1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    I mojata ic ne go sakase lekoklarot deka kako granuli ima ama se zalazvavme od ko ke go ispiese odma sokce i davav i taka nekako go pievme

2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    И така пробав но не сака

3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    So shpric za sirup kje i go piknes vo usts podlaboko i stistni i go odednas

На Espadrila и NarCis@ им се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.891
    Допаѓања:
    152.433
    Со шприц, ако не сака нема друг начин. И јас порано само така успевав, сега веќе прифаќа и со лажичка од што има уплав од шприцот :)

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Пак јас дали Недела зимаат крв..Не сум од Скопје но ако знае некој да ми каже..Керка пак цела вечер со тт цела се поти незнам колку пати ја пресоблеков само плаче ладно мине па после една мин жешко ми е и се така во круг..Уште спие нема тт сега но главата и е цела водена испотена..Да стане и ке ја носам ама незнам дали земаат крв

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.436
    Ќерката е тука некаде со возраст и исто, понекогаш оди на прсти.
    Нас не советуваа да ја предупредуваме да престане кога ќе приметиме и да прави вежби за истото побргу да го надмине. Истото вроди со плод и има подобрување.

Инаку кај нас е неуспешно и со шприц...
    Да не навлгувам во опис на ситуации и пто се не пробавме. Не и не.
    Последниот пат го дадовме во сок. Се надевам делуваше оти инаку беше неизводливо.

На Espadrila и blessed.an им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.731
    Па нели одењето на прсти е клучно за правилно развивање на стапалото? Кај нас ортопедите советуваат да се остави детето, за стапалото да добие правилен лак одоздола. Големиот не одеше на прсти, само пред да прооди, и сега има рамни табани како резултат на тоа. И генетиката игра улога, ама одењето на прсти е еден од клучните фактори за развој на стапалото. Ортопедот ни кажа дека рамни табани и не се така страшни, дури сега и се сметаат за варијација на здраво стапало, оти премногу се чести во популацијата.
    Утре сме на ортопед за малово, баш ќе препрашам.

На JuLleE, Espadrila и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Taka e. Na kontrolata na 18m ni rece ortopedot da go terame doma da odi na orsti radi oravilen razvoj na stopaloto. Ne go teram, sam si odi ponekogas.

На JuLleE и Annath им се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мислам дека Дани е во право. И мене последниот пат во Букурешт ме прашаа дали цело време оди малата на прсти. Јас реков не, само повремено. И мислам дека рекоа ок, во смисла што помалку тоа подобро.

10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ако повремено оди на прсти не е проблем, ама кај дете кое цело време гази на прстиња, на едната или на двете нозе укажува на проблем и треба да го види ортопед.

Ако ја однесеш на дежурен во болница и со упат од педијатрија ќе и земат крв.

11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.436
    Не знам што да речам...
    Така ни кажаа, така правиме.
    Кај нас големата најнормално прооде, но покасно, од радозналост за да види што има на маса или кога сакаше да зеде нешто што е на повисоко, започна да се поткрева на прсти...и навиката зачести и се влошуваше.
    Нема рамни табани, но ни нагласија дека може да се оштетел или погрешно да се развива некој дел (на жалост не сум најкомпетентна за превод на стручните термини).
    Претпоставувам дека дискутабилно е што е повремено, ако еднаш два пати на ден гази секако дека не би било проблем, но доколку е во повеќе наврати, тогаш да. Кај нејзе констатираа и малку послаба мускулатура, односно опасност за истото поради ваков од, па препорачаа да спортува и поголема физичка активност.
    Со физичката активност и најарзлични вежби се зајача мускулатурата и еве, се намалува и одот на прсти.

На wannaBeMomma, NarCis@ и Annath им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.065
    Допаѓања:
    257.092
    Видоевски објасни зошто децата оделе на прсти. Нормално било, мислам дека е во врска со стапалото.
    Син ми одеше на прсти и да има нормално стапало.

На danichap, NarCis@ и Annath им се допаѓа ова.
  13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Сега баш читав на интернет и пишува дека до две години не е загрижувачки доколку детето оди на прсти. Но после втората година ако постојано оди на прсти тогаш може да е знак на кратка тетива (ахилова жила), на мускулна дистрофија, церебрална парализа или аутизам.

Баш ме интересира што кажуваат докторите кај нас. @Annath кажи што ќе ти кажат. И јас следна прилика ќе прашам подетално.

На wannaBeMomma, NarCis@ и Annath им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.731
    Јас дефинитивно ќе прашам денес кога ќе одиме на преглед, попладне сме закажани.
    Но да, се сложувам дека не е нормално цело време да гази на прсти, ама повремено мислам дека нема проблем.
    Во однос на скратувањето на мускулите, големиот има скратена задна ложа и ортопед препорача само вежби за истегнување. Се случува поради нагло растење на коските, а мускулите не растат со исто темпо. Затоа се јавува тоа.

На wannaBeMomma, danichap, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.406
    Во разговор со дефектолог, кажано ми е дека повремено одење на прсти е во ред и исто препорачливо за формирање на сводот на стапалата. Доколку детето поголем дел од времето или цело време оди само на прсти, се зема како индикација за можен проблем. Видоевски на последна контрола ни кажа дека треба повремено да се подига и оди на прсти, на пр. кога сака да досегне нешто.

На wannaBeMomma, Annath, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.436
    Некогаш претеруваат тука (facepalm).

Да, опасност од скратување ни рекоа, да ја масираме позади жилата и да спортува за да зајакнела.

На Annath и NarCis@ им се допаѓа ова.
  17. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    1.184
    дали му викате(ги карате) вашите деца? ете некогаш од толку немирна шо е, знам да и се развикам па после да ми биде криво. ама па на глава знае да се качи.

18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.436
    Најискрено не. Само негативен ефект би имало кај мојава.
    Зборам објаснувам учам. Доколку и тоа не упали, она си тера по нејзино, тогаш ќутам. Сама сфаќа дека згрешила и не и е сеедно дека сум лута, па она иде и се гали и извинува.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Poznato e deka mnogu cesto ili postojano odenje na prsti ukazuva na mozno imanje na nekoj zdravstven problem. Fizicki ili psihicki.

20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.856
    Допаѓања:
    36.470
    Не знам колку ми е за тука прашањево, ама темава ми се виде најсоодветна.
    Какви велосипеди им купувате на дечињата (со помошни тркала) И од каде? Цени?
    Ние гледавме во Вучко и во Агротехна. Исти ми се видоа во квалитет, а цената скоро дупло поскапа во Вучко. Предлози каде на друго место да разгледуваме?