Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Рупафин дадов, а инхалација направив само со физиолошки. Ќе почекам малку за Дексазонот. До сега многу пати му го даваат, а јас не му правам инхалации и му поминува без него. Повеќе личи на некоја блага форма на вирусен ларингит и во таков случај за 3-4 дена му се подобрувала состојбата секогаш. Он скоро и да не кашла, не свири, само гласот е малку фатен.

На 1209, lackygirl, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.706
    Допаѓања:
    12.776
    Ова е зависно од дете.
    Сите си ги знаеме децата најдобро, секако ќе го следиш.

Ќерка ми на пример прв пат од ларингит кашлаше во мк. Овде ко ја фаќало, дирекно со гушење. Не ни поткашкувала, најчесто без никаков друг симптом.
    А може и од климата зависи.
    Следи ноќеска како дише. На сомнеж буди и инхалирај со дексаметазон, па на итна.

Поскоро да поминува :hug:.

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Кај синко последниот пат беше баш фатен во гласот, хрчеше навечер што никогаш не е било кога е имал ларингит. Не дадов никакви инхалации. Ама доби антибиотик зошто грлото беше партал, до степен што не јадеше ич. Немавме проблем со дишењето така да без инхалации помина иако ни препишаа, ама јас не ги уклучив.
    Следи го и верувам дека ќе процениш дали треба. Си го познаваш доволно веќе како ти реагира. Ве гушкам и што побрзо да помине

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    25.171
    Кај малово 2 пати помина сам од себе без ништо, никаква инхалација, кашлаше од сабајлето така после беше ок ништо немаше. Летото фати во август и тогаш така помина, само лоратадин сируп му давав 2 3 дена. Кај него ни спрејчиња за нос немам користено, никакви, се така поминува, ако е затнат лепенка респиранто лепам и си спие. Решив ова дете поприродно да го лечам, само кога мора антибиотик кога нема излез др ништо не давам.
    Сега и на удреното на муцето само тогаш ко се удре вечерта прснав спреј Виоплекс имавме дома, еве среда е до денес ништо др не е ни намачкан ни ништо, засуши раната, супер изгледа засега, само после кога ќе се корни крем ќе земам некој за лузна да не остани.
    А првото дете прв ларингитис ќе го памтам дур сум жива, напад во 12 и пол ноќта со гушење, 4 год беше, декември една недела пред 4ти роденден, страшно, по пижами јас, тој и дирек на итна, урбазон одма ставија и инхалација таму. На никој да не му се деси некогаш, ништо пострашно не сум доживеала досега...

Денес плачеше за в градинка, сакаше пижамите да ги носи таму, со плачење го облеков и после се смири, кемкаше по пат ама таму не плачеше. Шо ќе се прај со фазава со пижамите (facepalm)

На 1209 и Carolin. им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Веќе си ги знаеме децата, еве го скоро 3г ќе полни. Он кашла само навечер и тоа не е многу. Вчера уклучив навлалжувач и го ставив на повисоко да спие со сецкан кромид до глава и добро спиеше. Денес само гласот му е фатен иначе си е свеж, си игра, јаде. Ме нервираат матичните што одма се залетуваат со Дексазон, не оставаат да се избори организмот сам. Јас иако немам искуство со друго дете, ова си го лечам најмногу по инстинкт. Се претерува со хемиите на денешно време. Не викам, некогаш едноставно мора, ама имам храброст веќе да проценам кога мора кога не мора. Моментално јас сум полошо од него, ме фати грло, глава ме боли, омалаксана сум. Многу било тешко болен да се грижиш за болно дете.

На merriel0 и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    25.171
    Да да се е така, ние цела зима крш, сите, 2 пати стомачен поминавме во 2 месеци, измеѓу мрсули, кашлање, грло болки, црвени грла, малото 2 пати така по 1 ден со знаци за ларингит :whew: ова прам мубает сите дома, свекор, свекрва и нив ги фаќаше скоро се :worried: ама никој не пиеше антибиотик, само мм, децава така поминаа без..
    Тешка зима, се беше настинато околу нас, мн лош грип, вируси....

На Bella_Stella и Carolin. им се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    6 ден и 6 та ноќ без цуцла. Денес пак ја спомна. Моја цуцла мама отишла на небо. Нестала је.
    И многу тешко заспива. Едвај се уведуваме да легне. Нечу ја да спавам мама, хочу да се играм са играчкама. Не спава ми се.
    А туку чешка очи. Од доење се одбивме без мака. Ама цуцлава никако да ја преболи. Сега да ја види мислам ќе ја стави во уста одма. Може грешам,не знам.
    Само си се прашувам до кога ќе си ја спомнува, и до кога ќе имаме борби за спиење. Ме уморува до мах, и јас после тешко заспивам од пусти умор. Оваа недела за сон плачам иако тој ноќта ја преспива од кога нема цуцла. Се надевам ќе се стабилизира и научи да заспива без цуцла, баш тешко му оди.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Нормално дека ќе ја стави, 6 дена не се ништо. Син ми скоро 6 месеци не користи, па уште знае да ја спомне. Кај него влијае и тоа што оди во градинка и гледа деца со цуцли, кај вас може тоа ќе го намали времето на преболување. За заспивање ти кажав, откако не цуца заспивањето е равенка со две непознати. Треба ептееен ептен да е уморен за да заспие за 15мин инаку просекот му е 40мин обавезно. За денска дремка ич да не спомнувам, ако не е количката ќе не разбере цела зграда. Ем му се спие, ем не сака да оди да спие. Парадокс.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    47.615
    Јас дадов Рупафин, и инхалација со физолошки и вечерта го изнесов надвор, за два дена помина, исто ни дадоа кортико инхалации кои не ги правев, така одбрав оти мислев дека не е за тоа, не згрешив среќа, ама искрено не сакам да го навикнувам на инхалации за се нешто.
    Мислам дека е некој таков вирус оти и јас така 2 дена бев, па он пл мене.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    47.615
    Мајки веќе подолго време му се јавува ваков осип на различни делови од телото, поминува па ќе се јави на друго место, почна прво кан пелените, што може да е? IMG_1310.jpeg

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Кај син ми премина денес во влажна кашлица. Му давам Бронлес и правам инхалации со физиолошки. Се надевам дека ќе поминеме само со ова.

12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.731
    Допаѓања:
    19.803
    Може да е алергија на храна или нешто од домот

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    25.171
    Личи на алергија, на доктор бевте?
    Некни големиот јави алергија на цело тело од смоки со играчка некои, одма после пола саат цел се нафрли ама не беа вакви ситни. На итна одма појдоја и апче лоратадин му дадоја, па се повлекоја, следен ден немаше ништо, на ручек сок се напил и одма цел со осип на лице се направил, не го видов на работа бев. Ми кажа док дека можи да јавува неколку дена, да не пие, јади ништо обоено, што содржи боја, како сокот, лижавчиња итн..

Screenshot_20260226_163216_Gallery.jpg Screenshot_20260226_163229_Gallery.jpg Screenshot_20260226_163239_Gallery.jpg

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    47.615
    Јас се сомневам на алергија од некој детергент, ама не се сеќавам кој го сменив кога се јави.
    Мм има вакви на раце кога користи некои средства, ама мали низ цело тело му се јавуваат, не се чеша, а му дадов еднаш сируп се повлече да ама после пак.
    На доктор бевме матичната рече нешто контактно дека ќе помине, ама не можам да сфатам што е. Генерално се исто користам и од средства цело време.

15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.255
    Допаѓања:
    7.589
    Јас повремено при пад на имунитет знам така да исфрлам при допир со дрво. Да немате некој дрвен мебел маса комода, па да исфрла кога ќе се потпри со гола кожа на него

16. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    453
    Долго ќе трае тоа. Пиј си витамини и одмарај колку што ти дозволува ситуацијата. Зависноста барем физичката му поминала. Сега е психичката. Цуцлата му е знак за спиење и затоа ја бара. Му се спие ама сигналот го нема. Без разлика што и да правиш и што и да се случува не враќај назад и не му ја давај. Веќе времето е потопло надвор може да се изморува за да спие без тв оти и од екраните не можат да заспијат. Ние во октомври минатата година збеснавме сите дома ама издржавме. (Под сите подразбирам она маж ми и јас, ама јас 98 посто ја чувам така што јас најмногу). Со цуцла спиеше и денски и навечер во 8, 8 и пол мах. Без цуцла до 1 навечер не заспиваше ќе се онесвести ама не се дава па сите за да заспие. И еве дури сега има некој ред. Стигнавме некако да заспива до 10 навечер ама денската дремка уште и е проблем. 2 г и 3 м е. Така што на старо не може да се врати. Навикни се и ти дека Без цуцла ќе биде малку потешко оти не се само они зависни туку и ние сме зависни од нивните цуцли. Она реално можеше и порано и полесно ќе беше ама јас не бев спремна да и ја тргнам цуцлата.

Последна измена: 27 февруари 2026
    На Ceneva, Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    9.864
    Мајки, каде да земам кацига за точаче за малово? Да е така поубавка да штити не само ради реда пластика

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Енци Менци

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Не се трпат повеќе неговите напади на бес. Станување со плачење, за секоја ситница плаче. Колку и да се трудам да не дојде до врескање и фрлање по под не успевам. Па и за спиење проблемот се потежок. Ме испи психички и физички. Вчера му текна излезе од точакот и ќе минува улица на пешачки. Ајде за рака и ќе минеме. Застана на сред и се фрли на улица. Луѓе не знам како се воздржав да не го истепам таму на сред улица. Веќе ни од дома не ми се излегува со него од страв што може да направи. Веќе не знам како со него. Пења устата ми фаќа од лекции ама се е како на празно да мелам. Имаше испади и порано, ама со тргањето на цуцлата како да ги потикнав повеќе и се потешки се. Нормално дека нема да му ја вратам, ни во лудило. Ама дајте совет како што да правам да се смири. Оти готово скренав.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  20. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    453
    Ништо. Престани да се нервираш не е до тебе. Мојата во сред вир покрај главен булевар на дожд се соблече и се бањаше пред две недели. И ја оставив. Дојде автобус ја качив таква умотана со моето палто и дирек дома. Километар и пол сум ја носела во раце грбот ми го искина и дома како ништо да не било. Само внимавај да е најаден. Тогаш кога имаат такви напади тоа е како комјутер да се рестартира. Каде и да стиснеш ништо не правиш. Исклучен е тогаш. Се бориш со тело не со мозок или разум. Обиди се да му скренеш внимание да си дојде при себе. И толку можеш додека да почне навистина да разбира и да му поминат тантрумите и пробај да го дадеш ш макар и на саат време друг да го чува или со други деца да се дружи

На Sun&Moon, lackygirl, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.