Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.071
    Допаѓања:
    257.145
    На нас Видоевски ни препорача Д3 како капсули, ама не можам да се одлучам кои, а и овде изборот ми е мал. Се мислам да земам Медекс или рибино масло ма Фитофарм како сируп. Омегата зарем не е после 5 год?
    Што би ми препорачале за 4 годишно дете?
    Сега зедов вигантол.

2. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Аууу немoј рибинoтo нa фитoфaрм. Јaс гo купив и гo фрлив, грoзнo е. Имaме нaнaзaд пишувaнo. И јaс бaш прaшувaв зoштo мене пa Видoевски ми рече уште нa 2 гoд не чистo Д3 туку сo oмегa или некoи витaмини пa дaвaм Kidz Omega.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    152.509
    Ортопедиве сите различно како и ппедијатрите :) , нас Хаџиантоновски ни кажа д3 (вигантол или пливит) , дури и големиот, па ни кажа и вие да пиете нема штета само корист. Сепак на големиот му давам од перлите на алкалоид а малово уште е со вигантол на 2.5г

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Јас давам на Др.Лео, се дава една перла на ден за деца од 2-10год. Мн се мали, па со вода одма ги голта.
    А да дотрошам ке земам на Медекс, толку е убав сирупот што јас би го пиела хахаха го пробав кај пријателка, мн мн убав, врска нема со рибино, ептен убав киселко благ вкус, како лижавче :)

Прикачени фајлови:

Последна измена: 27 јануари 2018
    На azelea и JuLleE им се допаѓа ова.
  5. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Јас давам Бебитол, капсули се имаат многу убав вкус. По една дневно и на малата и на големата. Произведува 4U Pharma Швајцарија. И ортопедот и педијатарот ми ги препорачаа
    20180127_110709.jpg
    Еве како изгледа капсулата, се кине горниот дел и се истиснува директно во уста
    1517047745144998504003.jpg

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.071
    Допаѓања:
    257.145
    ^
    Мајки, за овие капсули слушнав негативни коментари. Ќе земам на Медекс тогаш. Да ги испие Вигантолот, да не ги фрлам.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Јас немам искуство со цуцли мојата не прифати ниту пак млеко пие. Золвата моја на ќерката ја одвикна од цуцла со сечење на цуцлата со ножица и самото дете престана да ја сака и викаше цуца расипана. Ама имаше само една цуцла. Детето и беше 2 и пол год. За 2-3 дена заборави детето.Не потпагај под искушение кога ќе плака или ако плака . Со лесно(fingers)

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.520
    Допаѓања:
    38.734
    @EuHenIa и јас давав од овие ама тие што имаат плус омега 3 во составот, ама со случката на групите престанав, чисто од мисла. А и ги нема повеќе нигде тие со омега.
    Ако не си запознаена накратко една мајка контактираше доктор од Германија, за да им прати бидејќи ги нема, и докторот кажал дека кај нив се забранети, фирмата работи во визба во Швајцарија, увезуваат само кај нас, Србија и Романија и од 2013 немаат дозволено инспекција во фирмата. Плус не се регистирани како лек, ни кај нас, туку додаток на исхрана.
    Инаку Полска е земја на потекло, види на кутијата странично, многу е чудно што ни во Швајцарија не се продаваат, а немаат ни официјална странска страница на интернет.

Кај нас почнаа да ги препорачуваат бидејки педијатрите се договорија новороденчињата да примаат к1 витамин плус д3 по раѓање, па babytol се единствените што имаат таква комбинација без друг додаток.Ова ми е сигурен податок од педијатар.

На JuLleE и EuHenIa им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Јас мислев за бебиња се овие само...
    Јас на бебево давам вакви ама без омега, што се случило, каква случка? Не сум во тек, не сум видела..

Едит: Ми кажа Кристина :)

Последна измена: 27 јануари 2018
    На EuHenIa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    @kristina.k добра информација, и така ми се при крај да земам нешто друго. Овие ми одговараа оти можев на двете да ги давам ама ајде ќе прашам во аптека некои други да ми препорачаат. Ние пиеме без К вит оти сме на адаптирано. А големава пие само зимно време. Ај сега препорачајте некои други што можам на двете да ги давам. Освен Вигантол :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    А зашто не Вигантол? Можеш д3, но воден раствор.. ваљда сеуште има такво нешто, имаше синко кога беше бебе, знам ако вигантол се даваше 1 капка, од водениот раствор 2,3. А др за маливе бебиња нема баш.. за поголемиве има, д3 има и во пиковит. За големата би ти го препорачала Медекс сирупот Омега-3, го пофалив прееска, мн убав.

12. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Работата е што на големава нема шанса сируп да и дадам, не ми голта таблетки, мора да е нешто што се џвака. За капки треба да се молиме да легне да и капнам, многу е комплицирана :). Ај ќе пробам со Медекс сирупот ако е вкусен да се убедуваме за пиење. А на малово Вигантол, тоа е.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Првиот пат ке ја натераш, за да го проба, после сама ке ти бара :D стварно е мн сладок.. :) а водениот раствор можеш во малку вода, сок, чај...

14. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Акo е зa џвaкaње земи и oд гумените мечињa сo д3. Имaм пoнaзaд пoстирaнo. Вo Еурoфaрм ги видoв.

15. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    152.509
    За 4u farma zboruvas? Pa i bimunalot e nivni a epten go forsiraat kaj nas a ne e ni eftin, a kapsulive pa kolku gi firsiraa koga bese bebe malovi jas prvite 2,3 nedeli i gi davav pa svrtev na vigantol. Sega imam bimunal a ionaka mislev da go dopie ne i zemam veke, sega uste poveke me ubedi. Si nabaviv med so mlec ke teram so toa samo

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.520
    Допаѓања:
    38.734
    @M&M да за таа фирма, и јас мислев од Швајцарија, ама потеклото било од Полска. Ги форсираат сите педијатри нивните производи многу.

17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    152.509
    :doh:абе многу добро знаеме зошто доктори форсираат одредени производи, па и ценине што им се (facepalm). Дефинитивно не купувам второ шише. У напад на паника по препорака на дежурен доктор го купив

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    И педијатриве-сите различно зборат.
    За малото пак матичнава не упати на ортопед кога почна сама да оди,меѓу другото и матичната и ортопедот ни рекоа дека д3 капки е доволно до 1,5 година.
    И јас престанав.
    Еве читам дека сеуште давате.
    Сега страв ме фаќа оти не сум и дала веќе година и пол

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Д3 давав до 8 ми месец. Потоа видоевски рече коските се оформени нема потреба. зимно време само се дава до 3 год.

На JuLleE и referentka им се допаѓа ова.
  20. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Кoлку штo мoжaм дa видaм нa сликaвa oвие се сaмo Д и А витaмин. А Oмегa имa?