Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Annath

Annath Форумски идол

Корекција кај дете ретко прават, се чека да заврши растот и развојот. А дали девојчето не сака да оди со собрана коса, или ти имаш комплекси кои и ги пренесуваш? Оти ако девојчето нема никаков проблем со својот изглед, немој ти да и ги пренесуваш своите фрустрации од физичкиот изглед, бидејќи ќе и ја намалиш самодовербата.
    Инаку, мислам дека не може да се прави пластична операција до одредена возраст, но тоа најточно само доктор ќе ви каже. Имам внук што некаде на 12-13 години се оперираше, а мислам дека го советуваа да почека. Но не сакаше да чека.

wannaBeMomma and Lolipop23 like this.
  2. Margaritka0

Margaritka0 Активен член

Не нема никаков комплекс ниту јс ниту детето но комплексите ги добива од другите деца кои на нејзина смртк кажуват шеги понекогаш внукти каде ја правеше операцијата и колку го чинеше јас имам слушнато дека корекција се прави околу 7и 8 година додека рскавицат е помека

3. Annath

Annath Форумски идол

Искрено, немам поим колку чинеше, ниту каде ја правеа.
    Не знам да ти кажам кое е најдобро време, на нет среќавам дека е од 4-14 години.
    Децата како деца секогаш ќе кажуваат шеги, сите сме поминале низ тоа. Ако девојчето нема проблеми со тоа, односно не се чувствува засегната, исфрустрирана или искомплексирана, подобро немој да ја малтретираш со операција.
    Инаку можеш да се консултираш на клиниката за пластична хирургија во Скопје, на други места не знам каде прават.

4. <3Depi<3

<3Depi<3 Активен член

Каде ги има и која цена се?
    Прочитав дека имаат до 44% подобра апсорпција на Омега 3 во однос на рибино масло.

5. irenariri

irenariri Активен член

Во Еурофарм ги има, 480 денари.

6. <3Depi<3

<3Depi<3 Активен член

Ги земавме од Ани Фарм во Капитол мол. Благодарам за одговорот.

7. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

што значи покачена седиментија кај 2 годшно дете? Другите вредности се во ред дури и хемоглобинот го средивме

8. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Мајки на поголеми дечиња кога прв пат ги однесовте во театар или на некој претстава?
    Знам дека е индивидуално колку ќе ги интересира ама сепак треба да имаат и некоја минимум возраст за да може да им се задржи вниманието и да разберат (колку толку). Некое искуство?

9. mamita83

mamita83 Истакнат член

И двете ќерки ги носев на детска претстава пред навршена втора година, и двете се исклучително живи деца но на претстава си седат мирни. Мислам дека за се` е најважно да ги подготвиш со време, две недели пред да одиме им зборев за театарот, дека таму е многу интересно, но дека го исклучуваат светлото и единствено е осветлена бината, а публиката во која се воглавно деца мора да биде тивка и внимателно да слуша. За време на претставата си ја држам ќерката во скут и се` и објаснувам, доколку од нешто се исплаши, гасењето на светлото и на двете им беше чудно, но кога ќе ги спремиш со време подобро го прифаќаат. Мене Пипи долгиот чорап ми е супер за прва претстава. Веќе на второто одење и двете си седеа сами на столче и без проблем ја следеа претставата.

Last edited by a moderator: Mar 13, 2018
    dade123 and *Лорена* like this.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Внук ми од полни три го носев и обожаваше да оди, моево во јуни ке прави три, ама мислам не е уште за театар. Ке направам обид околу третата година, но сепак мислам не е спремен. Се е индивидуални.

*Лорена* and dade123 like this.
  11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Инаку моето беше неколку дена пред да наполни две години прв пат на театар на претстава за деца. Се било супер само морале да излезат со татко му кога се појавил Дедо мраз на сцена. МОжеби затоа што сите деца околу почнале да викаат или зашто не го сака баш Дедо Мраз. Како и да е мислам дека беше малку мал за театар. Од есен би пробала пак.

*Лорена* and An-na like this.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ќерка ми првпат ја однесовме на детска филхармонија кога имаше една година. Го исслуша скоро цел концерт. Сега сакам да пробаме и со оперите за деца во МОБ. Некако мислам дека се мали за да ги разберат детските претстави, а на музика сите се радуваат.

13. azelea

azelea Популарен член

Мислам дека прв пат ја однесов лани на Поточиња ,немаше ни 2,5 години и беше многу среќна и иседе до крај,си играше си пееше.После тоа бевме и на Златно славечје ,на претстава точно на три години во Драмски,и на детски балет во МОБ,балетот посебно ја заинтересира и го изгледа со внимание до крај.Си седеше кај мене во скут и и ги објаснував сцените,а и она сама си поврзуваше од приказната што ја слушала.
    Сега сакам и на филхармонија за деца да ја носам некој нареден настан,па да видиме дали ќе ја нтересира да слуша:)

*Лорена* likes this.
  14. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Ви благодарам за споделените искуства. Решив ќе пробаме една претстава во театар за деца и младинци па колку ќе седи толку, нема да знам додека не пробам. Е сега претставиве за викендов ми изгледаат малку како за поголемки (Волшебната флејта и Дванаесетте месеци) а и место има само во последните два реда, па ќе почекаме нареден викенд. Барем понапред да седи за да може да гледа.
    Ќе се пробаме и на некој фестивал, не знам кој е следен Поточиња или Златно славејче, ама едвај дочекав да е доволно "голем" за такви настани.

azelea likes this.
  15. azelea

azelea Популарен член

Сега имаш Поточиња на 24 и 25 ти март. А колку направи ?

16. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Е видиш ова не го знаев. Фала многу за информацијава. За некој месец 3 год.
    Читајќи ве можеби сум требала и порано да пробам ,ама сега имам впечаток дека е тајмингот прав.
    Се гледаме на Поточиња. :)

azelea likes this.
  17. chocolade

chocolade Популарен член

Мајки кажете што да превземам за конјуктивит? Да ја носам на лекар? Почнав Торбекс капки да ставам затоа што утре ни е матичната втора смена па да не чекаме толку.. Друго?

18. An-na

An-na Форумски идол

Јас ја бришев со памукче натопено во млака вода. Никако камилица, оти може да е и алергиски па полошо да направите. Ако од капките за ден-два нема подобрување, сменете терапија. Може да е алергиски конјуктивит (кај мојава најчесто во лето се јавува) и Торбекс нема да ви делува. Секако нека ја види матичната.

chocolade likes this.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Дали после 3 години децата ја преспиваат цела ноќ односно го регулираат ноќното спиење. 11 месеци сме будни по неколку саати ноќе па дали има надеж

20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Individualno e, ne znam od kade ti e ova 3 godini, nekoja studija?
    Mnogu deca uste od bebinja ja prespivaat. Sin mi e 20 meseci a ja prespiva nokjta vekje cela godina. Se slucuva da se razbudi nekogas, sonuva ili pak od zabi ama ne sedi buden

TutiFuti, LiliBoz and gjoker4e like this.