Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.188
    Допаѓања:
    8.762
    Скоро па иста мака. Синко следен месец полни три, ама за ништо живо не сака на нокшир да седне. Не сака ни на шоља. И искрено јас не форсирам од страв да не почне да се стиска и да си направиме проблем. Купив и ѓаки со диносауруси ама не сака да ги облече. Тој сакал во пелена да се мочка и кака. И тука завршува приказната. Би сакала и јас да знам некое чаре за оваа тема :)

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.496
    Допаѓања:
    9.307
    Летото ќерка 2,5 години, не се сеќавам ни точно кој месец беше, реков ќе и тргам памперс и надвор на балкон ќе ја оставам по гаќи.
    Може 2+ часа и беше сум памперсот и по гаќи се стегаше, уште добри 2+ часа не се помочка, дали од страв дали од не знам што. Е само што ставивме памперс пак, мислам 2 преполни во кратко време.
    Е тука ме фати паника да не направиме проблем и се откажав тогаш од идејата.
    Околу 3 роденден (може и касно, може не) сама почна да кажува кога е помочкана, кога е какана. После тоа почна да бара нокшир, ама не издржуваше додека да стасаме пример од едната соба до вц. Немаше толку контрола.
    Така да низ сите овие фази поминавме.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.188
    Допаѓања:
    8.762
    Синко точно знае кога моча и кака ама не сака на нокшир ниту на шоља. Ќе каже мама ја идем да каким и чучнува и си завршува работа. И за мочање, мама ја пишким и се смее. Свесен е за се ама сака во пелена и тоа го кажува јасно и гласно.

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.466
    Допаѓања:
    25.211
    Пишав и во др тема на членката погоре и одговорив. Чекам до 3 год кои ги прави во август. Јуни-јули фаќам теписони и фаќам пелени и така ќе се научи :D од прво си реков чекам сам да почни ама ако до 3г не почни тогаш стратувам јас :rofl:

На Ceneva, Giiirl23 и јolene им се допаѓа ова.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.496
    Допаѓања:
    9.307

Многу ама многу мразев кога ќе видев од родниниве да учат машки деца низ двор, или од балкон демек да мочкаат или не знам што. Ама секако доаѓа лето, па може и таа опција да ја пробате.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.466
    Допаѓања:
    25.211
    Машко женско кога се учат секаде мочаат, се шеташ надвор и ако нема каде тоа е, секогаш пред да одевме некаде дома се мочаше ама тие првите месеци дури се научат да држат бар 10 мин ќе се мочаат секаде.
    Без разлика на пол мали се и мене тоа не ми ништо страшно. Секако нема на сред улица пак ќе се закриеш во некоја уличка, дрвце.
    Е од ко научи да држи баравме тоалет, по кафичи претежно.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.496
    Допаѓања:
    9.307
    Не мислев на тоа, туку баш намерно пример баби од комшилук

Слечено детето - ајде од балкон да мочаш и да ги навадиш цвеќињата
    Или истиот муабет за во двор, во трева.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.238
    Допаѓања:
    1.828
    Па како да кажува кога имаат ваков пристап? Објасни им нив да бидат потрпеливи и посмирени за детето да се почуствува сигурно да каже. Без карање, нема поента карање за физиолошки потреби. Не го прават тоа намерно за дополнително да се стресираат. Со поддршка, разбирање и зборување ќе совлада, а учителките и те како би ги подрбала.

На _Nofilter_ му/ѝ се допаѓа ова.