1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.413
    Допаѓања:
    3.261
    Мене моево прво ми беше 3то, предходно внуките ги растев. Снаа ми цело време ми велеше, жено не се понашај ко со 3то дете:rofl:
    Е сега дефинитивно друго ќе ми е размислувањето и се надевам полесно ќе биде кога едново веќе разбира малку од малку..:D

На merriel0 и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.943
    Допаѓања:
    123.597
    Мајки препорака за ортопед за стапала?
    Видоевски беше, но е во пензија.
    Не е важно приватно или државно.

3. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.080
    Александра на ортопед.мк ќе ја најдеш, задоволни сме. И Ласко таму ми го фалеа многу, лично не сме биле кај него.

4. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    181
    Да ми препорачате некоја перница да земам за детево , почна да ми ја зима мојата без врат останав :rofl::rofl::rofl:

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Оваа ја има син ми, супер е.
    https://limes.mk/detska_pernica_2-5/

И јас му купив кога почна да се качува на мојата. :)

На DaisyDoo и Butterfly30 им се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    12.115
    Еј, може.
    Колку пари е? Немаат ставено цена или не можам да најдам.
    Разумна ли е или како магнифлекс, детска перница 4000-5000 денари. :tmi:

7. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.153
    Ќе се надоврзам пошо и ние имаме ваква, јас ја купив околу 1100 со некој попуст иначе е околу 1600 мислам.

На Bella_Stella и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Околу 1600 и нешто мислам ја купив, не ме држи за збор, ама отприлика толку. Убава е ептен, квалитетна. Плус се пере цела што е супер.

На Sofi.ja, Butterfly30 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Дали вашите деца имаат другарчиња од градинка со кои што се “опседнати”. Веќе некое време има едно другарче што не го вади од уста. Мора да има сѐ што има он. Кога ќе донесе детенцето некаква играчка во градинка и он бара иста, ако носи некаква блуза со цртан лик и он сака иста. Кога раскажуваме приказни мора и он да е вклучен. :D Слатко е и веројатно нормално, ама ме интересира како е кај вас?
    Му се ближи роденден и цело време кажува дека детенцето ќе му дојде на роденден. Се радува и за другите гости, ама него го потенцира секогаш. Е сега работата е што немаме контакт со родителите од градинка. Немаме група за комуникација и не се каниме на родендени. Слават роденден во градинката со пакетчиња за секое дете и дуваат свеќичка. Се мислев да побарам контакт од родителите на другарчето и да го поканиме на роденден, ама си викам да не е нападно. Не ги знам луѓето кои се. Ги немам сретнато дури ни кога го носат/земаат од градинка. Што би направиле на мое место?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Butterfly30

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    181
    Исти и сме и ние , нас дома све ни се вика по тоа другарче дури и рибата . Дури вчера се трудеше да ми каже да се јавиме на мајка му за да одиме на лулашки .
    Мислам дека не е воопшто нападно да побарате бројче и да ги поканите :)

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.417
    Допаѓања:
    9.145
    @Bella_Stella , пред некое време бевме на роденден кај детенце, куп деца од градинка дојдени, радости еден тон. Самиве мајки кажуваа дека групата општо децата се преблиски и воспитувачките се трудат да одржат близина и контакт меѓу децата. И општо по родендени и да иницираат дружби надвор од градинка и сето тоа.

Нашава група, па и вака на слика да ги гледаш децава изгледаат како и да немаат некоја блискост. Исто со една мајка од групата се сретнавме во парк и си го коментиравме. Инаку имаме група и со воспитувачките и само мајки. На таа со мајки е држ не дај работава само ако треба за нешто да се соберат пари и тоа со 300 негодувања. За друга дружба, ни некој нешто потегнал, ни ништо. Тек тука со некоја мајка ако се додадеме на Фб. Или вака да се сретнеме во парк, па децава да се препознаат зошто се веќе поголеми.
    Ќерка ми спомнува деца ама нема некое конкретно така баш да е едно исто постојано и за играње и за се.

Инаку би прашала и кај воспитувачките дали си игра со тоа дете, па и би било убаво да го поканете на роденден нормално ако имате простор.

Во групава наша не пратил никој досега покана за цела група. Вака што гледам по слики на Фб, само тие приватно што си се дружат од претходно си одат едни кај други. По 2-3 деца што би се рекло.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    6.601
    Моиве се опседнати со две близначки, до степен да морале да интервенираат учителките да не ги гушкаат нон стоп, буквално не се делеле од нив. И само нив ги зборат после градинка. Едниот сам кажа дека не дозволувал да се дружат со други деца, буквално ги туркал :D:$
    За канење, ако веќе толку се дружат побарај контакт од учителките и поканете го, зашто да не:inlove:

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.449
    Допаѓања:
    25.161
    Ако многу го бара поканете го, зошто да не, па можеби и некое ново пријателство ќе излези кај вас родителите.

Првото дете си имаше другар на кој родителите ни се другари мене и на мм, него најмногу го кажуваше од градинка и го сака, се дружат од бебиња, сега се и на школо во ист клас (побаравме да се заедно), плус уште едно дете, исто и неговата мајка ми е пријателка. Само со нив се каневме на родендени од градинка, со другите не, е сега кога почнаа лани првачиња сите се канат цел клас, па и не се многу 12 деца се и си одат сами на родендени.
    Малово уште не зборува за градинка, ретко да кажи некоја случка нешто од таму, не планирам да канам никој засега, здравје на школо кога ќе одат ќе си се канат, а ако некое дете го покани би отишле на роденден.
    Иначе ние за првите деца бевме неколку другарки со кои одевме на родендени, мораше и ние мајките нели, мали децава, така си имам веќе круг на другарки и пријателки од првото дете сега не би можела да правам нови пријателства со родители на малово, прво и генерациски повеќето се помали од мене, има по 25 год мајки, едноставно не оди муабетот :D башка за второ дете ништо не ми вау, се ми е преживеано и многу поинаку гледам на работите...

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    40.618
    Ќе побарам контакт преку негувателките и не е воопшто нападно. Мене една мајка така ме контактираше ама ние имаме вибер група. Ми се јави директно - Х сака да си игра со Софија, дали сте слободни да излеземе :D

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Си игра, воспитувачките кажуваат дека цело време се заедно. Иста љубов кон коли делат, а во последно време и Соник го засака од него, иако јас не пуштам такви цртани со јаки бои и брзи ефекти. Ама еден ден дојде од градинка и се запна сакал Соник играчка зошто Х имал, па сакал блуза Соник, па не знам што.
    Јас лично сум отворена за дружење и баш би сакала и надвор од градинка да ги дружиме. Ама денешниве родители сме толку некако затворени за дружба, не знам. Другари имаме во друштво со деца врсници на син ми, ретко некој да иницира дружење и секогаш е надвор во парк за да немаат обврски. Никој веќе не сака деужби дома како на времето што се дружевме ние.
    Цела група не би ја канела, од причина што он не го бара тоа, кажува само другарчето дека ќе дојде. А и ќе се направи ептен гужва зошто и онака имаме 25-6 деца.
    Охоо они девојки бркаат, види ги ти нив. :D

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Да, најверојатно ќе побарам контакт и ќе го поканам. Нека се радуваат.
    :sun:
    Абе реално така и треба, само што и јас сум малку тврд орев и интроверт. Ама ете барем заради него се трудам да го сменам тоа. :)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.097
    Допаѓања:
    22.250
    Ми требаше морална поддршка. Ќе го поканиме. :D

На lackygirl и Butterfly30 им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.417
    Допаѓања:
    9.145
    Ради што јас сум интроверт до немајкаде, а гледам и детево влечи на кај некој таков ген, сакам бар со родителите од градинка да се задружиме секако децава се многу часови заедно. Ни во друштво, ни во фамилија немаме којзнае колку деца, што би се рекло на прсти се бројат.
    Е кај нас никој го нема скршено мразот за дружби ама може и ќе го направиме првиот чекор.

@LiquidLuna , си знаеш да ни сте поблиску, секој ден ќе ве бараме 8)

На lackygirl и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    40.618
    Знам како ти е.
    Јас тек сега почнав да се опуштам и тоа е нормално заради неа. Мене осеќам дека не ми требаат луѓе многу и бош муабети :D
    Ама она е БФФФФФФФФ со уште 2 девојчиња и не ми иде да и кажам "Мама е социјално awkward суштество" :D
    Ама еве стигнавме до степен со дружење мајката на другарка ѝ да ги зима дома на поседок, јас од градинка сите да ги земам да ги разнесам по дома и сл :D

Ние сис со овие двете сме за у иста зграда. Живот ќе им биде 8)

На Bella_Stella, Miss_S и sani99 им се допаѓа ова.
  20. Butterfly30

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    181
    Детево два три дена бега од деца нејќе деца, нејќе надвор , нејќе на лулашки кај што има деца . Во градинка оди ама и овие два три дена нешто со плачење оди .. Дали се случило нешто дали е фаза не знам .