Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Мајки неколку денови по ред синчево ми моча во сон, еве сега во 2:30 станав (спие до мене), утоп измочкан скроз :?: Течности мислам исто пие како што си пие, мочка пред да заспие. Дури и преку ден кога спие деновиве, мочка во сон...
    Инаку без пелени е од 2г и 6м, но и порано кога беше со пелени, пелената сабајле беше сува и го ставав да мочка на нокшир. Сега за некој ден полни 3год. Значи пола година не се измочал ниту еднаш, а сега неколку дена по ред моча. Загрижувачки е?

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.975
    да не е од страв нешто?

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    260.734
    До 40.3 стигна синоќа но сепак е вирус. Завршивме работа во јане сандански има лабораторија во право бевте.
    Туку има и кандида во уста, освен нистатин нешто да предложите

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ako mozes da najdes kombuha domasna, preporacuvam.
    Vaginalna kandida mi se vrakjase nekolku pati po red. So kombuhata ni kandida se vrati, zelezoto mi se kaci itn..

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.975
    кандида од паднат имунитет веројатно добила

6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.426
    @mariz керка ми е 3год. и некој месец, одамна не носи пелени, ама знае некојпат да се измочка во спиење. Односно, се буди со плачење и бара нокшир, ама веќе се измочкала. А заприметив, нема врска колку испила течности пред спиење, затоа што се десило и ништо да не пие и пак да се измочка. Тогаш претпоставувам нешто сонува и не ја карам, само ја тешам, затоа што многу ѝ смета што "згрешила". Прати ситуација да не е нешто што го вознемирило во спиење, иако мислам дека не е ништо сериозно, туку се уште мали и им се некои минливи фази.

На marchi-cool и mariz им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Мојов мирно спие, цврсто и мочка. Не се ни буди, цел измочкан утоп си спие :worried: Ај ке следам.. чудно ми е што од кога фрливме пелени ни еднаш не се имаше помочкано.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Да не бил преморен мариз? Кај мене некогаш кога е премногу активен по цел ден, а не преспива, знае да згреши.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Секој ден е преморен (facepalm) Спие преку ден, но до многу касно остануваме сите будни... и пред да спие трча по дома :worried: Мочкаше ноќе, но стануваше и ме будеше да го носам да мочка, а сега кома е и мочка во креветот... може да е премор. Ај ке пробаме порано да го заспиваме..

10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Буди го ти ноќе нека мочка. Крени го и нека мочка во нокширче. Мојов понекогаш не може ни да стои, го потпирам на мене и така спие и мочка. Жив партал е.

Кога ќе се разбуди некогаш помочан ми вика мамо буди ме да мочкам :D

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    @mariz mojot 5 ke polni pa znae da se izmocka zivi zdravi neka se mm mnogu se nervira ama jas ne fakt e deka i te kako ima kolicina ama jas primetuvam deka ili koga e premoren, nesto nastinat nemoze da dodrzi ili da se razbudi. Sepak se deca nase e da gi zastitime ako smetas budi go odredeno vreme nekolku dena i vidi dali e sekojdnevno ili samo povremeno. I nas ne fati isto taka nekolku denovi pa se budevme. Sepak toa e zivot ;)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Дактарин гел за уста. Каснам малце со одговоров, ама и сода бикарбона во вода на газа може да заврши работа. Мојот пиеше нистатин кога му ја дијагностицираа во грло.

На EuHenIa и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  13. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки керка веке биднаа 7-8дена е со растечено носе..Секретот и е бел како вода..Ми вели мамо тече носот сака да дува ама неможе затнат и е..Од утрово почна и да поткашлува и дадов мукоплант сируп и се смири малку бидејки од него најмногу и се смирува кашлицата..Инхалирам пред спиење наутро..А кога е ептен затната и прснувам и спрњј оперил п бидејки кога и да ја носев него ми го даваат..Не ми се носи по болници сега вируси болницата полна..Што мислите вие да ја носам утре или би поминало со инхалации..?

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    А зошто почесто да не прскаш со Оперилот? Нас тоа не спасува, и за затнат нос, и за да не се спушта и да ја тера на кашлање. Значи кашлицата е од секретот. Прскај почесто, можеш неколку пати во денот.
    Мене ова не ми е за на лекар, секогаш санирам сама.

15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.856
    Допаѓања:
    36.475
    Мајки како го користите Ацидосалусот? Еднаш, два пати дневно? Дали само во нос или и во грло? Јас сакам да почнам превентивно да прскам во нос, ама еве ја како да ми поткашлува, па се мислам дали и во грло да и прскам?
    Рок на траење откако ќе се отвори има ли?

@blessed.an Оперилот не можеш (и не смееш) да го користиш по потреба како физиолошки. Се користи од 3 до 5 дена три пати дневно за да има некаков ефект. Инаку џабе го даваш.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.426
    Си проверила да не е можеби алергија? Ако е само растечен нос и кашлица. Може да е на било што алергична, полен, прашина, или влага ако има во некоја просторија каде што престојува подолго. Инаку не сум сигурна за оперилот п, дали треба толку често да се дава. Прочитај во.упатството што пишува.
    Насабајле и навечер пред спиење, прво во грло, па во нос прскам. Прскај на двете места, поврзани се, ќе има поголема заштита. За рокот не сум сигурна, треба да пишува некаде.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Сабајле пред градинка прскам грло и нос. И јас барав колку трае од отварањето, не пишува. Споро се троши, би рекла цела сезона еден би траел.
    За оперилот и јас знам дека не се користи секој ден или по потреба. Туку 5 од 7 дена.
    Сестра ми порано користеше капки оперил како ке и текне и премногу често и нон стоп имаше потреба да ги става инаку затната беше. И кажаа дека од капките проблем си направила, како зависна од нив. Колку е точно не знам.

На TutiFuti и An-na им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.975
    operilot не е препорачлив за деца под две години.Незнам вие колкави сте?

19. zagrizenamama

zagrizenamama Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Мајки добар ден. Имам едно прашање. Дали сте имале случај вашето дете од време на време да оди на прсти? Значи малиот е прооден, има 2ипол год ама од време на време кога е бос или по чорапчиња по дома трчка или оди на прсти. Тоа е кратко ама се повторува. Дали е нркоја фаза која и вие сте ја приметиле кај вашите дечиња или не?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Сосема нормално, дури до кај седум години може да оди на прсти. Според ортопедите е пожелно бидејќи помага во правилен развој на стапалото, т.е оформување на сводот на истото, за да не биде со рамни табани. Остави го детето, нека оди на прсти.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.