1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.119
    мора да испитат дали е вирусно или бактериски за да знаат како да дејствуваат.Да пишеше како ке бидете

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    36.542
    Ние лани прележавме рота и бевме хоспитализирани на инфективна. По симптомиве скоро сум сигурна дека и вие ја имате :( Ќе помине. Ќе ви уклучат инфузија и ќе биде подобро. Со помин :hug:

На JuLleE и galapce им се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Прашање: Рота едаш се прележува и не се фаќа или..???

4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Не е еднаш, често може да се заразиш.
    Спас - често миење раце.
    @galapce Брзо да оздрави малото Галапче:hug:

Последна измена: 31 декември 2017
    На JuLleE, galapce и referentka им се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Незнам која е соодветна тема, нека се премести ако треба..
    Бев кај бебе новороденче а имало жолтица.
    Има ли ризик да ме фати и мене? Малата не беше, но ако ме фати мене недај боже и она е во ризик :worried:

6. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Таа е физиолошка жолтица што ја имаат некои бебиња. Сосема честа појава и не е заразна.
    Не се грижи, таа жолтица не се пренесува, ја има само новородечето.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала на одговорот. Прогуглав истото го пишува. Ми олесна ептен :whew:

8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Рота вирус се прележува само еднаш, исто како сипаници. Ќерка ми имаше на 8,5 месечна возраст, а може да се заразат деца до 5 годишна возраст.
    Не е точно ни дека често се фаќа, ни дека е спас често миење раце. Рота вирусот се пренесува преку воздух а не преку валкани раце.
    Затоа е убаво прво да се информира човек па да се одговара на поставено прашање, зошто од дезинформации чуда се случуваат.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Прашувам зашто во градинка кај детево има рота-вирус па се уплашив малку.
    Воспитачката додуши рече дека на еднаш прележан ваков вирус организмот стекнал имунитет и нема повторно да се зарази детето, ама реков ај да прашам пак...

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    За болдираното:rofl::rofl::rofl:
    @ivi1987 Да ни каже од каде ги доби тие информации дека рота се пренесува преку воздух? Линк или сл. нешто.
    492004BD-F901-44EF-9728-96CCA24DBA8F.jpeg
    За @referentka
    C76ABBC6-5155-4891-82FE-865E612E1443.jpeg
    Референтка, рота вирусот или стомачниот грип е вирус кој предизвикува дијареа и заради можност од дехидрација е опасен за малите деца. Најчесто дијареата е предизвикана од тој вирус. Се додека не се стекнат кај децата здрави хигиенски навики тогаш веројатноста е поголема да се заразат.

Последна измена: 4 јануари 2018
    На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Да, и ќерка ми го фати дур се адаптираше во градинка првите денови. Штом дете еднаш го прележи, не се појавува повторно, од искуство кажувам. Се појавуваше пак во градинката неколку пати ама ние бевме безбедни. Инаку најлош стомачен вирус е Рота, малата моја многу лошо го поднесе и помина.

@friendy имаш искуство со прележан рота вирус??? моето дете фати на 8,5 месечна возраст во градинка, а остануваше само по 30 минути и освен во раце и креветче не ја оставаа на друго место и не пипкаше ништо околу за да се зарази. Затоа напоменав дека немора детето да фати предмет и да се зарази од вирусот, го има во воздухот во просторијата каде што престојува.

На marchi-cool и referentka им се допаѓа ова.
  12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Малава три дена беше до висока Т , повраќање и пролив.
    Детево се стопи за три дена.
    Мислам дека од тогаш (тоа беше на почеток кога почнавме со градинка) до денес ретко се разболува и тоа претежно лесни настинки.
    Како Рота вирусот да и беше ,,ватрено крштење,,

13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Почнува со многу висока температура, пролив и повраќање. Добро поминала малата штом имала само три дена, ќерка ми 14 дена го имаше вирусот, на инфузии завршивме, дехидрирана, изнемоштена, постојано спиеше. Од тогаш стомачен вирус никаков не фати.
    Само, кај ќерка ми испитаа преку измет,така утврдија дека е вирусот, преку крв не се гледа, ја измачија од претпоставки од што повраќа, од што е температурата и повраќањето.

14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Ти беше таму па гледаше каде фаќало твоето бебе?!
    Не е до воздухот златна, туку до немиените раце кои може да го залепат насекаде и врз се. Може воспитачката и го пренела од друго дете. Спаѓа во групата на високо заразни вируси зошто не се уништува така лесно. 10 дена до 14 и повеќе може да живее на површини.
    Сакаш уште да ти раскажувам, а има уште многу?

Последна измена од модератор: 4 јануари 2018
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Заразата се пренесува лесно и не е чудно што повеќе од 30% од цревните инфекции се предизвикани од рота вирус, бидејќи се работи за многу заразни микроорганизми. Разликата меѓу овој и другите стомачни вируси е во начинот на нивното пренесување. Рота вирусот влегува во организмот на два начини:

- Орално фекален пат, односно детето ќе го внесе вирусот во уста со рацете или со играчка контаминирана со фецес.

- Преку капки – вирусот се наоѓа во мали капки на плунката на заразеното лице и се шири преку говор низ воздухот.

Токму заради ваквиот начин на ширење, рота вирусот може да предизвика епидемија, обично на детските одделенија или во градинките, ако има барем едно заразено дете со рота вирус.

Вирусот кружи во воздухот од декември до април. По влегувањето во организмот брзо се размножува и по 12 часа се манифестира со силно повраќање и висока температура а по 24 часа почнува пролив кој трае 6-7 дена.

Никакви антибиотици ниту лекови против пролив нема да имаат успех. Внесувањето на течности и минерали е единствениот начин на лечење, бидејќи на тој начин се врши надополнување на изгубеното. Не постојат специфични лекови откако ќе настапи заразата. Како и кај секоја друга инфекција, организмот стапува во акција во одбрана од напаѓачот и во напад испраќа лимфоцити и бели крвни клетки кои имаат за задача да ги отстранат патогените микроорганизми. Организмот се ослободува од рота вирусот на многу едноставен начин: клетките на цревата се обновуваат заедно со кожата и слузницата. Во тек на три дена заразените клетки ќе се отстранат од организмот преку регенерација. Затоа внимавајте! Запирањето на проливот не оди во прилог на лечење на болеста, ниту антибиотиците кои ги уништуваат корисните цревни бактерии.

Штом ќе се појават првите знаци на болеста, кои упатуваат на губење на течности, да му се даде на детето орален рехидрациски раствор ORS познат како орална рехидрациска солуција, која се набавува во аптека. Со повраќањето и проливот организмот ги губи минералите кои треба да се надополнат за да се спречи дехидрација. Во едно пакување се наоѓа оптимална количина на гликоза и минерални соли. Количината од вреќичката се раствора во точно одредена количина на вода а растворот се дава разладен, лажиче по лажиче. Бидејќи е со лош вкус, одберете некоја од солите за рехидрација со арома. Ако детето губи течности по проливот и повраќањето, не мокри, бледо е, плаче со слаб глас, а реакцијата на дразби е намалена, ставува збор за дехидрација.

Објективна проценка за дехидрација се прави со мерење на детето: ако изгубило повеќе од 7% од тежината која ја имало пред болеста, значи дека се работи за силна дехидрација и потребна му е брза помош. На пример ако доенче од 4 килограми изгуби 280 грама тежина, значи дека е во опасност и потребно му е болничко лекување.

На ♡BuBaLe♡ и ivi1987 им се допаѓа ова.
  16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Може сум била, од кај знаеш. А како воспитувачката му го пренела на моето дете, му ги пикала нејзините раце во уста на моето??? Нема потреба да ми раскажуваш туку ти подобро да се информираш. Еве како за почеток, прочитај го тоа што @referentka во спојлер го прикачила. Значи убаво си пишува таму дека има два начини за пренесување на вирусот...

Последна измена од модератор: 4 јануари 2018
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    Сите стомачни вируси се пренесуваат по орално-фекален пат. Миењето раце е превенција. Но, ако стапат во контакт со лице кое во моментот го има вирусот, многу лесно се пренесува и од предметите кои лицето ги допирало, поради тоа што вирусот е екстремно издржлив на отворено, на предметите.

На galapce, JuLleE и friendy им се допаѓа ова.
  18. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Јас од тебе побарав линк не од Референтка.
    А за воспитувачката да ти дообјаснам веќе ако не можеш да сфатиш?

19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    А што е битно кој прикачил, не ти е веродостоен линкот или што? Нема потреба да ми дообјаснуваш ништо, кога го фати ќерка ми вирусот, 14 дена доктори ми објаснуваа и на нет читав, така да, поштедена си од тоа.

20. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Ај нека биде конструктивно општењето. Немаме корист од докажување и бранење лични ставови. Кога станува збор за болести и лечење и те како е важен изворот на информацијата. Нема ништо фајде од слушнал - не разбрал. Ти ако си разбрала добро од лекарите ќе знаеше дека се пренесува преку немиени раце, а не како што ме негираше и кажа дека се пренесува преку воздух.