Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    12.770
    Ќерка ми многу сака да се вози и ние немаме никаков проблем со неа. За од мк до овде кога летаме, исто ја будиме во 4 сабајле. Ја облекувам и и кажувам ќе ја ставиме во кола, ако сака да си продолжи да спие.
    На аеродромот полно луѓе, се ѕвери насекаде. Малку пред да се качиме збеснува и во авионот од полетување заспива.
    Натака после дремка и е летање. Си поигрува на аеродромот малку. Во авионот читаме книга, нешто бои со тие боенките на вода што се. Нешто скока нормално по седиште и толку е. Некогаш ќе дадеш слики да гледа ако мора, видео од него.
    Ти мораш да си смирена и он ќе биде опуштен нормално. Ама тие два саати лет ќе се издржат. Голем е, ќе му објаснуваш како ќе се вози во авион и така. На крај ко се слетува, малата мисли дека сите нејзе и аплаудираат оти била мирна :D. Па дури и си очекува аплауз, си прашува :D. Цепки.
    Ние штотуку купивме за во мај карти. Леле ќе се венчавам, а ништо не ми е организирано :bandit:. Сега дури возбуда ме фаќа, а ни фустан немам.

На lackygirl, LiquidLuna, sani99 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    47.596
    :u:
    Јас имам неискористен ако сакаш:D
    2020 требаше да правам свадба и корона, не правев и не планирам.
    Фустанот за жал беше готов, свадбата се откажа 10 дена пред датум:D Се чудам каде да го продадам.
    Многу е убав инаку грчка божица стил8)

Ќе ги применам овие совети и некои други што ги прочитав на нет, се надевам ќе биде лесно, мора да се навикне, подоцна ќе патуваме почесто.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    @јolene
    Јас генерално имам многу убав однос со свекрва ми. Ама и двете се толерираме. Не може поинаку во заедница. Требаше порано да заминат во станот, ама бог имал други планови. Прво станот се поплави од одводната вода во кујна. Две соби парќет се дигна. И се се поремети. Таман да почнат со реновирање, на свекрва ми и дијагностицираа рак на дојка. И нормално нема да дозволам да одат кога најмногу помош и треба. Ете 9 месеци покасно по хемо и операција имаме победа. Уште малку да се опорави и ќе одат таму. После секој своето. А и ке го чуваат макар два саати дневно синко. Ете ти го времето за мене. Сега го немам тоа време.
    Инаку се поштува што кажам за синко ете само во некој такви исклучителни ситуации потфрлаат. Ама сите сме луѓе јбг а бабите секогаш разлигавуват и ние ќе бидеме такви оти со своите деца не сме :rofl:

Последна измена: 17 март 2026
    На lackygirl, јolene и 1209 им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Син ми лани леташе прв пат, на неполни 2г. Се опремив со реквизити за по пат, сликовници, картички со животни/предмети, сортери, боенки, ама ништо не искористив. Имавме среќа и двата лета ни беа во време за спиење. Натаму во 11:45, таман за дремка. Назад во 21:30, таман за спиење. Буден беше максимум 10 мин од полетување и после заспиваше. Сега после роденденот ќе летаме пак и мислам дека ќе биде малку поголем предизвик зошто повеќе е свесен за сѐ и може од возбуда да не заспие па ќе треба да се анимираме. Некој посебен совет немам. Биди си спремна со грицки, реквизити за занимација, евентуално некој цртан на телефон/таблет и ќе поминат 2-3 саати.

На јolene, 1209, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.255
    Допаѓања:
    7.589
    Две битни нешта кој ги правам кога летаме кај мене успеваат. Прво во Скопје на аеродромот има мини игротека, таму да се измори да се изнаигра и второ никогаш не застанувам во редицата на влегување во авионот, чекам да поминат повеќето за да не чекаме многу во исто место. За летови како твојот тоа време секогаш заспива, ако е во несоодветно време за спиење правиме смирени активности како боење читање и некогаш цртани и кога сака да шета го пуштам па си наоѓа друштво. Не се плаши супер ќе поминете кога се поголеми и е поинтересно и обавезно се размаабетисуват со некои од патниците или персоналот :D

На јolene, 1209, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.394
    Допаѓања:
    26.812
    Како искусен патник со деца, облечи го со алишта што ќе патовате и тек кога ќе треба да излезете од дома земи го во раце. Пошо ќе е изморен, недонаспан, голема е вероватноста е дека ќе заспие во авион, па штом исклучат знак за врзување земи го и успиј го.

На sani99, 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    181
    Добро луѓе што да правам со детево што е толку скржаво хахахахаха. Не беше до волку леле сега не се поднесува дури . Цело време зборам објаснувам ма џабе нема шанси кога ќе рече ова е мое и крај .Оди во градинка, не е дека е дома затворен со нас па ајде ќе речеш дека е сам така прави . Абе не можеме да седнеме да ручаме све зима све негово. Последниве денови од такт ме вади нормално не попуштам он си плаче липата хаос јас си држам до тоа дека лебот што го јадам е мој дека има и за него .

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.394
    Допаѓања:
    26.812
    Сите се такви на оваа возраст. Леле кај нас лудница е кога ќе запне дека е нешто нејзино, уствари од дада и е, паа таа не попушта оваа вриска. Да пипне дете не сме надвор ништо нејзино, а не ни зема туѓо.

На 1209, lackygirl и Butterfly30 им се допаѓа ова.
  9. Butterfly30

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    181
    Све што ќе види мисли негово е исто , абе у ЗОО бевме седиме кај лавот и доаѓаат луѓе и им вика оваа мое ова мое хахахаха.Исто така тантрумите на најјако му се,за све плаче крши фрла абе ќе полудам. А во градинка супер бил (барем така викаат)

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.449
    Допаѓања:
    25.161
    Исто со брат му е (facepalm) исто потполно исто :rofl:

11. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    До возраста е, ќе му помине како расте. И да не е негово, ми зема од раце и вели тоа е мој леба на пример :rofl:
    И така се е негово де :rofl:
    Мене ми е смешен и не обрнувам многу внимание. Добро твој е лебот и го оставам. И така слабо ми јаде. Песна за ушите ми е.
    А за играчки туѓи кога граби и вели мое е се нервирам и реагирам многу нормално

На Butterfly30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Butterfly30

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    181
    И мене тоа ме нервира кога зима играчки и ќе рече ова мое а кога не дава ништо лелее не можам трескање од земја

13. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Јас се тешам со тоа дека ќе помине се еден ден :rofl: до тогаш белите влакна на главата се повеќе стануваат.

Ај да ве насмеам сите
    https://www.instagram.com/reel/DWEEJ7ODCRK/?igsh=MWFja21keW80dHN0dQ==

14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    1.806
    Добро вака кога ве читам, си викам јас да не сум строга мајка што моево дете е толку мирно?
    Еве ја скоро 3 години, многу разбрана, тантрум досега немала никогаш, се е некако на договор, се договараме уште 5 мин во игротека или на лулашки и стварно е така. Се на секого дава, повеќе нејзе и зимаат. Знае да збесне ама никогаш нешто претерано. Вака е доста мирољубива.
    Среќна или лоша мајка сум? Да не ми се плаши детево? :rofl: И кога е добро не знаеш дали е добро.

На 1209, kozuf, strelec231992 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    8.751
    Не верувам да си толку лоша мама да се детето плаши. Едноствно е таква. Внука ми беше премирно дете и уште е, и внук ми е златен ама не е мирен до тој степен како неа. Си има повеќе карактер да не речам од дада му.
    Снаа ми си има авторитет, брат ми е по лабав. И јас се поставувам со авторитет пред моето, да знае кој е родител. Ама едноствно не пали. Си тера по негово. Си има своеглаво главче и тоа е. Јас не попушатам си стојам на моето, ама затоа тој тантрумот си го истерува до крај и прекинува тогаш. Едноставно се помирив. Моето ете за разлика од на брат ми, не застнува. Што е тоа на газ седење не знае. Само ако му пуштам телевизор во соба и тоа што сака да гледа он. Инаку не седнува пак. Туку си скок во креветче или на спална. А некогаш ми треба да е мирен 10 мин хаха. А додека на брат ми ете машкото ќе го земам оти е малку пожив од внука ми. Пак има начини како да го натераш да седи и да си игра. Моево не. Се се тоа карактери.
    Сакам да кажам ниту снаа ми ни брат ми не се хитлери, а јас не сум ич попустлива. Нема правила во тоа

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.417
    Допаѓања:
    9.145
    Среќна си секако. Еве и мојава нема некои којзнае какви тантруми, без плачки си одиме од игротека, игралиште. Во продавница никогаш не се акала од земја, да граба, да плаче да купиме нешто.

Ама дома седнување и мисловен поим. Постојано во движење, во скокање. Ептен треба активности да смислувам креативни или да ја ангажирам во 300 работи, па да е смирена.

Не сме де за во темава, веќе надминавме ама преку ноќ детево (да не заречам) почна нокшир сама да бара од нигде никаде. Мислев и лето ќе не фати. Уште немам тргнато комплетно ама ако продолжи вака како овие 2-3 дена, за некој ден и комплет ќе тргнеме памперси.

На 1209, lackygirl, misli_si и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    40.618
    Ај гризни јазик и поќути си. :D
    Има деца и го имаш Стич у детска форма. Тебе дете ти се погодило :D
    5те минути никогаш не се 5 и завршуваат со плачење колку и да се. Мито, корупција не пали. Поштен политичар е, ама за тоа нејзе шо и одговара.
    За давање, дели ама ако нешо не и дадат имаш трета светска.
    Ги команда другарките ко да е не знам шо, а најмала е. И ако не играат по нејзино, само ќе им направи шмрц фаца и сите и трчат по газот. Како да ти кажам, манипулатор е бааги.
    И дома се си рика, кенка. Од раѓање ПМС ја дрма :)

Моментално веќе саат време "пробува" да заспие и додека го пишувам ова стои до мене и плаче да и ја сменам постелнината зашо не ја сакала таа шо ја има. Хитлер сум, немам намера да и мењам постелнина. Пред тоа плачеше зашо и се моча, ама убаво била наместена и не сакала да моча. Не памтам пред тоа за шо плачеше ама од 3 и пол си плаче. И ова е секојдневие.

На 1209, LivingGlam, Anturium и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    1.806
    Ме премислувате за второ дете :rofl:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    40.618
    Абе кој раѓа мирни деца пак ќе си раѓа. Јас аждаји очигледно :D

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    3.038
    Оффф, не мора да значи. На сестра ми првото е како што го опишува членката нејзиното погоре - абе милина од бебе, дете, големо дете сега (8 год). Значи јас го чував на 9 месеци кога тргна на работа, си викав дека не ми е јасно шо се жалат мајки, јадеше кога требаше да јаде по цела каша, за спиење требаше само да го легнеш на кревет он спиеше. Цел живот можеш мнооогу лесно да се договориш со него за што и да е, само му викав Тета, а да не правиме сега ова туку тоа, и ми викаше Да, може и толку беше.

Сакаа три деца да имаат. Се роди второво - сакаат да го продадат :rofl: А не е ни до толку бељаџија или со големи тантруми, ама тоа живост, тоа објаснување за се, тоа да биде по негово - не им беше јасно што се случува затоа што не беа научени на такво. Решија на 2 да си останат :rofl:

Јас иначе така се тешам, иако мојата е уште многу мала - тек 1 годинка, ама ако продолжи со врискањето за се како што прави сега, тешко мене, ама си викам затоа второто ќе ми биде мирно :rofl:

На 1209, Bella_Stella, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.