1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    1.843
    Ќерка ми не оди во градинка, а да и ги видиш нозете… ќе помислиш ние ја тепаме. За нозе не знам колку би се удирале.
    Можда по логично за тоа ми е да има модрици по раце или лице, не знам.
    А за нозе.. се чудам каде се удира и како толку и излегуваат.

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.565
    Допаѓања:
    9.414
    Мојава може и сама се удира, во столици, во не знам што кај што се качуваат, лулашки ли, било каде.
    Муабетов ми е дека најголем дел од времето или никој ништо не видел или не е така децава како што кажуваат. Оти нели мали 2-3 години, па "не знаат" што гледаат и зборуваат.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    Моето на нозе како на бојно поле да бил. Ама нос стоп на колена е по дома со тоа количките и не се пази кога клекнува. И се чудам како не го боли, буквално се фрла на коленици. Трча на колена пресмешен е.

4. Coldheart

Coldheart Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    87
    Ве молам совет за кашлање кај две годишно дете. Кашла веќе две недели го носев на прегед два пати кај матичната и еднаш на одделение. Нема ништо на градите, не качува температура ама кашлањето уште не поминува. До сега не кашлал толку време. Колку долго може да трае ?

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.565
    Допаѓања:
    9.414
    Не ви дадоа инхалации или нешто слично?
    "Народни" сирупи за искашлување да пробаш? Се вртеа низ форум, кромид и мед пример ако има пробано мед тоа.

Проспан сируп е дозволен за таа возраст ама сепак консултација со доктор за ова.

На Coldheart му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Coldheart

Coldheart Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    87
    Инхалации ни дадоа ама нема шанси да седи мирен ни со сила не можеме да успееме. Ќе се консултирам повторно утре со матичната за некој сируп, веќе ме загрижува.

Инаку од матична често добиваме совети за инхалации, а на детско одделение ми имаат кажано дома инхалации не, посебно ако нема испитано дали има бактерија.

На _Nofilter_ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    Кашлање толку долго може да биде резултат и на алергија. Ако не сте помислиле на тоа разговор со матичната и да уклучите сируп за алергија
    Инаку синко кашлаше месец дена поради РСВ вирус исто и јас. А на плуќа чусти бевме

На Coldheart му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    714
    Mollers-от го чувате во фрижидер?
    Некако шубе ми е да го дадам ладен

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.565
    Допаѓања:
    9.414
    Да.

Се и давам од фрижидер на ќерка, и млеко, јогурт, пудинг што и да е. Или еве друг сируп/антибиотик ако пиела што мора да се чува во фрижидер.

Сме немале некоја мака.

На AlmaOculta и _Nofilter_ им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    22.317
    Да. Зошто шубе, ништо ме може да им биде. Од секогаш му давам витамини од фрижидер.

На _Nofilter_, Miss_S и AlmaOculta им се допаѓа ова.
  11. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    459
    Здраво. Сте користеле ли Зинзино баланс оил за дете. Тоа е омега ми го препорача доктор ама некако нема детска верзија туку е универзално за сите па се мислам. Фала ви на одговорите

12. Coldheart

Coldheart Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    87
    Дури сега го видов одговорот, не бев активна се извинувам. Се смири кашлањето некој вирус имало ни кажа матичната и кај возрасни и кај деца. Дури рече до 90 дена можело да трае кашлањето. Како ли само го пресметале времето хаха

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    29
    Дали на некој му се случило да напипа како потечена жлезда на вратот, само од едната страна на 2 годишно дете? Во пределот на крајници да речам. Не оди во градинка не се разболува често, последно беше пред неполн месец.

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    25.215
    Да нормално е додека се болни, па и потоа активен е имунолошкиот систем и затоа се такви, еве на моево неколку месеци му стои, прашав доктор ова ми го рече, исто и првото дете ја имаше, ама кај второво стои многу подолго.

На MDMD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    505
    Deneska sin mi go vakcinirav so mrp kasnevmo baeegji ke pravi 3 godine za 2 meseca sakav da prasam dali smeem da go kapem Ii koga se ocekuva reakcija deneska dobar e preeska mi rece deka go bolelo rukata malku posle spiese koj stana rece deka vise ne go boli

16. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    Зошто не би го капела? Тоа никако не смета. А реакција може и нема да има. Моето немаше никаква реакција.

17. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    8.769
    Давајте ум што уште можам да давам за апетит. Буквално ништо не помага. Го оставам и гладен и не бара. Пиеше бевиплекс, витамини на провен, јуниор протект, и НИШТО. Пробувам и да го поткупувам од очај ама ни тоа не дава плод. Доаѓа и бара бомбони и само ќе му кажам има ручек ова и ова прво тоа па бомбони. Два пати дали има прифатено ради бомбоните да јаде. Во повеќето случаи се помирува дека нема бомбони и не јаде.

18. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    505
    Вчера е вакциниран засега е расположен ама знам после неколку дена ако има реакција ке има го искапавме вечерва секако бил да се шиша со таткому и мораше

19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    2.567
    Реакција (ако воопшто има) обично се јавува 7-12 дeна после боцкањето.

20. Jas!

Jas! Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    6.315
    Б комплекс. Класичен, најобичен б комплекс.
    Истото до пред месец, ќе гладува цел ден ама ако не е чоколадо или бомбони не јаде! Пробав да и подметнам под чоколадото залак лепче, драма (facepalm)
    Откако почнав со б комплекс капки по 2 порции ручек јади во градинка и од 15ч до 21ч има уште 3 оброци дома. Оваа седмица се забележува дека става и на тежина, беше буквално како стапче слаба. А педијатарот (во февруари го прашав за совет) ми рече фаза и е, ќе и помине, ама многу многу ослабе и ми беше страв дека ќе се разболува и триста други глупости ми паѓаа на памет, конечно се смирив малку, а и таа е поенергична, во секој случај.
    Среќно (fingers)

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.