми советуваше да сварам цвекло и да и давам од водата да пие.Јас и ставам по малку боров сируп и така си го пие.
    Исто варам шипинки и аронија,па ги гмечам и преку цедалка го цедам сокчето,па и тука боров сируп додавам како засладувач.

Ова се некои од комбинациите кои ги препорачувам а кои се собри за крвта и имунитетот.
    Матичниот педијатар ми ги препорача.

На M&M, PUPICA, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.863
    Допаѓања:
    33.978
    @referentka извини што прашувам што е боров сируп и од која возраст се дава?
    Свекрва ми прави од млади шишарки од бор со шеќер на пареа и таа го вика боров мед и не знам дали е исто, затоа прашувам. Имам и не знам од кога може да се дава.

10. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    @JuLleE
    И ние сме љубители на сок...2 портокали во денот обавезно и тоа како што велиш фазла од пола вода ставам...исто цедам...за среќа и јогурт пиеме многу...млекото додека бевме болни го откажавме, со јогурт го заменивме...2 шишиња јогурт и 2 шишиња сок во денот...вода ретко пиеме. 1л и нешто течност ни се збира во денот. Сме немале никаков проблем со заби досега, а башка и + 1 портокал или мандарини така си јади.

На JuLleE и referentka им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Го купувам/порачувам од Берово.
    Не е баш густо како мед.
    Се прави од борови шишарки кои стојат во мед незнам колку време.
    Јас од полни две почнав.
    Во надеж и обиди да го задржам или подигнам имунитетот на детето употребувам боров мед,свежо цедени сокови....

На PUPICA, azelea, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.863
    Допаѓања:
    33.978
    @referentka фала многу за одговорот .Вашиот е со мед , а нашиот со шеќер, ама тоа е тоа течно е и нашето :) Ние мачиме мака со кашлица и сакав за кашлица да го дадам бидејќи помага многу, ама мали сме уште 16+.

13. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Боров сируп или сируп од борови иглици не се прави со мед туку со шеќер. Се варат иглиците во растопен шеќер (не знам за шишарките) многу часови на мнооогу тивко. Смесата се згуснува ама не како мед.
    Се дава за кашлица и навистина е ефикасен.

На referentka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.863
    Допаѓања:
    33.978
    А знаеш ли од која возраст?

15. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    После 2 годинки. Секако треба претпазливо и пожелно е мед- боров да има пробано прво.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.863
    Допаѓања:
    33.978
    Фала многу , боров мед имаме пробано нема алергиска реакција. Ќе почекаме уште малку за овој со шеќерот :)

На *Лорена* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Мамици, би требало ли да ме загрижува што малата веќе 8 месеци е постојано 18кг. ни грам нема ставено на себе. Има 3 годинки и 8 месеци, јаде супер, и количински и разновидно, редовни оброци, физички е активна колку што дозволуваат временските услови (летото беше постојано во покрет, сега е повеќе дома)...
    Во висина си расте нормално, и дека не качува на килограми се послабо изгледа. Тоа што послабо изгледа не ме загрижува, напротив ми се допаѓа оти претходно беше бајаги буцка, ама си велам дали е нормално 8 месеци ни грам да не се поправи?

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.911
    Нормално е. Мојов на 6 и пол години цела година нема мрднато од 18 кг. Секој месец го мерам, а во висина оди побрзо. А јаде повеќе од мене. Кога ќе стагнира во висина, ќе добие на тежина.

На irenna, JuLleE, alana и 3 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.145
    Допаѓања:
    257.977
    Колку за утеха, мојот е 4 години, а сеуште мислам дека нема ни 18 кг:worried:. А јаде, уста не затвара, ама и газот исто:D.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    од кога почавте да миете запчиња? малата има две години рано е, кога треба да почниме ?