Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    714
    Нека му е најсреќен роденденот, секој ден да ве радува :l:

На _Nofilter_, Bella_Stella и merriel0 им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.767
    Допаѓања:
    13.086
    Среќен роденден! Жив и здрав, многу среќен и вие со него :inlove:.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. _Nofilter_

_Nofilter_ Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    27
    Мајки како се справувате со деца не спијачи ..
    Малиот е 2 год и 6 месеци, од дете што спиеше по 11 часа (од 7:30 до 6:30),со дневна дремка од 12 до 1:30 ,сега стана неподнослив. Со промената на времето детево ми се смени скрос. Заспива во 20 за 11 навечер. Се буди во 8:30-9 (овие две недели бевме болни , не одеше на градинка) . Дневната дремка ни е борба , ако ја има ја има премногу доцна , ако ја нема тоа е тантрум врз тантрум и завршува преморен. Лежиме во кревет по час и половина за да заспие. Очајна сум , ве молам за совет.

4. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    459
    Ние сме со воспалени уши а грло и плуќа чисти и многу секрет. Ни дадоа не дежурен амоксиклав сируп. Ич не го сакам тој антибиотик секогаш ми прави кандида. Кој пробиотик давате во вакви случаеви и има ли нешто да и олесни. Ни јаде ни пие вода. Со шприц и на сила сме за голтка. Нема тт

5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.767
    Допаѓања:
    13.086
    Давај ибупрофен и антибиотик. Тоа и на ќерка ми и давале. Пробиотик во болница ни дадоја ваја. Јас дома омнибиотик имам за деца.
    Поскоро да минува.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    2.567
    Буди го во 7.

На _Nofilter_ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    408
    Среќен роденден:sun:

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    25.215
    Среќен роденден голем да расти!
    Си летаат годините, мене не ми се верува дека 7год е првото дете, 2ро одделение :o не ми се верува кога летнаа толку години, па и малово в лето 3 год ко вчера да се роди :worried:

9. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    Мамасити што да правам со нејадачов мој давајте ум. Не јаде веќе подолго време, се сме со закани. Ама последните две недели е катастрофа и одма ослабе. Таман стигнавме до 13 кг сега веќе ги нема. Има и тоа што се разболе, и ете не уште кашла и има секрет.
    Болен е бил и друг пат, ама вака нејадење никогаш не е било. Очајна сум. Му давам јуниор протект, ама не гледам никакво подобрување.

10. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    1.174
    Мојов си е нејадач одсекогаш, ама сега во февруари закачи некој вирус со температура и кашлица, ептен беше лош, три недели на воздух живееше после тоа почна да јаде пак понормално. Можно е да е од разболувањето, би требало да се среди откако ќе оздрави скроз...

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    Дај боже. Оти вагава кога ја видов обелев. Не можам да останам мирна на тоа.

12. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    @1209 Среќен роденден плавушанче веќе пораснато. Со свој карактер, харизма и интереси. Да растеш безгрижно! :party::party::party:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    459
    Веќе не знам ни кај одам ни кај терам. Ќерка ми скроз ме полуде мислам дека не на психолог туку психологот да дојде кај мене на преглед и да му кажам дека ништо не научиле ниту пак имаат некаков план што се се случува во главата на 2,5 год дете и како да се справиме со тоа. Дома не бива буквално се што се меси го мести. Надвор ако излеземе само заспана можам да ја вратам дома. Будна ни под разно. Значи само да се лута. Па се преморува па се исклучува не ме ни слуша ни гледа ама дома не. Ме бутка ми вика чао она сама ќе оди. Ме тепа, ме кубе, гриза... Сите живци до крај. Малку фали да ја шлакнам на сред пат така кога ќе легне и ќе се тркала по улица од што сака натаму а не наваму. Уште останувам смирена и си велам ај ќе порасне ќе помине ова. Фаза е. Ама ете денес си помислив што ако не е. Што ако треба поинаку да ги сфатам тие нејзини тантруми или што и да е веќе тоа. Сите фази и беа тешки ама ова не само физички што ме исцрпува и на психа ме мава. Ме гледа како да не знае која сум и ми вика бегај. После некое време еј мама... Си викам ова ако потрае јас не знам дали ќе останам читава. И после мајките луди. Е па не луди... не знам какви ќе останат по вакви регреси. Па крокодил да беше ќе го спастрев ама ова бе не се дава и крај. Сите деца ли вакви или само кај мене е така. чисто онака да си се пожалам. :(

Последна измена: 15 април 2026
  14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    22.317
    Што правите во врска со “bad influence” од други деца? Го поканивме другарчето од градинка на роденден. Дур не дојде он син ми беше супер, малку засрамен ама почна да се опушта и да се вклучува во активностите со аниматорите. Дојде детето, нервозен, ништо не му е по ќееф, бега, и вика на мајка му, не сака да си игра итн. Одеднаш и син ми се смени. Сите други деца што беа на роденден ги стави на ignore и цело време го бараше него, одеше по него, ако он пие сок и син ми бара сок, ако мајка му го држи во раце и он бара да е во раце. Од пред некое време има некои гримаси што ги прави како налутен демек со очите, епа сега видов од каде му се. Детето е второ во семејството и има доста поголем брат. Мајка му си кажа сама дека учел од брат му и што треба и што не треба, дека бил многу тежок карактер итн. Среќа го убедија некако да почне да си игра и син ми како бајче некое почна и он да си игра. Многу ми беше криво што воопшто ги поканив. Роденденот беше многу убав на крај, ама мислам ќе беше уште поубав ако детево не беше таму. Не сакам да звучам лошо ама имав прилика да видам од каде му потекнува однесувањето на син ми.

Друга работа поврзана со истото ова дете. Син ми сака сѐ што сака он. Така и се запна за Соник, па ајде купивме фигури од Соник ликовите. Си ги носеше и враќаше секој ден од градинка и некни еден ден се врати без нив. Му викам каде ти се, вика му ги дадов на Х да ми ги чува и се смее. Мислев следниот ден ќе бидат вратени, ама не. Фигурите се кај детето од пред Велигден. Он ја кажува истата верзија, дека син ми му ги дал да ги чува. Му кажав дека тие се негови и дека треба да си ги земе назад зошто го гледам дека си ги сака ама само зошто се кај Х трпи и не ги бара, се помири дека веќе не се кај него.

Мојата загриженост за влијанието од детево оди до таму што си размислувам од Септември кога ќе менуваат група да се потрудам да не е во иста група со него. Знам дека шансите да се погоди да има слично или бетер дете се големи, ама стварно не сум паметна што да правам. Не дека е мое дете ама он не е таков карактер да се подава, да разговара лошо со возрасни. А во последно време приметувам такво однесување и откако видов од каде потекнува не можам да останам рамнодушна. Што би направиле на мое место сега, а и во иднина?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    Секогаш ќе имаат некој лош пример во околина. Наше е да зборуваме, пена устата да ни фаќа и ќе вроди плод. Може нема одма да го увидеш тоа, ама на долга стаза нашето однесување и зборување повеќе ќе тежнее. Бар тоа е мое мислење. Моето не оди во градинка, и не знам искрено како би реагирала во таква ситуација. Ама мислам дека нема тука што посебно да се направи. И да се потрудиш да ги одделиш, ќе се најде друго такво дете. Се е лекција во животот, па така и тоа ќе биде нивна. Да почнат да оспознаваат добро и лошо однесување, нормално со наша помош и зборување.

На Bubish26 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.565
    Допаѓања:
    9.417
    @Bella_Stella, премали се децава за толку анализи.
    Не можеш идеален свет и група да створиш. Секогаш ќе има некој непогоден за дружба, а утре може однесувањето на твоето на некој друг да му смета.
    Еве јас би рекла полека да го насочуваш да се дружи и со други. Ако имате во соседството некој од група, па повеќе во парк, игротека да се дружат, за од првово дете да се тргне.
    Во градинка можеш да избереш друга група, не дека не. Ама пак и сама рече не знаеш какви деца ќе се погодат.
    На воспитувачките да им посочиш дека забележуваш одредени работи исто не знам колку би соработувале и би корегирале кај едно или друго дете одредени однесувања.

Едит: баш вчера случка. Ја носам јас ќерка ми и вика воспитувачката по друго дете А, дојди да си играте со Х. Доаѓа детево и ја оттурна ќерка ми пред мои очи.
    Нели немам работа да се мешам и да воспитувам друго дете, баш се погоди во моментот да влегува другото дете, само реков ајде еве ја Е, со Е ќе си играте.
    Која е причина за туркањето и дали нешто од претходно се имаат карано, не знам.

Последна измена: 15 април 2026
    На Bubish26, le.soleil, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    29
    Дали ако констатира доктор на слушалка бронхит, почнувате антибиотик или чекате крвна слика за да видите дали ќе има потреба?
    Малиот е 2г, има висока темп (околу 39) од вчера и кашла, ни дадоа инхалации и ни рече докторот да почекаме резултати од крвна слика за да каже дали да дадам антибиотик. Мене ми е многу ризично да не се даде, ако веќе се констатира дека има бронхит. Има ли некој со повеќе искуство да ми даде памет..?

18. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    1.174
    @Bella_Stella и на мојот најинтересни во градинка му се најбесните деца. Знам дека се најбесни пошо кај нас сите се канат на роденден и го носам па ги гледам децава и кога ќе го прашам кои ти се другари од градинка, тие 2,3 ги кажува. Да не се изразам лошо дека се најбесни, ама се тепаат меѓу себе, удараат, фрлаат работи, трчаат без насока итн. Се случи сега на еден роденден едново го бутна син ми буквално го исфрли пошо сакаше да седне до него на едни како lazy bags, а син ми е стварно мирен и многу сака да се дружи. Ама кога е со нив и он ги имитира и трча по нив. Реално не можеш многу да влијаеш на тоа и да го изолираш од такви деца, и да го преместиш во друга група ќе се погодат па други такви деца. Надвор од градинка реално не се дружат со нив па тогаш ние влијаеме како ќе се однесуваат со зборење и укажување, па што влезе у главчето добро е.

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    25.215
    Јас ќе речам само едно: детски работи, Бела не придавај толку значење, деца се денес едно утре друго ќе биди, и да го префрлиш во др група пак ќе си најди друго дете.
    Гледајте малку поопуштено да си бидите со децава. За првото така бев за се стегната, анализи вакви такви, сега скроз друга сум и се ми е полесно и поубо.

На Bubish26, Bella_Stella, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.468
    Допаѓања:
    206.833
    Ако е вирусен бронхит, џабе ќе даваш антибиотик. Подобро почекај, штом се дадени инхалации, не сте без терапија.