Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    6.938
    Дали тој период со рацете во устата беше завршен? Еве пак е со рацете в уста, не можам да и ги извадам.
    5 пати дневно раце ја мијам од шубе што ми е. Петките и растат сега , го допира местото со раката.. Бетер од новороденче е со рацете:)
    Да се пофалам дека сме супер јадачи. Бавно јади ама барем не отфрла храна..

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    22.317
    Влажно или суво кашла?

3. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    20.817
    Влажно

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    22.317
    Пробај со сируп Проспан. Јас не бев баш за сирупи од страв да не направам поголема беља. Ама последниот пат кога имаше кашлица по препорака го земав Проспан и многу му помогна. Помага да се разводни и исфрли секретот, а не раскашлува дополнително.

На Ceneva и Carolin. им се допаѓа ова.
  5. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    796
    Допаѓања:
    1.105
    Мајки кога да одам на матичен со варичела? Што да очекувам?

3ти ден има мал осип, веројатно е тоа дека има и други дечиња во градинка. Татко и е на пат уште 4 дена, сама сум со неа и колата ми се расипа, со варичела не е за во автобус, далеку е комплицирано ми е да ја однесам, а и чекалната кај педијатарот нели е опасност за другите, а на детево генерално не му треба некоја медицинска помош во моментот..

Друго, дали сте излегувале од дома за прошетка? Генерално она е ок, нема температура, ако е гола се чеша, ако не не, на мешето и трупот и се неколку точки. Намирници нарачав онлајн да не ја носам во маркет, ама кругови околу маало во точаче ваљда не е страшно? Блискиве секој со паметот, другарка и на море го однесе и по кафани таму, други затворени како во короната дома, ми треба некој здрав разум приземјен сега.

Таман ќе си речам I got this некако ми се удира од глава и пак сум избезумена.

На Carolin., misli_si и sani99 им се допаѓа ова.
  6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.988
    Допаѓања:
    6.697
    Ние слично поминавме, со неколку точки низ цело тело, едниот исфрлаше 2 дена, другиот 4, на доктор не бевме за варичелата ама во истиот период имаа и гнојна ангина и воспаление на уво па моравме на контрола. Ни закажаа први сабајлето за лабараторија да не се мешаат со други дечиња. Ги вадевме надвор ама само на отворено без контакт со непрележани. Ако нема мака, мачкај пудра и не мораш да носиш на доктор. Голема е веројатноста да поминете лесно штом до сега не се исфрлила до сега. Само пазете ја периодов што следи да не закачи нешто друго зашто бутка имунитет варичелата, без разлика што поминува лесно. И не се грижи, you got this

7. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    184
    Ние не го однесовме ,на Вибер ни пиша што да земеме и како да користиме . Односно течна пудра , со хиперманган да го бањаме и сирупче за имунитет .
    За излегување надвор излегувавме нормално каде што нема деца , гужви или со точаче или тротинет .

8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    1.369
    Го однесов за една недела дури кога почнаа да се сушат (кај докторката). Дома седевме една недела во карантин, после надвор. Пиеше б комплекс за имунитетот плус витамини молерс што си пие. Пола месец не одеше во градинка, кога тргна одма доби инфекција на уши, а досега еднаш само имал воспаление на уши. Значи го бутка имунитетот ама не мора да значи дека така ќе биде, со лесно да ви помине.

9. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    459
    Не се грижи толку да не зарази други повеќе да не фати уште нешто оти варичелата го паѓа имунитетот а има и тежок респирљторен вирус. Парацетамол ако има тт НЕ бруфен. Течна пудра за брунките и главно да е добар и да јаде. Можеш да И СЕ ЈАВИШ на докторката ако е варичела ќе те посоветува.

10. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    796
    Допаѓања:
    1.105
    На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  11. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    459
    И уште нешто. Мислам дека волку јако сонце смета. Ако е добар слободно шетај на отворено каде што нема многу контакт со други ама не на јако сонце

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    22.317
    Воопшто не го носев на преглед. Со матичната комуницирав цело време на вибер и праќав слики дур да потврдиме дека е Варичела. Надвор го извадив кога престана да вади нови брунчиња, то ест негде после седмиот ден. Нормално на отворено и далеку од други дечиња, иако веќе не беше заразен. Ама неговиот имунитет беше паднат па повеќе ради тоа пазев. Сум гледала и други дечиња намачкани како шетаат. Реално многу е тешко да се седи дома долг период, освен ако станува збор за бебе. Ако е добра и е само со брунчиња немаш потреба од преглед од матичен. Мачкај, миј со хиперманган и чекај да помине.

13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    1.843
    Дали вашите деца уживаат да спијат на ќош од кревет?
    Спие на ќош, може да падне, ама мора таму да е. Ќе ја преместам, со замижани очи ќе отиде кај нозете наши и ќе легне на ќош. Како куче спие. Навечер некогаш ја држам демек да не падне.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  14. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    459
    Мајки ме интересира тоа што пишувате со сладолед. Како сладолед за болно грло. Ме интересира да пробам не сум давала ама ако помага зошто да не. Фала ви

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    22.317
    Не е за болно грло туку за ларингит. Кај ларингитот грлото може и да не боли или болката да е слаба, не е како кај ангина пример.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.470
    Допаѓања:
    206.846
    Ладен сладолед, јогурт и општо ладна храна помага и кај ларингит и кај болно грло. Кај ларингит да го намали отокот на гласните жици (од топло се зголемува), исто и го намалува воспалението и болката кај болно грло, од голема помош е кај ангина и слични состојби.
    Никогаш не можев да сфатам зошто мајките се плашат да им даваат на децата ладно од фрижидер, демек грлото ќе ги фати. Грлото не боли од ладно, боли од инфекти.

На 1209, La-loca, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    459
    Е не знам останало во психа од некогаш. Лично мене секогаш ме фаќа грло од сладолед. Може секако ќе сум се разболела ама така имам некои искуства. А ладно не ни сакам од фрижидер ништо не јадам дирек ни вода ни сок... Ама тоа е за мене не мора и за неа. :)

18. Rovena

Rovena Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    43
    На што внимавате кога купувате патики? Дали да се анатомски, дали да се ортопедски или не? Спортски како најк, адидас или кеги? Кои се така добри, но со попристапна цена?

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.349
    Допаѓања:
    15.629
    Само да е мек ѓонот. Да се виткаат лесно. За едното дете пазам и ширина зошто има подебело стапало, за другото тоа не било битно.

На Rovena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    22.317
    Официјално ја напуштаме темава. Роденденкото мој денес полни цели 3 години. :inlove::inlove::inlove: Многу сум среќна, ама истовремено и преемотивна зошто некако пребрзо ми расте. Колку и да е на моменти напорен периодов, сакам да може некако да стиснам пауза и да ги живеам одново последниве три години. Пресреќна и преблагодарна сум за моето мало човече. Животот е многу поубав откако го имаме него. :sun:

На Carolin., Bubish26, Mumoftwo30 и 19 други им се допаѓа ова.