Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    453
    Здраво. Ме интересира дали и кај вашите деца кожата им се вцрвенува на допир со алишта или и за тоа треба да барам чаре. Еве преска ја зедов гола во раце да ја облечам и таму каде што имало најголем притисок и се вцрцени кошата на газето и на половината. А ептен кратко беше. 2 г и 4 м имаме

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.417
    Допаѓања:
    9.145
    А стои црвенилото или се губи? Пример ќерка ми, кога ќе ја кренам на гола кожа за да ја ставам во када за бањање и се познава црвено посебно ако сум стегнала повеќе ама за некоја минута се губи. Не остануваат тие црвени траги. Од алишта било какви немала мака, а и нема чувствителна кожа ниту алергии или нешто слично.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.120
    Допаѓања:
    19.051
    Релативно брзо, по 3-4 недели.
    Инаку е прашок што се раствора во течност, може сок, млеко, јогурт. Не ме фаќај за збор, мислам само во топли течности не може.
    Со сок најдобро, би требало да успееш да го дадеш, ок вкус има.
    Уф, жал ми е. Разбирам како е.
    Син ми на 1 година 12 кг, на 2 години исто 12 кг, а во висина некаде 12 цм порасна.
    Преслаб беше.
    Баш ми е жал. Пробај нешто друго.

Кај син ми нејадењето беше поради заби. Му излегуваа сите 4ки и 3ки во исто време.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Сега веќе подобри. Искрено да ти кажам не знам што фати. Прво почна како вирус, крвната слика така покажуваше. На матичните иако им побарав одма упат за брис, они го изигнорираа моето барање со изговорот дека ако има бактерија ќе покаже и на крвна слика, што подоцна од специјалистот разбрав дека не секогаш е случај.
    Нормално дека се разболе во петокот ноќта и првите два дена качуваше температура на многу кратки интервали. Бавно ја спушташе, а дур ја спуштил, пред четвртиот час он пак почнуваше да качува. Буквално изгоре. После почна да се зголемува растојанието. Во понеделникот цел ден немаше тт, а во вторникот го однесов кај ОРЛ специјалист зошто почна на уво да се жали, стандард е тоа кај нас. Само едното уво му беше воспалено, почнавме локално да го третираме зошто ја виде она крвната слика и рече дека моментално не е за антибиотик. Само што се вративме од кај неа, пак почна да качува, на поголем размак ама многу висока, еднаш и до 40 отиде. Почна и на другото уво да жали утредента. Во четвртокот на контрола влошена ситуација. Заглавен секрет во носе, развил синузит, секрет во увцата, секрет дури и од очите почна да му тече. Тогаш му даде докторката Трицеф, вика нема да успееме без антибиотик. Успат и други спрејчиња во носе примаше, капките во уво и инхалации со Вискофлу. Се изреволтирав и се осеќам виновно што не инсистирав повеќе за брис уште во понеделникот, ама нема назад. Он од петокот наваму е без тт, уште не е вратен во форма целосно, ама секој ден е сѐ подобар.
    Развојно он иначе си е супер и со моторика и со зборување. Многу луѓе ни имаат искоментирано дека на понашање и со муабетите што ги прави делува на поголемо дете. Сѐ разбира и си поврзува, од таа страна немаме мака. Почнав од вчера да давам Протект Џуниор, па се надевам ќе му помогнат побрзо да живне. Фала за поддршката. :hug:

На јolene, sani99, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    453
    Се губи. Ама не знам мислев досега дека кожата не треба да и е толку нежна пс затоа прашувам

6. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    453
    Не мораш секогаш да чекаш упат. 450 ден е комплет од нос и грло брис цо Биотек. Знам дека не е едно да дадеш пари ама па и одењето и малтретирањето не се ефтини. Некогаш џабе сум правела ама барем мирна глава оти кога чекав и ми даваа капки а не се подобруваше испадна после дека бактеријата што ја имала била резистентн на тој лек и џабе сум и ставала и џабе сум чекала. Тогаш беше помала и не смеев толку сама да одлучувам ми беше страв се чекав лекар да ми каже ама кога видов цел месец после се мачиме по болници и разни врати и си реков подобро да платев отколку ем тобрекс за џабе сум купувала ем детето се мачеше. И сега кога ќе видам дека е така најчесто од градинка носи прво брис па после ја носам на педијатар. Може покажува на крвна слика ама не покажува кој е подобар антибиотик и затоа си правам брис. Понекогаш и на мене за ако сум ја зела да не и ја вратам.

Последна измена: 15 март 2026
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    1.806
    Девојки, што да очекувам од сипаници варичела?
    Вчера почна со неколку на стомак, денес сабајле стана кенкава, гледам почнале и под пазуви и на едното рамо. Бевме на лекар, купивме пената.
    Малку и окото и е црвено и како потечено и малку нос и тече како водичка.
    Кога е критичното и е пикот?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.417
    Допаѓања:
    9.145
    @misli_si ,членката не е од Ск, а во помалите градови немаме опција за брис на приватно. Сме го коментирале повеќе пати.
    Чисто ме интересира за колку време излегуваат резултати во Биотек?

Мене опција ми е на државно само и тоа 3 дена да чекаме резултати. Познавајќи ги детето и јас, а веќе и матичната гледаме кога стварно се влошува состојбата и треба антибиотик. Среќа па се поретки се такви ситуации. Ама бар кај моево дете некогаш тие 3 дена чекање се премногу.

@Bella_Stella , побрзо опоравување на баткото.

Куп вируси се извртија низ градинка периодов. Додека помина цела група со температура и кашлање, сега стомачен е на ред. Кај да е очекувам и сипаници да испаднат од некаде.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    1.357
    Додека да избијат мислам дека најтешкото веќе е поминато.. кај нас така беше, 2 дена му излегуваа и имаше температура 37.5 и беше малку нерасположен и толку.. за окцето не знам следи ситуација. Син ми не ги чешаше многу, едно на ногата само и таму мислам дека ќе му остане белег.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Дајте мамасити препорака за млеко- лусион за тело. Како кожата малку сува му е. Па да почнам да го мачкам, малку да се хидрира. Ама да е некое лесно што се размачкува :)

11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    1.806
    На baby love има едно што многу лесно се размачкува и кај нас е супер покажано.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Можеш да ми го сликнеш

13. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    466
    Какви патики користите за децата за овој пролетен период? :)

14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    1.806

Прикачени фајлови:

• IMG_1523.jpeg
      IMG_1523.jpeg
      Големина на фајлот:
      102,9 KB
      Прегледи:
      17
    На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    47.596
    Бела знаеш дека моето е слабо со јадење отсекогаш.
    Последниве две недели давам мед со матичен млеч и да не го заречам не знам дали е од тоа ама аптитот ми се чини зголемен.
    Пак јаде само тоа што јаде, ама денес пример изеде цела чинија ориз со спанаќ и со лосос, нешто што за него беше незамисливо.
    Ако немаш пробано со тоа, пробај.
    И јас осеќам доста разлика откако почнав да земам, енергија имам повеќе и повитално се осеќам.

Планирам да му давам некои 2м па да видиме.
    Моето е 14кг веќе една година.
    Во висина брзо расте, ама килажа не.
    Уште носи алишта некои што се до 12м:D
    Внучето на 7м е 9кг, и сакав да му соберам нешто облека и се смеев дека се е мало:D

Кс му е супер на моево, малце имаше опаднато железо ама го качив и добар е сега, енергија стандард да не се седнувало:)

На Carolin. и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Не сме од Скопје, ама во право си. Треба да видам во некоја од приватните лаборатории тука и следно секако прво го носам на брис.

17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    6.601
    И кај нас е исто, ако трае повеќе од 3, завршува со атб, само матичава не дава атб освен ако мора, а до тогаш веќе сме заглавени. Обично 7ми ден веќе даваат иако на 3 ден веќе имам и кс и респираторен платено, и секогаш е вирус плус бактерија на резултат. Два пати со инфекција на уво, еднаш гнојна ангина и последно беше пневмонија па бронхитис нешто што почнало ко вирус

18. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    453
    Ako I zemat vo ponedelnik najdocna do sreda stigaat ako se pozitivni a ako se negativni za Eden den. Denes I zemaat utre stigaat. Rabotat od ponedelnik do sabota I prakjaat I na mail. Mislam deka isto i Avicena I Sinlab ama mene ova mi e poblisku i zatoa tuka. I se izvinuvam na chlenkata ne znaev deka nemaat tamu privatna.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Сега видов дека Протект Џуниор се од 4+ години. Не ни размислив да видам зошто неколку од вас ми ги препорачавте. Дали дур ги давате нив давате плус Д вит и колку? И дали знаете поради што се 4+?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.417
    Допаѓања:
    9.145
    И ги давам на ќерка јас, 3 полни е. Нешто кратко пред 3 роденден ги почнавме. Пола ампула 5мл за неа.
    Остатокот го чувам во фрижидер за следниот ден.
    Д3 давав по 3 капки плус, пред овие, после тоа намалив. Сега повеќе не давам од што давам.

Инаку Протект планирам уште месецов да пие и да ги прекинеме, освен ептен нешто сипаници или слично ако не испадне, па по потреба да продолжам да давам.