Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.282
    Допаѓања:
    182.321
    Уф, знам како ти е. Ако правиш копро пак, обавезно со три примероци и направи и целофански брис. Ние во ремедика ги правевме тие испитувања и од таму ти даваат стакленца со селотејп залепен на нив. Ќе ти објаснат како се прави. Само да знаеш, ако правиш на микро, таму испитуваат само еден примерок од целофанскиот брис, а во ремедика бараат три за поточни резултати. Што и да е, само да поминува :hug:

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Џабе го боцкаа во петокот приватно, не ми биле целосни тие резултати.. а како не, баш видов дека се целосни. Па пак го боцкаа на детска клиника и крв сама трчав носев на трансфузиологија и на клиничка биохемија. Така да и микрото да не се зезам, да не им текне и тоа да не ми го прифатат..

3. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.576
    @mariz може вака ко падобранец се уфрлам ...не сум медицинско лице, но имам искуство со симптоми кои ги опиша...Можеби е нетолеранција на глутен?наредно одење на лекар,спомни на докторот и порвери крвна слика да видиш слабокрвен да не е.Исто така,дали му е надуено мешето после оброк со глутен?Спомна и болки во мешето....

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Никогаш не ми се пожалил, јас го прашав додека кака нешто да не го боли и зачуден ми рече да мешето.. а дали стварно го боли незнам. Инаку да слабокрвен е малку, 10 му е хемоглобинот, не е ептен страшно ама 12-16 е границата како што гледам. Мешето не му се дуе, не се жалел.. нема грчеви, гасови, нема никаков симптом. Единствен симптом е крвта во столицата, која веќе ја има секој ден..
    Прашав дали да правиме алерготестови ми рече не, бидејки правевме Имунолошки статус и таму вредностите се добри, ако имал алергија ке било таму покачено. Наредно ке прашам за интолеранција на храна, бидејки алергија и интолеранција е различно ваљда.. незнам :?: Двајца доктори до сега спомнаа полипи, па ке одиме денеска и до кај уште една докторка за мислење да видиме она што ке рече...

5. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.576
    да,да ке си следиш доктори...Не е исто алергија и интолеранција во никој случај.Штом сте правеле тест за имунолошки статус,ваљда и тоа е опфатено-нетолеранција на глутен..Незнам,ќе си видиш во резултатите дали антителата ви се проверени..
    Ок,на добар пат си,едно по едно елиминираш.Без паника, и само храбро,ќе ја најдете причината .Гушки

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Фала ти :hug:
    Не следи докторов, не праќа кај што треба, секако дур не откриеме зашто има крв во столицата не оставаме..

7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    @mariz alergija na hrana dava kozen osip, intolerancijata se manifestira so gastro problemi. Taka da sigurna sum deka ne e alergija. Intolerancijata na mleko i laktoza dava krv vo stolica i treba bar eden mesec niikakvo mleko ni mlecen proizvod da vnesuva za da se iscisti organizmot od zalihite,znaci vo nikakov oblik duri ni najmalku ni mlecno cokolado nisto nisto sto sodrzi laktoza i mleko ke si citas sostav na se. Isto taka i mesoto odnosno kazeinot dava vakvi problemi pa bi ti preporacala da go prekratis i mesoto. Inaku vo biotek ispituvaat intolerancija na laktoza i fruktoza, nekakvo genetsko ispituvanje dali go ima dovolno enzimot za laktoza. Vsusnost nedostatokot ili prisustvo na nedovolno kolicestvo na toj enzim (laktAza) e krivecot za intolerancija na laktoza

Последна измена: 25 април 2018
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Приватно се испитува таму или со упат? Да го направиме и тоа..
    А алергија не е 200%, имунолошкиот статус е супер.
    Edit: најдов на нет, утре ке одиме.

Последна измена: 25 април 2018
    На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    @TheSecret може порака да ми пишеш.. јас неможам.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    152.387
    Што направивте? Во мисла ми остана кога пиша дека може ќе треба колоно да се прави :( , се надевам дека се е ок
    @LiliBoz како е синчето?

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Во Среда сме на Детска клиника пак, резултати од фецес ке има и ке видиме што понатака. Инаку и тест за интолеранција на лактоза направивме и 100% интолерантен е, цела недела не давам млеко, млечни производи и немал крв, лигавко малку, но таква крв како што имаше не сум видела. Мислам дека е од тоа, но ке видиме што ке кажат.. фала што не мислиш :hug:

На JuLleE, azelea, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    подобро. фала на прашање. неделава сме на контрола. Он имаше хеморагичен ентероколитис рота и ешерихија

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Дури јадеше малиот без да го видам си ја грицкал вилушката од страната со глина (од приборите со име имаме) и има голтнато мало делче сигурно. Има опасност некоја, каков материјал е не знам, да не е токсично нешто? :worried:

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Ќе го искака :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.932
    Допаѓања:
    326.939
    што терапија обично ви даваат за стрептокока во нос?

17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    152.387
    Ako ima simptomatologija bi trebalo antibiotik po antibiogram ako ne mislam moze i so citeral kapki, i tie se na baza na antibiotik neli ama lokalno deluvaat.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.932
    Допаѓања:
    326.939
    има Т и има високи леукоцити.

19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.500
    Допаѓања:
    288.273
    Ве милм итен одговор.
    Леукоцитите се 17. Грануца било 13. Не притискаат да останеме во билница да набјудувале.
    А нема лекар, нема ултрашал, нема испитувања ништо.
    Ова е резултат од синоќа, кога ја примија. Актуелни од денес кога е добра и фит нема.
    Црп е супер.
    Мислење со оваа вредност на леукоцити?

20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    152.387
    Па мислам дека треба нешто да и дадат, да видиш со доктор. Антибиограм имате?