Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    9.148
    @1209 , ми доаѓа да се спукам кога ќе ми рече некоја од бабиве, за 2 минути заспа, а со мене е борба од цел час за заспивање. Или за било што мене нерви ми кини таму бубалче.

За пелени да гледам Слипи имаат 7ка, ама ако зачекаш во Зегин тестери провери како би ви одговарале оти се помал калап. Бејбилино има 7ка. Памперс Премиум видов исто.

На Carolin., warrior, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    И втора вечер без цуцла. Заспавме конечно. Ама беше тешко. Триста муабети се направија. Зборуваше за цуцлата пола саат. Како мацата му ја изела цицлата. А цуцла не се јаде туку помфрит, ќебапче.
    Душа мајкина. Тагува ама не плачеше денес. Ама како си ја спомнува моју цуцлу маца је појела.
    Срцето ме боли ама за негово добро е.
    Одма и повеќе јаде од кога ја нема цуцлата. Така да ич не ми е мака за чекоров. Сега уште мирна ноќ како сношти ќе бидам благодарна.
    Добра ви ноќ мамасити. И јас се одјавувам

На Carolin., warrior, LizzyGrant и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.098
    Допаѓања:
    22.250
    Во петокот вечерта качи температура пред да спие, 37.8. Го оставив на лесна облека заспа и спиеше мирно цела вечер, сам ја спушти и вчера цел ден си беше ок. Денес стана омалаксан и се жали на болка во мешето, не сака да јаде. Мешето е меко, му прија масажа и термофор. Нема столица од петокот, до душа не знам дали и во петокот имал во градинка, дома немаше. Што може да е ова, имал ли некој вакво искуство? До сега немал стомачен вирус и не знам како изгледа.

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    25.173
    Не го жали, како не ми ја фатиле мене на 1год, море ич да не ми дале цуцла. До 5 год ми ја давале, алоо 5 год, четирите горни заби нанапред ми се и неможев фиксна протеза да носам дека 2те единици цели ми се пломби немаше да го издржат притисокот и таа си останаа, налет тоа јас уште голтам како бебе (facepalm) ако голтам несвено голтањето ми е напред со јазикот, како што сум голтала со цуцлата. Прочитајте ќе видите што зборувам. Доктор уште на 12 год ко ми даде протеза ми рече мора да научиш да голташ иначе џабе е. Затоа јас на 2та не дадов цуцла, тоа зло не никако.

На другата тема, во моментов рика оти сака се што ќе земи брат му, значи се, па следува бркање околу маса и рикање до бескрај. Значи потполно исти термоси купивме вчера. И тој го бара од брат му, му велам дај му го ист не, Го нејќам тој што се лигушел внатре вели и хаос.
    Вчера на пазарење бевме по маркети, во Стокомак рикаше прво по термосот од него вода да пиел, одма така, после киндер јајце зедовме и плачеше да го јадел, па го изеде, после плативме, продвачките рекоја дај му го :x истото не снајде во Кам, таму за чоколадо млеко, ајде и таму го испи неплатено :tmi: се смири, на каса беше проблем што му ги зедовме сокчињата, па продавачката кутрата проба да го смири и таа и не бре 3 пати го фрли на под, абе в земја пропаднав... маж ми пес лут, поќе јас со ова никаде не одам, никаде :tmi:
    Ај сега кажете ми што е различно на термосите и што е поубав од брат му?
    Screenshot_20260222_103422_Gallery.jpg

На Sunrise!!!, kozuf, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Знам дека е така. Ете го и сношти без цуцла, цела ноќ ја преспа. Сабајле се префрли кај нас. Вака не спиеше кога имавме цуцла. Се будеше да ја бара.
    Да не го урочам. Супер е.
    Ама уште ја бара. Маж ми сабајле ми вели кога станал одма кревал перници и ја барал. И кога го прашал што бара не ми рекол дека ја бара цуцлата, туку друго :D
    Така да мајки соберете храброст и фрлајте цуцли!

А термосите се исти, ама на бато е поубав :rofl::inlove:

На Carolin., 1209, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.080
    @1209 памперс има 7ка, вчера видов во Рамстор. Ама мислам дека се помали и памперсот, мене памперс 6 ми се чинат иста големина како бејбилав 5, може грешам. И ми излезе некоја реклама за Тани 7+ пелени.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.080
    @jolene Ме замисли многу што да напишам, дека и ние сме имале такви периоди. Читав една книга за родителство и ме погоди моментот дека секое однесување е начин а комуникација, што не знае поинаку да го каже. Сака татко и да ја храни = сака внимание, сигурност, 100% да си со неа со секој залак. Јас како дете се радував кога ќе се разболам пошо сум го добивала такво внимание.
    Не сакам да бегам на многу теми, невозможно е човек да остане кул со сите глупости. Маалку ми помага ако за тантрумите се запрашам што сака да ми каже со ова. Обично има нешто друго. Ај еве пример од кај нас, намалуваме со доење, сабајле кога ќе стане бараше одма, и навечер, па ајде утринското го тргам. Зборевме дека е голема, нема веќе да цица сабајле ќе и правам чоколадно млеко со какао и мед, не давам благо па ова многу го сака. 3 недели има тантруми секое утро, вришти. За чорапите, блузата, мава, фрла, не јаде. Попуштив со "правилото" да не потсетувам, ќе ја прашам сакаш да цицаш вика да ама голема сум, и се фрла плаче. Еве уште трае. Може и кај вас е тага по цуцлата, плус без дремка, не знае сама што и фали и што и се дешава.

На јolene и Ceneva им се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    9.148
    @lackygirl ,сме немале фаза на трескање и пребарување се и сешто по маркети ама имавме фаза кога ќе дојдеме на каса да плаче дека тетката ни земала работите. Само што ќе почнев да ги редам за наплата.
    Траеше некои добри 2-3 месеци, дете најчесто во количка возев нели и работите зад неа или до неа.
    Е после почнав со приказна ајде да ги редиме горе на црната линија, да се возеле, па ќе си ги земеме во торбата. Одма за кратко време упали тоа и сега веќе и сама ги реди, да се "возеле".
    Бар за тој дел сме без плачки.

На lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    47.616
    Памперс се помали пробав, видов и јас за Тани, ама нема кај нас, ако знае некој од каде да нарачам или дали може воопшто?

10. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    507
    Мајки за втор роденден шо е најкорисно да му земат најблиските? Овен облека? И секако планираме да му земеме баланс точок.
    Инаку на тема цуцли две петки вади и преку ден ја бара и му ја давам...Не знам како ќе ја откажеме..

11. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.813
    Луѓе моево е лепенка, не знам како да ви опишам ама не оди никаде ако не сум јас, не јаде ако не сум јас, не се облекува ако не сум јас. Тоа што ми тера инат и што ми тестира граници на дневно ниво веќе го навикнав знам дека работи за инает ми прави ама ова со не сакањево да се одели од мене ме убива. Не можам да се помочам на раат.
    Не сака ни татко ми да го зема од градинка си се вратил назад кај учителката :headbang:
    Не знам веќе што ќе се прави со него не знааам.
    И се он може сам а ништо не знае.. ајде во градинка е, одиме после шетаме и да врне и да вее и бура да носи ние шетаме. Доаѓаме дома ке ручаме, да осмоеиме пак останале уште 3 саати до спиење и он има 300 глупости на памет смислено :tmi:

Во игротека бевме со другари, луѓе збесна побесна, како да ви кажам дела уште малку фалеше на лустерот да се качи. И реков веќе одење со него освен у шума нема никаде

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.706
    Допаѓања:
    12.777
    Ја однесовме до Зоо денес и издржавме неверојатни 35 мин таму пред да мора да се вратиме дома, оти влезе да шлапка во едно ѓолче, не сакаше да излезе, па падна и се намокри цела.
    Одма враќање на надзат. Јас демонстративно чадам, татко и ја држи за рака и одат позади мене, за после 2 минути дремење, пак да продолжи да си скока во вода.
    До кола кога стигнавме, веќе се беше мокро, а облечена во непропустлива облека и гумени чизми. Буквално пливаше, а надвор 7 степени.
    Абе. Сега отидоа да возат тротинет, осеќам дека маж ми ќе чади кога ќе се врати.
    Ама утре понеделник :party:. Надзат диктатура :inlove:.

Едит. Еве ги слушам веќе се враќаат. Пак се со драма некоја :sweat:. Цела зграда ечи :devil:.

На Carolin., kozuf и lackygirl им се допаѓа ова.
  13. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.080
    кујна, маса со столчиња ако немате, тротинет, топлинки/пижами/тренерки следно бројче ако оди во градинка, магнетни коцки, лего дупло, сложувалки, табла пиши бриши ако го интересира, сликовници никогаш доста..

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.080
    Пак дојдов да ви поплачам. Другарка со 5 годишно дете ми вика нејзината никогаш немала тантруми. Јас што сум била overwhelmed било од лошо поставени граници, и не сум знаела како да се поставам да не смее да прави тантруми и не сум знаела преку игра да ја "излажам" да го направи тоа што го сакам.
    На глава да стојам луѓе, стварно се трудам, знам дека е нормално за возраста, ама знам и дека не ги правам некои работи совршено, ама зарем до толку е работава.. :sweat:
    Вие ме правите да се осеќам понормална, а другарки, мајки, ич.

На le.soleil, lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  15. Grogu

Grogu Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    99
    Таман работа да се сите деца исти карактерно. Колку повеќе искуство имам во мајчинството толку помалце се одлучувам да коментирам нечие воспитување или однесување на дете. Моите две се целосно различни и јас применувам различни нијанси на воспитување кај двете и сама не можам да ги споредувам, а камоли да се споредуваат две различни мајки со различни деца по карактер.

На lackygirl, јolene, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    47.616
    Не и не треба преку игра да ги залажуваме да немаат тантум, тоа е сосема погрешен пристап, зошто еден ден нема да знае да толерира фрустрација и да ги регулира чувствата, баш ние сега сме тука ради тоа што вака сме биле третирани како мали и избегнуваме дискомфорт и не можеме да се контролираме, оти не не научиле како.
    Тантрумот е нормален и не треба да ги лажеме децата да поминуваат низ него.
    Со должна почит, ама другарка ти поима нема шо збори.

На Thinkerbell., lackygirl, јolene и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Grogu

Grogu Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    99
    И за мене е ред флег некој да вика дека треба дистракција при тантрум, тоа е спротивно на актуелните совети за свесно родителство.

На јolene, kozuf и 1209 им се допаѓа ова.
  18. WoolyMammoth

WoolyMammoth Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    9
    Тантруми се сосема нормални кај деца. Емоциите кај нив се уште нови и многу интензивни, а сеуште не знаат како да се соочат со нив или како да ги регулираат. Тантрумот е нивен начин да ги изразат тие емоции преку телото, бидејќи сеуште немаат зборови или вештини да ги искажат поинаку. Сосема е нормално.. Не се согласувам со пристапот да се спречи тантрумот со дерење или казнување на детето, или да го измамиш за да престане. Токму во тие моменти на децата најмногу им треба поддршка и смиреност

Едит: Исто така, СОСЕМА е во ред ти како родител да се осеќаш overwhelmed во тие моменти, те молам не се осеќај лошо за тоа

На kozuf, lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    6.601
    Ја никогаш не ги залажувам да избегнам тантрум, напротив после тантрум се најнормални да речам, ќе се смират и имам некоја минутка бајчиња. За преку игра да направат нешто, тоа го правам, пример да се облечат, да измијат заби, да раскренат играчки, ама да не плачат не, тогаш скроз ги оставам и ги игнорирам, поготово ако тантрумот е за нешто што не смеат или не треба да го направат.

На kozuf, 1209, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Од такви многу што се мајки ми се повраќа.
    Ете да и го пратам моето или ти твоето па нека ни ги воспита ако е толку вешта.
    Како можат такви коментари мајка на мајка не разбирам. Катастрофа.

Инаку луѓе денес цел ден е буден. Последица што сме без цуцла. Сега уште малку ќе пробам да го успијам па се надевам ок ќе биде.

На kozuf, 1209, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.