Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    @joy1 ако имаш време да те прашам нешто,син ми сношти околу 16 часот го касна пчела(не му е прв пат го има каснато неколку пати)немаше ништо поплака малку и се смири до 20 часот не седна буквално цело време газеше на ногата а го касна на стапало ја нагази и не се жалеше на болка вечерта почна да не дази на ногата и да се жали дека го боли,заспа и крена тт незнам колку не даваше да му мерам ама по осет не беше многу,сабајле околу 5 беше потопол и му дадоф бруфен спадна тт и заспа,кога стана почна да гази на стапало да оди и ретко ке се пожалеше на болка,но не јади ништо не сака од дете што све си јадеше се напи само малку јогурт и пита касна и многу вода пија ама пред пола сат све изповрате ова ни е прв пат да поврајка,кога го преслекував на рацете до кај што држат ракавчината од маичката со кратки ракави има црвени флеки е тие ме бунат што се.
    Незнам дали да го носам на лекар живеам на село уште вкола да го ставам без клима ке го досварамм,матичната ми е на одмор не се јавува незнам што да правам сега му дадов тро нане се напи и само вода сака да пија и да цица.
    Имам дома и пролајф незнам дали да му го дадам.

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.394
    Prvo izvini sto kasno ti vrakjam ,bev za Skopje.
    Dali si sigurna deka osiloto go izvadivte i imate li uste simptomi?
    Dokolku Da pozelno e lekar da go vidi.
    Dokolku nema T i ne povrakja stavaj samo ladno oblogi i namackaj go mestoto so sinopen ili kamagel (ako imas)
    Za sleden pat rastopen aspirin deluva najdobro na mestoto na ubodot da znaes.

Mozno e virus nekoj paralelno da ve fatil pa zatoa da povrakja,Prolife daj nema steta

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    тт нема повејке,поврате само еднаш а ноџето му е уште потечено ама гази сега на него трча нема гајле а отоко е црвен и тврд само ме буни тоа што пред неколку дена близу каснатото беше како боцнат од нешто често оди бос ама не се жалеше на болка од тоа, само се познаваше дека е боцнат од нешто сега ми е страв тоа боцнатотоо да не е инфицирано,само слабо ми јаде некако ке видам до утре како ке биде ,

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.394
    Ubavka a da ne go kasnal krlez?
    Mozes li da slikas ?

5. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    @joy1 denes sin mi od sabajle pak povrati i go odnesov na dezuren od tamu ne pratija na kozen koj odvaj svrte pogled da go vidi nozeto i ni prepisa.acido borici,mast belogent dva pati na den da mackam i sirup loratadin edno kafeno lazice na den i amoksiklav antibiotik po potreba ako ne spadnel otokot za den dva,od kaj kozen povtorno na detsko i tamu plus elektroliti bidejki i nekolku pati ima kako proliv i na dieta so ishrana da bideme.
    Elektrolitite ne mi gi pija za ziva glava i neznam mkako bi ispil pola litro za eden sat
    Sama otidov potoa na privatno si napraviv krvna slika i rezultatite mislam deka se ok ama sepak sakam mislenje
    RBC-4,3
    WBC-5.6
    HGB-10.8
    MCV-74,0
    PLT-187
    HCT-32,1

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.394
    Имаш лп
    Не ми стигнала нотификација воопшто

7. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    Дали вашите деца јадат сами? Мене ме загрижува што не сака да јади сам, само сака сам јогурт да срка со лајче, и толку, уште го хранам а од септември ќе оди во големата група во градинка и таму само му ставаат храната и треба сам да јади. Не знам дали ќе јади така воопшто таму. Како е најдобро да го натерам да почни сам да јади со лажичка? Има 2 години и 2 месеци и мал е уште ама ете, така било на градинка.

8. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Не секирај се таму ќе се научи. Првите денови можеби ќе му даваат, ама ко че види дека сите сами јадат и тој ќе почни. Јас сега со син ми мака мачам сака се да јади сам, а пример супа неможе се лом прави.

На macencef му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    Мајки од што може да му се очината на детето малку како крвави иеве неколку дена така заприметувам,крвна слика направив преед една недела и беше во ред само некоја вироза имавме ама ова ме подзамислува малку.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.394
    infekcija na ocite,virusno,od gledanje tv podolgo vreme...

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    Jas ne najdpv druga soodvetna tema za decinja....dali e mozno da bide deteto agresivno ako podolgo vreme gleda crtani? eve gleda samo masha i medo po milion crtani denot i nisto drugo ne saka da pravi. Porano si igrase so kolicinja ili kocki sega ne. I poagresiven e nekako. Sovet? pod itno ke mu gi prekinam i poveke vo dvorceto ke sedime da se odvikni na crtanite

12. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    Мајки помош!
    Моето 3год дете има херпес ангина, и му препишаа Трицеф. Имаше Т 40 околу 48 часа.
    Но му се појавија ситни црвени точки околу глуждови, мн ги има.
    Алергиска реакција е?
    Да прекинам антибиотик?
    Искуства со вирусов, цело грло и јазик му е со бели меури

@joy1 , @Annath ? Енибади хелп? Итно е

Последна измена од модератор: 30 март 2017
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Акo се пoјaвил oсип нa зглoбoвите, тoгaш е мнoгу верoјaтнo декa се рaбoти зa стрептoкoкa. Дaли се жaли нa бoлкa вo зглoбoвите? Спoред симптoмaтoлoгијaтa мoже дa се рaбoти зa гнoјнa aнгинa кoјa е предизвикaнa oд стрептoкoкa, кaј син ми истo дaвa пoкaченa тт нaд 39.5, и грлo пoлнo сo бели нaлепи. Прoверете титaр нa aнтителa вo крв, aнтибиoтикoт дa не се прекинувa, евентуaлнo дa се смени. Јaс вo oвoј случaј дaвaм Oспен кoј се пoкaжaл нaјефикaсен кaј син ми, aмa мoжеби вaс ви препишaле друг aтб пoрaди мoжнa пеницилинскa aлергијa.
    Инaку кaј херпaнгинa мислaм и не се дaвa aнтибиoтик.

14. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    @Annath Фала на одговор.
    Да појаснам:
    Во вторникот детево се капеше во Охрид, има веројатност да се напило од водата.
    Исто, тргна во престој понеделникот со 10тина нови деца ( ова ако е заразна херпангинава).
    Средата цел ден беше омалаксано, вечерта Т40.
    Давав Далерон, немаше некој ефект.
    Четвртокот дури вечерта на педијатар, без крвна слика, само што го виде грлото, даде Трицеф и б комплекс.
    Др ден Т немаше, ама ги заприметив ситниве густи рапави брунчиња. Не се жали на болки на зглобови.
    Денес сакам крвна слика да правам, на што да обрнам внимание и дали е вирус ова?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Ако е вирус леукоцитите може да се намалени. Ама направи ја кс и консултирај се со матичниот, а може и тука да ја ставиш или да ги напишеш вредностите, па ако можеме ќе помогнеме. Херпангината е од вирус, и да, заразно е. Ама не е страшно во принцип. Инаку осипот на зглобови ми е познат, имам три случаи во поблиска фамилија кај што е предизвикан од стрептокока (имаа висок титар на антитела во крв). Затоа освен кс добро е да се направи АСО титар и ЦРП.

16. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Kako gi oblekuvate decata nad 3godini?mislam dali nosat tenka jakna,palto vinjaga,hulahopcinja?neli nautro e studeno na pladne zesko pa praduvam za sovet i iskustvo.

17. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Истo aмa бaш истo е и кaј нaс , гледaше мaшa и медo aмa и некoи други видеa сo девoјчиеa ги пуштaше кoи му се пoкaжувaa пa пoчнa кaкo нив дa плукa и фрлa хрaнa , пискa зa се и сештo и веќе 3 недели немa телефoн пипнaтo гo исклучив интернетoт и без прoблем гo oстaви тaблетoт , нo сегa кoгa и дa игрa сo децa му пречи aкo му ги пипaaт игрaчките без дa прaшaaт , a aкo гo прaшaaт им дaвa игрaчки дури и пoвели им кaжувa , му oбјaснувaм се дoгoвaрaме се зaеднo дa прaвиме зa дa се смири , сoветите кoи му ги дaвaм мнoгу пoзитивнo делувaaт , дури и ручек зaеднo прaвиме .

Прoбaј дa си ги делите oбврските пoвеќе дa сте зaеднo .

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Мајки имам голем пробем со исхраната на син ми и ве молам за совет, ми треба некој што поминал низ истово не знам што да правам веќе. До пред неколку месеци си јадеше се, и овојшје и зеленчук, но откако отидовме на одмор (таму носев готови каши), па дома неколку пати ми се разболе и не јадеше баш многу, детето скрос се одвикна од јаденје, за овојше не сака да слушне никако не јаде, ни цело ни изблендирано, ни во сок не го сака... со ручекот се мачиме, кога ќе види лажичка одма бега, не сака за ништо живо ни супа ни зеленчук, едвај 2-3 залачиња со сила и толку. сака само лепче кашкавал и јогурт тоа му е омилено. Ако сум упорна да му дадам нешто друго плаче и ќе седи гладен со саати и на крај пак му давам истото зошто станува нервозен :( Очајна сум, секој совет е добредојден!
    Инаку има 1 год и 10 месеци

19. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    @chache87 zapchinja da ne vadi ili period nekoj???
    I mojava e ista so jadenjevo,nit supi nit mandzi poveke e na suva ishrana,ama koga ke podrazmislam I odsekogash bila takva prebirliva.

20. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    Mojot rucek jadi samo so leb i sirenje hehehe probaj i taka srcka ne se sekiraj mojot bega od ovosje i zelencuk, osven ovosje so biskviti blendirani i so med....