Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Ви благодарам на сите..Цела вечер со тт никако не пага блок макс давав еден саат нема и пак качува некако ја поминавме вечерта..Утрово ја носев на лекар бронхит и и ставија една инекција за тт..Сега заспа тт пага па ке видиме понатаму..Иначе оперил ни дадоа знаев дека ке е тој 4 дена три пати на ден потоа контрола..Иначе сме 3год

Мајки пак јас тт не пага под 38.5 неможе да стои неможе да оди..Цела се тресам несака да стане пак си легна..Цела е малаксана ја будам но како во бесознание е..Ако се тргнам од неа осека и само викнува мамо се вракам и пак продолжува да спие..Што да и дадам да ја кренам малку..Не дава да ја туширам ладно и било а таа гори..Страв ме факаа се тресам незнам што да правам дали пак да ја носам..Не и проверија ни крф ништо а побарав немало потреба

Последна измена од модератор: 10 април 2018
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.426
    Пробај со ладни облоги, ако не сака, истуширај ја. Нормално дека ќе плаче и нема да сака, ама мораш, инаку може уште полошо да направи. Крвна слика денес обавезно, за да се види дали е вирус или бактерија. Следно будење носи ја под туш и со млака вода убаво разлади ја. Ќе видиш ќе се освежи и ќе ѝ биде подобро. И не ѝ се треси толку, дете е, ќе плаче, ќе негодува, ама мораш да заземеш цврст став пред неа, за нејзино добро.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  3. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Таа е будна гледа кога ке ја прашам одговара ја станав неможе да стои почна да плаче и пак легна..Ке почекам уште малку па ке видам..Сепак ти благодарам на советите

4. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Сеуште се врти вирусот кој резултира со миозит. Дали не може да стои на нозе од изнемоштеност или од болка? Ако е од болка тогаш право на лекар.

5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ние имаме 3.5 години и сеуште се случува да оди на прсти :) Ортопед ми го потврди истото што го кажа и @Annath.

6. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @*Лорена* не се жали да ја боли нешто..Тоа што неможе да стои трае некои 20мин потоа се стабилизира..Но сега подолго неможеше и пак легна и само вели минсе спие и ништо не сака..Блок макс дадов пред 40мин но тт под 38.5 не пага

7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Јас прскам сабајле пред градинка и навечер пред легнување,само во нос а инаку и за грло е ,само што мојава не дава во грло ништо да и прскам,а среќа па и не пати нешто од грлото.Рок нема мислам дека до тој рок што е на пакувањето ,но по отварање ќе го чуваш во фрижидер.Нас од септември до март ни траеше.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  8. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Тогаш и е од изнемоштеност. Нека спие ако и се спие, исцрпена е. Само со сламка течност на неколку минути, чајче, сокче, што сака само да пие, голтка по голтка. Ви посакувам побрзо опоравување.

9. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @*Лорена* ја оставам да спие но тогаш мислам најмногу тт ми качува..Еве лежи гори цела а бара палто бара кебиња да ја покривам..Само нека поминува

10. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Од темературата и е ладно не се плаши ,не ја покривај многу помогни му на организамот да се бори собата нека не биде премногу топла ,нека биде проветреано,ќе почне да делува сирупот ,од истоштеност неможе да стои давај течности јас претпочитам вода и електролити ќе и биде подобро

11. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Само вода и бара не сака ништо друго ниту сок ништо..Сега стана сама ја оставив не ја будев некако весела е сега збори не е како во бесознание но ме мачи тоа што тт не пага

12. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Ете се симнала до 38со5ќе почне постепено да опаѓа има ли апетит? обавезно течности ако е вода само нека внесува нешто да се разладува ќе биде подобра

13. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Како сте??

14. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @kankus досега туширањето најмногу ни помага..Сега спие нема па ке видиме како ке ја поминеме и вечерта..Се јави и пролив сега..Ти благидарам што не мислиш

На kankus му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Elektroliti I ke pomine vednas kaj nas mnogu pomogna

16. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    @blessed.an Навистина електролитите ќе ви помогнат многу, посебно ако се јавила и дијареа. Имаат некој солен и неубав вкус ама јас најдов едни во Еурофарм со вкус на јагода и само тие ги прифти детево. Немам слика ама само тие беа со вкус на јагода по аптекиве (од Фарма Нова мислам дека). Штом не одбива да се тушира, најдобар начин е да симнете температура. Се надевам денес подобри.

17. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Ви благодарам на сите денес е многу подобра тт нема од синока..Утрово дете се утепа јадејки за тие два дена што не јадеше.Ви благодарам на сите за советите

На irena.1, CurlyBlossomGirl и kankus им се допаѓа ова.
  18. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    21.111
    Да го пријавам моето чупе со нејадење. Имено, таа јаде скоро се. Не е прибирлива, но проблемот што не јаде и нема апетит. Значи, буквално на дневно ниво ги броиме залаците и сречни сме ако изеде пола оброк.Тоа за цел ден. Давано разно разни препарати Провен, сега едни ампули кои се дават по 5мл на ден, односно по пола, па прашок шо се раствара во сок на база на Б комплекс, па едни капки (на база на рибино масло), што ти не. Ретко, значи ретко е во елемент да си јаде нормално како што треба, и тоа не мислам дека би можела да го препишам како резултат на некој од препаратите.
    Понекогаш си мислам дека едноставно можеби и толку и е јадалото шо се вика. Има редовна нормална столица, прима течности сокови и вода и повече од доволно, расте на висина, на килажа ....онака.Ама оди нагоре, не надолу. Некогаш ептен ми станува опсесија нејзиното нејадење и се окупирам и се нервирам со тоа. А некогаш баш онака си викам толку и е јадњето можеби.
    Шо памет ќе ми дадете мајки вие?
    Со баткото немав проблем со нејадење скоро никогаш и сите околу мене кои имаа проблем со деца нејадачи ги раззбирав ама не ги сфаќав...
    Совет некој?

19. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Здраво мајки,детето ми е 2 год,зимата тргна во градинка,неколку пати ја фаќаа вируси ама тоа се помина,прашањето ми е од тогаш наваму кога е во мирна состојба ми крчи ,исто и во спиење.Носето ок,на преслушување ок,здрава права а крчи.Да не имал некој вакво искуство?

20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки кажете како да го пие сирупот..Ни дадоа лекоклар јас давам во уста на сила таа плука секако пробав уште кога ке ја види лажицата од кој сируп давам почнува да бега и плаче..Почна поинтензивно да кашла и почесто а не беше до толку..Незнам како да и помогнам веке скоро цел месец е вака..Кажете некако да ја убедам да го пие